Dodaj do ulubionych

+/- Zero - LCD dla fanów CRT

IP: *.limes.com.pl 08.05.09, 12:50
Fajny pomysł, ale trochę bez sensu. W końcu po to używam CRT żeby mieć dobrej jakości obraz, a nie żeby monitor fajnie wyglądał.
Obserwuj wątek
    • patman Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT 09.05.09, 09:49
      Jakoś nie mam najmniejszego sentymentu do CRT - kojarzy mi się z wykańczaniem oczu - czy to telewizor, czy monitor - parę godzin oglądania i człowiek miał oczy czerwone jak wisienki. RIP.
    • Gość: Do Patmana Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.torun.mm.pl 09.05.09, 10:07
      Bo po prostu nie można kupować badziewia. Dobry CRT nie męczy oczu, w przeciwieństwie do kiepskich LCD.
    • Gość: A Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 10:21
      Jest dobry i zly sprzet. Ja wole LCD osobiście, dobre to i obraz jest w miarę, a nie jestem grafikiem żebym mógł w pełni docenić CRT. ALe największą zaletą jednak jest zajmowane miejsce. LCD jest po prostu mniejsze.
    • Gość: rek Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 10:42
      patman, polecam zajrzeć do ustawień odświeżania
    • patman Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT 09.05.09, 11:06
      @rek: Fajnie, za czasów crt żaden monitor o przystępnej cenie nie oferował więcej niż 85 Hz przy 1024*768.
    • Gość: kwh Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: 94.254.211.* 09.05.09, 11:31
      Kogoś tu pogięło. Ja chciałbym _prawdziwe_ CRT dla jego głębi kolorów, kontrastu, jasności i tego miłego dla wzroku "bluru". Ale nie, maszyna propagandowa musi głosić, że CRT jest be, a LCD git.
    • Gość: WB Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: 81.210.87.* 09.05.09, 11:46
      a ja jestem grafikiem i w pełni doceniam LCD
    • Gość: realista Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 11:57
      LCD jest lepszy od CRT i tyle. Zajmuje mniej miejsca, zużywa mniej prądu i do tego jakość nieporównywalnie lepsza od CRT.
      Wytłumaczcie mi w czym CRT jest lepszy od LCD? I prosze bez bredni typu "głębia kolorów" bo chyba macie LCD z połowy lat 90tych i na tym opieracie swoje argumenty.
    • Gość: ja Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.nat.tvk.wroc.pl 09.05.09, 11:59
      CRT są zdecydowanie dokładniejsze. Nie rozumiem dlaczgo już ich nie produkują. LCD nie pokazują wszystich kolorów i obraz jest słaby.
    • Gość: Jurek Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.torun.mm.pl 09.05.09, 12:20
      > Wytłumaczcie mi w czym CRT jest lepszy od LCD?
      Jeżeli porównamy monitory podobnej klasy, to CRT charakteryzuje lepsza czerń, szybsze czasy reakcji, większe kąty patrzania, większa głębia kolorów. Co więcej, żeby uzyskać te parametry na poziomie najtańszych CRT, musisz nabyć LCD z matrycą inną niż TN - a matryce te stanowią dobrze ponad 90% sprzedawanych.
    • Gość: olo Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 13:00
      @ja CRT nadal sa produkowane jest na nie nadal zapotrzebowanie chodzby graficy bardzo dobrego CRT nigdy nie zastapisz LCD patrzac chocby na jeden z parametrow - kolor czarny z CRT moze sie ruwnac tylko plazma ktora zadko kiedy jest stosowana w monitorach ze wzgledu na cene. a sa jeszcze jak juz tu kto zauwazył konty czas reakcji dokladnac itp. jednym slowem dobry CRT jak najbardziej sie oplaca miec tylko ze dobry CRT to jest teraz kupa kasy
    • Gość: thinker Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 15:08
      Ja tam tęsknie za jakością obrazu z CRT :(
      Dowolna rozdzielczość, dowolne kąty widzenia, brak czegoś takiego jak czas reakcji. Ale to już nie wróci.
    • Gość: brimak Re: +/- Zero - LCD dla fanów CRT IP: 89.127.170.* 09.05.09, 15:16
      grafik uzywa specjalnych LCD za ciezka kase, tak juz bylo 10 lat temu, w erze CRT: graficy i architekci pierwsi uzywali LCD, bardzo wtedy drogich. CRT ma niski punkt czerni, ale ma znacznie ubozszy garmut kolorow, dlatego LCD wygrywa. tyle ze nie jest to LCD z biedronki czy innego sklepu dla nie calkiem glupich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka