Gość: gość IP: 217.98.20.* 24.06.09, 21:18 dobry dzwięk,mało zasobów(obciążenia,szybkość startu). Foobar2000 ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 27.06.09, 19:59 Gość portalu: gość napisał(a): > dobry dzwięk Odtwarzacz nie ma wpływu na jakość dźwięku. Opcje odtwarzacza mogą dźwięk popsuć (equalizery, TruBassy, efekty przestrzenne itd), ale wszystko powinno dać się wyłączyć. Na dobry dźwięk mają wpływ głównie głośniki, także ich ustawienie w pokoju, przygotowanie akustyczne pokoju, oczywiście jakość materiału źródłowego, oraz w minimalnym zwykle stopniu mogą wpływ mieć karta dźwiękowa i wzmacniacz. Link Zgłoś
djmas Re: odtwarzacz muzyki 29.06.09, 09:32 w minimalnym stopniu ? co Ty bredzisz ? puść sobie jakiś materiał z integry na takich Geniusach 6000 lub Logitechach Z-5500 a na lepszej karcie muzycznej typu ASUS Xonar DX jak nie zauważysz DUŻEJ różnicy to chyba jesteś głuchy ;) Link Zgłoś
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 30.06.09, 19:22 > w minimalnym stopniu ? co Ty bredzisz ? > puść sobie jakiś materiał z integry Współczesne karty wbudowane w płyty główne (to jak zgaduję nazywasz integrą?) mają całkiem przyzwoity poziom. To nie trzeszczące AC'97 sprzed 3 czy 4 lat. > puść sobie jakiś materiał z integry na takich Geniusach 6000 lub Logitechach > Z-5500 Nie używam komputerowych głośników. Link Zgłoś
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 30.06.09, 19:22 PS. Poza tym napisałem w minimalnym ZWYKLE stopniu. Link Zgłoś
Gość: Lisek Re: odtwarzacz muzyki IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 03.07.09, 22:34 >w minimalnym zwykle stopniu mogą wpływ mieć karta >dźwiękowa... Dobre, dobre. Akurat od karty zalezy najwiecej. Nie chce wspominac nawet o kartach zintegrowanych, ale ogolnie jesli nie wydasz 500 zl na karte dzwiekowa to cudow sie nie spodziewaj. Oczywiscie audiofil kupi karte RME za 2000 zl. Jeszcze dodam ze oczywiscie zadne glosniczki komputerowe nie wchodza w gre jesli chcemy mowic o jakosci dzwieku. Jesli chcemy mowic o jakosci dzwieku to nie wchodza rowniez w gre zadne Mp3. Link Zgłoś
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 04.07.09, 02:25 Gość portalu: Lisek napisał(a): > >w minimalnym zwykle stopniu mogą wpływ mieć karta > >dźwiękowa... > > Dobre, dobre. Akurat od karty zalezy najwiecej. Bredzisz. Link Zgłoś
Gość: A Re: odtwarzacz muzyki IP: *.bagu.cable.ntl.com 04.07.09, 02:35 Zabawka dla ludzi,ktorzy nie maja co z pieniedzmi robic to moga kupowac karty nawet za 2 tys. A ja w laptopie nawet nie wiem jaka mam ,a dziala calkiem spoko,drewnianego ucha nie mam. 20 lat temu sluchalem muzyki na radiomagnetofonie INTERNATIONAL i tam byla jakosc dzwieku fatalna,szumiace potencjometry itd...Nie ma porownania. Link Zgłoś
espedwa Re: odtwarzacz muzyki 04.07.09, 10:30 Jasne że foobar prosty do bólu służy do odtwarzania muzyki i tak niech pozostanie Link Zgłoś
Gość: Greg Re: odtwarzacz muzyki IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.09, 10:59 > Bredzisz. Co? Jak chcesz osiągnąć dobry dźwięk z marnego źródła? Ktoś wyżej wspomniał do Asus Xonar DX - to jest dobra karta, a najlepszym rozwiązaniem wyprowadzenie sygnału cyfrowego na zewnętrzny DAC i wzmacniacz (ale to już większe koszty). Karta dźwiękowa nigdy nie była i nie jest kluczowym elementem komputera, więc po rozwiązaniach wbudowanych nie można praktycznie niczego dobrego się spodziewać (kiedyś Intel spróbował wypuścić dobry kodek dźwiękowy o nazwie bodajże Azalia, ale słuch po nim zaginął). Link Zgłoś
Gość: IT Re: odtwarzacz muzyki IP: *.net.upc.cz 04.07.09, 12:35 ja mam podłączony wzmacniacz yamaha rx-v361 do wyjscia optycznego z płyty głównej - role karty dźwiękowej pełni wzmacniacz ważna jest odpowiednia konfiguracja - za bardzo na tym się nie znam ustawiłem po prostu najwyższe wartości obsługiwane przez wzmacniacz sample rate 96.0 Khz (gdzies w manualu od recivera wyczytałem ze dekoduje sample rate 192.0 Khz ale przy ustawieniu 192khz zanika mi dźwięk.. ) później jest default format sample rate - 2 channel 24 bit 96000Hz studio quality (windows 7) dźwięk ŻYLETA - ale bez odpowiedniej konfiguracji moze grac jak glosniczki za 10 euro... Link Zgłoś
Gość: Greg Re: odtwarzacz muzyki IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.09, 19:42 Przypilnuj tylko żebyś po drodze nie resamplował sygnału bez potrzeby (dla przykładu na CD masz 44100Hz), bo możesz stracić na jakości. Link Zgłoś
Gość: IT Re: odtwarzacz muzyki IP: *.net.upc.cz 04.07.09, 20:45 Gość portalu: Greg napisał(a): > Przypilnuj tylko żebyś po drodze nie resamplował sygnału bez > potrzeby (dla przykładu na CD masz 44100Hz), bo możesz stracić na > jakości. slucham duzo radia np. digitally imported - stream info - sample rate to wlasnie 44100Hz a bitrate to 96kb/s (nie premium) Link Zgłoś
Gość: IT Re: odtwarzacz muzyki IP: *.net.upc.cz 04.07.09, 21:11 Gość portalu: Greg napisał(a): > Przypilnuj tylko żebyś po drodze nie resamplował sygnału bez > potrzeby (dla przykładu na CD masz 44100Hz), bo możesz stracić na > jakości. kliknelo mi sie za szybko :) słucham dużo radia np. digitally imported - stream info - sample rate to właśnie 44100Hz a bitrate to 96kb/s (nie premium) czyli komputer upscaluje format do 96000Hz - tracąc przy tym na jakosci ? nie wiem dlaczego wzmacniacz nie chce działać w trybie 192khz - konfiguracja tego urządzenia to inny świat... Nie chce zaśmiecać topicu - na moim przykładzie chce pokazać jak ważna jest optymalna konfiguracja jesli ktos lubi dobry dzwiek polecalbym jakis dobry wzmacniacz np. onkyo albo Bang & Olufsen i glosniki JBL karta dźwiękowa jest mało istotna bo sygnał cyfrowy dekoduje wzmacniacz - temat rzeka - czekam na odpowiedz Grega bo nie wiem czy upscaling nie tylko ze nie poprawia jakosci ale ja degraduje ... Link Zgłoś
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 04.07.09, 21:23 Gość portalu: IT napisał(a): > karta dźwiękowa jest mało istotna bo sygnał cyfrowy dekoduje wzmacniacz Jeśli z karty wyprowadza się sygnał cyfrowy to karta w ogóle nei jest istotna, chyba, że jest zepsuta. > czekam na odpowiedz Grega bo nie wiem czy upscaling nie tylko ze nie > poprawia jakosci ale ja degraduje Upsampling nie poprawia jakości. Zle zrobiony może ja zdegradować, dobrze zrobiony będzie niezauważalny. Link Zgłoś
Gość: IT Re: odtwarzacz muzyki IP: *.net.upc.cz 04.07.09, 21:54 > Upsampling nie poprawia jakości. > > Zle zrobiony może ja zdegradować, dobrze zrobiony będzie > niezauważalny. No dobra wiec - upscaling czy upsampling jest wykonywany za sprawa np. kodekowi driverow microsofta (nie instalowalem oryginalnych) jest czymś podobnym jak wyświetlanie filmu 700x600pix na full screen monitora full hd - zmiana na 192kHz nic nie da bo nie ma muzyki nagrywanej z takimi parametrami oczywiście wszystko sprowadza się do glosnikow które są albo nie w stanie wytworzyć sygnał o takich parametrach Link Zgłoś
bwv1004 Re: odtwarzacz muzyki 04.07.09, 21:20 Gość portalu: Greg napisał(a): > > Bredzisz. > Co? Jak chcesz osiągnąć dobry dźwięk z marnego źródła? Znacznie większy wpływ na jakość dźwięku niż karta mają głośniki. Parę lat temu onboardowe karty były szajsowate, największym problemem była niezła słyszalność innych podzespołów komputera. Wolę mieć świetne głośniki i przeciętną przyzwoitą kartę dźwiękową (włączając WSPÓŁCZESNE onboardy), niż komputerowe pierdziawki 5.1 gigabass i interfejs audio RME za 5000 zł. Owszem, używam zewnętrznej karty dźwiękowej (z 24bit przetwornikami i cz. próbkowania do 96 kHz), ale nie RME, i głównie ze względu na wygodę obsługi (gałki, wyjście słuchawkowe). Kosztowała <15% ceny głośników (aktywnych stereo). Link Zgłoś
Gość: IT Re: odtwarzacz muzyki IP: *.net.upc.cz 04.07.09, 12:40 jesli chodzi o program - to uzywam wylacznie VLC - muzyka w formacie .flac lossless Link Zgłoś
Gość: Audiofile Re: odtwarzacz muzyki IP: *.ticom.pl 04.07.09, 22:27 Ja polecam Media Player Classic. Link Zgłoś