IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 22:58
Witam szanownych Forumowiczów !

Mam Win XP, na lapku intel C2D, 1.8 1 GRAM. Mam dysk 100 GB , w tym
ok 20 GB wolnego ( nie dzieliłem dysku, jest taki jakim go
kupiłem ). Oczywiście wszystko legalne i na bierząco aktualizowane.

Od jakiegoś czasu mam chrapkę na coś nowego tzn Linuxa.

Ale mam wątpliwości, oto kilka z nich :

- Jestem laikiem komputerowym ( co chyba jest jasne :)

- jest wiele dystrybucji Linux - którą wybrać ( wykorzystuję komp do
prac domowych tzn. internet, gry itp. ) ?

- czy jest możliwe posiadanie na jednym dysku XP ( z którego nie
chcę zrezygnować ani stracić danych ) i Linux

- jeśli jest, to JAK to zrobić ?

Proszę o wyrozumiałość i rady !
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.04.08, 23:14
      Podpowiem Ci.idz na strone www.wubi.com znajdziesz tam malutki program ktory po
      uruchomieniu zapyta Cie tylko o password. Te program sciagnie i zainstaluje
      Ubuntu 8.04 nie dotykajac Twojego windows , nie zmieniajac partycji ani zadnych
      ustawien.Zainstaluje go jak kazdy inny program.Zechcesz go usunac zrobisz to
      przez add-remove w windows. W trakcie boot pojawi sie mozliwosc wyboru, windows
      albo ubuntu, Wybierzesz co zechcesz.Ubuntu to faktycznie cacuszko.
    • diabel-tasmasnki Re: Linux 25.04.08, 00:08
      po przeczytaniu towjego postu dochodze do wniosku że powinieneś dac sobie spokój
      z linuxem.
      • maddox84 Re: Linux 25.04.08, 00:38
        Eee tam. Niech próbuje, od czegoś trzeba zacząć ;)

Po pierwsze musisz zrobić defragmentację dysku.
        Najlepszy na początek będzie albo Ubuntu 7 po polsku albo openSUSE 10.3 też jest
        po PL. Nie musisz usuwać windowsa ale będziesz musiał zmniejszyć mu partycję o
        te 10 GB i tam umieścić co najmniej dwie (swap i "/" ) partycje pingwinowe.
        Polecam Ubuntu bo ma przyjazny program do partycjonowania. Poza tym jest sporo
        samouczków jak to zrobić. Poszukaj via google "instalacja ubuntu" albo
        "partycjonowanie pod ubuntu". Chyba na "dobreprogramy.pl" jest nawet filmik jak
        partcjonować dysk pod ubuntu.
        pozdrawiam
        • Gość: znudzony windowsem Re: Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 01:29
          Dzięki za posty

Jak wykonuje się partycję ( mam tylko pojedyńczy dysk C ).
          Czy w trakcie tego traci się jakieś dane ?

pzdr
          • kell99 Re: Linux 25.04.08, 01:40
            Jezeli instalujesz np Ubuntu, to plyta instalacyjna jest tez plyta 'live' - jest
            to linuks bootujacy sie z plyty cd. Ubuntu ma program gparted ktorym mozesz
            podzielic dysk na partycje. Mozesz to zrobic takze podczas instalacji.

Inna mozliwoscia jest wirtualizacja - instalujesz linuksa w wirtualnej maszynie
            dzialajace w tym przypadku pod kontrola windows. Tym sposobem mozesz pobawic sie
            linuksem bez obaw o modyfikacje dysku. Darmowym programem do wirtualizacji jest
            np dosyc dobry Virtual Box - www.virtualbox.org/
          • Gość: zzzzzzzzz odpuść sobie jakiekolwiek instalacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 08:38
            na początek skorzystaj z LiveCD i zobacz czy ci Linux w ogóle pasuje. mnie np
            ubuntu jakoś specjalnie nie kręci. wolę mandrivowe dystrybucje takie jak:
            PCLinuxOS lub Xtreme2
            pclinuxos.pl
            www.mandrivaclub.pl/strefa/?d=pobieranie

trzym się:)
        • private.ryan Re: Linux 25.04.08, 08:10
          > Eee tam. Niech próbuje, od czegoś trzeba zacząć ;)
          >
          Może na początek niech trochę poczyta, n.p w Internecie :)
    • Gość: Prosto z mostu Re: Linux IP: *.acn.waw.pl 25.04.08, 01:34
      > Proszę o wyrozumiałość i rady !

Co do pierwszego to wyczerpałem dzisiejszy limit, co do drugiego - chyba
      faktycznie daj sobie spokój bo:
      - skoro masz chrapkę na coś nowego tzn, że nudzisz się a sprzętu prawdopodobnie
      używasz do tzn pierdół,
      - jeśli tak tzn, że masz dużo czasu i mogłeś go wykorzystać do znalezienia
      odpowiedzi na pytania,
      - skoro nie znalazłeś tzn, że słabo albo wcale nie szukałeś,
      - jeżeli tak tzn, że tym bardziej nie będziesz miał cierpliwości żeby szukać
      odpowiedzi na pytania, które się pojawią po zainstalowaniu (w trakcie
      instalacji) linuxa,
      - reasumując - narażasz się na niepotrzebne problemy i stres - a to nie jest
      fajne ... chyba, że faktycznie się potwornie nudzisz?
    • Gość: donald Re: Linux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 01:45
      proline.pl/index.php?n=ubuntu-04-lts-shipit&grupa=news
      Firma Canonical, twórca Ubuntu, będzie ponownie rozsyłać, w ramach
      programu ShipIt, płyty instalacyjne z najnowszą wersją swojej
      dystrybucji. Tam masz szczegoly jak sie zarejestrowac i dostac
      instalacje Ubuntu za free...
      • Gość: bond Re: Linux IP: 78.52.225.* 25.04.08, 03:51
        musisz podzielic dysk na partycje, wczesniej zrobic KOPIE wszystkich waznych
        danych na cd dvd albo na inny dysk (zewnetrzny) bo wszystko zostanie usuniete
        zainstaluj najpierw windows a potem na drugiej partycji linux,
        przy starcie kompa system bedzie mozna wybrac jaki system ma sie uruchomic,
      • tiges_wiz Re: Linux 25.04.08, 08:55
        Tam masz szczegoly jak sie zarejestrowac i dostac
        > instalacje Ubuntu za free...

a jaki problem jest ze sciagnieciem i wypaleniem sobie iso? tez za free?
        • maddox84 Re: Linux 25.04.08, 13:02

> a jaki problem jest ze sciagnieciem i wypaleniem sobie iso? tez za free?

Nie będziesz miał fajnego logo na płytce CD ;P
          • p26 Re: Linux 26.04.08, 14:11
            Ja też się straszenie nudzę i poza tym mam Vistę do której za cholerę nie mogę
            się przyzwyczaić mimo że podobno taka podobna do XP którego wcześniej używałem.
            Czytać nie lubię za wyjątkiem sytuacji gdy pojawiają się jakieś problemy więc na
            pewno nie będę zaczynał od czytania żadnych poradników.
            I mam zamiar z tych nudów zainstalować sobie to całe Ubuntu 8.4 czy coś
            takiego. Partycje sobie już porobiłem. Program sobie też ściągnąłem - pozostaje
            mi go wypalić na płytce.
            Ale ponieważ w temacie Linux jestem zielony jak trawa na wiosnę więc mam dwa
            krótkie pytania na początek na które ktoś może raczy odpowiedzieć: Tak lub Nie.

1. Czy Linux można zainstalować na dysku logicznym (a nie na partycji systemowej)?
            2. Czy sterowniki do: czytnika kart, modemu, LAN, WLAN, portów USB, wbudowanego
            UMTS-u, zintegrowanej karty graficznej, karty dzwiękowej itd. "same się
            zainstalują" czy trzeba ich poszukać na stronach producentów?
            • diabel-tasmasnki Re: Linux 26.04.08, 14:32
              > 1. Czy Linux można zainstalować na dysku logicznym (a nie na partycji systemowej)?

można zainstalować na dysku logicznym - po instalacji ten dysk logiczny będzie
              partycją systemową. chyba nie chodziło ci o partycje systemową a podstawową.

2 różnie bywa to zależy od sprzętu.

• Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 15:17
                diable piszesz bzdury.Dysk logiczny zawsze pozostaje dyskiem
                logicznym .Partycje tworzy sie w jego obrebie.
                • diabel-tasmasnki Re: Linux 26.04.08, 16:09
                  Gość portalu: p napisał(a):

> diable piszesz bzdury.Dysk logiczny zawsze pozostaje dyskiem
                  > logicznym .Partycje tworzy sie w jego obrebie.

doprawdy a jak to niby tworzy sie partycje w obrebie dysku logicznego ?
                  no jestem ciekaw. bo z tego co pamietam to fdisk ma taka opcje utwórz dysk
                  logiczny ...

• Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 16:33
                    dysk logiczny to bez tlumaczen twor w obrebie dysku fizycznego.
                    Partycje tworzy sie z czesci albo z calosci dysku logicznego sa jego
                    czescia ale nie zmieniaja dysku w partycje.
                    • diabel-tasmasnki Re: Linux 26.04.08, 16:47

> dysk logiczny to bez tlumaczen twor w obrebie dysku fizycznego.
                      > Partycje tworzy sie z czesci albo z calosci dysku logicznego sajego
                      > czescia ale nie zmieniaja dysku w partycje.

w jaki sposób jest zdefiniowany ten twór, gdzie sa przechowywane jego dane?
                      czyli najpierw muszę na dysku zrobić dysk logiczny a potem w jego obrębie zrobić
                      partycje
                      "ale nie zmieniaja dysku w partycje" - co to niby oznacza.
            • Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 15:24
              nie masz pojecia o linux.to ze porobiles sobie jakies tam partycje
              nic nie znaczy bo linux albo pojdzie swoja droga albo zada ci
              pytania na ktore nie odpowiesz bo nie wiesz nawet o co bedzie
              instalator pytal.cokolwiek nie zrobisz to z twoja wiedza linux
              zajmie caly dysk podzieli po swojemu i utworzy trzy partycje
              usuwajac bezpowrotnie wszystko co na dysku bylo.Jesli system nie
              odkryje podlaczonych urzadzen nie masz zadnych szans by je pozniej
              dolaczyc bo nie wiesz czego szukac , gdzie szukac i jak to
              zainstalowac.To nie windows ktore robi wszystko za ciebie.
              • p26 Re: Linux 26.04.08, 15:49

> nie masz pojecia o linux.to ze porobiles sobie jakies tam partycje
                > nic nie znaczy bo linux albo pojdzie swoja droga albo zada ci
                > pytania na ktore nie odpowiesz bo nie wiesz nawet o co bedzie
                > instalator pytal.cokolwiek nie zrobisz to z twoja wiedza linux
                > zajmie caly dysk podzieli po swojemu i utworzy trzy partycje
                > usuwajac bezpowrotnie wszystko co na dysku bylo.Jesli system nie
                > odkryje podlaczonych urzadzen nie masz zadnych szans by je pozniej
                > dolaczyc bo nie wiesz czego szukac , gdzie szukac i jak to
                > zainstalowac.To nie windows ktore robi wszystko za ciebie.

Czy każdy użytkownik Linuksa, tego cuda, musi się tak wywyższać? Nie widzialem tego OS na oczy wiec skąd mam cokolwiek o nim wiedzieć? O kompach coś tam wiem chociaż fakt, ekspertem nie jestem.
                Ale zawsze się mogę chyba z czasem czegoś nauczyć? Jak się tym nie pobawie to inaczej się nic nie dowiem (użytkownicy Linuxa żyją w jakimś rozdwojeniu - z jednej strony mówią że to cud system a z drugiej jak się coś zapytać to mówią ci: zbyt skomplikowane, daj sobie spokój). Jeżeli ten system jest taki cudowy jak o nim mówią to chyba jest do przejścia dla w miarę inteligentnego człowieka a za takiego się uważam.
                Ps. Dzięki dla forumowicza wyżej za udzielone odpowidzi. Oczywiście chodziło mi o partycję podstawową. Jestem zielony więc na początek chcę mieć 2 systemy - pytanie wynikało z tego że jedna partycja to systemowa, drugą partycje podstawową zajmuje recovery Visty, trzecia to moje rzeczy i z tej trzeci wydzieliłem jeszcze jeden "dysk logiczny".
                • maddox84 Re: Linux 26.04.08, 15:58
                  Jeśli chodzi ci o partycje rozszerzoną to możesz bez problemu na niej instalować
                  linuxa. Jeśli zaś utworzyłeś sobie dysk logiczny na partycji rozszerzonej to
                  najlepiej ją skasuj, wtedy podczas instalacji utworzysz na tym wolnym miejscu
                  dwie partycje "swap" i "/" (ta druga w systemie ext3). Proponuje Ci obejrzeć ten
                  filmik:
                  dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21&Linux+Instalacja+systemu
                  Krok po kroku jest tam opisane jak trzeba instalować linucha. Naprawde dobra
                  prezentacja. Pzdr
                  • maddox84 Re: Linux 26.04.08, 16:00
                    > linuxa. Jeśli zaś utworzyłeś sobie dysk logiczny na partycji rozszerzonej to
                    > najlepiej ją skasuj,
                    Tfuu, nie skasuj partycje rozszerzoną tylko ten dysk logiczny który na niej
                    stworzyłeś tak aby zostało w tym miejscu wolne miejsce którego windows nie widzi ;)
                    pzdr
                    • Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 16:38
                      dysku logicznego zawierajacego jakakolwiek partycje nie mozesz
                      usunac.Oj panowie dajcie sobie z tym radami. Powtarzam ten kto
                      probuje zabawy bez doglebnej znajomosci tematu z linux na dyskach z
                      podstawowym systemem windows jest delikatnie mowiac rabniety.
                      • diabel-tasmasnki Re: Linux 26.04.08, 16:57
                        człowieku to ty daj sobie spokój. nie rozumiesz podstawowych pojęć.
                        dysk logiczny jest partycją taką że: nie jest partycją rozszerzoną i znajduje
                        się w obrębie partycji rozszerzonej.
                        kolejny twój błąd jest taki że partycje utoższamiasz partycjami z systemem
                        plików. Jest to nieprawda. moze istnieć partcja o id konkretnego systemu plików
                        ale systemu plików moze na niej nie być. taka sytuacja ma miejsce gdy za pomocą
                        programu do partycjonowania utworzono partycje ale system plików nie został
                        stworzony czy to przez formatowanie czy przez mkfs.
                      • maddox84 Re: Linux 27.04.08, 02:40
                        p: weź i się już nie kompromituj, nie masz pojęcia o podstawowych terminach.
                        Dyski logiczne nie zawierają żadnych partycji!! Ktoś kto wypowiada się w temacie
                        i próbuje zgrywać mądrale a nie ma takiej właśnie podstawowej wiedzy "jest
                        delikatnie mówiąc rąbnięty".
                • Gość: p Re: Linux IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 16:31
                  to jest prosta droga zeby zgubic absolutnie wzystko co masz na
                  fizycznym dysku.reczne partycjonowanie na zajetym przez windows
                  dysku jest zarezerwowane dla experts.Nawet jesli uda ci sie zrobic
                  takie partycje i nawet jesli zainstalujesz linux to w przypadku
                  najmniejszego bledu w boot sector nie dostaniesz sie ani do linux
                  ani do windows ( z twoja wiedza) na poczatku tego tematu masz sposob
                  jak ustrzec sie przed wszelimi problemami ale to za trudne jak sadze
                  dla orlow.To co chcesz zrobic to w twoim przypadku komputerowe
                  samobojstwo.
                • Gość: p Re: Linux dla p26 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 16:45
                  zrob to co napisalem na poczatku tematu. Uzyj wubi, to
                  najbezpieczniejszy sposob by bawic sie z Ubuntu , Nie obchodzi Cie
                  nic i nie ma zadnego (zadnego !) ryzyka dla zawartosci komputera.
                  Nie sluchaj zadnych rad zwiazanych z recznym partycjonowaniem
                  zajetego przez windows (zwlaszcza ze czesc jest zajeta przez
                  recovery) dysku. Nie pozwol by system Ubuntu zdecydowal co chce
                  zrobic a moze nie pytajac zrobic co ma ustawione w install bo
                  narobisz sobie wielkich klopotow i nikt ci nie pomoze.
                  Moja cierpliwosc dla tego tematu osiagnela szczyt.Powodzenia.
                  • Gość: eps Re: Linux dla p26 IP: 89.127.167.* 26.04.08, 17:17
                    Tak, twoich rad najlepiej słychać, czyli bawić się w "teleturniej" skojarzenia.
                    Ktoś pisze, że nie ma o Linuksie pojęcia, a ten mu odpowiada:
                    "Podpowiem Ci.idz na strone www.wubi.com znajdziesz tam malutki program ktory po
                    uruchomieniu zapyta Cie tylko o password".

Równie dobrze mogłeś mu "podpowiedzieć", że na stronie X znajdzie program który
                    poda mu numery, pozwalające na trafienie 6-ki w totka.
                    • Gość: p Re: Linux dla p26 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 18:43
                      eps

jestes wyjatkowo tepy.powiem tak zdecydowana wiekszosc na tym forum
                      to lenie i osly czekajace na gotowe odpowiedzi i rozwiazania.

PS zrobilem wyjatek piszac ten tekst bo jestes niejako ukoronowaniem
                      tepoty.
                      • Gość: paul [...] IP: *.ovh.net 27.04.08, 01:50
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: p Re: Linux dla p26 paul IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.08, 03:17
                          Ja wiem ze chcesz jakos ratowac "chonor" ale dowcip w tym ze nie
                          masz sp3, ze nie instalowales i nie wiesz co odpowie instalator na
                          probe zainstalowania proponowanej poprawki. Otoz powiada ze masz
                          taka wersje xp ktora tej poprawki nie potrzebuje i instalator powie
                          ci ladnie g.b. Jak widzisz mozna byc glupszym od glupszego jesli nie
                          wie sie o czym mowa .Pikanterii dodaje fakt ze problem znika po
                          usunieciu sp3. mam nadzieje ze teraz bedziesz i madrzejszy i
                          ostrozniejszy w formulowaniu bzdurek.
                • psyclone Re: Linux 28.04.08, 22:38
                  > Czy każdy użytkownik Linuksa, tego cuda, musi się tak wywyższać? nie widzialem
                  > tego OS na oczy wiec skąd mam cokolwiek o nim wiedzieć? O kompach coś tam wiem
                  > chociaż fakt, ekspertem nie jestem.
                  google? wpisz "jak zainstalować Linuksa" i zobacz, jak wiele pomocy znajdziesz. Gdyby ktoś Cię ciągle pytał, jak zainstalować Windows, albo gdzie się znajduje Panel Sterowania, to też byś zwątpił. Ludzie pytają o rzeczy, które bardzo bardzo bardzo! łatwo znaleźć. Daj problem, który będzie wyzwaniem - instalacja egzotycznego sprzętu, modyfikowanie oprogramowania, dziwaczne architektury. Wyważanie otwartych drzwi naprawdę nudzi.
                  Poza tym pamiętaj, że jeśli zostaniesz poprowadzony za rączkę, postawisz sobie kolorowe Ubuntu z pięknym Compizem i zrobisz jeden fałszywy ruch, Twój system padnie, a Tobie pozostanie płacz i zgrzytanie zębów. Nie będziesz rozumiał, że wystarczy zmienić jedną linię w jednym pliku konfiguracyjnym, tylko powiesz że "Linux jest be", albo przeinstalujesz go zgodnie z Windowsowym przyzwyczajeniem. Chcesz pracować z Linuksem? MUSISZ wiedzieć, czym jest dysk logiczny, co to jest szyna, na czym polega modularność, MUSISZ znać podstawowe komendy powłoki.
                  A to wszystko bardzo łatwo znaleźć. Stąd to dziwne przekonanie, że linuksiarze to wyobcowani kosmici. Bo niby po co się męczyć w pomocy komuś, komu nie chce się pogooglać? Przecież i tak się obrazi na tego paskudnego Linuksa, a cała nasza robota i tak pójdzie na marne.

> (użytkownicy Linuxa żyją w jakimś rozdwojeniu - z jed
                  > nej strony mówią że to cud system a z drugiej jak się coś zapytać to mówią ci:
                  > zbyt skomplikowane, daj sobie spokój).
                  Podstawy, drogi Watsonie. Jeśli nie potrafisz zainstalować systemu i nie podejmujesz prób zrozumienia go, to na pewno nie poradzisz sobie np. z konfiguracją i kompilacją jądra. A nawet jeśli, to i tak nie będziesz wiedział co robisz i przy dobrym wietrze coś szybko rozpieprzysz.
                  > Jeżeli ten system jest taki cudowy jak o
                  > nim mówią to chyba jest do przejścia dla w miarę inteligentnego człowieka a za
                  > takiego się uważam.
                  Nie twierdzę że tak nie jest. Sprawdziłeś na google, zanim zadałeś pytanie?
                  • kell99 Re: Linux 29.04.08, 00:27
                    Uwielbiam te pompatyczne teksty.

Nie musisz wiedziec jak dzielic dysku na partycje i co to sa dyski logiczne, bo
                    wiekszosc instalatorow zainstaluje linuksa dzielac sama dysk i instalujac
                    standardowe oprogramowanie z minimum pytan (bedzie pytac o uklad klawiatury,
                    jezyk, strefe czasowa itd).

Dlaczego nie spojrzysz na problem z punktu widzenia kogos kto linuksa ma i chce
                    pobawic sie windows.

Czy instalator windows prosto podzieli dysk na partycje bez niszczenia ich
                    zawartosci? Czy instalator windows zmodyfikuje boot sector dysku bys mogl uzywac
                    obu systemow? Czy instalator windows zainstaluje i skonfiguruje wiekszosc
                    nowoczesnego sprzetu?

Moze pierw odpowiedz sobie na te podstawowe pytania zanim zaczniesz innym prawic
                    moraly.

A jak ktos sie nie zna, to moze kupic jeden z wielu modeli komputerow z
                    preinstalowanym i skonfigurowanym linuksem.
                    • Gość: p Re: Linux IP: *.acanac.net 29.04.08, 03:24
                      Na wszystkie postawione i dotyczace windows pytania odpowiedz brzmi
                      tak.
                      Ten ktory zaczal pisac na ten temat ma racje.Pompatyczni i zabawni
                      to tacy jak ty ktorzy uwazaja ze spedzenie setek godzin i pisanie
                      polecen literka po literce znaczek po znaczku daje im wieksze
                      pojecie o systemie. linux goni windows , staje sie coraz bardziej
                      zautoamatyzowany i na tym polega nowoczesnosc.Od grzebania we flakch
                      systemow sa ci ktorzy programuja i chwala im za to ze linux staje
                      sie coraz bardziej jak windows ze swoimi okienkami, dla przecietnego
                      uzytkownika najnowsze dystrybucje sa proste, jasne i zautomatyzowane
                      i tak powinno byc.

• kell99 Re: Linux 29.04.08, 03:33
                        Tak? A zdradz w ktorym miejscu, bo chyba tego nie dostrzeglem podczas instalacji.
              • kicior99 Re: Linux 29.04.08, 00:25
                już rozumiem dlaczego ludzie nie lubią linuxa nie znając go... Kultura
                linuksowców. Id dwóch dni nikt nie może mi pomóc rozwiązać prostego problemu bo
                albo mówi tak, że trudno go pojąć (o początku i końcu zdania nie wspomną) albo
                po prostu milczy... Ten system właśnie dlatego nie będzie nigdy popularny.
                • maddox84 Re: Linux 29.04.08, 00:32
                  kicior99 a co tam masz za problem?
                • Gość: p Re: Linux IP: *.acanac.net 29.04.08, 03:30
                  Chcesz sie nauczyc Linux uzyj wubi (pisalem o tym, tyle ze znawcy
                  nie wiedza o co chodzi)Wubi to malutki program ktory sciagnie i
                  zainstaluje Ubuntu 8.04 ( najlepsza dzis dystrybucja) na partycji
                  windows jak kazdy inny program nie zmieniajac absolutnie niczego.
                  Chcesz go usunac , usuniesz jak kazdy program.Idz na strone
                  www.wubi.com i poczytaj."English a must" ale Ubuntu mozesz
                  zainstalowac po polsku.Ryzyko zadne , korzysci ogromne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka