Dodaj do ulubionych

Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy???

IP: *.fenix.com / 192.168.1.* 08.08.03, 22:12
Windows 98 SE czy moze Windows XP??? Obecnie mam 98SE. Z tego co wiem to XP
jest dosc prosty w instalacji. Powiedzmy, ze wkladasz tylko plytke a wszystko
samo sie robi. W 98 trzeba sie troche pobawic ze sterownikami itp.
Jakie plusy i minusy???
Obserwuj wątek
    • Gość: Gargamel Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 22:27
      Miałem 98SE potem Milenium ale krótko potem XP przez jeden dzień a teraz mam
      2000 prof. i nie narzekam jest git. Na 98SE też nie narzekałem ale trzeba iść z
      postempem.
      • koktajl_molotowa Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 08.08.03, 22:33
        Wszystko zależy od sprzętu. Szybki komp (MHz) i RAMMB, to sprzęt na
        który polecił bym XP.
      • p.m.b Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 09.08.03, 00:16
        Gość portalu: Gargamel napisał(a):

> Na 98SE też nie narzekałem ale trzeba iść z postempem.

IMHO zeby isc z postepem to trzeba raczej windowsy z dysku wywalic :PPP

pozdrawiam
        • existens Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 09.08.03, 14:37
          jestem za win 2000 prof i za winxp. Oba mają wiele zalet względem poprzedników
          ale mineło troszke czasu zanim się do niech przekonałem.

<<<eXi>>>
    • Gość: fantomasz Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: *.dyn.optonline.net 09.08.03, 14:52
      98 SE i na takim jade od paru lat
      • Gość: cezar Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: *.dami.pl / 172.18.1.* 10.08.03, 00:20
        Na 98 pracowałem od jego powstania.Teraz mam XP.Ciężko się było przestawić,ale
        uważam,ze Xp jest lepszy.A do niedawna byłem jego wrogiem.
      • Gość: fascik Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: 80.50.17.* 11.08.03, 14:17
        Proponuje W2K. A dlaczego? U mnie pracuje na laptopie DELL'a: P233, 128MB RAM i leciwa grafika 2MB i jakos nie narzekam...wiadomo sa czasem lekkie zaciecia. Za to od 2 lat kiedy go uzywam nie zdarzylo mi sie zobaczyc niebieskiego ekranu.Poza tym po otwariu przegladarki internetowej (Opera 7.20) i powiedzmy Total Commandera ( w tray-u sa sterowniki do myszy, antywirus AVG i GG) system korzysta z pamieci RAM (okolo 80MB)...gorzej jest z porckiem, ktory musi pracowac na pelnym gazie. A jesli chodzi o win98 - juz nikomu nie zrobie krzywydy i nie polece go. Na drugiej partycji mam takiego gada zaianstalowanego...i co sie okazuje...wcina pamiec do konca - cale 128MB i jeszcze 20% ze SWAPA a procek chodzi na 100%.
        To tylko moja osobista opinia. Zalezy jeszcze do czego w glownej mierze wykorzystujesz swoj komputer (gry, filmy, tworzenie stron, programowanie...etc). W2K i XP to systemy opearte o jadro NT wiec na pewno sprawdza sie w sieci (lokalnej i www) natomiast W98 to taki "rodzinny" systemik.
    • Gość: Gargamel Re: do p.m.b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 18:10
      Najlepiej to wywalić kompa i iść na piwo.
      • p.m.b do Gargamela 11.08.03, 10:41
        Gość portalu: Gargamel napisał(a):

> Najlepiej to wywalić kompa i iść na piwo.

tak to zdecydowanie najlepsze wyjscie :) nigdy wiecej stresow ze cos sie
        popsulo trzeba cos dokupic, albo naprawic :) pozbadzmy sie wszyscy komputerow i
        powrocmy do matki natury :D no a teraz kompy za okno i biegiem po browar :))

• zeppelinka Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 11.08.03, 15:13
      wszystko zalezy od tego jakimasz komputer i czego od niego oczekujesz ;) win98 choc przyzwoity jest troche niedopracowany (chocby takie pierdoly jak rozwijalny panel sterowania, wrzucanie cudzego dysku jako d: co wprowadza niezle zamieszanie i mozna by tak wymieniac...) ale nie sa to rzeczy jakos wybitnie istotne... xp ma jedna podstawowa (wg. mnie i mojego komputerka ktory pierwszej mlodosci juz nie jest ;)) wade: jest beznadziejnie hmm... powiedzmy "zasobozerny". duuuzo ramu i calkiem sporo procesora marnuje sie na grafike i inne pierdoly... troche szkoda... podstawowa zaleta? w kazdej chwili mozesz przywrocic stan systemu z jakiegokolwiek dnia :) przydatne... aczkolwiek uwazam ze swietnym polaczeniem jednego i drugiego jest win2000. choc w sumie blizej mu do xp pociagnie na komputerze nawet tak starym jak moj bez wiekszych problemow. jest duzo bardziej dopracowany niz 98 i jakis taki przyjemniejszy w uzytkowaniu :) ma ladniejsz grafike, ale nie jest tak odleciany jak xp a co za tym idzie nie zzera takiej ilosci ramu. no i jest baardzo stabilny :) podsumowujac: jezeli masz naprawde mocy komputer i chcesz miec ladny (chyba przde wszytskim)dopracowany system to wybierz xp, jezeli komputer jest slabszy nie ma co sie bawic w xp, nie warto czekac niewiadomo ile az sie wlaczy :) i tak polecam 2000 :)
      • koktajl_molotowa Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 11.08.03, 20:01
        Troszkę dziwię się ludziom piszącym,że polecają W2000. Pytanie było jasne i
        wyraźne: 98SE czy XP.
        Może ktoś dysponuje tylko takimi, i co ma zrobić jak usłyszy że 2000 jest
        debest?
        • gray Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 12.08.03, 17:43
          koktajl_molotowa napisał:

> Troszkę dziwię się ludziom piszącym,że polecają W2000. Pytanie było jasne i
          > wyraźne: 98SE czy XP.
          > Może ktoś dysponuje tylko takimi, i co ma zrobić jak usłyszy że 2000 jest
          > debest?

jak to co? ukradnie windowsa 2000.
        • Gość: zeppelinka Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: *.chello.pl 13.08.03, 10:13
          wybierze jeden z tych dwoch o ktore pyta, mysle ze wyjasnilam mu roznice na tyle, by mogl podjac decyzje, a z tym 2000 to moja mala sugestia (a noz widelec jeszcze nie kupil system - jezeli w ogole ma zamiar go kupic)
    • quaiem Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 12.08.03, 04:59
      Powiem tak: xp to jest moim zdaniem totalny syf ktory nadaje sie najwyzej na
      pegazusa. Ja bym sie na Twoim miejscu nie zastanawial tylko pakuj 98SE i jedz z
      koksem
      Pozdrowka
      • petelka Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? 12.08.03, 09:05
        Może nie powinnam się wymadrzać, bo moja praktyka komputerowa nie jest zbyt
        zaawansowana, ale przez pewien czas pracowałam równolegle w 3 systemach (95, 98
        i XP). I dziwne: z 95 jakos łatwiej i poręczniej przechodziło mi się na XP niż
        na 98. I z wypowiedzi wielu znajomych (jeden polecał tylko 98, drugi nie mógł
        zyć bez XP) wywnioskowałam, że faktycznie wiele zależy od sprzętu: na
        starszych/słabszych komputerach lepiej sprawdza się 98, na tych lepszych -XP.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Ktory Windows jest waszym zdaniem lepszy??? IP: *.visp.energis.pl 12.08.03, 18:31
      Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Windows 98 SE czy moze Windows XP??? Obecnie mam 98SE. Z tego co wiem to XP
      > jest dosc prosty w instalacji. Powiedzmy, ze wkladasz tylko plytke a wszystko
      > samo sie robi. W 98 trzeba sie troche pobawic ze sterownikami itp.
      > Jakie plusy i minusy???

Moim zdaniem lepszy jest XP (musi być oczywiście odpowiedni sprzęt - tzn. nie
      za wolny) - jest o wiele bardziej stabilny (po polsku: prawie wcale się nie
      wiesza).

Ale „wkładasz płytkę i wszystko same się robi” to nieporozumienie. Oczywiście
      tak też można, tyle że standardowo instalowane sterowniki mogę powodować, że
      system nie będzie pracował stabilnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka