Dodaj do ulubionych

wybor nowej karty graficznej

IP: *.dhcp.kabelnettet.dk 04.07.03, 17:41
Mam problemy z oczami nie moge dlugo pracowac przy komputerze [oczy
zaczerwienione i lzawia] chce zainwestowac w nowa karte graficzna inowy ekran
karta graficzna bedzie wiecej mi potrzebna do grafiki ,czytania tekstu
ogladania tv,w miejszym stopniu gry komputerowe moge przeznaczyc na karte
1600zl,prosze o pomoc komputerowcow bo nie mam zielonego pojecia w wyborze
tyle ich jest i tylu producentow istna dzungla,moj komputer Intel Pentium4
1800+ motherboard Asus P4S333-FX dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ddc Re: wybor nowej karty graficznej IP: *.tkdami.net / 172.16.0.* 05.07.03, 20:00
      Na kartach sie za bardzo nie znam, jeśli chcesz takrze kupić monitor to
      najlepiej ciekłokrystaliczny (taki płaski).
    • existens Re: wybor nowej karty graficznej 05.07.03, 20:24
      Gforce 5600 ultra lub radeon 9600 pro obie ok 1100zł lub poczekaj jeszcze
      troche na karty z 256 ramu bo niedługo się zapewne pokażą choć ram, aż niema
      tak wielkiego znaczenia w tym przypadku.

<<<eXi>>>
    • Gość: dfg Re: wybor nowej karty graficznej IP: *.radio.com.pl 07.07.03, 17:10
      Uwielbiam takie rady, jak existensa. Zdenek pisze, że ma problem z oczami a
      facet mu odpowiada, że najlepiej rozpieprzać kosmitów GeforcemFX za cenę nowego
      komputera. Existenz, myślę, że Zdenek nie ma czerwonych oczu od nawalania w
      betę Dooma3 przez 24 godziny na dobę, tak jak ty.
      A teraz ad rem: monitor ciekłokrystaliczny po pierwsze niemal nie emituje
      promieniowania elektrostatycznego. Z tym wiąże się druga zaleta. Normalne
      kineskopy (nawet low radiation) odbijają z dużą prędkością niewidoczne drobiny
      kurzu, które walą w gałkę oczną. Dlatego warto mieć okulary, albo... monitor
      LCD.
      Ekrany ciekłokrytaliczne maja minimalnie bezwładny obraz (im mowszy model, tym
      mniej bezwładny obraz). W związku z tym migotanie jest mniej widoczne, co też
      jest lepsze dla oczu.
      Teraz o karcie: najlepiej, żeby karta byla połączona z monitorem LCD kablem
      cyfrowym. Sprzedawca Ci powinien wyjaśnić dokładniej o co chodzi. Uważa się, że
      najlepszy jakościowo obraz dają karty Matroxa. Ale ja bym nie przesadzał, Ati
      też jest OK. Za 350-400zł kupisz Radeona 9000 lub 9100 (kiepsko sobie radzi w
      najnowszych grach), za 800-950zł kupisz radeona 9500. Jeśli masz pieniądze, to
      kup wersję Pro ze 128 MB-ami ramu. Jeśli znasz jkiegoś domorosłego elektronika,
      to może Ci go w 10 minut przerobić na 2 razy droższą wersję 9700. A jeśli nie
      lubisz grać, to wystarczy Ci najtańszy radeon 7000, albo np. matrox G450
      Pozdrawiam!
      • existens Re: wybor nowej karty graficznej 07.07.03, 20:22
        dfg niemasz racji niesiedze i nienawalam w bete doom-a 3 ani w nic innego boi
        poprostu siedząc w robocie cały dzień przed kompem niezabardzo mam na to czas,a
        ostatnio siedze po kilka naście godzin przed kompem i wcale nie po to żeby
        sobie pograć a taką mam prace i takie mam zajęcia poza nią np.tłumaczenie
        jakiemuś dfg że niema racji :P. A jeśli się dobże wczytasz to zauważysz, że
        Zdenek chciał p[rzeznaczyć 1600zł na grafike a tylko wspomniał o monitorze że
        chce go wymienić. Nawet niewiesz jak mnie #&*%$%*$*% jak ktoś na mnie najeżdża
        niesłusznie co na grupach tego rodzaju jest częste tak jak np. koleś mi
        udawadniał racje w sprawie uszkodzonych ramów choć ja przez miesiąc
        przewaliłem "tone" pamięci uszkodzonej w robocie ale widocznie za mało żeby sie
        znać buahaha..(apropos dfg ty też zmień mona albo kup okularki bo ja niewidze u
        mnie w nicku na końcu "z" :P i niewspomne już o tym że sam mu dopradziłeś
        nietańsze karty a za te 200zl różnicy niekupi sobie LCD chyba że masz jakieś
        źródło to mi podaj buahaha) dfg ale jakby niebyło naśmiałem się dzięki
        tobie :D:D..dobra a co do tego mona LCD też się z tym zgodze bo jak pisał
        Zdenek niejest mu grafa potrzebna zabardzo do gier, a więc mógłby przeznaczyć
        kasa na monitor ;)..koniec kazania :P

<<<eXi>>>
        • Gość: dfg Re: wybor nowej karty graficznej IP: *.radio.com.pl 08.07.03, 09:27
          wybacz, ale nie przekonałeś mnie ani trochę. Nadal myślę, że proponowanie komuś
          bardzo drogiego urządzenia, którego nie potrzebuje (może saper
          szybciej "chodzi" z geforcemFX?) jest robieniem złej roboty na tym forum. Nie
          siedzę w głowie Zdenka, ale jestem przekonany, że należy do osób przekonanych
          (przez nieuczciwych sprzedawców) , że komputer musi być superdrogi (vide
          listy: "poradźcie mi jakiś niezły komputer do 7tysięcy złotych).
          • existens Re: wybor nowej karty graficznej 09.07.03, 00:28
            dfg spoko ale jeżeli Zdenek ma kase to niech sobie kupi jakąś lepszą karte, a
            tak wogóle coś wspomniał o jakiś bawieniu się przy grafice komputerowej ;,a kto
            wie co przyjdzie mu jeszcze robić na tym kompie za jakiś czas..a ja tylko
            poleciłem dobrą karte graficzną z jakiej wyborem miał problem jak sam tytuł
            posta mówi, a niestety w przemyśle komputerowym to co dobre kosztuje równie
            odpowiednio...a w sapera nawet może pograć na 2mb karcie za 10zł poco aż
            wydawać 300 na radka :P. A tak wogóle wydaj mi się że Zdenek podjął juz decyzje
            bo się nawet nieodezwał tutaj a my niepotrzebnie w tym drążymy.

<<<eXi>>>
            • Gość: dfg Re: wybor nowej karty graficznej IP: 195.245.217.* 09.07.03, 12:41
              biedny Zdenek, pewnie wogóle zniechęciliśmy go do komputerów i zostanie przy
              kalkulatorze i grze w okręty na kartce w kratkę ;) Nara!
    • 100lec Re: wybor nowej karty graficznej 09.07.03, 18:59
      olaboga!!! proste pytanie o katre graf a tu taka nieprzyjemna wymiana zdan :$
      moja rada: kup se najtanszego geeforca4 a reszte z 1600,- przeznacz na alkohol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka