Dodaj do ulubionych

Czy można namierzyc hakera??

26.09.03, 17:36
Niedawno do kompa włamał mi się hacker. Pogrzebał w nowym systemie xp, wywalił wszystkie ikonki z pulpitu i pasek
startu tak żenic nie można było uruchomić, właczył sobie zdalne sterowanie-jednym słowem, znał się koles na rzeczy.
Pliki zostawił w spokoju, ale pogrzebał w systemie tak ze nic nie dało się uruchomić. Czy można jako go namierzyć
i zobaczyc kto to?
Zdenerwowany monster
Obserwuj wątek
    • gray Re: Czy można namierzyc hakera?? 26.09.03, 18:56
      a miałeś chociaż hasło na administratora?
      jakie masz podstawy żeby twierdzić, że był to haker a nie, że zwalił ci się
      windows?
      teoretycznie można coś takiego namierzyć niedługo po tym kiedy nastąpiło a
      podstawą wszelkich działań tego typu jest prowadzenie audytu logowań i zdarzeń
      systemowych we własnym zakresie. oprócz tego przydaje się firewall.
      • Gość: Alicja Re: Czy można namierzyc hakera?? IP: *.sdh.ca 26.09.03, 19:32
        Kilka godzin temu to samo stalo sie na moim komputerze (patrz moj watek).
        Moze to ktos z tego forum nas atakuje? (chyba,ze to jakis wirus, choc watpie bo
        moj Norton caly czas czuwa i dostaje update co kilka dni)
        • gray Re: Czy można namierzyc hakera?? 26.09.03, 19:36
          ktoś z forum? mając do dyspozycji jedynie domenę bez prefixu? w sumie możliwe
          ale szczerze wątpię. zarejestruj się w portalu GW to nie będzie widoczna nawet
          twoja domena. postaw firewall to zmniejszysz szansę udanych ataków na twój
          system.
          • bladynka Uzywanie tego samego zalogowanego nicka. 26.09.03, 21:39
            gray napisał:

" zarejestruj się w portalu GW to nie będzie widoczna nawet twoja domena."

Czesc gray,
            W moim przypadku tak zrobilam i mimo to ktos jest w stanie pisac pod moim
            zarejestrowanym nickiem. Jak myslisz, jak to jest mozliwe?
            Pzdr.
            • gray Re: Uzywanie tego samego zalogowanego nicka. 28.09.03, 15:01
              pisanie pod zarejestrowanym (wyświetlającym się w 'bold', bez prefiksu 'gość')
              jest możliwe tylko i wyłącznie po zalogowaniu się. czyżby ktoś znał twoje hasło?
              • bladynka Ewentualna zmiana hasla. 29.09.03, 09:26
                gray napisał:

" czyżby ktoś znał twoje hasło"

Witaj gray,
                Dziekuje za odpowiedz. Nie moge tego wykluczyc.
                Czy jest mozliwosc zmiany hasla i utrzymania nicka?
                Pozdrowienia.
                • gray Re: Ewentualna zmiana hasla. 29.09.03, 13:55
                  hasło można zmienić logując się na skrzynkę w portalu GW i wybierając z
                  panelu 'opcje' po lewej stronie ekranu 'zmień swoje dane/hasło'. szkoda, że w
                  tym momencie nie działa to raczej tak jak powinno ale być może trwają właśnie
                  prace nad tym narzędziem.

pozdrawiam.
                  • bladynka Niewidoczna opcja. 29.09.03, 19:52
                    gray napisał:

"opcje' po lewej stronie ekranu 'zmień swoje dane/hasło'. szkoda, że w tym
                    momencie nie działa to raczej tak jak powinno..."

Witaj,
                    Dzieki za odpowiedz. Szukalam bardzo dokladnie i wielokrotnie. Link do tej
                    opcji jest niewidoczny. Czy masz w zwiazku z tym jakas sugestie?
                    Pozdrowienia.
                    • gray Re: Niewidoczna opcja. 29.09.03, 20:07
                      chyba tylko czekać aż administratorzy portalu GW coś z tym zrobią. można też
                      poruszyć sprawę na forum o forum.

pozdrawiam.
                      • bladynka gray - dzieki. 29.09.03, 20:59

Witaj gray,
                        Dziekuje Tobie bardzo za pomoc. Tak wlasnie zrobie.
                        Pozdrowienia.

• Gość: cs Re: Czy można namierzyc hakera?? IP: *.unknown.tele.dk 26.09.03, 19:41
      Na przyszlosc zaloz sobie NeoWatch i NeoTracer, to ci zlapie hackera.
      • Gość: Alicja Re: Czy można namierzyc hakera?? IP: *.sdh.ca 26.09.03, 19:50
        Gość portalu: cs napisał(a):

> Na przyszlosc zaloz sobie NeoWatch i NeoTracer, to ci zlapie hackera.

Ja chyba mam NeoTracer choc ostatnio nie jestem pewna czy dobrze dzialal.
        • Gość: monster To na pewno był haker IP: 62.233.140.* 26.09.03, 20:51
          Na pewno był to haker, bo na dysku norton antiwirus znalażł konia trojańskiego "backdoor". Miałem firewalla ale nic nie wykrył.
          A pozatym pliki systemowe miały taką samą wielkosć-245 164(chyba taką). Skąd można wziąć neotracer i ten drugi program?
          Jakie jest prawdobodobieństwo że złapie hakera. Czy na hakera można zrobić taką zasadzkę-zainstalowac neotracer, pozwolic
          żeby przysłał konia i zaatakował komputer-czy wtedy neotracer mi go wykryje?? Na kompie miałem założonego novela
          i adminstrator miał hasło, mój tata miał hasło, tylko ja nie miałem hasła.
          Na windowsie 98 nic się nie działo chociaż gorzej zabezpieczony, a na (podono) lepiej zabiezpieczonym xp po tygodni
          kole mi się włamał.
          • Gość: Alicja Re: To na pewno był haker IP: *.saskatoonhealthregion.ca 26.09.03, 21:14
            Prawde mowiac, nie wiem skad mam neotracer.
            Byc moze maz przylozyl do tego rece, albo dzieci.
            A czy panie Monsterze moglby mi pan udzieli informacji jak naprawic ten
            cholerny desktop i przywrocic te startowe ikonki? Bo wyglada, ze moje
            uszkodzenie jest albo podobne albo identyczne do panskiego.
            • Gość: Alicja Re: To na pewno był haker IP: *.saskatoonhealthregion.ca 26.09.03, 21:18
              Na razie jestem poza domem ale przed wyjsciem nastawilam skaning antywirusem.
              Jak wroce to zobacze, czy sie cos zlapalo i napisze.
              Ostatnimi dniami mialam wlaczonego prawie non-stop antywirusa i ZoneAlarm
              (ZoneAlarm musialam czasami wylaczyc na pare minut bo mi nie chcialy chodzic
              jakies miejsca w internecie- czy takie wylaczenia na chwile tez sa grozne?).
          • Gość: CS Zasadzka IP: *.unknown.tele.dk 28.09.03, 21:49
            Zadaniem firewall jest zablokowanie dostepu do systemu, a nie zastawianie
            zasadzek.
            Zreszta na pewno "hacker" laczy sie przez proxy albo wingate to i tak nigo nie
            zlapiesz.
            Poza tym wiekszosc nowych trojanow robi sie juz na XP, tak ze komp z 98 moze
            stac dlugo nie ruszany.
    • pollak haker 26.09.03, 22:35
      catb.org/esr/jargon/html/H/hacker.html
      8. [deprecated] A malicious meddler who tries to discover sensitive information
      by poking around. Hence password hacker, network hacker. The correct term for
      this sense is cracker.

catb.org/esr/jargon/html/C/cracker.html
      • Gość: Alicja Re: haker IP: *.sdh.ca 26.09.03, 23:48
        Tak sadzac po roznych stronach to to co sie stalo to dosc powszechny problem:
        czasem od trojana backdoor a czasem bez powodu. Nie wydaje sie, ze ingerencja
        hakera byla w tym konieczna - w oparciu o to co czytalam.
        Jeszcze nie bylam w domu i nie wiem czy mam tego trojana czy nie. Problem
        podobno znika wraz z jego usunieciem.
        • Gość: Alicja Kto wytlumaczy? IP: *.sasknet.sk.ca 27.09.03, 07:10
          Gość portalu: Alicja napisał(a):
          Skan nie wykazal zadnych robaczkow a zrobilam nawet skan dwoma programami.
          System wykryl uszkodzenia w \Documents and Settings\Moje imie\ntuser.dat.log
          oraz w windows\prefetch\.....pf.
          Skan dysku przez narzedzia systemowe wyleczyl komputer wszystko wrocilo do
          normy a nawet ikonki nie sa obgryzione.
          Nie zachowaly sie logi z ZoneAlarm z czasu katastrofy.
          No i kto mi wytlumaczy o co w tym wszystkim chodzilo i czy cos jeszcze mi grozi
          i z ktorej strony?

• Gość: Pusia Re: Czy można namierzyc hakera?? IP: *.attu.pl / 192.168.3.* 29.09.03, 21:16
      A może to Blaster? Mi oprócz tego wyłączał peceta.
    • Gość: Pusia Re: Czy można namierzyc hakera?? IP: *.attu.pl / 192.168.3.* 29.09.03, 21:19
      A może to Blaster? Mi oprócz tego wyłączał peceta. A mam włśnie XP
      • gray ależ proszę bardzo :) [n/t] 29.09.03, 22:19

• gray fuck! nie tutaj :/ [n/t] 29.09.03, 22:21

• bladynka grey, never mind. Shit happens:))). Thanks again. 30.09.03, 00:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka