Dodaj do ulubionych

mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):)

IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 11:58
Witam. Juz w paru postach poruszalam problem mp3, jednak nie doczekalam sie
odpowiedzi na moje pytania. Dlatego tez pisze raz jeszcze i bardzo, ale to
bardzo prosze o odpowiedz na to jedno, jedyne i ostatnie juz pytanko. Prosze
jednak o odpowiedz osoby, ktore sie na tym znaja, ktore maja doswaiadczenie z
plikami mp3. Otoz. Chce nagrac utwory w formacie wav. Mam jednak pliki (mp3)o
roznym stopniu skompresowania (128, 160, 192 a nawet 256 kbps. I tu moje
pytanie. Czy przed przkonwertowaniem na wav nadac tym (wszystkim) plikom ten
sam parametr (np. 128 kbps)? Jesli tak, to jaki prametr (wielkosc kompresji)
jest najodpowiedniejsza? Moze ta najwyzsza czyli 192 czy 256 kbps? Zaznaczam,
ze bardzo mi zalezy na dzwieku jak najbardziej odpowiadajacym oryginalnej CD.
Bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: ssaczek Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 12:15
      Jeśli masz program do konwersji to musisz sama sprawdzić co się będzie działo
      po załadowaniu, a co do jakości to o ile wiem i słyszę to jakoś różnicy
      wielkiej nie zauważyłem 128 czy 192 czy inne mp3 po przerobieniu na wav gra
      podobnie. Jedyny problem z jakim się borykam to poziom głośności zapisu i jakoś
      nie mogę tego przeskoczyć.
      • Gość: Ania Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 12:49
        Ssaczek, serdecznie Ci dziekuje za te odpowiedz. Wlasnie o taka mi chodzilo,
        taka, ktora rowialaby moje watpliwosci. Jesli chodzi o glosnosc, to ja rowniez
        borykam sie z tym problemem. Slyszalam jednak, ze nic nie da sie juz z tym
        zrobic. Takie po prostu marne nagranie i tyle. A moze jednak jest jakis sposob
        aby temu zaradzic? Moze kto cos na ten temat wie i moglby nam pomoc....?
        Pozdrawiam. Ania
        • srubokret Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) 30.12.01, 12:52
          zobacz www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
          dzial=0511&forum=KOMPUTERY&wid=746505&aid=755121

srub
          • Gość: Ania Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 14:50
            srubokret napisał(a):

> zobacz <a href="https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?">www.gazeta.pl/alfa/home.js
            > p?</a>
            > dzial=0511&forum=KOMPUTERY&wid=746505&aid=755121
            >
            > srub

Hej. Dziekuje za odpowiedz, ale nie zabardzo wiem gdzie mam sie udac:) Forum
            KOMPUTERY? Przeciez jestesmy na tym forum. A moze chodzi Ci o jakis watek? Mozesz
            sprecyzowac? Prosze. Pozdrawiam. Ania
    • Gość: labeo Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 12:50
      Format wav moze byc skompresowany lub nie. Oczywiscie nieskompresowany daje
      lepsza jakosc od skompresowanego. Robiac z mp3 format wav nazlezy dac niegorszy
      stopien kompresji niz w mp3. Czyli jesli mp3 ma 128 to wav tez. Natomiast jesli
      mp3 bedzie mial 128, a wava zrobisz 256 to uzyskasz jakosc wav taka sama jak
      mp3, ale wiekszy rozmiar pliki. I ostatnia uwaga: NIGDY nie uzyskasz jakosci
      plyty CD konwertujac z plikow mp3.
      • Gość: Ania Re: mp3-po raz kolejny i ostani :)(z mojej strony):) IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 14:34
        Labeo, dziekuje po stokroc! Nie mam jednak pojecia jaki to jest wav
        nieskompresowany. Skad go wziac? :-) Piszesz, ze nie uzyskam jakosci CD
        konweretujac mp3. Wiec z jakiego pliku mozna uzyskac ta jakosc? A moze nie
        mozna? Jesli bylbys tak mily, prosze Cie bardzo napisz mi jak utworzyc nalepszy
        plik wav. Jaki uzyc do tego plik (jeli musi to byc mp3 to o jakim wskazniku-128
        czy wiecej)? I jeszcze jedno. Sciagnelam pewniem program do konertowania
        plikow, ktory zawiera propozycje roznych wskaznikow. W przypadku wava nalezy
        wybrac format (podane sa rozne formaty, np. PCM)oraz atrybuty (np. 44100Hz,
        bitow 16, 172 kb/s). I teraz ktory wybrac? Wybacz jesli nie zrozumialam
        dokladnie Twojej cennej uwagi, ale to dlatego, ze zupelnie sie na tym nie znam.
        Jesli mozesz, podpowiedz mi prosze co mam robic (kroczek po kroczku) :).
        Prosze, bardzo, bardzo! Dziekuje i pozdrawiam Ania
        • Gość: labeo Re: mp3-po raz kolejny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 17:46
          Z pliku mp3 nie da sie uzyskac jakosci plyty CD (jest to niemozliwe, bo plik mp3
          jest juz z definicji skompresowany). Jakosc plyty CD uzyskasz tylko przegrywajac
          z innej plyty CD. A tak na marginesie dlaczego chcesz robic wava z mp3. Nic na
          tym nie zyskasz w stosunku do mp3. Ale jesli juz, to wybieraj takie mp3, ktore
          maja najwyzszy strumien kbps (co najmniej 128kbps).
          Formatow plikow wav jest kilka, wymienie najczesciej spotykane:
          A/mu-Law
          ACM
          DVI/IMA ADPCM
          Microsoft ADPCM
          Windows PCM.
          Nie wnikajac w zawilosci, najlepsza jakosc oferuja ACM i PCM. Jak wybierzesz
          ktorys z tych formatow to musisz podac jeszcze inne parametry typu czestotliwosc
          probkowania 44100Hz (44kHz) i rozdzielczosc (16 bitow). Jednak musisz sie liczyc
          z tym, ze plik wtedy bedzie mial duza wielkosc (30-40 MB z pliku mp3 3-4MB).
          Najlepiej sama poprobuj roznych ustawien i ocen czy warto konwertowac mp3 do wava.
          Nie napisalas tego, ale czy chcesz z mp3 zrobic plyte CD-Audio? Jesli tak to nie
          musisz koniecznie mp3 konwertowac na wava. Niektore programy nagrywaja plyte CD-
          Audio wprost z mp3 np. WinOnCD, Nero. Jesli masz jakies pytania to smialo.....
          Zycze sukcesow i milej zabawy Labeo
          • Gość: Ania Re: mp3-po raz kolejny IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 18:13
            Labeo jstes kochany! Dziekuje Ci za bardzo wyczerpujaca odpowiedz i wskazowki.
            Rzeczywiscie chce z mp3 zrobic plytke audio. Myslisz, ze nie ma sensu
            przekonwertowywac mp3 na wava bo to i tak nic nie da, nie zmieni jakosci
            dzwieku poza tylko rozmiarem pliku? To do czego w takim razie sluzy ten format?
            Jest on przeciez obok mp3 i innych mu podobnych standardowym elementem
            programow do konwertowania plikow muzycznych. No ale mniesza o to. Chcialabym
            jeszcze zapytac-jesli oczywiscie pozwolisz :)jaka wielkosc przyjac dla mp3,
            ktore chce pozniej przekonwertowac na wav? Pisales, ze 128 to minimum. Czyli
            najlepsza bylaby ta najwyzsza-252, czy moze to lekka przesada? :) Moze cos ze
            srodka czyli 160?:)Dziekuje i pozdrawiam.Ania
            • Gość: labeo Re: mp3-po raz kolejny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 19:21
              Aniu jakiego programu uzywasz do nagrywania plyt? Jesli jednego z dwoch ktore
              wymienilem wczesniej to nie musisz robic zadnej konwersji. Po prostu wybierasz
              opcje w programie nagrywania plyty Audio-CD i przeciagasz pliki mp3.
              Co do tego po co jest format wav? Jest on formatem starszym od mp3 i stosowanym
              glownie w krotkich plikach dzwiekowych (np. przy otwieraniu Windowsa).
              Jesli jednak bedziesz robic konwersje plikow to wybieraj strumien taki sam jak w
              mp3 lub o niewiele wiekszy. Im wiekszy strumien to duzo wiekszy rozmiar pliku, a
              jakosc praktycznie nie wzrasta. Wiec jesli plik mp3 ma 128kbps to wava zrob 128
              lub maksymalnie 160. 256 to rzeczywiscie przesada.
              A tak ostatecznie jesli nie masz programow WinOnCD lub Nero to zajrzyj na stronke
              mmp.mp3.com.pl/narzedzia.html jest tam program MP3 CD Maker. Bez zadnych
              kombinacji nagrasz plytke CD. Pobierz ten program i zainstaluj, wersja nie
              zarejestrowana pozwala nagrac tylko 4 sciezki. Wiec wybierz Register wpisz jaka
              nazwe uzytkownika Ania, a jako serial 5335807102 i OK.I masz juz pelna wersje:-).
              Proste no nie.... powodzenia
              • Gość: Ania Re: mp3-po raz kolejny. Do Labeo IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 19:51
                Dzieki, dzieki i jeszcze raz dzieki! (oj ale sie dzisiaj nadziekuje :)))).
                Ciesze sie niezmiernie, ze sa jednak tak kochane osoby jak Ty , ktore chetnie,
                bezinteresownie pomoga. Oczywiscie zastosuje sie do Twoich rad i sciagne
                programik. Masz rzeczywiscie racje, ze lepiej jednak dac sobie spokoj z wavami
                i po prostu nagrac plytke w mp3. Na plycie zmiesci sie o wiele wiecej utworow,
                a jakosc bedzie ta sama. To do mnie przemowilo! :)W zwiazku z tym ostatnie (tym
                razem naprawde :))pytanko. Moge zadac? :)Jaki bys mi radzil zastosowac parametr
                (ile kbps), zeby bylo wszystko cacy? :). Ania
                • Gość: labeo Re: mp3-po raz kolejny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.01, 20:26
                  Skoncz juz z podziekowaniami, bo czytam to dwa razy dluzej :-)). Napisz z czego
                  chcesz ta plyte nagrac, bo teraz juz nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic. Masz
                  juz pliki mp3? Tak? Jesli nagrasz plyte z utworami w mp3 to bedziesz to mogla
                  TYLKO odtwarzac na komputerze, ale za to zmiesci sie na plytce 10 razy wiecej
                  utworow. Jesli zrobisz z tego plyte CD-Audio to mozesz ja takze odtwarzac na
                  zwyklych odtwarzaczach CD (np.w wiezach Hi-Fi). Obojetnie co zrobisz to
                  ustawianie strumienia danych nie jest nigdzie potrzebne. Ale jak juz chcesz
                  wiedziec to standard stanowi 128 kbps. Programik ktory Ci polecilem potrzebny
                  jest tylko przy konwersji z mp3 na CD-Audio... no to do dziela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka