smutas 18.10.07, 06:33 Wlasnie przechodze meki piekielne probujac zainstalowac najnowsza stabilna (heheheeh) wersje Suselka Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 21.10.07, 19:32 WOW! Ktos wycial moja wypowiedz o Suse jako 'politycznie niepoprawnej dystrybucji' i ubuntu z 'politycznie niepoprawnymi' zamknietymi sterownikami. Wydac napiecie wyborcze niektorym odbiera zdolnosc do samodzielnego myslenia. Link Zgłoś
kaczylechu u mnie chodzi fantastycznie 06.11.07, 11:00 u mnie chodzi fantastycznie.Z instalacją żadnych kłopotów. Mam zrobione dwie partycje pod win i suse.Używam jednak głownie suse bo to ogromna wygoda i do tego duże bezpieczeństwo w sieci. Link Zgłoś
mrowkolew Re: u mnie chodzi fantastycznie 07.11.07, 00:11 no to ładnie ;), a ja kupiłam gazetkę z Mandriva 2008, choć w poprzedniej wersji 2007 wkurzyła mnie ze względu na kodowanie znaków i niemożność przenoszenia/edytowania plików między nią a windowsem za to podobał mi się SuSe i nie sprawiał większych problemów, choć też trzeba było coś przestawić w ustawieniach graficznych u mnie na razie mandriva 2008 nie zdążyłam jeszcze zainstalować dla przetestowania czy nadal z tym UTF-8 jest problem-jak potestuję to coś napiszę i o jej nowej wersji Link Zgłoś
mrowkolew Re: moje wrażenia Mandriva 2008 07.12.07, 23:32 jak obiecałam no niestety chyba muszę się rozstac z dystrybucją na której zaczęłam przygodę z linux więc będzie mi trochę smutno opinia dotyczy Manrdriva 2008 Free na DVD instalator jest podobny do wcześniejszych wersji zainstalowałam pakiety z wyborem kilku środowisk graficznych (KDE,Gnome i IceWM) może stąd problem z odczytaniem potem płytki DVD przy próbie doinstalowania programów już po instalacji-ten problem już był poruszany przy Mandriva 2007 i go nie poprawili instalacja jest szybka-z 3 środ.graficznymi zajmuje ok. 35 min. nie było żadnych problemów ma własny ekran powitalny z pingwinkami(i finger print-odcisk palców też jest jakiś nowy ciekawie wygląda) oraz domyślne tematy pulpitu dla KDE i zestaw ikon nie ma wine a za to jest komercyjny,we Free ??? win4linux, ale to zdaje się wymaga zainstalowania windowsa na wirtualnej maszynie a nie emulacji tylko jest zdecydowanie szybsza-i start systemu i poszczególnych aplikacji,nieco inaczej posegregowane programy w menustart niż do tej pory,pulpity 3D są jak już chyba teraz we wszystkich popularniejszych dystro na dekstopy ale ja nie przetestowałam bo nie mam karty grafiki z 3D,fajnie że instalacja i deinstalacja programów są teraz z jednego okna,podobnie zarządzanie połączeniami sieciowymi,menu KDE ma też teraz do wyboru wygląd Kickoff (jak w SuSe wydanie wcześniej ;),i nie muszę jak w MDRake 10.1 wstukiwać dla zmiany macadresu w konsoli tego co trzeba a potem jeszcze uruchamiać konfiguracji kompa>sieć i dawać połącz-wszystko rusza z konsoli to chyba tyle z zalet wady: po instalacji nie można doinstalować z płytki dodatkowo programów bo mimo iż w menedżerze nośników wszystko jest OK to rpmdrake w kółko każe wkładać płytkę a jej nie wczytuje-ponoć niektórym osobom po kolejnej instalacji działa jak trzeba-nie wiem czym to jest wywołane-może tym że płytka jest "rozbita" w menedzerze nośników na dwie pozycje-main i contrib czy jakoś tak-do obu są osobne katalogi z hdlist na DVD-ku bo oglądałam spod menedżera plików, przy wywaleniu wpisów i dodawaniu na nowo-nie wiem co nie tak robiłam-moze za głęboko w drzewo plików wchodziłam bo bezpośrednio do /main i wskazywałam hdlist, ale chyba też próbowałam z /i586 i nadal nie umiał instalator znaleźć rpmów na DVD, dopiero znalazłam w necie jak dodać nie okienkowo czyli urpmi w konsoli-może się komuś przyda -zakładając,że napęd nasz w /etc/fstab to /media/cdrom (a nie cdrom1 na przykład) to polecenie jako root oczywista urpmi.addmedia --distrib cdrom removable://media/cdrom/i586 to już totalny zonk-może i jest obsługa płynna (miało być rozpoznawanie kodowania i niby jest) kodowania znaków ale nie wiem co ONI z tego mandriva tak się uparli na ten UTF-8,kurna,w Konqueror jest możliwosć wybrania kodowania znaków np. jak włożę płytkę CD zapisaną pod win98 z iso 8859-2 albo w zgodnej z tym mandrake 10.1 to jak próbuję zmienić w opcjach konqueror na odpowiednie kodowanie żeby mieć literki zamiast kwadracików to konqueror się wiesza co nie dziwota bo skoro w fstab mandriva na sztywno ma coś takiego (zawsze mają w mandriva durny fstab,no może poza chyba najlepszą chyba fivestar 9.2-w suse w ogóle chyba nie ma wpisów do kodowania znaków): /dev/hda1 / ext3 relatime 1 1 /dev/hda6 /home ext3 relatime 1 2 /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0 /dev/cdrom2 /media/cdrom2 auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto umask=0022,users,iocharset=utf8,dev,noauto,flush,exec 0 0 none /proc proc defaults 0 0 /dev/hda5 swap swap defaults 0 0 a ja nie umiem tego wpisywać z pliku-nie wiem które opcje muszą być i jak najlepiej co gorsza-chyba dlatego,że floppki są domyślnie formatowane w fat a tu jakoweś cuda są w fstab(inaczej chyba wyglądał w poprzednich wersjach)-to nie montuje mi w ogóle floppa choć zrobił w media katalog dla floppka i po próbie montowania przez konfigurację kompa chociaż zapala sie na chwilę kontrolka stacji dyskietek,ale za to nie ma jej w wykrytym sprzęcie-chyba to nie wina braku sterów tylko tego fstab, moduł też mam dla ffloppy-sprawdziłam przez lsmod czy ONI nie mogą tak jak w SuSe, Knoppix nie wpisywac tego utf w locale i fstab-w tamtych dystro locale ma tylko chyba pl bez dodatkowych utfów czy iso a fstab też jakoś chyba nie ma nic albo auto o ile taka opcja dla kodowania znaków jest możliwa to nie wiem czy na plus czy minus dla dystra-teraz podobnie jak knoppix czy inne debianopochodne ma katalog /media i tam są napędy wymienne a w /mnt już chyba tylko partycje dysku twardego choć u mnie jest tam pusty katalog /disk acha-ruszyłam w końcu mikrokamerkę do mikroskopu Pixart (choć może w mdk 10.1 też to jest ino nie doczytałam)-wystarczyło doinstalować z DVD pakiety z modułem jądra (na szczęscie ładowalny a nie kompilowalny dksm-gspca) i otwiera się w Ekiga i to wystacza bo ten program do videorozmów ma opcje zapisania obrazu z kamerki podobnie jak typowe programy do kamerek typu camstream na koniec-to dotyczy już chyba wszystkich nowszych dystro-super doinstalowuje się programy z netu jak wie się jak szukać czyli nazwapakietu rpm w google i prawie wszystkie szanujące się programy mają paczuszki dla ważniejszych dystro (jak w windows przecie wersje dla 98 i zwykle osobno XP też zwykli podawać więc czemu nie dla linuxa dla poszczególnych dystro)-doinstalowałam sobie dwoma kliknięciami Super Tuxa bo mandriva ma tylko jakąś bardziej wypasioną wersję Tux racer który na 400 MHz procku w ogóle nie nadaje się do grania-ogólnie zestaw pakietów nie jest zbyt bogaty i dobrany-dla porównania SuSe miał tego więcej ale susła 10.3 też już mam-bo muszę mieć możliwosć przenoszenia plików między win z iso a nie utf brrr grrr wrrrr a w 10.2 nie było problemów-jeśli tam będzie wszystko OK to nie wiem na jak długo, ale pożegnam się z Mandriva Link Zgłoś
mrowkolew UTF-8 rządzi <morzełez> 14.12.07, 12:24 niestety zainstalowałam też SuSe 10.3 ale tam jest już także w KDE tylko utf-8 (nie wiem czy w Gnome też już utf-8?)-domyślam się że to sprawa KDE bo w MDV 2007 niby miało się dac zmienić kodowanie w ustawieniach zaawansowanych języka (choć u mnie nie była aktywna żadna opcja)-czyli obecności odpowieniego zapisu w pakiecie kde i18 pl bo tam coś wtedy ze złym skutkiem zmieniałam i jakimś pliku ustawień KDE-w 2008 też nie widze żadnej opcji a w czasie ładowania systemu w komunikatach jest przy ładowaniu ustawień języka czy klawiatury latin-2 czyli jak dobrze zrozumiałam czytając na wiki o kodowaniach znaków to jest synonim iso 8859-2-czyli powłoka działa w iso ?? w SuSe spróbowałam odznaczyć w w ustawieniach języka <używaj utf-8> czy jakoś podobnie to brzmi ale wtedy komenda locale daje wynik lang=pl possix (piszę z pamięci nie wiem czy possix przez jedno s czy dwa)-no chyba się poddam-nie wiem co się dzieje z .doc które przesyłam zapisane u mnie w utf-8 (a moze da sie to zmieniać w open office pisząc taki doc??), szukałam czy Vista ma też już utf-8 ale google nie pokazuje czarno na białym, w wiki piszą o utf-8 że to już uniwersalny sposób kodowania-że nie ma problemu z kodowaniem wszystkich języków za pomocą jednego utf-8 a w ISO trzeba było do różnych grup różne iso-tylko co zrobic ze starymi dokumentami-wiem, wiem-jest program który konwertuje te 2 formaty między sobą konsolowy ale chyba ma nakładkę graficzną też-nie wiem czy to ma mieć mandriva 2008 jako to coś co miało zapewnić otwieranie plików zapisanych w innym kodowaniu-na razie nie otworzyłam żadnego .doc tylko spojrzałam w konqueror na wczytaną dyskietkę i pliki zapisane w iso mają kwadraciki w miejscu niektórych liter, jak zmianiam kodowanie z paska menu konquerora to on się wiesza o czym już napisałam-ale nie otwarłam jeszcze takiego pliku-bo mandriva 2007 ich nie otwierała a może 2008 widizi źle tytuł ale otwiera ?? ja już nic nie wiem-SuSe 10.2 otwierał je bez żadnych błędów ale wtedy locale chyba było tylko lang=pl i żadnego wpisu co do kodowania a teraz ma utf-8 :.(.... no co oni wszyscy z tym UTF robią :(-zzarły mnie nerwy ale muszę jeszcze raz na spokojnie popróbować otworzyć te stare .doc, nie wiem porównac locale w SuSe 10.2 i 10.3, moze open office ma jakąś opcję w jakiej chce się pisać dokument ?? z SuSe 10.3 też się przestraszyłam bo nie chciał się uruchomić instalator dalej niż do pierwszego okna z menu instalacja system ratunkowy itd.-czyli przy ładowaniu kernela zwis i czarny ekran ale komunikat przy uruchomieniu w trybie tekstowym dał mi do myślenia-kernel panic i jakiś błąd przerwań,jak sprawdziłam mandriva2008 miała też nie starowała-w końcu przypomniałam sobie że kilka dni wcześniej przekłądałam kości pamięci do sprawdzenia nowej płyty głównej-no i źle je wsadziłam spowrotem :D:D:D:D tak więc SuSe działa jak trzeba-ale jego instalator w porównaniu do mandriva ma jedną wadę-albo ja nie umiem tego zrobić-nie da się założyć partycji rozszerzonej nawet przez zaawansowane ustawienia(na chamca zakłada podstawowe)-a ja chciałam mieć tylko jedną główną-na niej Mandriva / a wszystko reszta rozszerzona z dyskami logicznymi(linuxowi to wszystko jedno ponoć, nie musi być na podtawowej)-no i musiałam przejść do systemu ratunkowego-do dyspozycji chyba jest tylko fdisk bo qparted lub run_qparted jak w sysrescuecd=nie ma takiego pliku-i tam dopiero założyć kolejne logiczne, po tym zabiegu instalator już nie protestował i zainstalował się na wyznaczonych miejscach-tyle że jak się wybierze ustawienia zaawansowane dla partycjonowania to trzeba wiedzieć wg czego te partycje mają być podmontowane i domyślnie jest coś dziwnego ale nie potrafię tego odtworzyć tu,w każdym razie w fstab są jakieś długaśne wpisy nie hdax(nie wiem do wyboru było cos wg nazwy, wg kolejności wg czegos tam jeszcze ale zostawiłam to co se wybrał instalator domyślnie) SuSe jest chyba jednak wolniejszy niz Mnadriva 2008 i tym razem bardziej podoba mi się ona (a edycja wcześniej ładniejszy był SuSe 10.2 niż MDV 2007 :),SuSe ma też chyba więcej pakietów i flash i java instalują się od razu,i acrobat -po potwierdzeniu licencji-a Mandriva chyba je też ma(tzn. widze reklamy w przeglądarce internetowej a nie puste pola :D) ale jakieś dziwne nazwy pakietów widziane w rpmdrake dla java-nie takie jakie znam ze strony javasun czyli j2re w SuSe jeszcze nie sprawdziłam kamerki-zabrako mi czasu, i nie przejrzałam wszystkich pakietów dostępnych z DVD instalacyjnego no cóż, linuksów mogę mieć więcej na dysku ale z tym samym problemem który nazywa się UTF-8 (albo zostać przy Suse 10.2 gdzie nie ma problemu z iso 8859-2)-gdyby ktoś więcej wiedział o co z tym utf chodzi to z góry dzięki za jakieś informacje, już sprawdzałam czy nie ma jakiegoś pliku kde i18 iso 8859-2 ale nie widzę, moze to jakieś czcionki trzeba dosinstalować jak ma ustawione już w SuSe na possix takie-tak tu coś piszą linux.sky.pl/teksty/popolsku.html może musze zmienic (a i tak muszę choć nie wiem jeszcze jak żeby mi w ogóle podmontowywał floppy sam a nie przez mount w kosnoli dopiero) w fstab tak jak tu piszą? qla.internetdsl.pl/poloniz/polonizacja1.html posprawdzać wpisy w tych plikach? wiki.arch-linux.pl/index.php/Polonizacja_systemu debian.linux.pl/printview.php?t=579&start=0 to chyba nie dotyczy SuSe i mandriva bo Gentoo ma chyba jakieś inne pliki konfiguracyjne www.gentoo.org/doc/pl/guide-localization.xml tylko ze ja mam locale po polsku ino kodowanie nie to-a z tego co tu piszą to mogą być dwa na raz i iso i utf-8-moze tak właśnie było w SuSe 10.2? Link Zgłoś
realgniot Re: UTF-8 rządzi <morzełez> 27.03.08, 15:26 Nie wiem czemu tak narzekasz na UTF-8. Wszystko pięknie działa, jeżeli jest dobrze ustawiona lokalizacja to nie ma nic do gadania żadna dystrybucja. Może masz problem z jakąś czcionką. Jest np. "ttf-bitstream-vera", która po prostu nie ma polskich znaków i będą krzaki (wiele programów wymaga ją podczas instalacji). Proponuję wywalić na zbity pysk, jak nie pomorze ze względu na zależności to ręcznie usunąć (ale nie odinstalować) i po krzyku (chyba, że jest jakiś inny sposób, ale ja mam swój usunąć i nie wnikam w to). Nie zapomnij zmienić czcionkę na inną np. dejavu w ustawieniach KDE. Jeżeli używasz programu, który nie będzie chciał prawidłowo działać np. "xmodmap" (xmodmap to jedyny program, który nie działa prawidłowo z polską lokalizacją jaki znam), który zaczyna dziwnie wolno pracować, wiec go uruchamiaj z opcją LC_ALL=C i po kłopocie. Twoje pliki na dyskietkach powinny wyświetlać nazwy plików z ogonkami. Odnośnie lokalizacji spróbuj zajrzeć do podręcznika Gentoo, ale odnoszący się wyłącznie do UTF-8 i postaraj się podeprzeć tym co tam jest napisane, ewentualnie poszukaj jakiegoś howto do swoich dystrybucji. www.gentoo.org/doc/pl/utf-8.xml Link Zgłoś
smutas Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 07.11.07, 04:30 Udalo sie :-) Przeformatowalem "/" i jakos idzie. Wciaz jednak nie dziala tak jak poprzednia wersja. Nie potrawie zmusic KDE do odtwarznia sesji po wylogowaniu. Programy KDE laduja sie poprawnie ale wciaz FireFox nie. Zmiana rozdzielczosci dostepna jest jedynie z konsoli przez xrandr. Jako, ze posiadam paskudna karte graficzna ATi 3D dzila kiedy chce :-) tzn. KDE pokazuje ze dziala ale compiz dzila z predkoscia chorego slimaka... Zaladowanie fglrx powoduje .... crash X-ow :-( to samo z Sax2 Link Zgłoś
swojadroga Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 07.11.07, 15:45 w gnome próbowałeś? co prawda od jakiegoś czasu dopiero używam gnome i jestem bardzo zadowolony:) Wczesniej używałem KDE w SUSE i nie było problemów. Niestety 10.3 nie testowałem (miałem jeszcze niedawno 10.2 i było wszystko ok. Teraz używam SLED 10 SP1 i chyba to jest to czego ja potrzebuję. A jeszcze pytanie. Czy instalując 10.3 robiłeś nową instalację czy aktualizację? Kiedyś mi się zdażył problem przy aktualizacji. X wcale nie wystartowały. Nowa instalacja rozwiązała problem. Link Zgłoś
smutas Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 07.11.07, 19:46 No wlasnie probowalem pierwotnie aktualizowac i sie posypalo :-) Co do Gnome/KDE to nie ma zadnej roznicy bo te moje problemy sa zwiazane z X-sami jako takimi a nie tylko managerem okienek. Nota bene Gnome w wersji 10.3 pomijajac ikonki wyglada prawie jak KDE Link Zgłoś
swojadroga Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 08.11.07, 12:31 Mogę domniemywać, że SLED to prawie to samo co 10.3 ;) Właśnie w SLED używam GNOME i tez tak wygląda jak piszesz i mi bardzo się podoba:) Link Zgłoś
wolf2007 Re: OpenSuSE 10.3 -- kleska!! 26.03.08, 21:25 a czym rozni sie nawa wersja od 10.2 pytam poniewaz na jednym komputerze wlasnie mam takowa razem z 3d efektami i sie zastanawiam co mogliby dodac jeszcze. Link Zgłoś