Dodaj do ulubionych

Laptop z dyskiem SATA - jak instalować?

IP: *.chello.pl 10.04.08, 22:20
dostałam nowego laptopa ASUS z dyskiem SATA.
dysk nie jest sformatowany, czysty.
czy przed zainstalowaniem Windows XP muszę jeszcze coś zrobić?
słyszałam że do dysków SATA chyba trzeba coś najpierw wgrać...
czy wystarczy że włoże płytke z Windowsem i rozpocznę instalację?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Laptop z dyskiem SATA - jak instalować? 10.04.08, 22:52
      Albo na dyskietce podac sterownik do kontrolera SATA albo przestatwic w biosie
      tryb pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE.
      • Gość: sama Re: Laptop z dyskiem SATA - jak instalować? IP: *.chello.pl 10.04.08, 23:07
        laptop nie ma napędu dyskietek :((
        a jak przestawie to z AHCI na IDE, to czy dalej dysk będzie SATA?
        czy będzie pracował wolniej? mniej wydajniej?
        • maddox84 Re: Laptop z dyskiem SATA - jak instalować? 11.04.08, 01:43
          Po kolei, masz cztery wyjścia z sytuacji:
          1. Napęd dyskietek - widzę z poprzednich postów że odpada
          2. Symulowanie stacji dyskietek przy pomocy pendrive (opcja w BIOS)
          3. Przestawienie z AHCI na IDE (rozwiązanie siłowe dobre na krótką metę)
          4. Spreparowanie płytki z Win XP aby instalował sterowniki SATA automatycznie.
          W zasadzie we wszystkich przypadkach będziesz potrzebować sterowników AHCI w
          wersji bez instalatora - czyli nie w postaci setup.exe. Musisz ich poszukać w
          internecie lub na stronie producenta, ew na płytkach ze sterownikami. Jesli
          będziesz szukać w necie to musisz wiedzieć jaki masz kontroler - poszukaj w
          specyfikacji sprzętu.

Ad.2 - Opcja ta, z tego co pamiętam, nazywa się w BIOS "USB legacy drive" czy
          jakoś tak. Jeśli nie masz tam nic takiego albo podobnego to pozostają Ci tylko
          punkty 3 i 4.

Ad.3 -> 4 - Opcji tej poszukaj w BIOS. Nie znam dokładnie szczegółów ale Twoje
          wątpliwości są chyba słuszne, w trybie IDE dysk może nie wykorzystać wszystkich
          swoich możliwości. Poza tym wszystkie urządzenia powinny pracować w takim trybie
          do jakiego zostały stworzone więc to tylko rozwiązanie tymczasowe. Możesz
          zainstalować wtedy normalnie system i spreparować sobie płytkę z Win XP przy
          pomocy nLite (wymagany Framework .NET) lub jesli masz jakiś osobny komputer do
          dyspozycji możesz go wykorzystać do tego celu i przygotować sobie płytę na
          tamtym komputerze a na lapku już jej tylko użyć. W każdym razie poszukaj sobie
          via Google temat sterowniki sata ahci nlite itp.
          powodzenia
          • Gość: sama a jak sprawdzić po ist,sys., czy to SATA dysk? IP: *.chello.pl 11.04.08, 18:30
            zainstalowałam WIndows (samo się wszystko porobiło)
            i w Informacjach o systemie, w Menu MAGAZYN, potem IDE, mam takie
            coś, gdzi episze Serial ATA Storage Controller i że jest on OK.
            Czy to oznacza, że mój dysk zainstalował się jak SATA ???

zrobiłam zrzut ekranu :))
            img99.imageshack.us/my.php?image=sataml6.jpg
            czy to oznacza, że mam dysk pracujący jako SATA?

a jeśli nie, to gdzie mogę to sprawdzić lub stwierdzić?
            • maddox84 Re: a jak sprawdzić po ist,sys., czy to SATA dysk 11.04.08, 21:35
              A przełączyłaś ten tryb w BIOS z AHCI na IDE ?
              Mogę się mylić, ale wydaje mi się że tutaj zawsze będzie wyświetlany dobry
              kontroler bo to tylko jego nazwa a nie tryb pracy... Jeśli przełączyłaś w BIOS
              ten tryb IDE to znaczy że dysk nie wykorzysta w pełni możliwości interfejsu
              SATA. pzdr
            • Gość: XTC Re: a jak sprawdzić po ist,sys., czy to SATA dysk IP: *.acn.waw.pl 11.04.08, 22:02
              Zainstalowało się dobrze. O ile pamiętam Win XP od wersji SP2c albo SP2b w
              przypadku większości popularnych kontrolerów SATA ma już do nich sterowniki.
      • Gość: sama nie mam tych opcji w BIOS IP: *.chello.pl 10.04.08, 23:41
        podac sterownik do kontrolera SATA albo przestatwic w biosie
        tryb pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka