Dodaj do ulubionych

Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? help..

IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.08, 00:48
Mam Windows 98SE - aby zadzialal czytnik kart pod USB oraz aparat, a wczesniej
przejsciowka USB 2.0, sciagnelam z netu sterowniki, m.in. zeby je wykryl
system... Ostatecznie czytnika nie wykryl do tej pory, jedynie pendrive. Teraz
jednak okazuje sie, ze nie moge zainstalowac ZADNEGO programu...
Przy probie instalacji pojawia sie komunikat:

Error number: 0x80070725
Description: Niezgodna wersja procedury wejscia RPC

Po czym instalacja czegokolwiek urywa sie.
Prosze, napiszcie, co jest odpowiedzialne za instalacje i ktore
drivery/sterowniki mogly mi namieszac. Mam backup wczesniejszej konfiguracji
sterownikow, mam nadzieje, ze jeszcze wlasciwej wersji (przynajmniej czesc
powinna byc wlasciwa), ale boje sie go ruszac, zanim sie nie wypowiecie na ten
temat. Licze bardzo na Wasza pomoc.
Pozdr
Amida

Obserwuj wątek
    • Gość: akodo czy sciaglęłaś dobre sterowniki? IP: *.chello.pl 01.03.08, 12:43
      czy są na pewno pod W98?
    • diabel-tasmasnki Re: Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? h 01.03.08, 14:10
      skoro nie możesz zainstalować żadnego programu to najprawdopodobniej błąd
      dotyczy instalatora windows. być może te sterowniki które wgrałaś nadpisały ci
      instalatora systemowego nie sprawdzając że masz win 98 i teraz masz wersje
      instalatora > 2.0 a one nie dzialają z win98
      spróbuj zainstalować w trybie awaryjnym.
      tinyurl.com/6cxsw
      Jak sie nie uda będziemy kombinować dalej.

• Gość: amida Re: Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? h IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.08, 22:05
        Dzieki za odzew i pomoc. Sciagnelam i przy instalacji komunikat, ze ta usluga
        juz istnieje. Dodam, ze udalo mi sie niektore instalacje (w tym aktualizacji dla
        Win98se) wykonac. Jednak instalacja programu FinePixViewer (do aparatu fot.)
        nadal sie nie udaje. Musze dodac, ze wszystkie pliki instalacyjne mam zgrane
        przez pendrive, czyli kopiuje je z 'dysku wymienn.' do C, a to dlatego, ze
        chwilowo nie moge uzyc zadnych cd (naped dvd jest ok, ale nakladka/krazek na
        plyty zwyczajnie sie posypal). Czy to jest przyczyna tego komunikatu? Co znaczy
        dokladnie 'procedura wejsc RP'??
        • diabel-tasmasnki Re: Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? h 01.03.08, 22:29
          czyli teraz sytuacja wygląda tak że nie chce sie instalować tylko ten jeden
          program a pozostałe programy instalują się juz bez problemu. Tak?

jesteś pewna że ten program to wersja dla win98 a nie win xp?
          jeżeli to wersja dla win 98 to jakim komunikatem kończy się instalacja

rpc - czyli remote procedure call to sposób na dostarczanie usług przez jakis
          serwer. W tym przypadku chodzi o usługi serwowane przez system operacyjny. W tym
          przypadku te usługi tak naprawdę nie są zdalne tylko lokalne - dostępne przez
          mechanizm rpc pod adresem localhost(127.0.0.1).
          • Gość: Amida Re: Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? h IP: *.szczecin.mm.pl 02.03.08, 09:02
            w tej chwili rzeczywiscie dotyczy to oprogramowania do aparatu, przy czym
            wczesniej sciagalam je ze strony producenta (fujifilm), gdzie wyraznie pisza
            (podobnie jak na plycie), ze dla aparatow Fuji s5600,5500 software jest dla
            windows98 i wyzej... Sa tam rozne update'y, ale zaden, dokladnie zaden nie
            instalowal sie na moim kompie (ten sam komunikat, jaki podaje w I-szym poscie).
            Podobny komunikat pojawial sie przy niektorych sterach (zapewne nie dla mojego
            98SE..).

...Podaje link do strony z tymi programami
            www.fujifilm.com/products/digital/download/index.html
            Dodam, ze zainstalowalam wczesniej sterownik (USBdrv42b_Win98.exe), ale nie
            wiem, czy jest potrzebny, jesli mam aktywne USB pod PCI???
            • diabel-tasmasnki Re: Instalowanie z exe niemozliwe - sterowniki? h 02.03.08, 13:18
              na tej stronie co podałaś są tylko updaty oprogramowania. takiego update możesz
              użyć tylko gdy masz juz zainstalowanego finepixa w poprzedniej wersji.
              tinyurl.com/36o9xe
              czyli najpierw instalujesz finepixa z płytki co masz ją razem z aparatem a potem
              dopiero robisz update. być moze potrzebna będzie również instalacja directx9c i
              media player-a. Instrukcja instalacji na powyższej stronie.

>Dodam, ze zainstalowalam wczesniej sterownik (USBdrv42b_Win98.exe), >ale nie
              wiem, czy jest potrzebny, jesli mam aktywne USB pod PCI???

to chyba nie jest aktualny sterownik.
              tinyurl.com/mmjpe
              ale jeśli usb chodzi ...
              • Gość: Amida finepix & win.98 IP: *.szczecin.mm.pl 02.03.08, 19:52
                troche niejasno napisalam wczesniej, ale kolejnosc byla taka: finepix z plytki
                (zawartosc jej byla wczesniej wrzucona na pendrive u znajomych w zw. z awaria
                cd)- przy probie instal. komunikat j.w. - wiec potem update'y - za kazdym razem
                ten sam efekt, znowu po 'porzadkach' w sterownikach i aktualizacjach, ponowna
                proba instalacji i znow ten sam komunikat. Ten ster USB, ktory podales tez
                zainstalowalam przy okazji update'ow, ale jak widac, nie pomogl mi raczej;)
                Dodam, ze gdy wlaczam glowny setup oprogramowania z plyty (zawiera mnostwo
                plikow), w ogole nic sie nie dzieje - nie dziala wcale. Komunikat pojawia sie
                wowczas, gdy chce zainstalowac sam wyizolowany setup FinePixViewera (a jest on
                jednym z kilku programow na plycie). Tak wiec pytanie, dlaczego glowny setup sie
                nie uruchamia.
                Na plycie mam napisane Finepix ver. 4.2 - moze jest rzeczywiscie pod XP wzwyz,
                chociaz we wszystkich opisach mojego aparatu pisza, ze soft jest kompatybilny z
                98SE:(

Mam inne pytanie do Ciebie: czy moge zainstalowac XP bez utraty (i przenoszenia)
                danych - zachowujac jednoczesnie Win98, lub ew. przejsc na XP, zatrzymujac
                wszystkie dane? Ktos mowil mi, ze to mozliwe, ale nie mam pojecia, jak sie za to
                zabrac. Obecnie mam na dysku wazne dane, w tym zw. z praca i ciagle na tym
                laptopie pracuje (tak wiec zaden serwis, naprawy nie wchodza w gre, bo mam
                termin). Marze juz o zmianie systemu, bo za wiele tych zmagan, ale nie wiem, czy
                moge juz teraz go w tym kompie bezpiecznie instalowac. Daj znac...
                Pozdr:)
                • diabel-tasmasnki Re: finepix & win.98 03.03.08, 16:15
                  > Tak wiec pytanie, dlaczego glowny setup sie nie uruchamia.

kto wie być może idzie o to że główny setup musi być uruchomony z oryginalnej
                  płytki by zadziałał. Podobne zabezpieczenia stosuje sie w grach. Spróbuj
                  zainstalować program przez jakis dysk wirtualny - alkohol 120%, czy MagicDisc
                  Virtual
                  Updatów przed instalacja samego programu nie masz co instalować.

A co do instalacji nowego systemu. Tak podobno to jest możliwe - instalator xp
                  aktualizuje win 98. Sam jednak nigdy takiego czegos nie robiłem wiec nie wiem
                  jak to wyglada w praktyce i czy to działa zupelnie bez problemów.
                  • Gość: Amida Re: finepix & win.98 IP: *.szczecin.mm.pl 03.03.08, 20:07
                    Dzieki za info dot. MagicDisc - zainstalowalam go juz, teraz mam tylko pytanie,
                    czy moge stworzyc z niego 'dysk' instalacyjny, majac Finepixa na pendrivie i jak
                    to zrobic. Jak pisalam, nie moge narazie korzystac z zadnych plyt w kompie i
                    pewnie przez najblizsze tygodnie tego nie naprawie (j.w.).Tez juz nabralam
                    podejrzen, ze to musi byc instalowane z cd-romu, ale narazie moge na niego tylko
                    patrzec:( A wiec, majac pliki finepixa na dysku 'E', jak moge zrobic z nich
                    instalacyjne przez MagicDisc? Napisz, prosze (moze wreszcie sie mi cos tu
                    powiedzie...)

Do serenity: jesli dobrze rozumiem, radzisz przejsc z SE na 98? Rzecz w tym, ze
                    czesc 'osprzetu', jaki mam, dziala tylko pod SE, wiec taki 'retrograde' mi nie
                    pomoze. Jedynie XP ma sens, ale jak to bepiecznie zrobic nie tracac danych, to
                    jest pytanko;)
                    Pozdr
                    • diabel-tasmasnki Re: finepix & win.98 04.03.08, 20:46
                      Podałem te programy jako mozliwe rozwiązanie porblemu związanego z z
                      nieoryginalna płytką. Wiem że gracze używają takich wirtualnych napędów i to
                      zdaje egzamin.

dokładnie to nie wiem nie wiem czy można stworzyć wirtualny dysk instalacyjny.
                      ogólnie to z tego co zerknąłem powinno wyglądać to mniej wiecej tak:
                      obraz tworzy sie z pliku iso a wiec będziesz musiała miec dostęp do oryginalnej
                      płytki z napędem cd. Za pomocą programu stworzyć taki plik iso przekonpiwoać go
                      do kompa bez cd, uruchomić diskmagica i wskazać mu jako źródło przekopiowany
                      plik iso.
                      • Gość: Amida Problemy z systemem... IP: 81.190.126.* 05.03.08, 22:29
                        Dzieki za odpowiedz:) Mam jeszcze pytanie, jak zbadac system w kompie, poniewaz
                        po tych wszystkich instalacjach najrozniejszych sterownikow (dodatkowo wczoraj
                        drukarki Canona), komp zaczyna szwankowac. Nie chce sie sam wylaczac, dzis
                        jakies przedziwne kropki czy kreski sie pojawily na czarnym ekranie i boje sie,
                        zeby nie wysiadl;) Napisz, prosze, jak moge zbadac jego stan, ew. usunac to, co
                        niepotrzebne i ponaprawiac to wszystko...Mysle o deframentacji dysku (od dawna
                        nie robilam), ale byc moze przedtem powinnam wykryc jakies bledne wpisy?
                        Dodam, ze drukarka zostala zainstalowana (przez port PCI z gniazdami USB), ale
                        nie drukuje. Nie mam pojecia, dlaczego, skoro jest juz wykryta i sterowniki
                        powinny byc ok...
    • serenita123 Rada na "zablokowanego" instalatora 03.03.08, 16:33
      najlepiej przeinstalować Win98
      parę razy tak robiałm, gdy miałam Win98se
      zainstalowanym programom to nie zaszkodziło
      nawet antyviry (nortona) nie protestowały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka