Dodaj do ulubionych

Ile trzeba zapłacic z Windowsa

07.12.03, 21:29
98 lub milenium-orginał.Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Re: Ile trzeba zapłacic z Windowsa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.12.03, 22:32
      www.promise.com.pl/sklep/asp/is.cvn.asp?hid=1079
      Na tej stronie podano k. 390 zł Tylko nie wiem czy z VAT czy bez.
      wejdź na stronę
      katalog.onet.pl/firmy_wg_branz/zakupy_przez_internet/komputery_oprogramowanie/
      i pogrzeb sobie po sklepach internetowych. Ja już 2 lata temu kupiłem XP za
      450zł brutto ( był to wówczas prawie nowy system) a tutaj cena jest w granicach
      300. Być może aby kupić wersję OM będziesz musiał również kupic mysz albo
      wiatrak. Takie są wymagania licencji i sposoby jej obchodzenia.
      Pozdr.
      • Gość: kell Re: Ile trzeba zapłacic z Windowsa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.03, 23:17
        chyba wiecej niz mysz czy wiatrak, bo ostatnio bylem w sklepie to widzialem
        myszy i klawiatury oem i trzeba bylo kupic cpu, plyte albo hdd:)no chyba, ze w
        kazdym sklepie jest inaczej:) oem to taki pic na wode.
        ktos orientuje sie jak to dokladnie z tym jest?
        • Gość: Krzysztof Re: Odnośnie OEM IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 01:07
          Wersję OEM można kupic tylko z nowym komputerem ( dokładnie w dokumentacji mam
          napisane" Do rozprowadzania wyłącznie z nowymi komputerami PC".
          Ja kupiłem nowy komputer ale tam gdzie go kupowałem nie zajmowali się
          oprogramowaniem i mogli je dopiero ściągnąć. W tym czasie pracowałem głównie
          pod Linuxem i miałem jeszcze orginalny dysk CD z WIN 95 ( co prawda w wersji
          niemieckiej) i specjalnie mi nie zależało. Po 2-ch tygodniach zdecydowałem się
          jednak na nowy WIN XP i kupiłem go najtaniej - z wiatrakiem na procesor. (tak
          zinterpretowano to wymaganie producenta). Wiem, że rózne podzespoły dostarczano
          aby spełnić to wymaganie. Ja nie znam oryginału angielskiego wymagań na OEM,
          zacytowałem jedynie to, co mam napisane na krótkiej instrukcji do instalacji XP.
          Żadnych podobnych wymagań nie ma w pliku z warunkami umowy. Gdyby w Polsce nie
          próbowano obchodzić tych wymagań, to legalnych wersji byłoby znacznie mniej.
          Taki sposób obejścia ułatwia legalny zakup oprogramowania. Sprzęt i programy
          są zbyt drogie w stosunku do zarobków.
          Ps.Napisałeś, że byłeś ostatnio w sklepie ....
          Jeśli można spytać gdzie? bo z IP wynika że to USA lub Canada ?
          Pozdr.
          • Gość: kell Re: Odnośnie OEM IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.03, 01:51
            ca, ale to byl sprzet msoftu (ogladalem klawiatury bezprzewodowe), wiec chyba
            kto jak kto ale microsoft ma jedna polityke dotyczaca oem.
            a moze to tak jak z ich ulgami "szkolnymi".. praktycznie kazdy co ma cokolwiek
            ze szkola wspolnego moze miec taka ulge.. eh idiotyczna polityka na oem. moze po
            prostu sklepom sie tak oplaca:) sprzedadza to co musza, a frajer jeszcze kupi
            jakas czesc:> a klawe kupilem logitecha i jest swietna:)
    • mushasi Re: Ile trzeba zapłacic z Windowsa 07.12.03, 23:22
      Za win 98 Se i Me około 300 zł na giełdzie komputerowej i jeszcze Cię w rękę
      pocałują , ale osobiście radzę Xp bo tamte przechodzą na emeryturę . Polecam
      też stronę o tuningu tych systemów :
      www.margos.pl/seventh/software/tuning_win_me/tuning_win_me.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka