Dodaj do ulubionych

Płyta FoxConn programowanie BIOS

05.07.09, 23:52
Może ktoś zetknął się z przypadkiem płyty głównej FOXCONN 6150 bk8mc, chodzi o przeprogramowanie bios, nie daje się krzyczy, że jest zabezpieczony, nie ma znaczenia jak ustawię zworkę zabezpieczającą bios przed zapisem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: Płyta FoxConn programowanie BIOS IP: *.warszawa.mm.pl 06.07.09, 10:16
      Wyłącz w BIOSie zabezpieczenie przed wirusami. Może to być przyczyną.
      Czy dobrze rozumiem, chcesz zrobić upgrade BIOSu czy wgrywasz go całkiem na
      nowo? Czy wersja (rev) do płyty jest taka sama? Mam płytę Gigabyte M55S rev.2.0
      i próba wgrania M55S rev.1.x nie uda się, bo nie zgadza się wersja.
      • polld74 Chciałem zrobić update BIOS-a 06.07.09, 17:14
        Przetestowałem go programem AIDA32, pokazał że BIOS stary (faktycznie płyta leżała dwa lata w magazynie jako bufor serwisowy), znalazłem BIOS odpalam z dyskietki bez problemu czyta, robi backupy istniejącego itd... gdy dochodzi do zapisu zachowuje się tak jakby miał źle przełączoną zworkę zabezpieczającą BIOS przed zapisem. Spróbuję z tą ochroną antywirusową, ale ta płyta 6150 BK8MC to porażka, w instrukcji od płyty pomijając, że gó... w niej jest, zamieszczone są screeny z BIOS-a, ale inne (więcej) niż jest faktycznie w BIOS, kombinowałem czy nie ma jakiegoś tajnego klawisza który włącza więcej opcji, ale nic nie znalazłem, w tej chwili nie wiem, czy mam walnięty egzemplarz, czy po prostu jest to badziewna płyta. Nie było z nimi problemów u klienta, ale tam działają tylko na zintegrowanych grafikach, ja mam zewnętrzną GIGBYTE 9600 no i tam był Win XP 32 bit, a ja używam x64 (ale nigdy nie miałem takich problemów, miałem dobrą płytę GIGABYTE ale przez gó...any zasilacz mi się spaliła, mam ECS ale tylko z łączem AGP i SATA 1, w dodatku z gó...anym kontrolerem RAID, ta niby ma dobre parametry tylko działa najgorzej ze wszystkich.
      • polld74 Królu złoty pomogło! 07.07.09, 05:57
        Przeprogramowałem BIOS, pojawił się na starcie duży czerwony napis WINFAST (taki jak na płycie), opcji specjalnie nie przybyło, ale przestał się zacinać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka