Dodaj do ulubionych

Problem z instalacją Linuxa

IP: *.chello.pl 25.02.09, 16:17
Gdy uruchamiam komputer z płyty instalacyjnej Mandrake 10, przez
pewien czas wszystko idzie dobrze, a potem mam komunikat "no cdrom
device found". Nie daje też nic uruchomienie dyskietki awaryjnej
zrobionej na instalatorze Linuxa jeszcze pod Windowsem.
Obserwuj wątek
    • Gość: mufi Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:32
      Napęd SATA?
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 25.02.09, 19:08
      A co zrobić, jeśli jest SATA?
    • Gość: Romek Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.warszawa.mm.pl 25.02.09, 19:33
      Gość portalu: art napisał(a):
      > Gdy uruchamiam komputer z płyty instalacyjnej Mandrake 10

A po co takie stare archiwum odgrzebałeś?... Mandrake już od dawna istnieje jako
      Mandriva, tyle że ostatnio koledzy loty obniżyli, i ja jako kilkuletni niezbyt
      zaawansowany użyszkodnik Mandrivy KDE (i w międzyczasie innych dystrybucji też)
      przesiadłem się na Ubuntu 8.10 Intrygująca Iranka w środowisku GNOME.
      Mandriva 2009 mnie wqrzała więc wróciłem na 2008.1 a tu zaskoczenie, błędy przy
      aktualizacjach a jak coś zaktualizowałem to znów błędy i coś za bardzo po
      aktualizacji chodzić nie chce. Stąd moja przesiadka, i nie tylko moja, kilka
      osób z mojego otoczenia które zaraziłem Mandrivą, też przesiadło się ostatnio na
      inne distra... zaleta, możemy się wymieniać doświadczeniami. :)
      • maddox84 Re: Problem z instalacją Linuxa 25.02.09, 20:42
        A ja polecam Mint. To takie Ubuntu + inny wygląd (co kto lubi, mi się podoba) +
        kodeki. Zdecydowanie najmniej zachodu z tym distro :)
        • Gość: ryry kup windowsa. zero problemow IP: *.chello.pl 25.02.09, 20:52
          z instalacja
          • kell99 Re: kup windowsa. zero problemow 25.02.09, 23:05
            Serio? To do boju. Zainstaluj XP na 3 letnim komputerze ktory bedzie wymagal
            specjalnego sterownika do urzadzen sata. Masz gdzies pod reka stacje dyskietek i
            dyskietki ze sterownikiem? ;)
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 26.02.09, 00:15
      Ja Windowsa mogę Używam od zawsze i chciałem spróbować Linuxa, bo
      jeden z autorów książki o języku C++ powiedział, mi że na codzień
      pracuje na tym systemie, więc chciałem go wypróbować.

>Masz gdzies pod reka stacje dyskietek i dyskietki ze
      >sterownikiem? ;)

Komputer mam nie najnowszy i poza CD mam także stację dyskietek, ale
      nie wiem co na niej nagrać, bo to co mi zalecili wydawcy dodatku do
      Komputer Świata nie starczyło.
      • maddox84 Re: Problem z instalacją Linuxa 26.02.09, 20:49
        Tak jak mówiłem polecam wypróbowac inną dystrybucję na początek Ubuntu/Mint,
        openSUSE :) Pzdr i nie zraź się do Linuksa bo ma swoje zalety i uważaj bo wciąga ;)
      • Gość: Romek Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.warszawa.mm.pl 27.02.09, 10:51
        Żeby nie mieć problemów z instalacją i nie zrazić się problemami, pobierz sobie
        Linuksa w wersji live (uruchamia się i działa bez instalacji). Przykładowo (te
        które znam):
        ftp.vectranet.pl/pub/linux/ubuntu-pl/ubuntu-pl/Ubuntu-8.10-PL-i386.iso
        (po uruchomieniu wybierasz z listy uruchomienie na próbę, bez instalacji)
        ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl/pub/linux/mandrivalinux/devel/iso/2009.0/
        ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl/pub/linux/mandrivalinux/devel/iso/2008.1/
        z tych ostatnich wybierz sobie wersję lub środowisko które będzie Ci odpowiadać,
        lub to które chcesz przetestować. Mandriva w wersji live jest nazwana jako
        "one". W plikach "langs" masz listę obsługiwanych języków.
        Nie proponuję starszych choć też są czasem ciekawe, np Aurox10 1 płyta dvd jest
        płytą live, ale jest to już zanikający OS, choć przyznam, że był jednym z
        pierwszych które używałem (oczywiście w wersji starszej niż owa 10).
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 27.02.09, 12:27
      Dostałem książkę z wersją Mandriva 2007 i wczoraj pierwsza
      instalacja została przerwana, bo wysiadł prąd. Dziś zrobiłem
      instalację na dokładnie takich samych ustawieniach jak tą wczorajszą
      i dostałem sygnał, że wszystko zakończyło się pomyślnie, ale coś nie
      wychodzi piewsze uruchomienie. Wszystko zatrzymuje się na podawaniu
      logina i hasła. Podaję dokładnie takie jak przy instalacji, a mi
      wyskakuje zawsze wiedomość: "[artur@localhost~]$". Login miałem
      ustalony na "artur". Może rozwiązanie jest proste, ale z instalacją
      Windowsa takich problemów nie było.
      • Gość: Romek Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.warszawa.mm.pl 27.02.09, 13:28
        > Dostałem książkę z wersją Mandriva 2007...

Oj lubisz się bawić w archeologa... mamy 2009 rok, a Ty instalujesz Mandrivę
        2007, i po co? żeby zaraz przy pierwszym uruchomieniu (jak skonfigurujesz
        automatyczną aktualizację) wywaliło Ci komunikat, że masz nową wersję ... w
        zasadzie wszystkiego, począwszy od jajka na wszystkich programach i środowisku
        graficznym kończąc. Pamiętasz jaka w 2007 roku była wersja FireFoxa? bo ja nie.

>Wszystko zatrzymuje się na podawaniu
        > logina i hasła. Podaję dokładnie takie jak przy instalacji, a mi
        > wyskakuje zawsze wiedomość: "[artur@localhost~]$".

Jesteś w trybie tekstowym, nie graficznym (mam nadzieję że podczas instalacji
        wybrałeś jakieś środowisko graficzne? na płytach dvd czasami bywa kilka do
        wyboru). Jeśli masz nowszy komputer, a starą wersję OS możesz nie mieć driverów
        do wielu rzeczy, np grafiki, chipsetów. Przerabiałeś już to wcześniej na Mandrake.

> Może rozwiązanie jest proste, ale z instalacją
        > Windowsa takich problemów nie było.

Wiele rzeczy na Windows jest, a dużo ludzi nawet nie zdaje sobie z tego sprawy,
        nie będę testował Twojej wiedzy, bo sam nie wszystko wiem i nie chce robić tutaj
        za mądrego, nie taki mam zamiar. Dużo ludzi uważa że zna Winsa, a ich
        rozwiązywanie problemów polega na formacie. A czytał kolega co wcześniej
        napisałem? było spróbować na live, pobrać którąś z aktualnych albo ostatnich
        wersji (choć osobiście Mandriva 2009 KDE4 mi nie leży i po powrocie do 2008.1 po
        kilku dniach przesiadłem się na Ubuntu w środowisku GNOME).
        Początki zawsze mogą być trudne. Możesz się zrazić, możesz próbować dalej. Jak
        pierwszy raz wsiądziesz za kierownicę do samochodu, też od razu w świat nie
        ruszysz, i zawsze można powiedzieć, że na rowerze łatwiej się jeździ. Skoro
        Windows jest dla Ciebie łatwy i dobrze się Tobie na nim pracuje, po co kombinujesz?
    • Gość: ar Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 27.02.09, 13:33
      Nie kombinuję, tylko chciałem sprawdzić dlaczego jest tak powszechne
      chwalenie Linuxa. W gry już przestałem grać, a teraz używam sprzętu
      do Internetu, prac biurowych i podstaw programowania w C++, a jak
      mówiłem autor książki, z której korzystam zalecał mi właśnie Linuxa.
      Na pewno wiedział co mówi.
      • Gość: Romek Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.warszawa.mm.pl 27.02.09, 14:46
        Moja propozycja jest taka: Jeśli nie masz managera pobierania zainstalowanego,
        ściągnij sobie np. FDM-a (
        www.instalki.pl/programy/download/pobieranie_plikow/Free_Download_Manager.php
        ) i zassij z netu np.
        ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl/pub/linux/mandrivalinux/official/iso/2008.1/mandriva-linux-one-2008-spring-GNOME-int-cdrom-i586.isolub
        ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl/pub/linux/mandrivalinux/official/iso/2008.1/mandriva-linux-one-2008-spring-KDE-int-cdrom-i586.iso
        , jak chcesz możesz to odpalić jako live, a jak się spodoba możesz zainstalować.
        polecam tę wersję bo:
        IMHO jest najmniej kłopotliwa w instalacji, z pulpitu masz dostęp do wszystkich
        dysków i napędów w komputerze, a jako niezbyt rozeznany z Linuksem, zginąłbyś
        jakbyś musiał na dzień dobry bawić się w montowanie napędów czy znalezienie
        czegokolwiek. Możliwość zapisywania i odczytywania na partycjach z systemem
        plików ntfs, ale uważaj... Linux nie pyta tyle razy co Wins jak usuwasz,
        wywalisz plik systemowy z Winsa i "poległ w gruzach". Najpierw spróbuj KDE, jest
        zbliżone do Windowsa bardziej niż GNOME.
        • Gość: Romek ERRATA IP: *.warszawa.mm.pl 27.02.09, 14:48
          Z linku GNOME wytnij na końcu "lub", miało być oddzielnie, albo skorzystaj z
          tego:
          ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl/pub/linux/mandrivalinux/official/iso/2008.1/mandriva-linux-one-2008-spring-GNOME-int-cdrom-i586.iso
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 27.02.09, 16:52
      Problem chyba tkwi w tym linuxie instalowanym przy awarii prądu. Coś
      niewłaściwego zostało po nim na stałe. Nawet gdy programem Partition
      Manager całkowicie usuwam partycje linuxowe i zostawiam te Windowsa,
      na samym początku nadal pokazuje mi się menu z wyborem Linuxa 2007 i
      Windowsa XP. Gdy zainstalowałem Ubuntu, nie widać go zupełnie bo
      przy starcie komputera od razu pokazuje mi się menu Mandrivy i
      wszystko staje. To pewnie tak jak z odinstalowywaniem programów w
      Windowsie. Często zostają po nich puste katalogi i trzeba je usuwać
      ręcznie. Nie wiem jak usunąć ten niepotrzebny start usuniętej
      Mandrivy.
      • blueboy Re: Problem z instalacją Linuxa 27.02.09, 18:52

> Problem chyba tkwi w tym linuxie instalowanym przy awarii prądu. Coś
        > niewłaściwego zostało po nim na stałe. Nawet gdy programem Partition
        > Manager całkowicie usuwam partycje linuxowe i zostawiam te Windowsa,
        > na samym początku nadal pokazuje mi się menu z wyborem Linuxa 2007 i
        > Windowsa XP. Gdy zainstalowałem Ubuntu, nie widać go zupełnie bo
        > przy starcie komputera od razu pokazuje mi się menu Mandrivy i
        > wszystko staje. To pewnie tak jak z odinstalowywaniem programów w
        > Windowsie. Często zostają po nich puste katalogi i trzeba je usuwać
        > ręcznie. Nie wiem jak usunąć ten niepotrzebny start usuniętej
        > Mandrivy.

Musisz przywrócić sektor rozruchowy (MBR) do pierwotnego stanu,by zniknęło to
        menu na starcie.Wtedy wystartuje sam Windows,bo jak rozumiem żaden system się
        teraz nie uruchamia. Jeśli tak, to uruchamiasz komputer z botowalnej płyty
        instalacyjnej Windows XP wybierz opcję Napraw bieżącą instalację, w tym celu
        naciskasz klawisz R. Zostaje uruchomiona konsola w której jesteśmy najpierw
        proszeni o podanie numeru systemu (jeżeli mamy jeden to wpisujemy po prostu 1).
        Potem zostaniemy poproszeni o hasło administratora, więc je podajemy (jeżeli nie
        mamy, wciskamy Enter). Wydajemy teraz dwie komendy: fixmbr (zostaniemy spytani
        czy na pewno więc naciskamy T), czekamy chwilę, wydajemy polecenie exit.
        Wyjmujemy CD i restartujemy komputer, windows powinien teraz wystartować.Tyle w
        kwestii naprawy.
        Pozdr.
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 27.02.09, 19:02
      Dzięki za radę, ale nie muszę już z niej korzystać, bo po ponownej
      instalacji Linuxa Ubuntu 8.10 już wszystko działa i nawet ten błąd z
      Mandrivą zniknął. Jestem wdzięczny wszystkim, którzy mi tutaj
      pomagali :)
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 01.03.09, 12:47
      Z Ubuntu jestem zadowolony, ale mam parę problemów, których rozwiązania nie mogę
      nigdzie znaleźć:
      1. Gdy chcę uruchomić jakiś plik wykonywalny nazwa.exe, pokazuje mi się
      komunikat: "Wystąpił błąd podczas wczytywania archiwum (null)".
      2. Gdy włożę jakąś płytę CD z plikiem automatycznego uruchamiania pokazuje mi
      się wiadomość: "Błąd podczas automatycznego uruchamiania oprogramowania. Nie
      można odnaleźć programu automatycznego uruchamiania oprogramowania".
      3. Nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do Canona IP3500 i HP LaserJet 1018.
      Wykrywa obie, ale do tej atramentówki pokazuje mi zainstalowany sterownik
      IP3000, a przy nim wydruk w kolorze jest zły.
      Pomóżcie laikowi w dziedzinie Linux-ów.
      • Gość: 2w2 zainstaluj windowsa. bedzie po problemie IP: *.chello.pl 01.03.09, 14:52
      • smutas Re: Problem z instalacją Linuxa 01.03.09, 17:07
        :-) Zycze powodzenia w programowania, bo o OS musisz sie jeszcze sporo
        nauczyc:-) I nie pomysl, ze sie nabijam, kazdy ma z czyms problemy. A pozytywem
        jest fakt, ze tych akurat spraw mozna sie nauczyc :-)
        1. Programy typu nazwa.exe to sa pliki wykonywale systemu DOS/Windows i nie
        dzalaja pod UNIXami. By je uruchomic musisz uzywac emulatora API takie jak np.
        Wine. Ten emulator powinien byc domyslnie zainstalowany w Ubuntu, jesli nie to
        klikaj System->Administracja->Synaptic. W okienku "szukaj" wpisz "Wine". Potem
        OK i powinno sie gladko zainstalowac. Oczywiscie mysisz podac swoje haslo by
        wogole uruchomic menagera paczek. Innum rozwiazaniem na instalacje, po mojemu
        latwiesza, jest w konsoli wklepanie: sudo apt-get install wine + podanie hasla
        do sudo.
        Druga czescia zadania bedzie uruchomienie pliku .exe. Robi sie to prawoklikiem
        na ikonie pliku, wybranie Wine z "Uruchom z.../ Open with...". Lub z linii
        polecen: wine nazwa.exe. Ta druga opcja moze byc bardziej uzyteczna gdy program
        nie startuje tak jak bys sobie tego zyczyl, poniewaz dostaniesz komunikaty
        bledow. Bedzie wiadomo czy brakuje ci jakis bibliotek itp. Jesli masz zamiar
        uzywac Ubuntu glownie do programowania to polecam zainstalowanie wszystkiego co
        jest zwiazane z wybranym przez ciebie jezykiem. W ten sposob zmniejszysz szanse
        na bledy wynikajace z braku bibliotek naglowkow itp.
        2. Jest polaczony z pkt. 1. Jesli autostart CD "napedzany" jest programem
        windowsowym to raczej nie uda ci sie go uruchomic w tej formie po Linuxem. Co
        nie znaczy, ze wogole nie bedziesz w stanie plyty otworzyc.
        3. Z Canonami jest wielki problem. Firma ma jeden sterownik linuxowy, ktory
        powinien obslugiwac wiekszosc drukarek. Niestety rzeczywistosc nie jest taka
        rozowa. Ja uzywam sterownikow Turboprint, ktore sa platne. Ale do domowego
        drukowania mozna skozystac ze starszej wersji 1.96-4, ktora pozwala na
        drukowanie z rozdzielczoscia 300dpi za darmo. Nowszy sterownik 2.cos-tam ta
        opcje ma usunieta. Z HP nie powinienes miec klopotow, ta firma wspiera
        OpenSource i sterowniki sa dostepne. Jesli masz zainstalowany CUPS i SAMBA to
        najlatwiej zarzadzac drukarkami przy uzyciu przegladarki internetowej. Poprostu
        wklep w linii adresu: localhost:631 to otworzy ci strone konfiguracyjna drukarek
        i sterowanie "spool'ami"

cheers TJ
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 01.03.09, 15:03
      Windowsa mam zainstalowanego od 10 lat i ciągle go mam zamiar używać
      na innej partycji, ale Linuxa też chciałem mieć, bo autor
      podręcznika do języka C++ powiedział mi, że Windows to dla
      programowania przeżytek i on już go od dawna nie używa.
      • Gość: petroll Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.acanac.net 01.03.09, 18:30
        Mlody czlowieku. Nie mozesz sobie poradzic z instalacja prostego programu ktory
        w przypadku Mandriva nie wymaga zadnej wiedzy o linux, a chcesz sie brac za
        programowanie uzywajac systemu o ktorym nie masz pojecia ( linux) i jezyka c
        ktory jak sadze jest jeszcze wieksza magia dla ciebie. Podpieranie sie
        twierdzeniem ze ktos cos napisla tez nie swiadczy o tobie najlepiej bo ta droga
        mozna ci wszystko wmowic i do wszystkiego przekonac. Wspomne jeszcze ze
        instalowanie Windows i linux na tym samym dysku z podwojnym boot jest dla
        zaawansowanych i to dobrze bo moze sie tak zdarzyc ze stracisz wszystko i to w
        obu systemach. linux to dosc kaprysny system.
        • Gość: smutas Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.dsl.bell.ca 01.03.09, 18:48
          Ach, nie strasz mlodego :-) Za dwa miesiace sam bedzie dawal rozsadne rady na
          ubuntuforum.costam.org :-) Dajmy czasowi czas... i moje ulubione: tylko
          wyimaginowanych problemow nie da sie przezwyciezyc:-)
    • Gość: art Re: Problem z instalacją Linuxa IP: *.chello.pl 01.03.09, 19:04
      >chcesz sie brac za programowanie uzywajac systemu o ktorym nie masz >pojecia (
      linux) i jezyka c ktory jak sadze jest jeszcze wieksza >magia dla ciebie.

Taki młody to ja nie jestem. Na uniwerku na matmie 20 lat temu uchyłem się
      Pascala jeszcze pod DOS-em, więc takim laikiem w programowaniu nie jestem.
      Chciałem jednak się trochę odswieżyć i wziąć za coś nowszego, bo lubię pracować
      nad sobą i pogłębiać wiedzę. Jak bym tak myślał, że coś może byc za trudne, to
      nigdy nie zrobiłbym żadnego bardziej skomplikowanego zadania z matmy. A laikiem
      jest się zawsze na początku wszystkiego w każdej dziedzinie. To nie powód żeby
      nad czymś nie popracować...
      • maddox84 Re: Problem z instalacją Linuxa 01.03.09, 21:21
        Nie zrażaj się. W przypadku Linuksa nieocenionym źródłem wiedzy jest internet. W
        przypadku konkretnie Ubuntu jest cała masa tutoriali w necie tylko szukać. Na
        początek radzę Ci zapoznać się z podstawami działania systemu, jak instalować
        usuwać programy, co to są repozytoria itp. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka