Dodaj do ulubionych

Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem

29.06.09, 09:37
Zainstalowałem sobie Ubuntu na penie, instalka przeprowadzona, Gruba
kazałem zapisać na penie /dev/sdb. Resetuje kompa i wywala błąd
"invalid compressed format" err=2 i system halted. Bootowanie z
pena. Koniec, nie wiem co alej zrobić. Zainstalowałem drugi raz , i
tym razem błąd jest także po wyborze sysemu z menu Gruba, ale treści
że wykryto błędy w systemie "roota" i jest tylko do odczytu. co
dalej? Ktoś pomoże świeżakowi?
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem 29.06.09, 22:59
      nie przejmuj się "świeżaku"z linuksem jak z każdą dziedziną-im głebiej w las tym
      więcej drzew, czyli im więcej rzeczy doczytujesz tym zdajesz sobie sprawę ile
      jeszcze innych nie wiesz (oczywiście nie dotyczy to specjalistów informatyków bo
      tam poznają od podstaw a potem dopiero w praktyce),a już nie mówię o zapominaniu
      przydatnych komend pod konsolę jak się jej rzadko używa
      jak poszukac w google ten pierwszy błąd mógł wynikać z tego że bootloader był
      skopiowany jak to się dzieje w trakcie tworzenia (w sumie kopiowania obrazu iso
      ubuntu na pendriva), a po jego ponownym włożeniu doszło do przeładowania
      bootloadera i w jego pliku configuracyjnym została dodana ścieżka do głównego
      katalogu w którym są pliki startowe Ubuntu już na pendrivie
      ale podobny błąd jak mówią google oznacza też często że obraz iso z którego
      został zgrywany Ubuntu na pendriva, był uszkodzony (plik iso uszkodzony) i to by
      potwierdzał komunikat drugi jak już grub Ci się pokazał-że są błędy w systemie
      plików

skąd masz Ubuntu? może ściągnij z oficjalnej strony Ubuntu jeszcze raz, wypal na
      CD (choc błąd mógłby byc też jeśli nagrywarka źle nagrała wyjściową płytkę z
      Ubuntu)-tak pisze na oko bo nie wiem którą metodą był robiony ten pendrive
      (jedna metoda to robienie niejako kopii wersji live cd z płytki na live cd na
      pendrivie-czyli działa on jak tzw. dystrybucje live cd-nie da sie doinstalowywac
      programów i zapisywać ustawień, a druga metoda to INSTALACJA linuxa na
      pendrivie-czyli tak jak na twardym dysku, no i można instalowac spod windowsa
      albo spod linux-z obrazu iso zapisanego na dysku albo z uruchomionego Ubuntu
      live cd)
      czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2008/10/31/instalacja-ubuntu-810-na-pendrivea/
      www.pendrivelinux.com/what-is-persistent-linux/ INSTALACJA na pendrivie

jest taki chwalony programik który robi bootowalne (=live linuxy)
      unetbootin.sourceforge.net/
      a to może się przydac na kiedyś do naprawy gruba (reszta poleceń jest w konsoli
      po wpisaniu man grub albo w necie pod hasłami grub manual, moze się też
      czasem przydać grub-install )
      www.iiitmk.ac.in/wiki/index.php/IIITM-K_How-to_Knowledge_Base/How_to_Reload_Grub_after_installing_windows-xp
      technicznie.miastofabryk.pl/2008/02/23/reinstalacja-boot-managera-grub/
      • romek67 Re: Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem 13.08.09, 21:49
        W Ubuntu (przynajmniej tych co ja używałem) jest specjalna opcja utworzenia
        bootowalnego pena lub dysku USB i można to zrobić w trzech opcjach. Z obrazów
        iso lub płyt, z pobranych z serwerów z netu plików, i trzeciej której nie
        pamiętam co to było a jestem teraz na innym OS. Problemy z penem mogą wynikać
        też z innego źródła. Mój pen na ten przykład nie da się zrobić jako bootowalny.
        Próbowałem ja, próbował kolega z pracy i nie udało się. Robiłem to na zasadzie
        wrzucenia plików z płyty live na pena (wyczytałem taką poradę na forum), robiłem
        to w Ubuntu, i unetbootinem. Kolega w pracy ma Fedorkę i jakimś narzędziem spod
        Fedorki chciał to zrobić i wyskakiwały mu jakieś błędy dotyczące właśnie plików
        odpowiedzialnych za bootowanie. Nie wiem dokładnie o co chodziło, pena kolega
        wziął do domu i u siebie próbował. Efekt w każdym bądź razie jest taki, że pen
        8GB Intenso Rainbow nie chce mi się dać wykorzystać jako nośnik bootowalnego
        systemu. Próbowałem różne systemy, Mandrivę, Slaxa, Ubuntu... i nic z tego.
        • artimis Re: Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem 01.09.09, 13:44
          Test nowego systemu plus porównanie z linuxem można znaleźć:

www.antysoft.pl

• artimis Re: Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem 01.09.09, 13:47
          Test nowego systemu plus porównanie z linuxem można znaleźć:

www.antysoft.pl

Instrukcji jak zrobić ubuntu na Pendrive
    • furry Re: Ubuntu 9.04 na Pendrive ma problem 09.09.09, 12:37
      W skrócie: nie rób pendrive z zainstalowanego systemu. Weź płytkę livecd (nie
      dvd) np. 9.04 do pobrania np. stąd:

www.ubuntu.com/getubuntu/download
      i wystartuj z niej system: opcja "Wypróbuj ubuntu bez wprowadzania zmian".

Jak już będziesz miał pulpit, wybierz z menu "System" opcję "Create a USB
      startup disk". Użyj czystego pendrive (bez żadnych partycji).

Powinno zadziałać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka