Dodaj do ulubionych

Jaki LCD do prac biurowych ? POMOCY

IP: *.coig.katowice.pl 08.12.03, 09:28
Chcę kupić monitor LCD tylko i wyłącznie do prac biurowych, ale nie wiem co
wybrać.
Proszę o radę jaki model radzicie /najlepszy stosunek jakości do ceny / i ile
powinien mieć cali.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Re: Jaki LCD do prac biurowych ? POMOCY IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 16:10
      Wyniki testów wraz z orientacyjnymi cenami monitorów LCD 17 - 19 cali opisano w
      w CHIP nr 11/2003.
      Był też wcześniej ale nie pamiętam numeru test monitorów 15 calowych
      Pozdr.
    • Gość: dealer Re: Jaki LCD do prac biurowych ? POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 18:28
      Musisz pamietać o ważnej rzeczy - stałej rozdzielczości.
      Monitory LCD 15" to 1024x768
      17" i 19" to 1280x1024
      czyli poza wielkością różna jest ich rozdzielczość.
      Myślę, że wystarczą 15 calówki. Różnica cen jest b. duża.
      Pozdrawiam
      • janusz_maj Re: Jaki LCD do prac biurowych ? POMOCY 08.12.03, 20:51
        Pozwoloę sobie na własną, inną opinię. Kilka lat temu kupiłem pierwszy cyfrowy
        monitor - "piętnastkę" Elsy i uważam, że był to dobry wybór.
        Dziś mogłbym wybrać starszy model, ale co najmniej "siedemnastkę" - właśnie ze
        względu na rozdzielczość i wielkość. Niewiele droższe, niż "piętnastki", a dają
        zupełnie inną jakość pracy. Poza tym modele starsze, z gorszym kontrastem,
        dłuższym czasem odświeżania i mniejszą luminancją są o wiele tańsze, a w
        zastosowaniach biurowych duży kontrast męczy i zawsze trzeba go zmniejszać (to
        po co płacić za większy?). Dłuższy czas odświeżania również nie ma tu
        znaczenia. Dużą wartość ma możliwość obrócenia ekranu o 90 stopni, żeby
        wyglądał jak kartka papieru. Już na "siedemnastce" w "układzie strony" można
        zmieścić całą stronę w naturalnej wielkości i przy "pełnym ekranie" zostaje
        jeszcze miejsce na pasek narzędziowy. Komfort. Zobacz to! Do tego potrzebny
        jest monitor "obrotowy" z Pivotem - mają je Samsung, Elsa, VIEWSONIC. Ważne też
        (jakość obrazu!), by monitor miał wejście cyfrowe DVI - ma to wszystko np.
        starszy i tani model Samsunga.
        Pozdrowienia
        JM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka