nusek 15.09.07, 19:43 W jaki sposób zmienić oznakowanie dysków twardych np.z d na c i na odwrót.System jest na dysku C ale ma małą pojemnosc a dysk D jest nowy i ma dużą pojemność. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: pcyk Re: komputer IP: 193.109.225.* 15.09.07, 20:20 Nie wiem czy dobrze rozumiem - chcesz żeby Ci wyświetlało inne litery przy dyskach (a właściwie to przy partycjach)? Czy chcesz żeby system był na tym większym dysku?Bo jeśli chcesz żeby system był na tej większej partycji (czy jak wolisz dysku) to zamiana liter tego nie załatwi. Link Zgłoś
nusek Re: komputer 15.09.07, 23:47 Chcę żeby duży dysk nazywał się C i tam był system a na małym bym miał jakieś inne osobiste np.zdjęcia Link Zgłoś
Gość: X Re: komputer IP: *.acn.waw.pl 16.09.07, 00:35 > Chcę żeby duży dysk nazywał się C Nie ma takiej możliwości. Link Zgłoś
nusek Re: komputer 16.09.07, 16:36 A jak przeniosę system z windousem na duży dysk czy da się go zmienić na C a ten co był C na D Link Zgłoś
Gość: pcyk Re: komputer IP: 193.109.225.* 16.09.07, 16:55 nusek napisał: > A jak przeniosę system z windousem na duży dysk czy da się go > zmienić na C a ten co był C na D Mam nadzieję, że pisząc to nie masz na myśli, że wytniesz katalog z Windowsem z dysku C i wkleisz go na D;-).Bo czegoś takiego się nie da zrobić (na pewno z poziomu windowsa a jakbyś to zrobił z poziomu innego systemu np. uruchomionego z płytki linuxa to później byś już tego windowsa nie uruchomił). Sposobem na rozwiązanie Twojego problemu jest zwiększenie rozmiaru partycji systemowej. Możesz to zrobić programem typu Partition Magic lub Partition Manager lub jakimś podobnym umożliwiającym zmianę wielkości partycji. Korzystając z takiego programu będziesz mógł ustalić sobie wielkość partycji C na taką jaka Ci będzie odpowiadać. I wtedy będziesz miał to o co Ci chodzi - dysk C będzie miał większą pojemność i będzie nadal pod literką C. Innym możliwym rozwiązaniem jest sformatowanie obu partycji i zainstalowanie od nowa systemu na tej większej. Ale to już chyba za dużo zabawy z tym. Link Zgłoś
nusek Re: komputer 16.09.07, 17:14 NO dobrze nagram sobie cały system z windowsem na płytę dvd ,sformatuję oba dyski,nagram system na duży dysk co przedtem nazywał się D ,czy po sformatowaniu mogę go nazwać C i czy muszę coś zkablami i zworkami zrobić przy dyskach, bo w odróżnieniu od napędów przy dyskach są cztery możliwości ze zworkami i nie jest opisane który to masters a który slave Link Zgłoś
Gość: pcyk Re: komputer IP: 193.109.225.* 16.09.07, 17:27 Fizycznie w komputerze masz pewnie jeden dysk twardy, na którym masz 2 partycje logiczne, które widzisz w windowsie jako dyski C i D, więc po sformatowaniu dysku nic nie musisz robić z żadnymi zworkami. nusek napisał: > NO dobrze nagram sobie cały system z windowsem na płytę > dvd , Ale chyba nie planujesz tak po prostu wrzucić katalogu "Windows" na płytę?Jak koniecznie tak chcesz zrobić to pewnie musisz zrobić jakiś obraz systemu i ten obraz zgrać na płytę(y) i później go odtworzyć, ale tego to już nie jestem pewien, bo nigdy w takie coś się nie bawiłem. Ja mimo wszystko polecałbym Ci jednak jakimś programem do zarządzania partycjami zwiększyć po prostu rozmiar partycji systemowej C.Najlepiej przed taką zmianą zrób też defragmentacje obu dysków. Link Zgłoś
nusek Re: komputer 16.09.07, 17:45 Fizycznie mam dwa dyski twarde jeden ma 16Gb i duży ma 120Gb. Na małym jest system a ja chcem mieć go na dużym i żeby nazywał się C,bo w tej chwili duży nazywa się D Link Zgłoś
Gość: praktiss Re: komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 18:01 Zgraj ważne dane na płytki DVD/CD. Potem sformatuj oba dyski. Ustaw duży dysk zworką jako Master a mały dysk jako slave. Z PłYTY INSTALACYJNEJ zainstaluj Windows (domyślnie powinien się zainstalować na głównym dysku - Master). Link Zgłoś
Gość: pcyk Re: komputer IP: 193.109.225.* 16.09.07, 18:03 Chyba, że tak. W takim razie rozwiązanie ze zmianą wielkości partycji odpada, skoro to są dwa różne dyski fizyczne.Jeśli koniecznie chcesz coś takiego zrobić to nie masz innego wyjścia i musisz przeinstalować system na ten większy dysk.Ale na Twoim miejscu bym się poważnie nad tym zastanowił, bo: 1)Musisz sformatować oba dyski - więc jeśli nie chcesz stracić danych na nich zapisanych musisz zrobić z nich buckup i potem go odtworzyć. 2)Nie wydaje mi się, żeby dobrym pomysłem było wykorzystanie takiego dużego dysku w całości (tzn. bez żadnych partycji na nim) jako dysku systemowego. W sytuacji awarii systemu (albo tego dysku) tracisz nie tylko system ale też wszystkie dane, które będziesz miał na tym dysku (bo pewnie będziesz nim trzymał coś oprócz samego systemu). Ja osobiście bym zostawił system na tym mniejszym dysku (16 GB to jest w zupełności wielkość wystarczająca na system i jakieś dodatkowe pliki programów).I ewentualnie wszystkie nowe programy (a może i część starych programów) bym zainstalował na tym większym dysku. A jeszcze takie info - używasz Windowsa XP?Bo jak tak i zaczyna Ci na tym dysku z systemem brakować miejsca to możesz spróbować usunąć pliki tymczasowe i stare punkty przywracania, czyli mówiąc krótko zrobić oczyszczanie dysku.Zwłaszcza punkty przywracania potrafią strasznie dużo miejsca zżerać. Link Zgłoś
qandre Re: komputer 16.09.07, 18:41 Proste to to nie jest, ale jeżeli czujesz się na siłach... www.google.com/search?hl=pl&q=Klonowanie+windows&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Link Zgłoś
nusek Re: komputer 16.09.07, 18:28 Chyba Was posłucham i to tak zostawię ale wyrzucę po oczyszceniu dysku pliki tymczasowe,stare i punkty przywracania systemu.Tylko się zastanawiam czy moge wyrzucić punkty przywracania systemu.Proszę o odpowiedź. Link Zgłoś
Gość: pcyk Re: komputer IP: 193.109.225.* 16.09.07, 18:38 Jak zrobisz oczyszczanie dysku to tam w jednej zakładce masz taką opcję jak usuń stare punkty przywracania i to Ci usunie wszystkie z wyjątkiem najnowszego, więc takie coś możesz spokojnie zrobić.Pewnie Ci to zwolni sporo miejsca. Link Zgłoś