Dodaj do ulubionych

czy mandriva będzie sprawnie działać na moim kompi

26.12.07, 17:26
witam
ponieważ nie działa mi dźwiek w kompie (coś usunęłam, a wersja
windowsa oczywiście nielegalna:-/) muszę zainstalwac nowy sytem, i
zakupiłam na allegro mandrivę
mój komp składa się z:
procesor amd athlon xp 1800hz, 2200+
płyta główna asus a7v8x-x
mikroukład płyty głównej via vt8377 apollo kt400
pamięć 256 mb
typ bois'u award modular
karta wideo radeon 9200 le family 128 mb
akceletalor 3d ati radeon 9200
karta dźwiękowa via ac'97 enhanced audio controller
Karta sieciowa VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter (10.13.222.251)

czy instlacja będzie trudna? czy dxwięk i obrz będą od razu sprawnie
działały, czy tez bedę musiała coś jeszcze doinstalowywac
na kompach sie nie znam, służy mi do netu (czy ing bank i pekao sa
będą widoczne?) i zrzucania zdjęć
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: czy mandriva będzie sprawnie działać na moim 27.12.07, 12:30
      Używam bardzo podobnego komputera, ale z Ubuntu a nie Mandrivą.

1. Według mnie masz za mało pamięci. Dołóż do minimum 512MB, a jeszcze lepiej
      jakbyś miała tam 1GB.
      2. Karta graficzna to porażka. ATI usuwa z nowych sterowników wsparcie dla
      starszych kart graficznych. Wsparcie dla GPU z serii r200 zostało wycofane ponad
      rok temu. Będzie działał otwarty sterownik, ale na nim wydajność OpenGL jest
      tragiczna. Na szczęście OpenGL nie jest konieczne do twoich zastosowań.

O bankach nie mogę się wypowiadać, za mało wiem. Ja korzystam z usług mBanku.
      Pozostaje dzwonić na infolinię, zaznaczyć że sprawa dotyczy linuksa i mieć
      nadzieję, że student w call-center ma trochę pojęcia :(
    • serinius Re: czy mandriva będzie sprawnie działać na moim 28.12.07, 14:03
      Moim zdaniem nie powinno się pobierać/kupować jakichkolwiek systemów z niesprawdzonych źródeł. Bo co właściwie kupiłaś? Jeśli Mandrivę 2006 lub 2007, to już przestarzałe wersje. A jeśli jeszcze jest to zwykła nagrana płytka, licho wie, czy została dobrze nagrana a nawet czy coś nie zostało zmienione na szkodę użytkownika.

Jeśli chce się bez instalacji sprawdzić, czy na danej konfiguracji będzie działała jakaś wersja Linuksa, odpala się wersję uruchamianą z płyty (livecd). Można ściągnąć i wypalić na CD Mandriva 2008 ONE lub zdobyć/kupić Ubuntu (każda wersja jest bootowalna od razu z płyty DVD).

Niestety, nie wiem jak livecd będzie działało z tak niewielką ilością pamięci, bo potwierdzam, że jest jest stanowczo za mało. Nawet do normalnej pracy. System będzie się mulił i sporo używał pamięci wirtualnej.

Instalacja desktopowych Linuksów (o ile nie wystąpią problemy z obsługą sprzętu) jest bardzo prosta. Ale parę podstaw związanych z daną dystrybucją trzeba koniecznie poznać, bo filozofia obsługi Linuksa jest zupełnie inna niż w Windows i nawyki z tego systemu często prowadzą do nieporozumień. Trzeba też liczyć się z możliwością wystąpienia problemów ze sterownikami, brakiem czy niedoskonałością oprogramowania (np. Flash player) itp., i w razie czego trzeba umieć szukać rozwiązań.

A skoro i tak musisz zrobić reinstalkę systemu, możesz spróbować zainstalować Mandrivę 2008 na próbę lub zrobić kompa dwusystemowego. Ale najpierw backup danych! No i kupno pamięci. 256 MB to już od dawna i na Windows za mało.

Trochę podstaw o Mandrivie znajdziesz tutaj:

www.mandrivalinux.org.pl/artykuly.php
      Strony banków niezależnych od systemu i przeglądarki chyba używają Javy, ale jej instalacja jest łatwa. Z aparatami cyfrowymi nie powinno być problemów, o ile ich producenci trzymali się standardów.
      • bokaj Re: czy mandriva będzie sprawnie działać na moim 28.12.07, 21:17
        1. banki będą doskonale widoczne i bez problemu przez linuksa z bankiem się
        połączysz, wykonując skutecznie wszystkie operacje. ja TYLKO I WYłąCZNIE przez
        linuksa łączę się z moim ing - i od dawna wszystko działa jak z nut. w banku na
        początek, gdy uruchamiałem konto internetowe gostek poradził mi, żebym raczej w
        celach bankowych korzystał z linuksa niż z windowsa - robi to, i tym systemem
        jest Mandriva 2007.

2. pamięci rzeczywiście masz mało jak na najnowsze wersje mandrivy, ale możesz
        spróbować jeden z dwóch kroków:
        a/ pobrać lub zdobyć starszą wersję np. Mandrake 10.1 - bardzo dobra wersja,
        długo z niej korzystałem, w przeciwieństwie do Mandrivy 2005 czy 2006
        (następczynie Mandrake 10.1), które były nie najlepsze;
        b/ możesz poprosić kogoś, by ściągnął ci "odchudzoną" wersję Mandrivy 2007 w
        wersji na trzy cd (jest taka) - jest w pełni funkcjonalna w podstawowym zakresie
        (net, biuro, multimedia), flesza sobie ściągniesz i zainstalujesz i będzie git.
        c/ na Twoim miejscu trochę bym zainwestował w jakąś gazetkę z opisem instalacji
        linuksa - jak pamiętam swoje początki, to naprawdę, dziś powiem: linuks nie jest
        trudny (zwłaszcza Mandriva), ale INNY - inny od samego początku.
        trudność polega tylko na inności - ale trzeba wiedzieć gdzie linuks jest inny...
        • bokaj Re: czy mandriva będzie sprawnie działać na moim 28.12.07, 21:24
          tu jest strona z przeróżnymi wersjami mandrivy: (dość dobrze się ściąga)

ftp.uni-kl.de/pub/linux/mandriva/official/iso/2008.0/
          • monkamaj dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 20:49
            zainstalowałam mandrivę 20008 na swoim kompie jako jedyny system, i jest na
            razie ok - grafika działa, internet chodzi normalnie, ale jest jedno małe "ale"
            nie działa dźwięk przez coxialne wyjście :-((
            taki dźwięk ze słuchawek działa i jak sie połączy przez kabel jack - chinch, ale
            ten dźwięk cyfrowy nie :-(
            co mam zrobić żeby działał?

pamięć 512 jest w drodze :-)
            • monkamaj Re: dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 21:14
              no i co to jest su?
              to pytanie z podanej strony, gdzie w konfiguracji repozytoriów sieciowych
              powinnam otwrzyc konsole, su, hasło roota a potem wkleić kod, tylko co to jest su?
              • luxer Re: dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 21:35
                monkamaj napisała:

> no i co to jest su?
                > to pytanie z podanej strony, gdzie w konfiguracji repozytoriów sieciowych
                > powinnam otwrzyc konsole, su, hasło roota a potem wkleić kod, tylko co to jest
                > su?

"su" to polecenie , aby móc wpisać hasło roota

tu co jest napisane] $ su -
                Password: "choć nic nie widać to tutaj piszesz hasło root-a i naciskasz ENTER"
                [root@localhost]#

i pracujesz jako root

luxer
                • monkamaj Re: dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 21:55
                  [tym@localhost ~]$ su - hasło
                  su: użytkownik hasło nie istnieje
                  [tym@localhost ~]$ hasło
                  bash: hasło: command not found
                  [tym@localhost ~]$ suhasło
                  bash: suhasło: command not found
                  [tym@localhost ~]$

i jak wklejam te komendy z tej strony która konfiguruje repozytoria to jest
                  komunikat command not found

• monkamaj Re: dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 21:59
                    tym@localhost ~]$ su - hasło
                    [tym@localhost ~]$
                    [tym@localhost ~]$
                    [tym@localhost ~]$ hasło
                    bash: hasło: command not found
                    [tym@localhost ~]$ su - chudkowie
                    [tym@localhost ~]$

hasło to oczywiscie wyraz oznaczajacy moje hasło, które wpisuję w komendę :-/

• monkamaj Re: dziękuję wszystkim za odpowiedzi 29.12.07, 22:01
                      po su enter i wszystko poszło :-)))
                      • serinius Konfiguracja urpmi 29.12.07, 22:10
                        Przy ustawianiu serwerów nie zapomnij o źródłach non-free i plf (z updates). Nie zapomnij też o opcji "Pobierz skompresowany indeks" (mówię o stronie easyurpmi.zarb.org), bo bez bardzo szybkiego łącza pobieranie baz danych trwa za długo.

Jak coś pójdzie nie tak, pogubisz się z tym wklejaniem do konsoli, serwery nie będą działać itp., to "urpmi.removemedia -a" z konsoli i ustawiaj od nowa. Po wszystkim koniecznie

urpmi --auto-update

w celu dokonania aktualizacji systemu. Ale znajdź może chwilkę czasu, bo może ściągnąć z kilkaset mega danych.

Więcej informacji:

www.mandrivalinux.org.pl/wiki_mandriva_linux.php

Co do dźwięku, może aktualizacja pomoże, ale jeśli nie, na początek spróbuj pogrzebać w programiku "alsamixer" (uruchom z konsoli, jeśli nie ma, to zainstaluj), odblokowując i zwiększając głośność kanałów, które są ściszone lub wyłączone. Obsługa z klawiatury, F1 - pomoc (w razie czego poszukaj czegoś o tym programie w necie). Jeśli to nie pomoże, wtedy będzie trzeba szukać dalej.
                        • monkamaj Re: Konfiguracja urpmi 29.12.07, 22:22
                          a jakie jest polecenie obsługi z konsoli?
                          po wszystkim - czyli po tej konfiguracji zanim zamknę konsolę, czy po
                          zainstalowaniu tych programów (jak win32) których instalację zaleca cytowana
                          strona www

ps. dziękuję :-)
                          • luxer Re: Konfiguracja urpmi 29.12.07, 22:46
                            monkamaj napisała:

> a jakie jest polecenie obsługi z konsoli?

W konsoli jako user wpisujesz kmix, czyli masz

[monika@localhost ~]$ kmix

i z prawej strony na pasku wyskakuje taki "głośnik" i prawoklikiem sprawdzasz
                            czy nie jest wyciszony

> ps. dziękuję :-)

proszę.

Kiedyś tak jak Ty uczyłam sie na tym forum :D
                            • monkamaj Re: Konfiguracja urpmi 29.12.07, 23:39
                              ale głosniki na bank nie są wyciszone :-/
                              czy zainstalowanie sterowników do karty pomoże?
                              • serinius Re: Konfiguracja urpmi 29.12.07, 23:59
                                > ale głosniki na bank nie są wyciszone :-/

Oj monka, monka chyba już zasypiasz przed komputerem :) Przecież tu chodziło o to się dzieje na monitorze! :) Pasek stanu na dole ekranu, w KDE bardzo podobny do tego z Windows :)

Lepiej się dziś z tym prześpij, jutro przemyśl wszystko na "trzeźwo" :)
                                • monkamaj Re: Konfiguracja urpmi 30.12.07, 00:37
                                  > Oj monka, monka chyba już zasypiasz przed komputerem :) Przecież tu chodziło o
                                  > to się dzieje na monitorze! :) Pasek stanu na dole ekranu, w KDE bardzo podobny
                                  > do tego z Windows :)

:-)) wiem, ze chodziło o pasek stanu, w windowsie regulował to soundmax
                                  zależy mi na dźwięku spdif i nijak nie mogę go osiągnąć (karta jest
                                  przystosowana do dźwięku cyfrowego), taki zwykły komputerowy dźwięk mam - ale
                                  wolałabym filmy oglądać na tym lepszym :-)
                                  czy jakieś sterowniki mi są potrzebne?
                                  • luxer Re: Konfiguracja urpmi 30.12.07, 01:18
                                    monkamaj napisała:

> > Oj monka, monka chyba już zasypiasz przed komputerem :) Przecież tu chodz
                                    > iło o
                                    > > to się dzieje na monitorze! :) Pasek stanu na dole ekranu, w KDE bardzo p
                                    > odobny
                                    > > do tego z Windows :)
                                    >
                                    > :-)) wiem, ze chodziło o pasek stanu, w windowsie regulował to soundmax
                                    > zależy mi na dźwięku spdif i nijak nie mogę go osiągnąć (karta jest
                                    > przystosowana do dźwięku cyfrowego), taki zwykły komputerowy dźwięk mam - ale
                                    > wolałabym filmy oglądać na tym lepszym :-)
                                    > czy jakieś sterowniki mi są potrzebne?

Jutro zerknij na to forum. Tam są mocni dźwiękowcy.

www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=222567&page=2&highlight=via+ac%2797
                                    Nawet problem Twojej karty jest opisywany, choć nie do końca ten sam.

dobranoc

luxer
                                    • monkamaj Re: Konfiguracja urpmi 31.12.07, 10:23
                                      już działa
                                      po dodaniu repozytoriów i zainstalowaniu alsy działa już ok :-))

dziękuję wszystkim za pomoc
    • aq68 Powinna działać. 30.12.07, 17:06
      Miałem MDV 2006, teraz mam MDV 2008 i dosyć zabytkowy komputer z celeronem 700 Mhz.Jeżeli chodzi o domowe zastosowania działa zupełnie przyzwoicie.Firefox jest zainstalowany ze skrypytu get_ff_2.sh-choć można oczywiście inaczej-trzeba jednak wtedy ręcznie doinstalować Flash, Javę i dowiązania.Natomiast chcąc mieć z tego systemu pożytek, większość programów trzeba instalować z repozytoriów za pomocą urpmi-szczególnie Mplayer oraz Kaffeine.Jeżeli będą miały wszystkie pluginy odtwarzać będą praktycznie wszystko.Mam na myśli oczywiście takich użytkowników jak ja.Użytkownicy doświadczeni stosują bardziej wyrafinowane metody instalacji programów.Pod Mandrivą działa bez problemu Skype, a Kadu (gadu-gadu) można pobrać z repozytoriów mandrivy.Przy zainstalowanej Javie+Flash-u 9 nie ma najmniejszego problemu z połączeniem z bankami.Do tych połączeń jednak osobiście doradzałbym jakiś OS Live np. LINOS.
      • aq68 Re: Powinna działać. 30.12.07, 17:58
        www.youtube.com/watch?v=vjlluR_DsDw
        easyurpmi.zarb.org/
        www.mandrivalinux.org.pl/wiki_mandriva_linux.php#jak_zainstalowac_jave
        www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=116844
        www.eioba.pl/a71366/urpmi_linux_mandrake
        mandriva.org.pl/content/view/213/76/
        mandriva.org.pl/content/view/190/45/
        pl.wikibooks.org/wiki/Mandriva_2006/Konfiguracja_urpmi
        www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=20498
        mandriva.org.pl/content/view/218/84/
        www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=897