Dodaj do ulubionych

komp is dead

IP: *.hsd1.pa.comcast.net 26.04.08, 03:43
witam szanowne towarzystwo!wymienilem zasilacz na nowy i dalej to
samo.skrzynka chodzi(troche ciszej)klawiatura ,mysz i monitor nie
dziala.a co do grafiki to jest zintegrowana wiec chyba jej nie
wymienie.ram sprawdzilem,karta sieciowa i dzwiekowa jest
wyciagnieta.nic wiecej wyciagnac nie moge wiec co myslicie,a no i
bateryjke tez wyciagalem na chwile tak jak radziliscie.S.O.S.

Obserwuj wątek
    • kell99 Re: komp is dead 26.04.08, 03:52
      Problem w tym, ze mozna tak zgadywac az sie trafi na uszkodzony komponent.
      Zastnawiam sie czy plyta glowna nie ma zadnych mozliwosci diagnostyki. Dzisiaj
      zamiast 'piszczenia' producenci umieszczaja albo wyswietlacz alfanumeryczny,
      ktory wyswietli kod bledu (albo moment w ktorej padla inicjalizacja sprzetu),
      albo kilka diod wyswietlajacych status. Nie masz niczego takiego u siebie?

Jak nie, to czeka ciebie zamiana w wymienianie wszystkiego po kolei. Moze taniej
      i szybciej podjechac do pobliskiego sklepu komputerowego/serwisu? Od razu unikaj
      duze sklepy, bo tam sie raczej nie znaja na niczym innym niz wyciaganiu kasy za
      przeskanowanie dysku antywirusem. Raczej te sprzedajace komponenty i skladaki.
    • pro-rock Re: komp is dead 26.04.08, 13:18
      Czyli krótko mówiąc: nie wesoło. Jak możesz to zerknij czy kondensatory na
      płycie głównej nie są wybrzuszone do góry, lub nawet pęknięte. Zobacz także czy
      radiator na chipsecie płyty głównej się nie poluzował. Miałem już taki numer, że
      zaczep od radiatora wystrzelił i radiator odpadł. A tak z ciekawości co to jest
      za płyta główna?
      • Gość: bogas007 Re: komp is dead IP: *.hsd1.pa.comcast.net 28.04.08, 02:07
        witam!***eMACHINES MS-7207 MOTHERBOARD***
        jak otworzylem skrzynke bylo duzo kurzu i moze to bylo
        przyczyna.odczepialem juz radiator od procesora i przyczepilem na
        nowo.nie mam gdzie za bardzo sprawdzic ramów a slyszalem ze to tez
        moglo sie zepsuc.kontaktuje sie ze znajomym i on sie upiera przy
        plycie glownej.nie jest droga wiec chyba sprobuje bo wiele mi nie
        pozostalo.czekam na opinie.
        • pro-rock Re: komp is dead 28.04.08, 11:15
          Pytanie ile masz kości pamięci? Jeśli dwie na przykład, to wyjmij jedną i
          zobacz co się będzie działo. Potem analogicznie zrób z drugą. Na początek wyjął
          bym całą pamięć i czy będą słyszalne charakterystyczne dźwięki wydawane przez
          głośniczek. Najszybciej można sprawdzić przekładając do innego komputera, ale
          skoro nie masz takiej możliwości, to trudno. Ciekawe jestem czy po włączeniu
          komputera słychać czy dysk pracuje, chodzi mi o to czy słuchać charakterystyczne
          chrobotanie, czyli tak jakby łasował system i dioda od dysku mruga w takt tego
          chrobotania. Na koniec proponuje odłączyć wszystkie urządzenia jak: dysk twardy,
          napęd optyczny, stacje dyskietek. Niech zostanie tylko ram. Jeśli to nic się nie
          zmieni, to wtedy wymieniaj płytę główną, bo nie ma co w gó..e rzeźbić- jak to
          mówią :))
          • Gość: bogas007 Re: komp is dead IP: *.hsd1.pa.comcast.net 03.05.08, 02:27
            dzieki wielkie za opinie i rady.oddalem komp do fachowca ktory jest
            rzekomo najlepszy w okolicy i zobaczymy na co on orzeknie.napisze co
            to bylo.do uslyszenia'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka