Dodaj do ulubionych

Linux i 4 GB RAM

08.10.08, 14:48
Witam grupę,

Jestem akurat w trakcie kompletowania nowego komputera (tzn. nowszego niż
obecny). Wyczytałem w necie, że Jedyny Słuszny System w wersji 32-bitowej
widzi nie więcej niż 4 GB pamięci operacyjnej, wliczając w to plik wymiany.
Zaciekawiło mnie jak to jest z Linuksem 32-bitowym. Czy też ma takie ograniczenia?
Obserwuj wątek
    • xolaptop Re: Linux i 4 GB RAM 08.10.08, 15:51
      A tutaj wyczytasz, jak to jest w Linuksie:
      www.linux.com/feature/119287?theme=print
      • xolaptop Re: Linux i 4 GB RAM 08.10.08, 16:00
        Na wypadek, gdybyś nie znał tego dziadowskiego języka, informuję, że trzeba
        przekompilować jądro, a wcześniej zmienić jego parametry dotyczące obsługi
        pamięci. Chodzi o to, że domyślne ustawienia nie obsługują 4GB.
        Spójrz na zmienne napisane w tekście kapitalikami, wyedytuj plik
        /usr/src/linux/.config (ta kropka przed config należy do nazwy pliku, który
        trzeba wyedytować). Ustaw parametry tych zmiennych odpowiednio do potrzeb i
        wykonaj proces kompilacji jądra. Następnie, zanim ponownie uruchomisz komputer,
        dobrze jest sprawdzić, czy konfiguracja bootloadera wskazuje na nowe jądro.
        • hanatol Re: Linux i 4 GB RAM 22.03.09, 23:30
          > Na wypadek, gdybyś nie znał tego dziadowskiego języka, informuję, że trzeba
          > przekompilować jądro

Chyba że od razu jest skompilowane ze wsparciem dla "dużo pamięci".
    • tapatik Dzięki za odpowiedź. 09.10.08, 12:20
      Z angielskim sobie poradzę.
      Mój komputer ma możliwość instalacji maksymalnie 4 kości po 1GB i zastanawiałem
      się czy warto tyle kupić. Wygląda na to, że warto.

The problem exists because 32-bit Linux kernels are designed to access only 1GB
      of RAM by default.

Czyli ograniczeniem jest ustawienie w jądrze na 1 GB, ale...
      Increasingly, many distributions are enabling high memory for 4GB. Ubuntu
      default kernels have been enabling this process at least since version 6.10, and
      so have Fedora 7's. By contrast, Debian's default 486 kernels do not. Few
      distros, if any, enable 64GB by default.

Czyli jeśli wgram Ubuntu lub Kubuntu, to nic nie muszę robić, ale przy Debianie
      już tak.
      • hanatol Re: Dzięki za odpowiedź. 27.02.10, 11:44
        > Czyli jeśli wgram Ubuntu lub Kubuntu, to nic nie muszę robić, ale przy Debianie
        > już tak.

Debian ma to do siebie, że masz do wyboru kilka kompilacji kernela i sam
        decydujesz jakiego jądra chcesz używać.
    • smutas Re: Linux i 4 GB RAM 11.10.08, 23:40
      Trochę po czasie ale jednak zapytam - jaki procesor masz / będziesz miał. Bo
      przecież większość ( o ile nie wszystkie) NOWSZE procesory to 64bitowce.
      Ograniczenie nie jest tylko podyktowanie kernelem - to ograniczenie wynika z
      32bitowej architektury adresowania. Można kombinować ale cudów się nie osiągnie.
      • saksalainen Niezupełnie 12.10.08, 17:23
        32-bitowy procesor moze adresowac do 4 GB.

A chodziło o pamiec powyzej 1 GB (czyli jednak ograniczenia kernela).
        • smutas Re: Niezupełnie v.2 :-) 13.10.08, 23:14
          W pierwotnym poscie chodzilo o adresowanie POWYZEJ 4GB. 32bitowe
          Windy same z siebie widza "tylko" 3GB lacznie ze swapem. Ale
          oczywiscie kernel 486 bedzie mial problemy zobaczyc cokolwiek
          powyzej 1GB. Ale toz to historia...
      • tapatik Re: Linux i 4 GB RAM 18.10.08, 01:27
        Mam już - poczciwe Pentium 4, czyli na pewno 32-bitowy.
        Nie chce kupować nowego komputera, bo i tak nie wykorzystam jego możliwości. Do
        nie dawna miałem Durnia 700 i wystarczał.
        Zdecydowałem się zmienić bebechy, bo płyta główna nie widziała dysków powyżej
        130GB, a oferowany przez producenta płyty upgrade BIOS-u nie rozwiązywał tego
        problemu.
      • imsugarfree Re: Linux i 4 GB RAM 11.02.09, 21:14
        smutas napisał:

> Trochę po czasie ale jednak zapytam - jaki procesor masz / będziesz miał. Bo
        > przecież większość ( o ile nie wszystkie) NOWSZE procesory to 64bitowce.
        > Ograniczenie nie jest tylko podyktowanie kernelem - to ograniczenie wynika z
        > 32bitowej architektury adresowania. Można kombinować ale cudów się nie osiągnie
        > .
        To nie cuda a triki. Cuda się nie zdarzają... PAE umożliwia obsługę do 64GB na
        systemach 32bit z jednym jedynym ograniczeniem: jeden proces może zajmować =< 4 GB.
        PAE można uruchomić na prawie wszystkich najpopularniejszych systemach, zarówno
        Unixowych/Linuxowych/BSD itd. jak i systemach Microsoftu jak i innych. Po więcej
        info odsyłam na google.

PS. Na marginesie... jaką w ogóle to forum ma rację bytu i jaki jest sens
        zamieszczania tutaj pytań jeżeli istnieją inne wyspecjalizowane fora tematyczne
        z społecznościami liczącymi setkmi userów? Na forum Gazety pytać o szczegóły
        techniczne to tak jak by na forum dla komandosów pytać o przepis na ciasteczka z
        kremem? Nie łatwiej z technicznym pytaniem zajrzeć na forum techniczne a z
        kulinarnym na kulinarne?
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Linux i 4 GB RAM 24.10.08, 20:18
      tapatik napisał:

> Witam grupę,
      >
      > Jestem akurat w trakcie kompletowania nowego komputera (tzn. nowszego niż
      > obecny). Wyczytałem w necie, że Jedyny Słuszny System w wersji 32-bitowej
      > widzi nie więcej niż 4 GB pamięci operacyjnej, wliczając w to plik wymiany.
      > Zaciekawiło mnie jak to jest z Linuksem 32-bitowym. Czy też ma takie ograniczen
      > ia?

yum install kernel-PAE
      • przyladek.dobrej.nadziei To oczywiście do fedory nt 24.10.08, 20:35
        • przyladek.dobrej.nadziei A właściwie CentOS, RHEL,Fedora nt 24.10.08, 20:45
          • adamo0 Re: A właściwie CentOS, RHEL,Fedora nt 25.02.10, 20:23
            Dziś nalazłem nowe forum o CentOS centos24.pl
            Dopiero się rozwija ale może być ciekawie... może powstanie dobre forum o dobrej dystrybucji Linuksa.
    • straszny_nudziarz Re: Linux i 4 GB RAM 12.03.09, 22:49
      Ja mam od 2 lat Ubuntu.

Typowe jajo (kernel) desktop - bez problemu można doinstalować jajo w wersji
      serwer - tam jest support do 64 GB.
      Ale najlepszym rozwiązaniem jest kompilacja.
      NA Ubuntu - wykonywana sposobem Debiana - jest prosta i łatwa - w dodatku
      pozwala dobrać wiele parametrów do architektury komputera.

Jaja gotowe -są dostosowane do wszystkich procków na świecie - i nie mają zbyt
      atrakcyjnych parametrów. - Kompilacja pozwala przyspieszyć system o jakieś 20 %
      przy zmianie 3 parametrów (tak jest na moim kompie - Intel Core2duo i 4GB Ram).

Ważna rada.

Jak chcesz zainstalować Linuxa - zajrzyj na fora konkretnych dystrybucji - i
      poczytaj o systemie - który chcesz zainstalować.

I ostatnia rada: kiedy instalujesz - wybierz reczny podział dysku - i stwórz
      osobną partycję home - w której są pliki użytkowników.
      Jak 1 raz i nstalujesz linuxa - jest mocno inny od windy - a kilka nieostrożnych
      ruchów na koncie root (administratora) - może oznaczać koniecznosć ponownej
      instalacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka