Dodaj do ulubionych

Podkrecanie procesora

IP: 10.3.1.* 12.12.01, 00:45
Co trzba poczynic, zeby podkrecic procesor? Szczerze mowiac nie wiem nic na ten
temat, natomist troche pochodzilem po strona odnoszacych sie do tego tematu,
jednak nie za bardzo zrozumialem o co chodzi tym wszystkim znawcom sprawy.
Potrzeba mi lopatologicznie wytlumaczyc kilka spraw. Po pierwsze, czy jest to
trudne, czy musze sprowadzic sobie fachowca, po drugie, czy to sie wszystko
oplaca, po trzecie ile wydusze z Celerona 533 MHz. Z tego co sie orientuje
powinno sie go podkrecic do 700 MHz. Bylbym bardzo rad z jakichkolwiek
wskazowek, bo po prostu nie wiem od czego zaczac. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Vaterlan Re: Podkrecanie procesora IP: *.kvz.tudelft.nl 12.12.01, 01:48
      Podkrecanie procesora nie wymaga zaangazowania zadnego fachowca. Posiadajac
      dobra plyte sprowadza sie to do kilku klikniec. Masz procesor Intel Celeron,
      ktory mam zablokowany mnoznik. Procesor taktowany jest czestotliwoscia
      podawana przez plyte glowna. W twoim przypadku jest to 66 MHz. To oznacza ze
      mnoznik jest ustawiony na 8 (8*66 = 533). Najlatwiejszym rozwiazaniem byloby
      zwiekszenie mnoznika. Jest to jednak niemozliwe w przypadku Celeronow. Jest on
      ustalony na sztywno przez producenta czyli Intela. Odpowiednie mostki
      umieszczone sa na procesorze. Pozostaje mozliwosc zmiany czestotliwosci jaka
      podaje plyta glowna. Jest to tzw FSB (Front Side Bus) i jest to czestotliwosc
      uzywana takze do taktowania pozostalych elementow systemu (PCI, AGP, twardy
      dysk itp). Te elementy sa wrazliwe na zmiane FSB. Np. gdy masz FSB 66 to PCI
      jest takowane z czestotliwoscia FSB/2 = 33 MHz. Zmiana FSB do 83 MHz powoduje
      ze PCI jest nadtaktowana (pracuje z czestotliwoscia 41,5 MHz), co moze
      sprawiac klopoty niektorym komponentom zainstalowanym na plycie. Najlepszym
      wyjsciem jest zmiana FSB na 100 MHz, poniewaz wtedy plyta automatycznie zmiena
      taktowanie pozostalych elementow na odpowiednie (tym razem PCI jest taktowane
      1/3 FSB). Jest to spowodowane tym, ze producenci plyt glownych przewaznie
      przystosowuje swoje wyroby do obslugi roznych typow procesorow (w tym
      przypadku Celeron "66 MHz" oraz Pentium III "100 MHz"). Jest to zreszta temat
      rzeka. Najwazniejsze dla Ciebie jest sprawdzenie modelu plyty glownej, a
      konkretniej chipsetu uzytego przez plyte glowna. Chipset Intel LX maksymalnie
      daje FSB 75 MHz. Poczawszy od Intel BX masz mozliwosc ustawienia FSB 100 MHz.
      Wymienione chipsety licza sobie juz dobrych kilka lat i prawdopodobienstwo, ze
      posiadasz jeden z nich jest bardzo male. Masz duze szczescie jesli chodzi o
      model procesora. Cel 533 bardzo czesto daje sie bezbolesnie podkrecic do 800
      MHz (zmiana FSB z 66 na 100 MHz). Moze sie obyc bez dodatkowego wiatraczka.
      Zmiana FSB odbywa sie przez ustwienie odpowiednie ustawienie zworek na plycie
      glownej (opis powinien byc w instrukcji plyty glownej) lub bezposrednio przez
      wybranie zadanej wartosci w setupie BIOS-u. Gdybys podal model plyty glownej
      moglbym ja i reszta forumowiczow powiedziec cos wiecej.
      • Gość: ... Re: Podkrecanie procesora IP: *.unknown.uunet.be 12.12.01, 09:25
        Panowie przepraszam, jezeli mozna oczywiscie, Celeron 600 i Abit SE6 - pytanie
        jak powyzej.
        • Gość: Vaterlan Re: Podkrecanie procesora IP: *.twi.tudelft.nl 12.12.01, 13:37
          Na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawial. Masz plyte - marzenie.
          Ustwianie FSB i napiecia zasilania poprzez BIOS. Do tego masz naprawde duzy
          wybor jesli chodzi o FSB. Poprostu stopniowo zwiekszaj FSB i sprawdzaj jak
          dziala system i jaka jest temperatura procka. Jesli system okaze sie odrobine
          niestabilny to mozesz podniesc napiecie zasilania procka. Masz taka mozliwosc z
          krokiem 0.05 V. Nie nalezy tego naduzywac, bo po prostu spalisz go, ale zmiana
          tego napiecia w granicach 0.1-0.2 V nie powinna zaszkodzic. Oczywiscie sam
          procesor bedzie wydzielal wtedy wiecej ciepla. Aby uzyc FSB okolo 100 MHz i
          wiecej bedziesz potrzebowal dobrego coolera.
          • Gość: N Re: Podkrecanie procesora IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.01, 13:47
            Vaterlan powinien dodac ze nalezaloby zastosowac gradacje tzn.stopniowo
            zwiekszac szybkosc CPU a przy pierwszych oznakach niestabilnosci wrocic do
            stanu poprzedniego...a w przyszlosci liczyc sie ze wszelkimi anomaliami ktore
            moga ale nie musza wystapic.
            • Gość: ... Re: Podkrecanie procesora IP: *.unknown.uunet.be 12.12.01, 14:31
              Jakiego rodzaju anomaliami?
              • Gość: N Re: Podkrecanie procesora IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.01, 21:39
                Najprostsza i pierwsza anomalia bedzie to ze windows nie wystartuje.Inna: ze
                wzrostem temperatury utraci stabilnosc.Na marginesie ,nie kazdy processor
                nadaje sie do tego typu experymentu nawet jesli MB ma takie mozliwosci.
      • Gość: Alpetrus Re: Mam dziwnego BIOS-a IP: 10.3.1.* 12.12.01, 21:34
        Reasumujac: najprostsza metoda jest zmiana FSB z 66 na 100. OK, mowiles tez, ze
        mozna to zrobic w BIOSie, jednak mimo upartych staran nie znalazlem tam niczego
        co w nazwie mialoby FSB i okienka gdzie ewentualnie moglbym zmienic taktowanie
        z 66 do 100. Mam "Award Modular BIOS v. 4.51PG"
        Po drugie. Jak moge dowiedziec sie czegokolwiek o mojej plycie? Jest to
        napisane tylko w instrukcji obslugi (jesli tak to mam problem, bo instrukcja
        zostala w domu a ja teraz siedze w akademiku :)), czy tez mozna sie dowiedziec
        o tym w jakis inny sposob?
        Po trzecie. Jesli hipotetycznie mozna podkrecic procesor do 800 MHz (co bardzo
        by mi odpowiadalo :) to najprawdopodobniej bardzo by sie grzal. A wiec
        zamontowanie wiatraczka byloby niezbedne? Wtedy klania sie serwis?
        Z gory dzieki.
        • Gość: Vaterlan Re: Mam dziwnego BIOS-a IP: *.kvz.tudelft.nl 13.12.01, 00:07
          Gość portalu: Alpetrus napisał(a):

> Reasumujac: najprostsza metoda jest zmiana FSB z 66 na 100. OK, mowiles tez, ze
          >
          > mozna to zrobic w BIOSie, jednak mimo upartych staran nie znalazlem tam niczego
          >
          > co w nazwie mialoby FSB i okienka gdzie ewentualnie moglbym zmienic taktowanie

Nie wszystkie plyty sa do tego zdolne. Sadzac po wersji BIOS-u nie jest to
          najnowsza plyta glowna. FSB ustawia sie wtedy zworkami bezposrednio na plycie.

> z 66 do 100. Mam "Award Modular BIOS v. 4.51PG"
          > Po drugie. Jak moge dowiedziec sie czegokolwiek o mojej plycie? Jest to
          > napisane tylko w instrukcji obslugi (jesli tak to mam problem, bo instrukcja
          > zostala w domu a ja teraz siedze w akademiku :)), czy tez mozna sie dowiedziec
          > o tym w jakis inny sposob?

To co na pewno mozesz sie dowiedziec, to chipset. Jest jakas komenda w
          Windowsie, ktora daje info o sprzecie. Niestety nie pamietam jak sie ona nazywa.
          Nie wiem tez czy programy typu Sisoft Sandra podadza Ci model plyty. Na pewno
          jednak powiedza cos o chipsecie. Zawsze mozesz otworzyc obudowe i sprawdzic, czy
          na plycie nie ma informacji o producencie i modelu.

> Po trzecie. Jesli hipotetycznie mozna podkrecic procesor do 800 MHz (co bardzo
          > by mi odpowiadalo :) to najprawdopodobniej bardzo by sie grzal. A wiec
          > zamontowanie wiatraczka byloby niezbedne? Wtedy klania sie serwis?

Zamontowanie wiekdszego wiatraczka moze okazac sie koniecznoscia. Jesli nie
          chcesz sie z tym bawic, to chyba lepiej oddac sprawe fachowcom, czyli jakiemus
          serwisowi. Zapomnialem takze dodac, ze aby podkrecic FSB Twoje pamieci musza byc
          w stanie pracowac z wyzsza czestotliwoscia. Powinny to byc co najmniej SDRAM 100
          MHz (kiedys zwane BX). Teraz standard to 133 MHz. Nie wiadomo jakie pamieci masz
          zamonotwane w kompie. BX sa dostepne juz od kilku lat wiec z duzym
          prawdopodobienstwem masz je, ale jak widzisz za duzo tu niewiadomych, aby
          powiedziec cos pewnego.

> Z gory dzieki.

• Gość: ... Re: Mam dziwne czestotliwosci? IP: *.unknown.uunet.be 13.12.01, 09:18
            Celeron to 66Mhz, RAM posiadam o cz. 133Mhz a przy starcie kompa otrzymuje
            komunikat o czestotliwosci zegara 100Mhz. Co to oznacza? Czy moj proc juz jest
            podkrecony?
            • Gość: Vaterlan Re: Mam dziwne czestotliwosci? IP: *.twi.tudelft.nl 13.12.01, 11:36
              :), byc moze masz podkreconego Celerona 400. Sciagnij WCPUID np stad:
              www.webattack.com/get/wcpuid.shtml i juz on Ci prawde powie.
              • Gość: ... Re: Mam dziwne czestotliwosci? IP: *.unknown.uunet.be 13.12.01, 13:21
                Czy SiSoft lub Norton Utilities nie sa w stanie tego wykryc???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka