morskie-morskie 17.09.08, 18:07 Cześć! Szukam laptopa dobrego do grafiki komputerowej. Czy Macbook bądź Macbook Pro 15.4 cali byłby odpowidni? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 19.09.08, 10:42 macbook bedzie tak samo dobry do grafiki jak kazdy inny laptop o dobrych parametrach obrazu. BTW, o jakiej grafice mowa, jesli ma do tego wystarczyc 15-calowy wyswietlacz? Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 19.09.08, 16:29 komputerowej tak tak juz o tym slyszalam ze jak do komputerowej to 15'' jest minimum jak kazdy inny laptop? mialam okazje brac udzial w rozmowie o macbookach z profesorami asp pracujacymi na przeroznych komputerach podobno tylko macbook byl w stanie utrzymac 400 zdjec w tiffie swoja droga, dziekuje za odpowiedz :) wreszcie sie ktos odezwal Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 19.09.08, 21:43 > podobno tylko macbook byl w stanie utrzymac 400 zdjec w tiffie to 'podobno' jest tu chyba sednem rzeczy ;) jesli chcesz otwierac na raz tyle plikow, to moja poprzednia wypowiedz rozszerzam o 'kazdy inny laptop, majacy silny, szybki procesor i duzo pamieci operacyjnej :) Jesli zastanawiasz sie nad kupnem laptopa, to oczywiscie polecam macintosha, bo to naprawde fajna maszynka (szczegolnie macbook pro), z bardzo dobrym , wydajnym, systemem operacyjnym. (Na dodatek chodza sluchy, ze Apple w najblizszym czasie wypusci na wynek nowa wersje macbookow. Masz wiec szanse byc jednym z pierwszych szczesliwych nabywcow :) ) Macbook nie posiada jakichs szczegolnych, wyjatkowych wlasciwosci (ktorych nie posiadaja inne dobrej klasy laptopy) predysponujacych go do pracy z grafika. To nalezy miedzy bajki wlozyc. Mam macbooka pro o dosyc 'wypasionych' parametrach, ale chyba nie odwazylabym sie otworzyc w nim jednoczesnie 400 tiffow, no chyba ze to jakies male pliczki. Ale moze kiedys sprobuje :) Swoje pliki graficzne edytuje na iMaku, bo cenie sobie komfort, jaki daje duzy ekran. pozdrawiam Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 20.09.08, 00:53 dziękuję za odpowiedź :) obawiam się, że na nowość nie miałabym kasy (bo i tak poluje na macbooka pro który będzie tańszy,używany, lub coś w tym stylu), ale kto wie.... :) swoją drogą jaką kartę graficzną preferujesz do pracy z grafiką? Link Zgłoś
xevo Re: Czy Macbook do grafiki.............? 22.09.08, 17:15 Zapomnij o Apple. Kupowanie tego w Polsce jest bez sensu. Stosunkowo mała ilość programów, słaby serwis i snobowanie się. Macbook nie jest ani bardziej wydajny niż zwykły laptrup, nie ma magicznych mocy, a tym bardziej nie jest łatwiejszy w obsłudze. To mity wymyślane przez Apple. Gdyby Mac`i były lepsze od PC lub laptopów, to dawno by zawojowały świat, i nie używałoby ich 1% ludzi, a 90%. Pracowałem na Macu. Rewelacji nie ma. Ładny wygląd to za mało by mnie do tego przekonać. A wygoda? Wbrew pozorom nie większa. Link Zgłoś
unhappy Re: Czy Macbook do grafiki.............? 24.09.08, 11:17 To co stanowi i sile maczków to system operacyjny. W sposób usystematyzowany masz tutaj wszystko co w przypadku niemaczków musiałbyś sobie dobierać grzebiąc po forach i dopytując się jaki skaner najlepszy, jaka drukarka etc. A tak wchodzisz do sklepu i prosisz to, to i to. Potem to łączysz i działa. Tutaj po prostu słuszną filozofię dobierania sprzętu do zadań (i do systemu) masz zaimplementowaną w filozofii firmy i w jej ofercie. A co do snobów to masz ich wszędzie. Apple może głaszcze ich bardziej niż inne firmy ale co to ma w gruncie rzeczy za znaczenie? Link Zgłoś
xevo Re: Czy Macbook do grafiki.............? 22.09.08, 17:20 Jeszcze jedno. Dlaczego Maci są popularne wśród grafików? Z przyzwyczajenia. Kiedyś, w czasach Windowsa 98 (blue screeny, wieszanie się, itp.) rzeczywiście obróbka wielu lub dużych zdjęć była możliwa w zasadzie tylko na Macu. Zwykły PC z Win98 nie był w stanie pod Photoshopem obrobić dużych, wielowarstwowych zdjęć. I trwało to "latami". Ale to już historia. Obecnie nie ma to znaczenia. Kup dobrego laptopa z dużym ekranem, zamiast Maca. Lepszy sprzęt za mniejszą kasę. Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 23.09.08, 00:42 Dzięki za odpowiedź :) W dalszym ciągu będę się zastanawiać....zobaczymy. Fakt faktem najbardziej przemawia do mnie argument iż bardzo wielu znanych mi profesorów z różnych asp, zajmujących się grafiką komputerową- pracuje na Mac'ach. Tylko, czy to przypadkim nie jest jak z cyfrówką i analogiem..... nie wiem ;-) Dzięki za tę odpowiedź "krytykującą", ponieważ wciąż, od jakiegoś czasu, zbieram i zbieram informacje o macintoshach.... myyyślę i myślę, i zastanawiam się. Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 23.09.08, 21:05 Hmm, jako uzytkowniczka macintosha (i peceta z Windows tez) nie zgadzam sie oczywiscie z opiniami kolegi xevo. Mac OS jest o wiele przyjemniejszy i latwiejszy w obsludze, a takze bezpieczniejszy. Ma tez wiele przydatnych drobiazgow juz wbudowanych, ktore w Windows trzeba sobie doinstalowac. Oprogramowania przecietny uzytkownik ma do wyboru az nadto, i tak dalej, i tak dalej. A Maki (nie Maci, na litosc boska!) nie sa powszechne bo sa drogie, tak samo jak nie sa powszechne laptopy PC z gornej polki. Chociaz ten rozdzwiek cenowy nie jest juz taki wyrazny jak kiedys. Np. na uczelni, na ktorej pracuje maczek na kolanach studenta to powszechny widok (Apple kusi znizkami dla studentow!). Wsrod kadry naukowej zreszta tez. I to by bylo na tyle z mojej strony w kwestii ewentulanego rozwiniecia sie dyskusji na temat 'jaki ten macintosh jest zly'. Bo zazwyczaj zwolennicy i przeciwnicy rzucaja sie sobie do gardel :). Tylko po co? Rynek komputerow jest olbrzymi i kazdy moze wybrac co mu bardziej odpowiada. Wolisz Windows, znajdziesz dobrego laptopa z Windows. Lubisz Mac OS, kupisz macintosha. morskie-morskie, zapytalas mnie gdzies tam wyzej o karte graficzna. Otoz wbrew pozorom, do niezbyt zaawansowanych prac graficznych (typu rendering 3D ;)) nie jest potrzebna jakas wysrubowana karta graficzna. Wystarczy cos od przyzwoitego producenta z 256-512MB pamieci. Ja mam NVIDIE GeForce 8800 GS 512 MB w iMaku oraz ATY RadeonX1600 256MB w 2-letnim juz macbooku i obydwie spisuja sie dzielnie. p.s. zapomnialabym: polska lokalizacja systemu Mac OS Leopard jest fatalna. Jeslibys decydowala sie na Maka i znasz jezyk angielski, kupuj wersje angielskojezyczna, zyczliwie radze :) pozdrawiam Link Zgłoś
xevo Re: Czy Macbook do grafiki.............? 25.09.08, 18:13 Zgadza się, że Maki (na litość boską ;) - chociaż z tym masz rację) są łatwiejsze w użytkowaniu, są lepiej pomyślane i mają więcej wbudowanych bajerów. Na dodatek są bezpieczniejsze (wirusy itp.) i zdecydowanie lepiej wyglądają. To są fakty. Ale mając do wyboru Maka i laptopa, wybrałbym to drugie. Za cenę Maka można dostać dużo lepszy sprzęt. Poza tym PC jest uniwersalny i powszechny. Mac nie. A swoją drogą gość poszukuje komputera do grafiki. Czym się różni PS dla Maka od tego dla PC? Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 25.09.08, 20:29 Zajrzalam tu zeby napisac dwa zdania do autorki watki, ale tak przy okazji... ;) > Zgadza się, że Maki [...] są łatwiejsze w użytkowaniu, są lepiej pomyślane i mają więcej wbudowanych bajerów. Na dodatek są bezpieczniejsze (wirusy itp.) i zdecydowanie lepiej wyglądają Hmm, a ktos tam wyzej napisal, ze: "Macbook nie jest ani bardziej wydajny [...], a tym bardziej nie jest łatwiejszy w obsłudze" ;) Jesli przesledziles ten watek od poczatku, to zapewne zauwazyles, ze obiektywnie napisam, iz macbook nadaje sie do grafiki w takim samym stopniu jak kazdy inny dobrej klasy laptop (przede wszystkim dlatego, ze nie uwazam, by jakikolwiek laptop byl narzedziem dedykowanym do prac graficznych). Natomiast zapewnia (mac) zdecydowanie wyzszy komfort pracy i dla mnie jest to bingo! Dzisiaj np. spedzilam kilka godzin na urzadzaniu i konfiguracji sluzbowego laptopa z Windows na jutrzejsza impreze. Zaawansowana klikologia z wymaganym kilkakrotnie restartem systemu. O matulu! A na Maku wszystko odbyloby sie duzo mniej bolesnie... p.s. A PS dla maka i PS pod windows roznia sie. Choc z wersji na wersje roznice sa coraz drobniejsze (nie sledze tego, wiec moge sie mylic) Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 26.09.08, 19:18 :) Odnosnie tych wirusów- na maku nie złapie wirusa, ponieważ te windosowskie po prostu na nich nie działają tak? to byłby dla mnie montrualnie wielki plus, bo BAAAAAAAAAARDZO dużo danych zrzucam na swój komputer z innych.... a syfu tam! aż strach od paru dni obserwuję bacznie allegro można macbooka kupić nawet za jakieś 2000 tys zł (oczywiście używanego) może wreszcie coś dorwę aha mam do Was jeszcze takie pytanie czy wszystkie macbooki mają tę kieszeń na płyty Combo? czy nie wszytskie? i jaka jest róznica pomiędzy kartą graficzną Procesor graficzny Intel GMA X3100 z 144MB a Intel GMA950 64MB? czy to ma duży wpływ na uprawianie grafiki komputerowej? poza tym- Waszym zdaniem- co jest w laptopie najwazniejsze do grafiki komp.- procesor, ram i karta graficzna....? pytam, ponieważ słyszałam juz tak wiele wersji przeróżnych, że nie wiem, w co wierzyć wybaczcie, jeśli moje pytania wydają się troszkę głupie, ale nie mam kogo o to wszytsko spytać :) pozdrawiam Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 25.09.08, 20:39 morskie-morskie, z rozpedu lub wrodzonego roztrzepania wprowadzilam Cie w blad. Otoz najnowszy system operacyny macintoshy, czyli OSX 10.5 Leopard nie jest sprzedawany w oddzielnych werjach jezykowanych, ale jako 'wszystkie w jednym'. Czy jezyk interfejsu uzytkownika mozna sobie przestawic tak samo latwo jak jezyk interfejsu w komorce. Jesli ja u siebie moglam z ciekawosci podmienic angielski na polski, tak i zapewne mozna to zrobic w druga strone kupujac OS-a w Polsce. Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 26.09.08, 19:20 Czyli bez problemu moge sobie ten laptop kupic np. w Niemczech i ustawić na PL? Achhh....zakochuję się coraz bardziej :))))) w tych makach Link Zgłoś
morskie-morskie Re: Czy Macbook do grafiki.............? 26.09.08, 19:21 :) Odnosnie tych wirusów- na maku nie złapie wirusa, ponieważ te windosowskie po prostu na nich nie działają tak? to byłby dla mnie montrualnie wielki plus, bo BAAAAAAAAAARDZO dużo danych zrzucam na swój komputer z innych.... a syfu tam! aż strach od paru dni obserwuję bacznie allegro można macbooka kupić nawet za jakieś 2000 tys zł (oczywiście używanego) może wreszcie coś dorwę aha mam do Was jeszcze takie pytanie czy wszystkie macbooki mają tę kieszeń na płyty Combo? czy nie wszytskie? i jaka jest róznica pomiędzy kartą graficzną Procesor graficzny Intel GMA X3100 z 144MB a Intel GMA950 64MB? czy to ma duży wpływ na uprawianie grafiki komputerowej? poza tym- Waszym zdaniem- co jest w laptopie najwazniejsze do grafiki komp.- procesor, ram i karta graficzna....? pytam, ponieważ słyszałam juz tak wiele wersji przeróżnych, że nie wiem, w co wierzyć wybaczcie, jeśli moje pytania wydają się troszkę głupie, ale nie mam kogo o to wszytsko spytać :)) pozdrawiam Link Zgłoś
unhappy Re: Czy Macbook do grafiki.............? 27.09.08, 03:49 morskie-morskie napisała: > :) > Odnosnie tych wirusów- na maku nie złapie wirusa, ponieważ te windosowskie po > prostu na nich nie działają tak? Tak. Po prostu Mac i ogólnie systemy nie mające tak dużego udziału w rynku jak Windows nie są dobrym celem dla autorów wirusów. Oczywiście nie dotyczy to makrowirusów ale przy zgrywaniu danych powinieneś być całkowicie bezpieczny. Oczywiście programy antywirusowe mają swoje wersje na Maczki. Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 30.09.08, 10:50 windosowego wirusa nie zlapiesz, ale mozesz zlapac makowego, choc prawdopodobienstwo takiego zdarzenia jest duuuzo mniejsze. Ja w kazdym razie mam zainstalowany u siebie program antywirusowy. Tak na wszelki wypadek... ) > czy wszystkie macbooki mają tę kieszeń na płyty Combo? czy nie wszytskie? W momencie, gdy kupowalam swojego macbooka (2 lata temu) napedy Combo byly montowane wylacznie w Macbookach Pro (mowimy o laptopach). Mozliwe, ze teraz jest inaczej, bo Apple zawsze 'podrasowuje' swoje produkty co pewien czas. Najlepiej sprawdzic specyfikacje laptopow w ich sklepie internetowym. > jest róznica pomiędzy kartą graficzną Procesor graficzny Intel GMA X3100 z 144MB a Intel GMA950 64MB? Nie jestem sprzetowcem, nie wiem, na pierwszy rzut oka ta pierwsza ma wiecej pamieci. > co jest w laptopie najwazniejsze do grafiki komp.- procesor, ram i karta graficzna....? powiedzialabym, ze 'waznosc' wszystkich tych podzespolow zazebia sie. RAM jest bardzo wazny (jesli to Mac zalecalabym minimum 1MB, ale jeszcze lepszym minimum ;) beda 2 MB), ale jesli procesor jest slaby, to od pewnego momentu nawet dodawanie pamieci niewiele zmieni. Karta graficzna powinna miec oczywiscie pamiec dedykowana, moim zdaniem minimum to 256MB, ale lepiej miec 512MB (wciaz mowimy o laptopach). Zwrocilabym tez uwage na sama jakosc obrazu, co nie tyle wiaze sie z karta graficzna, a jakoscia matrycy. Widzialam np. laptopy Lenovo z fatalna jakoscia obrazu. W tej chwili trudno jest kupic laptopa bez ekranu z powloka glossy, niestety. Obraz na takim ekranie jest krystalicznie czysty, przyznaje, ale jak dla mnie troche sztuczny. Powili sie z tym oswajam, bo moj pare miesiecy temu wymieniony iMac ma taki ekran, ale macbooka udalo mi sie kupic jeszcze ze 'zwyklym' ekranem i jakosc obrazu jest fantastyczna. pozdrawiam Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Czy Macbook do grafiki.............? 30.09.08, 10:27 > Czyli bez problemu moge sobie ten laptop kupic np. w Niemczech i ustawić na PL? tu zalecilabym ostroznosc. Niemieckie komputery maja inne klawiatury, tzn. klawisze prezystosowane sa do ichnich znakow. Moze Apple robi specjalne maki na ich rynek? Przed ew. zakupem upewnij sie jak wyglada klawiatura lub poszukaj informacji na ten temat w necie. Sam jezyk interfejsu zmienisz bez problemu (o ile jest to ostatnia wersja Mac OSX rzecz jasna) Link Zgłoś