Dodaj do ulubionych

Czarno-biały obraz

IP: *.chello.pl 14.10.08, 22:26
Witam. Podłączyłem laptop do TV za pomocą kabla svhs-chinch
(www.allegro.pl/item456858059_kabel_komp_tv_gw_koloru_svhs_m_jack_3xrca_7_5m.html),
ustawiłem w komputerze typ PAL, taki sam jak w TV i obraz wciąż pozostał
czarno-biały. Co może być przyczyną? Karta graficzna GF 7300.
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Czarno-biały obraz IP: *.dsl.bell.ca 15.10.08, 06:18
      en.wikipedia.org/wiki/S-Video
      pl.wikipedia.org/wiki/S-Video
      czyli zwykla niezgodnosc standardow a w najlepszym wypadku zle zlutowane piny 4
      i 3. Jak widac na wiki sygnal luminacji i coloru sa w S-Video oddzielone. A w
      standardzie Composit (chinch) oba sygnaly przesylane sa tym samym przewodem.
      Oczywiscie istnieje szansa, ze laptop nadaje w systemie innym niz PAL, ktorego
      "nie rozumie" twoj telewizor.
      • Gość: beetle Re: Czarno-biały obraz IP: *.chello.pl 15.10.08, 12:35
        W takim razie jaka rada? Czy kabel svhs/euro powinien zalatwic sprawe?
        • Gość: smutas Re: Czarno-biały obraz IP: *.dsl.bell.ca 15.10.08, 18:07
          Co załatwi sprawę to trudno powiedzieć. Bo w końcu może to być tak samo wina
          kabelków jak i telewizora. Moja rada to weź ten laptop do sklepu razem ze swoimi
          kabelkami i sprawdź na miejscu.
          • Gość: ort Re: Czarno-biały obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:29
            A wypróbowałeś inne standardy? Może któryś z nich da Ci kolor na TV.
            • Gość: beetle Re: Czarno-biały obraz IP: *.chello.pl 15.10.08, 19:07
              Probowalem wszystkie mozliwe i dalej czarno-biały.
    • Gość: Beetle Re: Czarno-biały obraz IP: *.chello.pl 21.10.08, 19:04
      Podbijam temat. Dziś podłączyłem laptop za pomocą SVHS/Euro i efekt taki sam.
      Chciałbym dodać, że w laptopie mam wyjście na SVHS 7pin, a używam kabla na 4pin,
      nigdzie nie było na 7pin, zresztą pan w sklepie twierdził, że to bez różnicy.
      • Gość: Beetle Re: Czarno-biały obraz IP: *.chello.pl 21.10.08, 21:47
        Dziękuje za pomoc i zainteresowanie. Problem rozwiązany, wystarczyło polutować
        ze sobą pin 15 i 20. Czyli chrominacje i iluminacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka