Dodaj do ulubionych

Microsoft Oficce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 11:49
Witam. Chciałbym zapytać czy jak kupie Microfofta to mogę go zainstalować na swoim komputerze i na komputerze kolegi, który mieszka w innym bloku?? Słyszałem, że można go zainstalować tylko w swoim domu.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Microsoft Oficce 06.08.09, 11:53
      Nie mozesz. Licencja opiewa na 3 komputery W JEDYM GOSPODARSTWIE DOMOWYM (maz,
      zona, siostra, brat...)
      • Gość: Epsilon Re: Microsoft Oficce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 13:20
        m.gregor napisał:

> Nie mozesz. Licencja opiewa na 3 komputery W JEDYM GOSPODARSTWIE
        DOMOWYM (maz,
        > zona, siostra, brat...)

Chyba się mylisz. Ja dałem kumplowi i bez problemu go zainstalował.
        Gdzieś to wyczytał, że tylko w "jednym gospodarstwie domowym"
        • m.gregor Re: Microsoft Oficce 06.08.09, 13:36
          W licencji...
        • Gość: Greg Re: Microsoft Oficce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.09, 13:42
          Nie wszystko, co technicznie możliwe jest dozwolone licencyjnie.
          Koledze udało się zainstalować, bo przecież instalator nie wie czy
          dany komputer jest w tym samym miejscu, czy zupełnie gdzie indziej
          co inny, natomiast robiąc to naruszył przepisy licencji.
          • Gość: Epsilon Re: Microsoft Oficce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 17:12
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Nie wszystko, co technicznie możliwe jest dozwolone licencyjnie.

W licencji wyrażnie jest zaznaczone, że nie wolno korzystać z
            programu dla celów komercyjnych i można z programu korzystać na 3
            komputerach osobistych. Żadnego innego warunku nie ma. Poza tym
            jeszcze nie jesteśmy na tym etapie, że w jednym pomieszczeniu nie
            komrcyjnym są trzy osobiste komputery.
            • r0ger Re: Microsoft Oficce 08.08.09, 06:33
              To, że TY nie jesteś na jakimś tam etapie nie oznacza jeszcze, że nikt nie jest, to po pierwsze. Po drugie - przeczytaj dokładnie licencje. Greg ma całkowitą rację.
              • Gość: Epsilon Przeczytałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 08:40
                "Produkt licencjonowany dla 3 komputerów osobistych nie do użytku w
                jakiejkolwiek zorganizowanej działalności komercyjnej, działalności
                gospodarczej przynoszącej dochód lub niedochodowej ani w
                jakimkolwiek organie administracji publicznej"

I co z tego wynika?
                • Gość: Greg Nie przeczytałeś... IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.08.09, 11:07
                  Kiepsko szukałeś i jeszcze do tego się wymądrzasz! Pod adresem:
                  www.microsoft.com/about/legal/useterms/default.aspx
                  znajdziesz umowę licencyjną m.in. dla MSO, patrz pkt 1, Retail
                  License Terms, podpunkt 2a - Installation and use rights, Licensed
                  Device:
                  a. Licensed Device. You may install one copy of the software on three
                  licensed devices in your household for use by people who reside
                  there. The
                  software is not licensed for use in any commercial, non-profit, or
                  revenuegenerating
                  business activities.

Household to właśnie gospodarstwo domowe - koniec, kropka.
                  • Gość: Epsilon A jednak przeczytałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 13:00
                    Gość portalu: Greg napisał(a):
                    > Household to właśnie gospodarstwo domowe - koniec, kropka.

Nie mam obowiązku po zakupie zaglądać do tej strony internetowej.
                    Obowiązuje mnie to co jest napisane na pudełku z zakupionym
                    produktem.
                    Koniec i kropka.
                    • starveling Re: A jednak przeczytałem. 08.08.09, 13:53
                      Gość portalu: Epsilon napisał(a):

> Nie mam obowiązku po zakupie zaglądać do tej strony internetowej.

Masz, bo ...

> Obowiązuje mnie to co jest napisane na pudełku z zakupionym
                      > produktem.

... a właśnie tam jest wyraźnie podane co następuje:

Aby móc korzystać z tego oprogramowania, musisz zaakceptować zwiazane z nim postanowienia licencyjne. Aby zapoznać się z postanowieniami licencyjnymi, przejdź na strone www.microsoft.com/useterms.

> Koniec i kropka.

No właśnie - kopka.

A w serwisie MS wygląda to tak:

1. POSTANOWIENIA OGÓLNE. Niniejsze postanowienia licencyjne
                      upoważniają do zainstalowania i używania jednej kopii oprogramowania na trzech urządzeniach wraz z innymi uprawnieniami w sposób opisany poniżej.
                      2. PRAWA DO INSTALACJI I UŻYWANIA. Przed użyciem oprogramowania na
                      mocy licencji muszą Państwo przypisać tę licencję do urządzenia.
                      Urządzenie to jest nazywane „licencjonowanym urządzeniem”. Partycja
                      sprzętowa lub dysk są traktowane jako oddzielne urządzenie.
                      a. Licencjonowane urządzenie. Mogą Państwo zainstalować jedną kopię oprogramowania na trzech licencjonowanych urządzeniach domowych do użytku osób mieszkających w domu. Oprogramowanie nie jest licencjonowane do użytku związanego z prowadzeniem działalności komercyjnej, nienastawionej na zyski lub przynoszącej zyski.
                      b. Rozdzielanie składników. Składniki oprogramowania są licencjonowane jako jedna całość. Nie mogą Państwo rozdzielać składników i instalować ich na różnych urządzeniach.

• Gość: Epsilon Re: A jednak przeczytałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 15:46
                        starveling napisała

> ... a właśnie tam jest wyraźnie podane co następuje:
                        >
                        > Aby móc korzystać z tego oprogramowania, musisz zaakceptować
                        zwiazane z nim
                        > postanowienia licencyjne. Aby zapoznać się z postanowieniami
                        licencyjnymi, prz
                        > ejdź na strone www.microsoft.com/useterms.

>

Widocznie mamy dwa różne pudełka. Ja kupowałem w sieci
                        sklepów "Saturn" i na pudełku jest tylko uwaga o treści co
                        poprzednio podałem i nic więcej.
                      • Gość: Epsilon Sorry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 15:53
                        Wycofuje się z poprzedniego wpisu.
              • Gość: Gość Re: Microsoft Oficce IP: *.acn.waw.pl 08.08.09, 09:14
                > Po drugie - przeczytaj dokładnie licencje.

Z ciekawości przeczytałem i nic tam nie ma o jednym gospodarstwie domowym. W
                którym KONKRETNIE punkcie jest niby o tym mowa?
                • Gość: Greg Re: Microsoft Oficce IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.08.09, 11:08
                  www.microsoft.com/about/legal/useterms/default.aspx, umowa
                  licencyjna dla MSO 2007, punkt 1.,podpunkt 2a.
    • Gość: Office Re: Microsoft Oficce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 19:31
      Dzięki. No ja też myślę, że da rade zainstalować to na dwóch czy trzech kompach
      w innym miejscu.
      • Gość: 123 Re: Microsoft Oficce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 18:56
        Zadzwoń na bezpłatny numer Microsoftu. Tam Ci wytłumaczą
        precyzyjnie. I potwierdzą, że NIE MOŻESZ udostępnić legalnie
        koledze. A teraz zainstaluj go koledze i módl się, żeby nie wpadł na
        ściąganiu (udostępnianiu) czegoś tam. Bo wtedy policja sprawdza całą
        zawartość kompa i po nitce do kłębka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka