Dodaj do ulubionych

Router a Telefon

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 18:07
Mam pytanie: czy to możliwe, aby po podłączeniu do routera 2 komputerów
(laptopa i stacjonarnego)nie można podłączyć pod tę samą kostkę telefoniczna
jako 3-go telefonu (oczywiście przy zastosowaniu odpowiedniego rozdzielnika
sygnału na 2 - jeden na router, drugi na telefon)?
Obserwuj wątek
    • Gość: re a to można w ogóle telefon podłaczyć IP: *.chello.pl 18.05.09, 12:37
      na wyjście do komputera? Bo ja mam w routerze osobne wyjścia - na komputery i na
      telefony - chyba gdyby było to obojętne, to nie robiliby osobno? No i routery z
      bramką nie byłyby droższe

a może jest inaczej? jeśli tak to proszę o wyjaśnienie/instrukcję jak podłączyć
      telefon do wyjścia ethernet/komputera
      • Gość: olo Re: a to można w ogóle telefon podłaczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 15:10
        Chodzi o podłączenie bezpośrednio pod kostkę telefoniczną.
        Mam rozgałęziacz który wetknięty bezpośrednio w kostkę rozdziela sygnał
        telefoniczny na 2. Gdy pod router był podłączony tylko laptop, to działał
        telefon. Teraz gdy pod router podłączyłem także komputer stacjonarny, to nie
        chce on działać gdy jest podłączony telefon.
        Dlatego chciałbym się właśnie dowiedzieć czy to możliwe aby telefon trzeba
        wywalić gdy podłączam pod router 2 komputery?
        • Gość: re nie jestem specjalistą, ale IP: *.chello.pl 18.05.09, 16:14
          według mnie powinno wszystko działać - zakładam, że masz 2 wyjścia dla komputera
          i jedno/dwa na telefon (chyba jedno skoro masz rozgałęziacz - ale rozumiem, że
          to i tak 1 linia)

router ma za zadanie właśnie rozdzielenie sygnału na więcej niż 1 komputer -
          może sprawdź ustawienia samego routera, czy wszystko jest powpisywane tak jak
          powinno być
        • m.gregor Re: a to można w ogóle telefon podłaczyć 18.05.09, 18:07
          Domyslam sie ze masz Neostrade albo inny dostep wdzwaniany. Podlacz telefon
          przez filtr. Do nabycia w telepunkcie TPSA za 10 PLN albo na allegro za 5.
        • Gość: smutas Re: a to można w ogóle telefon podłaczyć IP: *.dsl.bell.ca 19.05.09, 01:15
          Hmm ciekawe, bardzo ciekawe... Mimo moich naszczerszych checi i wieleoletniego
          doswiadczenia w pracy w firmach telekomunikacyjnych to nie wiem o co ci chodzi.
          Co to jest "kostka"? Co za urzadzenia masz podpiete, i do czego? Czy kozystasz z
          analogowej linii telefonicznej + DSL? Czy moze masz jakis VoIP? A moze jeszcze
          inne cuda. Przykro mi to mowic ale z twoich opisow nic nie wynika - czyli jak ci
          mamy pomoc?

Cheers

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka