Dodaj do ulubionych

problem z dźwiękiem

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.03, 16:37
Hej! Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś doradzi mi co zrobic w sytuacji, kiedy
podczas połączenia z Internetem (przez modem) dźwięk spowalnia i jest
zakłócony tak, że nie da się go słuchać (ani mp3 z dysku, ani płyty z CD-
ROMu). Kiedy jestem off-line nie ma tego problemu. Na pewno nie jest to wina
głośników. Poza tym dźwięki się nakładają - np. z Winampa i z trzeszczacego
przy połączeniu modemu albo Outlooka. Próbowałam coś zmieniać w ustawieniach,
ale nic to nie dało :( Pewnie jest to dziecinnie proste, tylko trzeba
wiedzieć o co chodzi :)
pozdr.
em
Obserwuj wątek
    • Gość: EXE Re: problem z dźwiękiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 10:34
      Wcale nie jest takie proste jakby się wydawało. Prawdopodobnie masz modem typu
      bez procesora... tzn. winmodem. Podczas połączenia netem cała praca dotycząca
      połączenia spada na chipset płyty głównej i procesor. Jeśli masz wbudowaną w
      płytę kartę muzyczną to może być przyczyna.

Spróbuj zmienić modem na zewnętrzny - co prawda jest droższy, ale Twoje
      połączene z internetem będzie szybsze i stabilniejsze, problemy z dźwiękiem
      się skończą, a komputer w czasie połączenia zyska troszeczkę na wydajności.

To tylko tak ;] Podkreślam że faktycznie może być prostsze rozwiązanie i/lub
      tańsze, ale modemy zew. są naprawdę dużo lepsze.
    • Gość: roman_ Re: problem z dźwiękiem IP: 212.160.129.* 10.11.03, 16:24
      Moze to byc problem z przerwaniami[IRQ]. Niestety ale niewiele na ten temat
      wiem. Mozna przekladac modem w zloczach PCI az zajmie on inne przerwanie i
      problem ustapi. Sam chetnie bym poczytal na ten temat cos ciekawego i
      jednoczesnie prostego. U mnie na IRQ 9 jest modem, dzwiek,grafika,lan. Jak na
      razie nie mam klopotow, Ale czy to jest OK to niewiem.
    • Gość: em Re: problem z dźwiękiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.03, 11:40
      Dziękuję Wam za te podpowiedzi. Być może faktycznie jest to wina modemu,
      chociaż ... problem pojawił się dopiero teraz, a już wcześniej miałam ten sam
      modem na tym samym komputerze i nie było zadnych zakłóceń dźwięku. Potem
      komputer zostal przeniesiony w inne miejsce, podłączony do sieci,
      przekonfigurowany i wrócił na dawne miejsce z takim defektem.
      Pomyślę o lepszym modemie (zewnętrznym) albo karcie muzycznej - może to coś
      pomoże ...
      pozdrawiam,
      em
      • Gość: roman_ Re: problem z dźwiękiem IP: 212.160.129.* 11.11.03, 12:58
        Gość portalu: em napisał(a):

Potem
        > komputer zostal przeniesiony w inne miejsce, podłączony do sieci,
        > przekonfigurowany i wrócił na dawne miejsce z takim defektem.

To co napisalas wskazuje moim skromnym zdaniem na problem z przerwaniami.
        Jezeli podlaczano go do sieci to, albo zainstalowano karte sieciowa, albo
        uaktywniono te zainstalowanoa na plycie glownej.Jezeli jest ona nie potrzebna w
        tej konfiguracji to mozna by ja wylaczyc lub zdemontowac. Najlepiej popros
        tego kogos kto robil zmiany aby je wycofal. Zasugeruj mu przyczyne problemow
        jakie powstaly [moje sugestie] i odpisz jak to sie skonczylo. Jestem
        zainteresowany:)
        • Gość: em Re: problem z dźwiękiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.03, 21:14
          Pewnie masz rację z tą kartą sieciową, bo była specjalnie instalowana. Idąc za
          Twoją radą próbowałam ją wyłączyć, ale chyba coś zrobiłam źle, bo nie mogłam
          się z kolei połączyć z netem :) więc wróciłam do poprzednich ustawień i znowu
          mam problem z dźwiękiem... Z człowiekiem, który narobił tego zamieszania
          postaram się porozmawiać, ale raczej nie uda mi się ściągnąć go do domu dla
          takiej błahostki. Jeśli to możliwe - proszę o dokładniejsze instrukcje jak się
          wyłącza/demontuje kartę sieciową.
          pozdrawiam,
          em

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka