Dodaj do ulubionych

Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze.

IP: *.home.cgocable.net 19.07.03, 06:48
Mam dosyc nietypowy problem. Moze ktos z forumowiczow spotkal sie z podobnym
i zechcialby podzielic sie informacja.
A wiec , mialem dosyc stare pentium 4 z systemem Windows XP PRO (w wersji,
ze tak powiem do "studiowania"w zakresie wlasnym). Nie byl on (bo i nie
musial byc) rejestrowany u producenta. Wszystko chodzilo znakomicie i dalej
dziala dobrze, ale:
wymienilem plyte na nowego Asus-a P4C800 oraz procesor na Pentium 2.6
Okazalo sie, ze po to ,aby dzialalo USB2 oraz nagrywarka DVD (TDK) musze
miec zainstalowany SP1 do XP. Niestety mimo roznych "sztuczek" SP1 odmawial
instalacji na moim komputerze z XP Pro. Po wielu probach dalem sobie spokoj
i kupilem w sklepie (z numerami i pelna dokumentacja) Windows XP Home
Edition.Bylo to nowsze wydanie z juz zainstalowanym SP1.
Probowalem "nadinstalowac" ten system na PRO , ale oczywiscie mi sie to nie
udalo. Zainstalowalem go wiec na drugim (czystym) HD. Oczywiscie sie
zainstalowal. Jest swiezutki, czysciutki bez zadnego programu. Z Windows
Eksploatora moge oczywiscie podejrzec co jest na dysku pierwszym. Komputer
moge butowac w XP Pro (ktore jest z pelnym moim oprogramowaniem, poczta itp)
oraz w XP HE (ktore jest czyste)
Przepraszam za przydlugi wstep, ale musialem wyjasnic o co chodzi.
I teraz dochodze do sedna sprawy i mojego pytania.
Czy moge od nowa zainstalowac na dysku drugim wszystkie drivery, internet,
karty, kamere, plyte glowna itd? Mialbym wtedy jakby 2 komputery w jednym i
wybieral bym je podczas butowania. Czy to wszystko by sie nie "pogryzlo" i
nie "poplatalo"?
Zdaje sobie sprawe, ze moglbym sformatowac swoj pierwszy HD i wszystkie
programy zainstalowac od nowa na drugim dysku. Problem w tym ze na
programach tych mam duzo danych i duzo informacji ktore ciezko bylo by mi
przerzucic (do wielu z nich pogubilem numery seryjne). Dlatego wygodnie by
mi bylo miec jak wspomnialem "2 komputery w jednym). Boje sie jednak
komplikacji po instalacji wszystkiego lacznie z internetem (na ktory system
przychodzila by np. poczta?). Moze ktos podpowie. Dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: sam nie wiem Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.jagulator.katowice.pl / 192.168.1.* 19.07.03, 11:01
      Coz Twoj post jest dosc dlugi, za to moj bedzie krotki
      nie beda sie grysc systemy pod warunkiem ze beda na niezaleznych partycjach. mozna probowac na jednej, ale to moze sie skonczyc dosc nieciekawie...
      na pocieszenie dodam, ze na drugim kompie, mam jednoczesnie winxp pro, win2000 datacenter server i win2003 enterprise edition, dodatkowo jeszcze win me, linuxa (slack) i wszystko dziala bardzo dobrze
      wszytko na roznych partycjach of koz
      pozdrowka
      • Gość: dvorak Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.*.*.* 19.07.03, 11:59
        Mozesz sobie wszytkie programy zainstalowac takze pod Win
        Xp Home Edition, bez wzgledu na to ze masz juz to Po Win
        Xp Pro. Nic sie nie bedzie pieprzyc, bo niby dlaczego.
        Masz dwa dyski twarde i 2 systemy na tych dwoch dyskach.
        Niepotrzebujesz zadnych partycji o ktorych mowil kolega
        wczesniej.
        Ja mam na jednym dysku Xp i 98 a na drugim Mandrak Linux.
        I wszystkie sa skonfigurowane podobnie i niemam zadnych
        problemow z "gryzieniem sie systemów".
        Instaluj smialo.
        • Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 19.07.03, 16:04
          Dzieki za podpowiedzi.Czy to znaczy (do dvorak-a), ze moge i musze instalowac
          na dysku z Windows XP Home Edition po kolei wszystkie drivery, polaczenia
          internetowe, nagrywarke DVD (ktora nie ruszy z dysku z XP Pro ze wzgledu ba
          brak SP1) itd, itp. Czy wtedy maile beda sie pokazywaly na XP Pro , czy na XP
          HE czy na tym systemie ktory wlacze przy butowaniu?.
          • Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 20.07.03, 01:10
            Wiem, ze moje pytania sa dosc trudne, ale moze ktos z "forumowiczow" cos mi
            jeszcze podpowie. Latwiej posluchac czyjejs sprawdzonej rady niz samemu
            odkrywac wszystko od poczatku. Odkrywac cos, co jest na pewno wielu osobom
            znane. Prosze wiec bardzo o "podpowiedz".
    • skynews Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 20.07.03, 01:54
      Hi RENO,
      moge zapytac jaki jest sens instalowania dwoch systemow operacyjnych
      w jednym komputerze? Co chcesz przez to osiagnac?
      Przetestowalem XP Pro bardzo dokladnie i bardzo szybko go zdeinstalowalem.
      XP Pro zawiera opcje i rozszerzenia,ktorych zaden normalny czlowiek
      do niczego nie potrzebuje.Dlatego XP Pro juz przy starcie jest z reguly
      znacznie wolniejszy niz XP Home.

pozdrawiam
      news-man
      • Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 20.07.03, 02:39
        Dzieki za odpowiedz. Wiem, ze moj post byl troche dlugi i moze nieczytelny.
        Dlaczego chce zostawic 2 systemy? Poniewaz na XP Pro mam wiele programow z
        danymi ktore trudno by mi bylo "przerzucic", do wielu programow pogubilem
        numery seryjne i nie moglbym ich uruchomic na XP HE. Gdybym mogl, to
        oczywiscie zostawil bym tylko XP HE i wszystko sobie na nim zainstalowal od
        poczatku a jeden z HD przeznaczyl bym na cos innego. Zdaje sobie sprawe, ze
        moj problem jest troche dziwny - ale i takie sie zdarzaja.
        • skynews Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 20.07.03, 03:46
          Hi RENO,

*Poniewaz na XP Pro mam wiele programow z
          *danymi ktore trudno by mi bylo "przerzucic", do wielu programow pogubilem
          *numery seryjne i nie moglbym ich uruchomic na XP HE. Gdybym mogl, to
          *oczywiscie zostawil bym tylko XP HE i wszystko sobie na nim zainstalowal od
          *poczatku a jeden z HD przeznaczyl bym na cos innego.

Nie widze wiekszego problemu z "przerzuceniem" programow na XP HE.
          Postaram sie jutro dokladniej napisac no ten temat.

pozdrawiam
          news-man
          • Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 20.07.03, 06:46
            Dzieki Ci wielkie za odpisanie i za obietnice. Bede niecierpliwie czekal.
            Podpowiedz mi rowniez, czy moge juz teraz (jeszcze przed "przerzuceniem
            programow" instalowac wszystkie drivery od hardware (karta graficzna,
            dzwiekowa, napedy, web camera, drukarka itp.itd), oraz polaczenie kablowe z
            internetem na XP HE. W tej chwili na dysku jest golutki XP HE z podstawowymi
            driverami, ktore zainstalowal Windows XP HE. Piszac te posty loguje sie
            oczywiscie (mam to do wyboru przy butowaniu) z windows XP Pro, ktore jest
            wlasnie bez SP1 i ktore uniemozliwia mi zainstalowanie nagrywarki DVD i
            uzyskania wyjscia USB2. Czy jesli teraz zrobie polaczenie z internetem na Home
            Edition wszystko to nie rozleci sie? Jeszcze raz dziekuje.
            • Gość: ciekawy Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 09:19
              Na Macintoshu to jest standartowa opcja w systemie, mozna sobie
              latac w dwoch systemach i przelaczas sie tablica kontrolna systemu
              pt Classic. Mozna nawet odpalac dwa systemy jednoczesnie, jesli np
              uzywasz systemu X,a program jest na Os9 to automatycznie odpali
              sie w tle system 9. A jak uzywam Windows w emulacji VirtualPC to
              mam na raz trzy systemy...
            • skynews Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 20.07.03, 20:20
              Hi RENO,

"Nie widze wiekszego problemu z "przerzuceniem" programow na XP HE.
              Postaram sie jutro dokladniej napisac no ten temat."

Pospieszylem sie troche z tym stwierdzeniem.
              Zrobilem kilka testow.
              Niestety,nie wszystkie programy daja sie bez problemu "przerzucac".
              Niektore programy tworza na swoj uzytek dll,Inis,exe itp. w systemie i po
              zmianie Pro na HE nalezy je na nowo zainstalowac.

Jezeli np. masz HD podzielony na BOOT(C:),DATA(D:)i RECOVER(E:)to mozna
              "przerzucic" wazne dla ciebie programy i pliki na (D:),zdeinstalowac XP Pro
              i startowac programy juz z XP HE.
              Efekt koncowy - niestety loteria!Jak juz wspomnialem: z niektorymi nie ma
              najmniejszego problemu,inne "chca" byc na nowo zainstalowane i daja sie
              tez instalowac bez ponownej rejestracji i wpisywania numeru seryjnego.
              Inne natomiast musza byc kompletnie na nowo zainstalowane i naturalnie
              "zadaja" numeru seryjnrgo.
              Pocieszajace jest jednak to ze tych ostatnich jest niewiele.
              Nie ma zadnych problemow z IE,Outlook,Driver's,(zawsze mozna znalezc w NET-cie
              na oficjajnej stronie producenta hardware),dokumentami tekstowymi,zbiorem
              fotografi,odebranymi i wyslanymi E-Mail,itp.Jest z tym naturalnie troche pracy.
              Na twoim miejscu zaryzykowalbym,bowiem uzywanie jednoczesnie XP Pro i HE
              na dluzej nie daje nic.
              Musze jeszcze dodac ze WINDOWS generalnie nie "lubi" zadnych podwojnych plikow
              czy programow(np.dwa programy do DVD czy PDF)- na tym tle sa czesto konflikty.

Przepraszam jezeli cie zawiodlem,ale zbyt szybko sprecyzowalem wnioski.
              Pisz jezeli bedziesz mial problemy z konkretnymi programami lub plikami,
              byc moze wowczas odpowiem bardziej precyzyjnie.

pozdrawiam
              news-man

• Gość: dvorak Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.*.*.* 20.07.03, 21:36
                Hi
                Z działaniem poczty i inych spraw to problemu niebędzie.
                ja odbiera ta sama poczte w dwoch innych systemach
                odrebnie. Chyba nie ma innej mozliwosci. Systemy, nic do
                siebie niamja. Bo niesa uruchomione jednoczesnie.

Co do prxexucania programow, to office, nero, corel chyba
                niedadza sie przezycic w bezbolesny sposob. One tworza
                podczas instalacji wpisy w rejestrze i nic nieporadzisz.
                Instalowac trzeba od nowa. Zycze powodzenia....sam to juz
                kiedys robilem.
                • skynews Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 20.07.03, 21:57
                  Hi dvorak,

Masz racje.
                  Stwierdzeniem:" One tworza podczas instalacji wpisy w rejestrze"
                  spowodowales ze wpadlem na pomysl eventualnego wykorzystania tych wpisow
                  (szczegolnie numery seryjne)do instalacji w nowym systemie(XP HE).
                  Mozna je skopiowac w czesci rejestru odpowiedzialnej za XP HE i pozniej
                  oczyscic rejestr z podwojnych wpisow i kluczy.
                  Moze sie powiedzie.Zobaczymy.

pozdrawiam
                  news-man

• Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 20.07.03, 23:34
                    Szanowni Panowie: skynews. dvorak i ciekawy. Bardzo Wam dziekuje za Wasze
                    posty, ktore duzo mi pomogly. Jezeli mozecie, odpowiedzcie mi juz tylko na
                    jedno pytanie.
                    Czy majac na dysku D zainstalowany i dobrze dzialajacy Windows XP Pro ze
                    wszystkimi programami, moge zainstalowac na dysku C (gdzie mam tylko Windows
                    XP HE i drivery zainstalowane podczas instalacji Windows)) wszystkie drivery,
                    drukarke, karte graficzna, skaner, nagrywarki itg. Internet Explorer oraz
                    programy pocztowe. Chcialbym zostawic, jezeli jest to mozliwe 2 systemy, i
                    uzywac Windows HX HE tylko do obslugi tych programow, ktore wymagaja SP1
                    (USB2, nagrywarka DVD) i jakies ewentualnie nowe natomiast z win XP Pro
                    korzystac tak jak dotychczas.
                    Reasumujac czy moge zainstalowac drivery, hardware i internet na dysku C i czy
                    beda mi dzialaly rownolegle 2 systemy. Pozdrowienia dla Panow.
                    • Gość: RENO Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: *.home.cgocable.net 21.07.03, 07:12
                      Ponawiam swoja prosbe .
                      • Gość: jap Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: 195.136.36.* 21.07.03, 09:29
                        Mogą być dwa systemy niezależnie od siebie. Każdy z nich ma swój zestaw
                        sterowników, swój rejestr i oczywiście swoje aplikacje. Nic nie powinno być
                        wspólne, z wyjątkiem może dokumentów tworzonych podczas pracy (Moje dokumenty).
                        Ale w takim układzie dokumenty powinny być w jeszcze innej partycji, a w obu
                        systemach określamy tylko ścieżkę dostępu do nich. Nic się nie pomiesza jeśli
                        każdy z nich ma własną pratycję (lub dysk, ale to na to samo wychodzi w tym
                        wypadku). I oczywiście jakiś boot manager przełączający systemy przy starcie.
                        Jeśli jest to XP, to przy instalacji kolejnego systemu XP aktywuje się
                        windowsowy boot manager i kolejny system dopisywany jest do menu.
                        Ale oczywiście czujność przy tego typu robocie jest wskazana, aby się nie
                        pomylić.
                      • alfalfa Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 22.07.03, 16:42
                        Widzę, że koledzy dość mocno komplikuja sprawę, wgłębiają się w szczegóły, a Ty
                        pytasz w sumie o sprawy proste i jasne. A więc jasna odpowiedź: możesz
                        spokojnie mieć dwa systemy na dwóch dyskach, mozesz spokojnie (a nawet
                        powinieneś) zainstalować drivery do urządzeń (nic się nie będzie gryzło między
                        systemami), pocztę (po skonfigurowaniu na obydwóch systemach) możesz odbierać
                        na obu (pamiętaj, że jesli chcesz mieć taką samą odebraną pocztę w obu
                        systemach to na jednym z nich /najlepiej tym "zapasowym"/ powineneś "zachaczyć"
                        opcję zawansowaną konta i wybrać "zostawiaj kopie wiadomości na serwerze"),
                        będziesz musiał zainstalować wiekszość aplikacji od nowa w nowym systemie (nr
                        seryjne spisz sobie ze "starego", przecież widać je podczas uruchamiania).
                        pzdr.
                    • skynews Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze 21.07.03, 20:54
                      Hi RENO,

Oczywiscie mozesz to wszystko zrobic o czym piszesz,
                      ale moim zdaniem,niepotrzebnie komplikujesz calosc.

Twierdze ze zaden program,nawet najlepszy,nie jest warty
                      tego zeby z jego powodu uzywac dwoch systemow.Problemy w przyszlosci
                      sa do przewidzenia.
                      Kazdy program,najpozniej po roku,jest nieaktualny i przestarzaly.
                      Majac to na uwadze mozna je stopniowo zastepowac nowymi wersjami
                      (i instalowac pod XP HE).
                      Z driver`s - najmniejszy problem,najnowsze wersje sa zawsze na oficjalnych
                      stronach producentow hardware.

Jezeli chcesz,mozesz mi wyslac E-Mail,jakie programy sa dla ciebie wazne.
                      Posraram sie cos poradzic.

pozdrawiam
                      news-man

• Gość: jap Re: Skomplikowane. 2 systemy na jednym komputerze IP: 195.136.36.* 22.07.03, 09:50
                        skynews napisał:

> Hi RENO,
                        >
                        > Oczywiscie mozesz to wszystko zrobic o czym piszesz,
                        > ale moim zdaniem,niepotrzebnie komplikujesz calosc.
                        >
                        > Twierdze ze zaden program,nawet najlepszy,nie jest warty
                        > tego zeby z jego powodu uzywac dwoch systemow.Problemy w przyszlosci
                        > sa do przewidzenia.
                        > Kazdy program,najpozniej po roku,jest nieaktualny i przestarzaly.
                        > Majac to na uwadze mozna je stopniowo zastepowac nowymi wersjami
                        > (i instalowac pod XP HE).

Są, jak zwykle, dwie szkoły: Falenicka i Otwocka. Skoro jest tyle różnych
                        programów, czasem wręcz śmieci, czasem warto mieć dwa chodzące systemy (może
                        nawet takie same), na różnych partycjach lub dyskach: jeden roboczy, stabilny,
                        w którym grzebiemy mało i jeden testowy, gdzie sprawdzamy sobie różne wspaniałe
                        wynalazki. Jak się coś sprawdzi, instalujemy w części roboczej. A te różne
                        eksperymentalne śmieci możemy zawsze sformatować i zacząć od nowa. Też jakiś
                        sposób ...
                        • Gość: RENO Re: Forum Gazety o Komputerach OK. IP: *.home.cgocable.net 23.07.03, 03:04
                          Dzieki Wam wszystkim Panowie, ktorzy wypowiedzieliscie sie na temat postawiony
                          przezemnie. Kazdy z Was cos dodal ciekawego, swojego i ze tak powiem
                          odkrywczego (przynajmniej dla mnie).
                          Okazuje sie, ze jesli ktos napisze prosbe o porade czy pomoc a widac , ze choc
                          troche orientuje sie w temacie - znajda sie chetni do udzielenia rzeczoweych
                          odpowiedzi. Rozwialy one moje watpliwosci. Szanowni Panowie - Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka