Dodaj do ulubionych

Windows 8 - właśnie ruszają prace

IP: *.net.inotel.pl 21.04.09, 10:12
No comment...
Obserwuj wątek
    • Gość: Szybko szybko! Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.ibd.gtsenergis.pl 21.04.09, 11:08
      Ja już czekam na 9kę.
    • Gość: pingwin Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.jjs-isp.pl 21.04.09, 14:07
      Informacja tej rangi co plany wielkiego stratega Jarosława K. Śmieszny jest ten marketing sponsorowany. Nie wiem jaką przewagę nad konkurencyjnymi systemami ma łindołs prócz marketingu. A wad ma pełno. To niesamowicie niechlujny produkt.
    • Gość: Asteroth Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.dsV.agh.edu.pl 21.04.09, 14:11
      ledwo wypuszczona 7 a juz 8zaczeli? nie mogli dopracowac 7 ?
    • zigzaur Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 14:13
      Wymagania sprzętowe:
      - 2 fizyczne dyski twarde po 4 TB, 80 % wolnej przestrzeni
      - cztery napędy BlueRay pracujące jednocześnie
      - RAM 4 GB
      - konieczność codziennego logowania się kartą kredytową i płacenia abonamentu
    • Gość: mzb Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 21.04.09, 14:14
      a kolejna to będzie Windows 9.5 :)
    • Gość: Macho Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: 213.199.193.* 21.04.09, 14:15
      a Linuxa w ogóle już nie będzie.
    • wodny Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 14:16
      Mnie i mojego Debiana wręcz skręca z podniecenia
    • Gość: Gość Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.plus.com 21.04.09, 14:16
      @Asteroth: za okolo 1 miesiac pojawi sie win7 rc1. rc oznacza jak pewnie wiesz release candidate i oznacza to, ze nie ma juz zadnych nowych funkcji, poprawia sie tylko bledy.
      Wiec nie dziwie sie, ze zespol projektowy juz pracuje nad win8, czesc deweloperow dalej pozostanie przy win7 do czasu premiery.
    • Gość: ZDZICHU Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.93.classcom.pl 21.04.09, 14:22
      POD KONIEC 2012 TO BĘDZIE PRZEBIEGUNOWANIE I KONIEC SWIATA, CIEKAWE CZY WINDOWS 8 TO UWZGLEDNI W KODZIE
    • kretynofil Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 14:34
      @pingwin:

"Nie wiem jaką przewagę nad konkurencyjnymi systemami ma łindołs prócz marketingu. A wad ma pełno. To niesamowicie niechlujny produkt."

Ma jedna, podstawowa: mimo ciaglych zapowiedzi sweterkow, windows ma sie swietnie i nadal ma przewazajacy udzial na rynku. To jego ogromna zaleta.

A co do tych wad, to moglbys je podac? Wiesz, jakies konkrety, a nie "bo jest powolny" albo "bo ma pelno dziur"?

Nie twierdze ze windows jest genialny, bo nie jest, ma swoje wady i bywaja z nim problemy - tyle ze to sa marginalne rzeczy, a takie same bledy sa rowniez w linuksie...
    • Gość: sweterek nr 342 Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.jjs-isp.pl 21.04.09, 14:43
      wady łindołs:

-przestarzała architektura, np fatalny rejestr, który jest wręcz zaproszeniem do pisania wirusów, problemów ze sprzątaniem po programach i ogólnego bałaganu
      -brak repozytorium programów, czyli bardzo duża niewygoda dla użytkownika i zmniejszenie bezpieczeństwa. Na linuksie ogromnej większości programów nie ściąga się bezpośrednio z sieci. Aktualizacje robione są automatycznie i nie trzeba po nich wszystkiego na nowo instalować i konfigurować.

O ile nie neguję że na przykład samoloty Boeinga są technicznie zaawansowane to także nie rozumiem dlaczego niektórzy chcą to samo powiedzieć o łindołs.
    • Gość: mnietek Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:46
      @Gość: po wydaniu 7-ki z biegiem czasu zawsze można by wydać parę Service Packów z nowymi funkcjami zamiast mówić już o kolejnej wersji.
      Windows XP był wypuszczony w 2001 a Vista w 2006/2007 zatem przedział czasowy to ponad 5 lat. Teraz mówi się, że 8-ka ma być w 3 lata po 7-ce. Oczywiście trzeba będzie wydać kolejną kasiorę na 8 (oczywiście kasę wydadzą Ci co chcą lub muszą:)) Windows 9 będzie pewnie w 2 lata po 8, Win10 rok po 9 itp. M$ będzie miał niewyczerpujące się nigdy źródło $ z samych Windowsów. Paranoja!
    • Gość: Alek Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:46
      Prace nad Windows 8 trwały już dawno miał się nazywać 7. Ale wzięto Vistę czyli kodowo 6.0 troszkę poprawiono i wyszedł wieli WINDOWS SEVEN. A dokładnie kodowo 6.1. Seven to miał być nowy system a nie "service pack " do visty ale bezczelnie zafundowano takie oszustwo. Dlaczego ? Bo jeśli by wypuścili nowe wydanie główne na nowym jadrze to było by ono bardziej niekompatybilne ze wszystkim niż dowolny linux. A tym m$ strzelił by sobie w stopę. Wolał z userów zrobić idiotów co jak widać nie nastręczyło wielkiego problemu. A tak wspaniałości Windowsa seven czyli np nowe jądro będzie wsadzone do Windowsa 8 i znowu powstanie coś prawie "wspaniałego". Microsoft nie może wypuścić dobrego systemu operacyjnego bo idealny system będzie ostatnim z pod znaku m$ bo nikt już innego nie kupi. Dlatego każdy musi być mniej lub bardziej niedorobiony jednak już XP jest na tyle dobry ze nie wszyscy chcą się z nim rozstawać. Co ważne z sandboxów w Linuxie można korzystać od dawana. Pewnie następnym korkiem milowym dla m$ będzie zastosowanie repozytoriów. Jeśli m$ wypuścił by system o możliwościach linuxa opakowanego w Microsoftowe okna to mogą zamykać firmę. A tak będą dozować budując kolejne wydania.
    • Gość: Obywatek Michał Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.04.09, 14:49
      bedzie 8 - 9 - 9.5 - 9.8 - Apocalypse Edyszyn 2012 - 2.0 - X.P - V!sta :D
      dlaczego robią już 8? Bo Ci co skonczyli już SP2 do Visty się nudzą i muszą się czymś zająć.
    • kretynofil Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 14:56
      @sweterki:

"-przestarzała architektura, np fatalny rejestr, który jest wręcz zaproszeniem do pisania wirusów, problemów ze sprzątaniem po programach i ogólnego bałaganu"

A w czym, Twoim zdaniem, lepszy jest gaszcz plikow konfiguracyjnych?

Sam rejestr z wirusami tez nie ma nic wspolnego.

"-brak repozytorium programów, czyli bardzo duża niewygoda dla użytkownika i zmniejszenie bezpieczeństwa. Na linuksie ogromnej większości programów nie ściąga się bezpośrednio z sieci. Aktualizacje robione są automatycznie i nie trzeba po nich wszystkiego na nowo instalować i konfigurować."

Nie chce mi sie cytowac tego co juz raz napisalem, wraz z dokladnym wyjasnieniem i wskazaniem luk w pakietach linuksowych. Po szczegoly zapraszam tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48&w=94081602&wv.x=2&a=94170008

A tu macie przyklad typowego kretyna w sweterku, wypowiadajacego sie na temat wyzszosci linuksa nad windows - i moje odpowiedzi, ktore go zgasily:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48&w=94081602&wv.x=2&a=94232023
    • Gość: myśłący Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.kredytbank.com.pl 21.04.09, 15:03
      Nie wiem naprawdę czemu koderzy z MS nie czerpią z Linuksowych zastosowań...
      Zmiana architektury Win na zbliżoną do Linux (mówię o sandboxach) przy obecnej kompatybilności i wyszedłby całkiem fajny produkt...
      Co do udziałów w rynku...Nie wynika to z tego, że Windows jest tak wspaniału a Linuks do d... a jedynie z tego, że MS biorąc kasę od korporacji za system operacyjny będzie wspierał ich bo ma za to kasę...Linuks jak wiadomo jest otwartym kodem. To oczywiście moja teoria.
      Sam używałem Win a teraz używam Llinuksa i powiem jedno z własnego doświadczenia - Linuks jest poprostu "trudniejszy". NIe zawsze dwuklik wszystko załatwia. Ale coś za coś.

• Gość: myśłący Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.kredytbank.com.pl 21.04.09, 15:06
      Zapomniałem dodać....Cena !!! Linuks 30 PLN z gazetką lub za free z sieci... Windows...dzwoniłem do MS z pytaniem, gdzie mogę kupić ich system operacyjny - odpowiedź NIE WIEM...Jak już ustaliłem gdzie, to cena mnie uśmierciła... Blisko 500PLN za boxową wersję Windowsa XP HE...
    • Gość: pulowerek Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.jjs-isp.pl 21.04.09, 15:20
      Nie ma żadnego gąszczu plików konfiguracyjnych. Są tam gdzie zaplanowano. Łatwo to usunąć razem z programem. Nie ma śmieci które się poniewierają po dysku. Łatwiej kontrolować prawa zapisu. Łatwiej skopiować na inną maszynę.

> - i moje odpowiedzi, ktore go zgasily:

Jesteś pajacem z przerośniętym ego, nie pierwszym i nie ostatnim na świecie. Dobrze że nie zajmujesz się polityką (mam nadzieję?)
    • pocalujta_wujta Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 15:21
      Nie wincie inzynierow oprogramowania w Microsoft. To czesto nie jest ich wina. Kilku z nich mozna poznac online. Wielu z utalentowanych ucieklo z Microsoftu. Wine ponosci wlasnie marketinng i zarzad firmy Microsoft. tak to wyglada jesli chce sie miec wszystko i zmusza inzynierow, aby zbudowac solidna baze oprogramowania zezbia w gownie i marnuja pomysly. Wiele z tych pomyslow (jesli nie wszystkie) zostalo zakupionych przez Microsoft razem z fimami i produktamia a potem nie do konca je poprawnie zintegrowano. Dalego prawie kazde Windows po 95/98 i 2000 wyglada jak smietnik za czyims domem a nie jak solidny i przejrzysty system z dobrymi zabezpieczeniami.

Dlatego twierdze ze raczej trzeba wszytko robic by rozpieprzyc Microsoft (finansowo, prawnie albo w kazdy inny sposob), by zostal podzielony a to co po nim zostanie zacznie produkowac wreszczie solidne kawalki systemu.

Jeszcze raz: nie wincie inzynierow Microsoftu. Oni maja przez zarzad i metody opracowane przez ta idiotyczna fimre tak wyprane myslenie ze czesto bladza. Ci ktorzy sie zorientuja co sie dzieje uciekaja od tej firmy po jakims czasie.
    • Gość: Mumin Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:22
      Orły z Redmond tworzą kolejnego gniota zamiast zacząć od wysłuchania głosów użytkowników. No ale oni wiedzą wszystko lepiej.
    • Gość: ARM Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.aster.pl 21.04.09, 15:23
      Kretynofil z ciebie to jest normalny debil. Inaczej się tego nie da powiedzieć. Język masz jak z rynsztoka, a wiedzy nie tak dużo jak ci się wydaję.
      "...i moje odpowiedzi, ktore go zgasily" Zgasiły? Trudno się rozmawia z osoba piszącą jakieś brednie na temat tego jakim to boskim ideałem jest MS Windows. Poza tym twoje odpowiedzi są nie na temat i w dodatku nie mają logicznego powiązania z tematem niejednokrotnie.
    • Gość: spokoloko Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:24
      Eeee się plujecie, ja jak na razie jadę na 10 bo poprzednie nie wypaliły kompletnie.
      Niby nowości a jednak odgrzewane kotlety. teraz czekam na 11. Szkoda że offica nie wydali 11
    • Gość: Ęformatyk Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:25
      Windows 8? Technonews.pl ma dość spore zaległości, bo ja juz wiele lat temu miałem Windows 98.
    • Gość: poke Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.artnet.pl 21.04.09, 15:32
      Nie kumam tych sporów windows / linux. Mam i uzywam obu, i ciesze się, że jest pewien pluralizm w systemach, bo zawsze mozna znaleść rozwiązanie ktore akurat danej osobie bardziej pasuje. Osobiście więcej czasu spędzam na ubuntu, co nie znaczy, że nie ma dziedzin w ktorych win radzi sobie MOIM ZDANIEM lepiej (Photoshop, mulimedia szerokopojete). I o co kruszyć kopie? Cieszcie sie, że kazdy ma swoj "ukochany system" i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka