Gość: Anka IP: *.aster.pl 02.10.08, 13:43 Czy trzeba je przed smażeniem umyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyrafa46 Re:Grzybów się nie myje, grzyby się czyści.nt 12.10.08, 01:23 U nas w domu jedni czyszczą, inni myją. W sumie, po usmażeniu nie ma w smaku różnicy. W tym wypadku myślę właśnie o kaniach. Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kanie 02.10.08, 15:48 Pewnie, ze mozna. Przeciez w miejscu, w ktorym rosna, tez je czasem rosi deszcz, a nawet ulewa. Wazne, aby je potem wysuszyc - zostawic np na kratce do pieczenia albo na sicie na godzine w przewiewnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Kanie 05.10.08, 00:19 Nie myc tylko oczyscic od ew. zanieczyszczen. Do jaja, zapanierowac i na patelnie! :) Oooo jak ci zazdraszczam... Odpowiedz Link Zgłoś
born.on.the.5th.july UWAGA ! 05.10.08, 22:25 Większość osób przygotowuje kanie robiąc je panierowane. Używa do tego kapeluszy kani w całości. Gdy odetniemy kapelusz kani nie widzimy aby jej trzon był robaczywy gdyż jest on w środku pusty. Każdy kapelusz powinniśmy przed przygotowaniem przekroić aby sprawdzić czy nie ma w nim robaków. Ja kanie zbieram od wielu lat i bardzo rzadko trafia się kapelusz bez robaków. Po usmażeniu tych robaków oczywiście nie widać. Więc jest za późno aby to sprawdzić. Oczywiście robaki po przesmażeniu nie są trujące, zawierają sporo białka więc może i poprawiają wartość odżywczą tego dania.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: UWAGA ! 07.10.08, 20:13 No, wiesz co...! Już było o tym nie wspominać, wczoraj zjadłam trzy kapelusze. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: UWAGA ! 11.10.08, 21:02 Ja w przypadku nadmiaru kani po prostu je suszę i układam w kartonie przekładając papierem. Przed użyciem moczę w mleku, a później traktuję jak świeże. A co do robaczków to jest podobnie jak z innymi grzybami, wszystko zależy od roku i wilgotności. Jeżeli jest odpowiednia wilgotność i temperatura powietrza, to grzyby szybko rosną i nie zdążą ich zaatakować robaki, gdy grzyby długo rosną to robaki mają czas na zaatakowanie grzybów. Jeszcze chyba nie było przypadku zatrucia robaczkiem grzybowym, no ale może dla niektórych jest to nieapetyczne. Ja osobiście sprawdzam, czy w grzybach, które zabieram do domu nie ma obcych przybyszy, bo w przypadku suszenia, wykluwają się z nich później latające potwory straszące po nocy w kuchni:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: UWAGA ! 12.10.08, 22:39 Bo trzonu nie należy odcinać, tylko wykręcić go z kapelusza. Zostaje wtedy w kapeluszu dość gładkie wgłębienie, w którym widać ewentualne dziurki. Czasem trzon rozwala się przy odrywaniu, ale jego resztki łatwo się wydłubują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka Re: UWAGA ! IP: *.acn.waw.pl 12.10.08, 17:08 Eeeee, nie potrawe tylko kawe! Bardzo zreszta poszukiwana i trudna do kupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re:kupka robaka 12.10.08, 22:01 Jarek, zadziwiasz mnie swoimi wiadomościami. Znawca. prawdziwy znawca. Ho ho ho!!! Marynujesz, solisz, suszysz czy spożywasz od razu - z cebulką, na masełku, czy same? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re:kupka robaka 13.10.08, 12:56 Osobiście wolę duszone, ale mogą byś też smażone. Jeżeli masz dużą ilość pond 5 kilogramów to chętnie wezmę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: radio Erewań 12.10.08, 22:05 Ciekawe, z tą kawą. Jak do tej pory, nie lubię żadnej. Ani herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynazbagien Re: Kanie 14.10.08, 09:37 Tylko delikatnie najlepiej oczyścić gapeczką po jak się je dłuo pomoczy w wodzie do oklapną Odpowiedz Link Zgłoś