Dodaj do ulubionych

TOSHIBA - Win2000 - Office XP - ????

IP: *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 22:14
Mam Portable TOSHIBA Satellite 1605CDS/4,3 z preinstalowanym Win 98SE, ktory
kupilem w USA.
Procesor AMD Mobile K6-2 450 MHz, pamiec 160 MB SDRAM (orginalnie bylo 32 ale
dolozylem 128 MB).

Nosze sie z zamiarem zainstalowania:
- Windows 2000,
- Office XP.

Czy to ma sens ?
Czy jest to mozliwe na moim komputerze ?
Jak to zrobic (krok po kroku)?
Czy po tych uzdatnieniach moj laptop nie bedzie gorzej pracowal ?

Prosze o rady i wskazowki.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Tak, ale... IP: *.union01.nj.comcast.net 22.01.02, 01:10
      Tak.

Przygotuj sie jednak na sciagniecie (potem) sterownikow sprzetowych ze strony
      Toshiby i poprawek do Windowsow (Service Pack 2 itd ALE Z WYJATKIEM
      STEROWNIKOW SPRZETOWYCH!) z v4.windowsupdate.microsoft.com jak rowniez
      do Office-a XP (SP1) z office.microsoft.com/ProductUpdates/default.aspx
      (Bez niepokoju, nie/legalnosc kopii jest bez znaczenia.)
      Sa to spore (zdrowo ponad 100MB) pliki, wiec jesli nie dysponujesz szybkim
      polaczeniem do internetu rozgladnij sie za kims, kto ma i nie wyrzuca
      czasopisma komputerowe. O ole pamietam polski "Chip" mial CD z Service Packami
      do W.2000PL i O.XP.PL

Zacznij od Biosa, gdzie ustaw "odpal z CD" w "boot options" i wio.
      • Gość: kuba_o Re: Z Instalacja Windows 2000 IP: *.ne.mediaone.net 22.01.02, 05:15
        Moze byc problem, bo ten model Toshiby pracuje na Win98SE i nie wiadomo czy
        sterowniki dla win98SE beda dzialaly w win 2000.
        Jesli Ci sie to uda, to zyskasz troche na stabilnosci, ale tez stracisz nieco
        na szybkosci komputera. Natomiast, jesli planujesz zainstalowanie
        nieco "starszych" programow, zwlaszcza gier, (DOS) to radzilbym pozostac przy
        win 98SE.
        Pozdr.
        • Gość: Rafal Instalacja Windows 2000 IP: *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 17:03

No wlasnie, Toshiba oficjalnie nie "wspiera" Win2000 dla mojego laptopa a tylko
          Win98SE - taka odpowiedz dostalem na Forum Toshiba compuserve.com. Ale na tym
          samym Forum jeden gosc napisal, ze zna co najmniej 2 osoby, ktore pomyslnie
          zainstalowaly Win2000 na takich samych kompach jak moj - podobno najwiekszym
          problemem bylo znalezienie wlasciwych sterownikow (?!), ale udalo im sie.
          Mam nadzieje, ze Polacy potrafia tez ... ;-))))

Nie uzywam gier :-(( i nie mam zamiaru uzywac starych programow (DOS) :-))

Czy zyskam duzo na stabilnosci i czy strace duzo na szybkosci komputera?

Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi i czekam na jeszcze wiecej konkretow.
          Pozdrowienia

• Gość: Michał Re: Instalacja Windows 2000 i Office XP - JJ ?? IP: *.telkab.pl 04.02.02, 20:10

No wlasnie, mnie rowniez bardzo interesuje ten problem - instalacji Win2000 i
            Office XP (ale w wersjach angielskich), bo mam taki sam comp.

Moze ktos opisze ta procedure jezykiem dla poczatkujacych ?
            • Gość: Scan Re: Instalacja Windows 2000 i Office XP - JJ ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 23:20
              Win 2000 z definicji jest systemem do pracy w sieci. Oczywiście można go uzywać
              indywidualnie (choć bardziej dedykowany jest do programów m.in.graficznych),
              ale dla laptopa, który jest w zasadzie "podręcznym" komputerem obciązanie go
              tym systemem (nie mówiąc o Win XP) jest, uważam, zbędne. 98' SE jest na tyle
              dopracowanym systemem, że do laptopowych zastosować znakomicie wystarczy. No i
              po co zarzucać laptopa 1GB systemu po instalacji? Office XP - to wodotrysk a
              przy tym kobyła z kupą zbędnych rzeczy, których się nie wykorzystuje w
              codziennej pracy. Pracuję dużo przy Office, wróciłem do Off. 2000. A i po co
              250MB pełnej instalki, kiedy przy Off 2000, w wersji absolutnie wystarczającej
              do zaawansowanej pracy, jest to 100MB w porywach.
              A tak naprawdę to najlepszym produktem Microsoftu jest Win 95SR, ale to
              trochę "obciach" na czymś takim pracować.
              Scan
              • Gość: Rafal Re: Instalacja Windows 2000 i Office XP - JJ ?? IP: *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 03:43
                Gość portalu: Scan napisał(a):

> Win 2000 z definicji jest systemem do pracy w sieci.

Tak, wiem. Ale podobno jest znacznie, znacznie stabilniejszy od Win98 i glownie
                na tym mnie zalezy.
                W swoim czasie wszystkie notebooki Toshiby przeszly na Win2000 (a pozniej
                oczywiscie na WinXP).

> Office XP - to wodotrysk

No tak, ale tutaj to juz zona sie uparla ;-))

Ta maszyna robi u nas za desktop i stad ta cala kolomyja.
                Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka