Dodaj do ulubionych

Brak litery "ł" ale tylko małe

IP: 195.114.189.* 21.09.03, 11:48
Cześć,

Mam problem z notebookiem HP-Omnibook 3E.
W żadnej aplikacji nie mogę uzyskać litery ł małe ( kombinacja klawiszy:
prawy Alt - litera ). Duże Ł wyskakuje bez problemu. Sytuacja występuje przy
użyciu dowolnej czcionki. Wszystkie inne polskie litery, znaki diakrytyczne
piszą się bez problemów. Teksty pisane na innym komputerze z ł wyświetlane
są poprawnie. Mogę też skopiować ł z tablicy znaków lub tekstu i wstawić.
Ale przyznacie że to komplikuje pisanie.
Oprogramowanie typowe: Xp, Office Xp.

Proszę podpowiedzcie coś.

Pozdfroffka
Jawel
Obserwuj wątek
    • Gość: maciejka Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: 194.200.70.* 22.09.03, 09:45
      a sprawdz klawisze:

ALT + l a nastepnie spacja (nie wciskaj ALT + L + space razem)

pozdrawiam
      • Gość: fun Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: *.pkobp.pl 22.09.03, 09:55
        Musisz odnaleźć ustawienia dla karty graficznej i wyłączyć zarezerwowane
        skróty, Skrót Alt+l jest już po prostu zarezerwowany dla karty.

• Gość: jawel Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: 195.114.189.* 22.09.03, 18:32
          Dzięki. Zaraz wypróbuję. Mam nadzieję że nic nie spieprzę w grafice.

Pozdroffka

Jawel
          • Gość: manius Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: 2.5.STABLE* / 195.117.147.* 23.09.03, 09:07
            Z ciekawości - pomogło?

Taki problem na początku roku miały komputery i notebooki IBM. Konieczne było
            zainstalowanie jakiejś łaty na Windows dystrybuowanej przez producenta sprzętu.
            • Gość: vonNogaj Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 23.09.03, 12:19
              Compaqi też tak miały. Nie pamiętam jaka, ale jest na to łata. Poszukaj na
              stronach HP albo w microsofcie. Albo pogooglaj.
              vN
            • Gość: jawel Niestety - Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 23.09.03, 18:40
              Niestety. Nie potrafię znaleźć takiego skrótu. W ogóle nie ma nic takiego co
              możnaby włączyć lub wyłączyć. Karta ma chip 830M zintegrowana z notebookiem.
              Spóbuję w Pom.Tech. HP.

Dzięki

Pozdroffka
              • Gość: fun Re: Niestety - Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: *.pkobp.pl 20.10.03, 12:39
                Sorry wielkie ale nie napisałem, że zakładkę z ustawieniami widać tylko na
                uprawnieniach admina, ja miałem taki problem na Delach Optiplex i na HP EVO (w
                obu przypadkach pomgło)

pozdrawiam
                fun
                • Gość: May79 Re: Niestety - Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 17:36
                  Na polskie litery jest jeszcze jeden sposob, choc troche malo wygodny: piszemy
                  tylde (wciskamy Shift + `), a nastepnie literke, ktora chcemy. Po wpisaniu tyldy
                  (~) nie pokaze nam sie nic, ale po nacisnieciu po niej odpowiedniej literki,
                  pojawi sie polski znak. Zobacz, moze u Ciebie to podziala, ale takie pisanie
                  rzeczywiscie nie jest wygodne.

Pozdrawiam
        • Gość: jawel Re: Brak litery 'ł' ale tylko małe IP: 195.114.189.* 25.10.03, 10:52
          Znalazłem, pomogło. Usunąłem skróty klawiszowe karty graf.
          Nie mogłem odpowiedzieć bo mnie nie było.

Dzięki wszystkim

Pozdroffka
          Jawel
    • Gość: morys Re: Brak litery "ł" ale tylko małe IP: 195.117.1.* 24.10.03, 12:06
      Mam podobny problem z Gericomem i XP.
      Ale zauwazyłem również, że po zainstalowaniu samego systemu wszystko jest O.K.
      aż do czasu wgrania sterowników dołączonych do laptopa. Prawdopodobnie problem
      stwarza sterownik karty graficznej.

Pozdrawiam
      morys
    • Gość: sandwich Re: Brak litery "ł" ale tylko małe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 14:02
      We właściwościach pulpitu -> ustawieniach -> zawansowane trzeba wyłączyć
      klawisze skrótu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka