Gość: Basia IP: *.chello.pl 17.09.07, 09:18 od wczoraj cały czas drga mi obraz w komputerze, czym to moze byc spowodowane no i jak to zlikwidować, oczy bolą.. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ala Re: drgajacy obraz IP: *.teleton.pl 17.09.07, 10:37 chyba czas pomyśleć o nowym monitorze... zaboli kieszeń, ale oczka odpoczną :)) Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: drgajacy obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 11:45 Żadne źródła pola magnetycznego nie znajdują sie w pobliżu monitora ? (głośniki, zasilacz itp) ? Link Zgłoś
Gość: Basia Re: drgajacy obraz IP: *.chello.pl 17.09.07, 12:14 są głósniki, ale od dawna, a te zakłócenia wystepuja od dwóch dni, więc raczej jest inna przyczyna. Spróbuję zrobic to, o czym pisze Martino. Link Zgłoś
martino.pl Re: drgajacy obraz 17.09.07, 11:55 Może to być również spowodowane przestawieniem sie częstotliwości odświeżania monitora. Zobacz: Przechodzisz na pulpit --> prawy przycisk myszy --> właściwości --> ustawienia --> zaawansowane --> monitor --> częstotliwość odświeżania ekranu przykładowo ja przy rozdzielczości 1024x768 mam 85 Hz, musisz zobaczyć jaką masz rozdzielczość i jaka częstotliwość do niej pasuje i sprobować. Link Zgłoś
Gość: Basia Re: drgajacy obraz IP: *.chello.pl 17.09.07, 12:20 może wyjdę na blondynkę, ale- rozdzielczośc mam taka jak Ty, a skąd mam wiedziec, jaka jest częstotlowość? nie widzę tam informacji na ten temat, i jaka ma pasować i w jaki sposób ja ustawić? Link Zgłoś
Gość: Basia Re: drgajacy obraz IP: *.chello.pl 17.09.07, 14:08 15B2321W. Ale chyba jednak będzie do wymiany, niestety. Link Zgłoś
martino.pl Re: drgajacy obraz 17.09.07, 16:34 Gość portalu: Basia napisał(a): > 15B2321W. Ale chyba jednak będzie do wymiany, niestety. dość stary ten monitor, rocznik 1999, jego maksymalna częstotliwość odświeżania (pozioma/pionowa) 70 kHz/160 Hz, wydaję mi się, gdybyś miała odświeżanie włączone 70 Hz przy rozdzielczości 1024x768, monitorowi raczej nic nie powinno się przydarzyć zrób: Przechodzisz na pulpit --> prawy przycisk myszy --> właściwości --> ustawienia --> zaawansowane --> monitor --> częstotliwość odświeżania ekranu, oraz zaznacz opcję: Ukryj tryby, który ten monitor nie może wyświetlić, zatwierdź używając przycisku Zastosuj, zamiast OK, gdyby monitor się nie włączył, bodajże po 15 sek. rozdzielczość powróci do pierwotnego stanu. Link Zgłoś
Gość: Basia Re: drgajacy obraz IP: *.chello.pl 17.09.07, 17:49 tak, trochę latek ma, ale to taki "szkoleniowy" dla synka, żeby nie było żal, gdy go zdemoluje :-). Poddaję się, robię jak piszesz, ale u mnie nie ma "częstotliwośc odświeżania ekranu" i "trybów" też. Muszę braciszka zaprosić, on się na tym lepiej zna (lub po prostu- zna). Dziękuję. Link Zgłoś
t-800 Re: drgajacy obraz 17.09.07, 18:59 Gość portalu: Basia napisał(a): > tak, trochę latek ma, ale to taki "szkoleniowy" dla synka, żeby nie > było żal, gdy go zdemoluje :-). Dużo bardziej będzie żal, jak "zdemoluje" wzrok. > Poddaję się, robię jak piszesz, ale > u mnie nie ma "częstotliwośc odświeżania ekranu" i "trybów" też. Trzeba zainstalować monitor. Jeśli nie ma sterownika, można wybrać z listy, którą podaje Windows, do podobnego modelu (lub nawet innej firmy). Przy zmianie prędkości odświeżania trzeba używać przycisku Zastosuj a nie OK. Jeśli obraz zniknie, trzeba odczekać kilka sekund i system wróci do poprzednich ustawień. Po takiej operacj obraz może być zniekształcony, przesunięty itp. Trzeba wtedy wyregulować pokrętłami (menu OSD) monitora. Link Zgłoś
Gość: art Re: drgajacy obraz IP: *.matarnia.pl 17.09.07, 12:15 >częstotliwość odświeżania ekranu przykładowo ja przy rozdzielczości >1024x768 mam 85 Hz Należy uważać, aby tej wartości nie ustawić zbyt wysoko. Ja dla monitora LCD mam ustawione na 60 Hz. Link Zgłoś
martino.pl Re: drgajacy obraz 17.09.07, 13:36 Gość portalu: art napisał(a): > Należy uważać, aby tej wartości nie ustawić zbyt wysoko. Ja dla > monitora LCD mam ustawione na 60 Hz. ja mam zwykły monitor CRT, oraz mam zaznaczoną opcję: Ukryj tryby, który ten monitor nie może wyświetlić co daję mi większe bezpieczeństwo, pomimo tego zawsze zaglądam do parametrów monitora, komputer omylną maszyną jest ;) Link Zgłoś
t-800 Re: drgajacy obraz 17.09.07, 18:56 Gość portalu: art napisał(a): > Należy uważać, aby tej wartości nie ustawić zbyt wysoko. A to niby dlaczego? Trzeba dawać tyle, ile fabryka dała. > Ja dla > monitora LCD mam ustawione na 60 Hz. Przy LCD akurat nie ma to aż takiego znaczenia (aczkolwiek im wyżej, to też lepiej). A o 100-Hz telewizorach słyszałeś? Link Zgłoś
Gość: Egghead Re: drgajacy obraz IP: 156.17.207.* 20.09.07, 00:45 W LCD wystarczy 60 Hz, i niekoniecznie "im wyżej tym lepiej" - na górnej granicy pasma monitora mogą wystąpić drgania obrazu, spowodowane nie częstotliwością odświeżania lecz z powodu nietrzymania parametrów komponentów elektroniki. Monitory LCD nie mają działa elektronowego, a jakość zależy w największym stopniu od karty graficznej. Link Zgłoś