Dodaj do ulubionych

Siedem powodów, by zainstalować Windows 7

• Gość: zenek Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 16:04
      Wszyscy się skupili na aspektach technicznych, a mnie interesują kwestie ekonomiczne i praktyczne.
      Czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć / udowodnić, że dodatkowy wydatek na upgrade OS przyniesie mi jakieś korzyści (praktyczne), które będę w stanie zauważyć i odczuć?
      Od razu zastrzegam - mnie jako usera nie interesują migadła, z instalacją wszystkiego radzę sobie dobrze, mam kilkuletni komputer i nie zamierzam tego zmieniać. Czyli w/w argumenty musiałby dotyczyć _codziennej_ pracy na komputerze.
      Jakby ktoś już chciał się pokusić, uprzejmie proszę o rozbicie dowodu na komputer w domu (szeroko rozumiany entertainment + net) oraz z pracy (zwykłe używanie pakietów biurowych + net).
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 16:12
      @xorock:

"Czemu pominąłeś postgresa?"

Bo ostatni raz uzywalem go na studiach - od tego czasu raczej Sybase, Oracle, MSSQL. Generalnie - malo mam do czynienia z garazowymi projektami - i rozumiem czemu. Po co mialbym sie bawic z postgresem, skoro Oracle jest do pobrania za darmo, a w wersji XE mozna go zainstalowac nawet w produkcji?

"Zresztą przy coraz popularniejszej wirtualizacji jakie to są w ogóle argumenty?"

A co ma wirtualizacja do systemu operacyjnego? Nie bardzo rozumiem Twoj argument?

"Dla kogo linux jest doskonałym systemem? Choćby dla programistów."

I ponownie, nie zgadzam sie. To znaczy owszem, jest bardzo fajnie - znaczy sie wszystko dziala, ale to nie czasy Win98, ze pod win nie dziala.

Ja mam windows w pracy i zupelnie mi to nie przeszkadza pisac w Javie Web Services, testowac je na Tomcat czy Weblogic. Kilka lat temu mialbym problem, gdybym chcial miec wlasne repozytorium zrodel, bo cygwin+cvs to jakas porazka - ale dzisiaj? SVN chodzi jako serwis windows, tak samo oracle xe, serwery tomcata odpalam tylko jak potrzebuje (ale nie ma problemu, zeby uzyc kilku naraz, jesli trzeba)...

Wszystkie dobre narzedzia dzialaja bez bolu pod win...
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 16:16
      @zenek:

Jesli masz kilkuletni komputer (lub nawet nowy, ale masz juz licencje na XP lub Viste) i nie masz problemow z jego dzialaniem, to migracja na nowy system jest absolutnie niepotrzebna.

Tak wiec, odpowiadajac na Twoje pytanie: Se7en nie jest Ci potrzebny.

Natomiast: jesli bedziesz kupowal nowy komputer, to wtedy warto rozwazyc licencje na Se7en zamiast Visty czy XP ze wzgledu na dluzsze wsparcie i potencjalnie mniejsze problemy ze sterownikami czy zgodnoscia oprogramowania (zwlaszcza nowego).

I to mniej wiecej tyle :)
    • Gość: Moka Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.08.09, 16:21
      nie moge - "ma ladne tapety" :)))
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 16:25
      @limo:

Wybacz, ale skoro piszesz ze Internet stoi na linuksie (bo przeciez nie stoi na windows), to czulem sie w obowiazku opieprzyc.

Co do tanich sieci osiedlowych, to ja w ogole nie rozumiem po co sie bawic w dedykowany do tego konfigurowany system. Od tego sa gotowe narzedzia, chocby wlasnie wspomniany przez Ciebie router, ktory spokojnie obsluzy kilka-kilkanascie mieszkan.

"ale my tu gadamy o wykorzystaniu Win7 lub linucha w warunkach domowych!"

No nie wiem, ostatnio Twoim argumentem bylo "na czym Internet stoi" - a to z warunkami domowymi nie ma nic wspolnego.

"zapewniam cię ze istnieje wiele routerów pod kontrola linuksa, chocby jeszcze asus. pytanie dlaczego one nie dzialaja pod kontrola win :)"

Dlatego pisalem o "tej serii", czyli WRT54* Linksysa. A dlaczego nie dzialaja pod windows? Bo windows jest za drogi do takich urzadzen - miedzy innymi, ale nie tylko.

Inna sprawa, ze teraz MS wprowadza cos co sie nazywa Windows Home Server - zobaczymy jak to sie przyjmie. Narazie jest dostepne tylko w USA i nie wiem czy sa plany wprowadzenia tego na rynek europejski - ale wyglada to ciekawie, za kwote ponizej 1000 USD dostajesz system ktory kontroluje Twoje multimedia w domu i poza nim, robi backupy, sluzy jako NAS itd. Fajna sprawa.

I to juz jest "domowe zastosowanie windows servera" - bo to jest okrojony Win2003 server. Licencja OEM to 80 EUR. Ciekawe jak to sie przyjmie - ale musisz przyznac ze moze to zagrozic "tanim osiedlowym linuksom" :)

www.hp.com/united-states/campaigns/mediasmart-server/
    • Gość: ST Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 16:41
      "A co do multimediów, to sprawa jest prosta jak parasol: Tylko na linuksie działa Amarok 1.4, czyli absolutnie najlepszy odtwarzacz muzyczny :). Do filmów/klipów uywam VLC, również na windowsie. Jedynym programem, z którego korzystam jedynie na win, to allplayer - programu do błyskawicznej instalacji kodeków. Na Ubu nie muszę mieć czegoś takiego."

Nie wiem jak ty, ale ja oglądam filmy w formacie DVD albo BRD i nie potrzebuję masy kodeków do jakiś egzotycznych formatów filmów ściągniętych z torrentów.
    • Gość: Gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.09, 17:07
      da radę postawić koło siebie (mysle o osobnej partycji) wersję 64 bit W& ?,32 bit juz mam ale nie uzywałem nigdy 64 bitowego systemu i tak pomyslałem by potestowac do tego marca oba,dzie z góry za odp
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 17:21
      @Gosc:

Obawiam sie ze moglbys miec problemy z czyms takim, jesli instalujesz obie wersje na jednym dysku, na osobnych partycjach.

Ja "przygode" z Windows Se7en zaczalem od VMWare. Krotki cookbook:

- Sciagnij Se7en RC (ale uwazaj na torrenty, czesc instalacji jest zainfekowana jakims syfem) i pobierz ze strony MS CD-Key,
      - Sciagnij VMWare Player (za darmo ze strony www.vmware.com),
      - Na stronie www.easyvmx.com stworz sobie definicje VM (bardzo proste).

Alternatywnie mozesz uzyc Microsoft Virtual PC - jest za darmo, dowolnego windowsa bez problemu na tym zainstalujesz, ale z linuksem sie pogryzie (ciekawe, co? :P).

W ten sposob mozesz przetestowac obie wersje Se7en bez ingerencji w istniejacy system operacyjny - a jak Ci sie spodoba, to zainstaluj sobie pod VMWare jakiegos linuksa i sprawdz jak Ci pasuje. Polecam gentoo - tylko nie daj sie nastraszyc i pamietaj, ze jesli w ustawieniach VMWare wlaczysz emulacje SCSI, to musisz do kernela wkompilowac sterownik, bo domyslnie go nie ma!

Jesli przestraszyl Cie ten post (w sensie poziomu komplikacji), to sie nie przejmuj, to tylko wyglada na skomplikowane - w rzeczywistosci jest dziecinnie proste...

Powodzenia!
    • Gość: Capone Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.nplay.net.pl 21.08.09, 18:43
      Proszę zwolenników (inaczej zwanych Sado-Maso) Linux'a o nie wprowadzanie już rasistowskich tekstów zachwalających ich podobno wspaniały OS. Przypominam jesteście w mniejszości 0,5% to mniej niż błąd pomiaru. Nawet przy użyciu najwyższych poziomów istotności statystycznej można śmiało stwierdzić, że NIKT NIE UŻYWA LINUKSA !!!

Wracając do meritum. Vista z SP1 jest bardzo dobrym systemem operacyjnym. Dowolna maszyna 2 jajowa sobie bezproblemowo poradzi. Największym problemem była ilość działających procesów co w Win7 udało się rozwiązać. Już nie mogę doczekać się premiery :))) na MSDNAA jest jakaś wersja Professional bez literek RC ale to chyba musi być pomyłka.

A jak podoba się wam rozpoznawanie mowy? fajny bajer ale moja dykcja jest chyba niewystarczająca.
    • Gość: Gość2 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.nplay.net.pl 21.08.09, 18:47
      To że internet stoi na Linuxie jest mocno przesadzone. Znajdzcie mi administratora który podjąłby decyzję stworzenia farmy serwerów na Linixie to mu pogratuluje. Windows Server + Cisco rules:))

Oczywiście nie mam na myśli domorosłych Linuxowców pracujących w 10-50 osobowych firmach, tylko prawdziwe konsorcja dbające o jakość i pewność świadczonych przez siebie usług. Linuch odpada w przedbiegach.
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.chello.pl 21.08.09, 19:13
      @kretynofil
      > Wybacz, ale skoro piszesz ze Internet stoi na linuksie (bo przeciez nie stoi na windows), to czulem sie w obowiazku opieprzyc.
      Ale za co opieprzyc?
      Nie napisałem ze cały internet stoi na linuksie i zgodze sie ze nie stoi tylko na linuksie, ale chyba nie powiesz mi ze stoi na win2003, lub na systemach WinXP, 2000 ?
      moze w czesci, ale w zdecydowanej mniejszosci.

> Co do tanich sieci osiedlowych, to ja w ogole nie rozumiem po co sie bawic w dedykowany do tego konfigurowany system. Od tego sa gotowe narzedzia, chocby wlasnie wspomniany przez Ciebie router, ktory spokojnie obsluzy kilka-kilkanascie mieszkan.
      Zalezy co kto potrzebuje, router postawiony na wydzielonym kompie nawet typu PIII 256MB i 10GB dysku jest zdecydowanie lepszy niz sam router na którym nie postawisz za wiele rzeczy (no chyba ze przez sd-mod)
      ale nadal bedzie to tylko skromny router przy linuchu.

> "ale my tu gadamy o wykorzystaniu Win7 lub linucha w warunkach domowych!"
      > No nie wiem, ostatnio Twoim argumentem bylo "na czym Internet stoi" - a to z warunkami domowymi nie ma nic wspolnego.
      fakt, ale zauwaz w jakim kontekscie to napisałem.

> "zapewniam cię ze istnieje wiele routerów pod kontrola linuksa, chocby jeszcze asus. pytanie dlaczego one nie dzialaja pod kontrola win :)"
      > Dlatego pisalem o "tej serii", czyli WRT54* Linksysa. A dlaczego nie dzialaja pod windows? Bo windows jest za drogi do takich urzadzen - miedzy innymi, ale nie tylko.
      no wlasnie cena + inne malo istotne rzeczy!
      linuks nie dosc ze potrafi to samo co win (w niektórych rzeczach nawet wiecej) to ma w tej sytuacji (gate) zdecydowana przewage i nadal jest atrakcyjny cenowo.
      ja osobiscie w zyciu nie słyszałem aby ktos postawil winXP jako router, moze Ty słyszałes?
      wiem ze sie da, ale czy to sie by sprawdzilo?
      jesli tak to dlaczego kazdy admin wybierze szybciej linuksa? (na win2003 raczej nie stac przecietnego goscia)

>Inna sprawa, ze teraz MS wprowadza cos co sie nazywa Windows Home Server - zobaczymy jak to sie przyjmie. Narazie jest dostepne tylko w USA i nie wiem czy sa plany wprowadzenia tego na rynek europejski - ale wyglada to ciekawie, za kwote ponizej 1000 USD dostajesz system ktory kontroluje Twoje multimedia w domu i poza nim, robi backupy, sluzy jako NAS itd. Fajna sprawa.
      >I to juz jest "domowe zastosowanie windows servera" - bo to jest okrojony Win2003 server. Licencja OEM to 80 EUR. Ciekawe jak to sie przyjmie - ale musisz przyznac ze moze to zagrozic "tanim osiedlowym linuksom" :)
      hm 1000 USD + 80EUR, wybitnie tani zestaw....
      Po co przeplacac za cos, co mozna miec za o wiele mniejsza kwote?
      linuks jako serwer multimedialny sprawuje sie bardzo dobrze, a koszt zdecydowanie mniejszy.

Jak pisałem, windows znajduje dla siebie zastosowanie, mozna na nim wiele zrobić sam z niego korzystam i nie pluje na niego ale jak słysze ze cos takiego:
      "inuks jest dobry dla chorych dzieci jarajacych sie ciaglym..." to mi sie scyzoryk otwiera!
      Linuks znajdzie zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach, do których windows zdaniem wielu ludzi nie nadaje sie i po co kombinowac na win jesli na linuksie dawno to doskonale sie sprawadza?
      windows w niektórych rzeczach dopiero zaczyna doganiac ten system.
      sam to posrednio przyznales, chocby w kontekscie CVSa.
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.chello.pl 21.08.09, 19:38
      @ Gość 2 & @Capone
      loknijcie na www.top500.org/stats/list/32/os lub www.top500.org/system/9707
      Ciekawe, gdzie jest linuks
    • Gość: Gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.09, 20:05
      ten sam co pytał o 64 bit---do kretynofil mozna postawić dwa te systemy róznobitowe koło siebie na oddzielnych partycjach,inaczej sprawa sie ma co do tej samej partycji tez do zrobienia ale sporo kombinacji w Lilo,na maszynie wirtualnej nigdy nie osiągniesz tej wydajności co po instalacji zwykłej OS-u.Prawda jest jedna gdyby nie współpraca MS z Novellem nie byłoby Visty tego co w niej jest,a co za tym idzie W7ten kto to pojmuje wie o czym mówie,żal tylko że jak się już roztoczy taki temat zaczyna sie pojeżdżanie po windowsiarzach i lunuksiarzach zupełnie nikomu nie potrzebne,pozdrawiam i bawcie się dobrze na czymkolwiek nie pracujecie
    • Gość: Capone Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.09, 20:39
      @limo
      Co to za zestawienie?? Jakieś strasznie zmanipulowane. Tak, że aż wstyd pokazywać. 500 maszyn?? z ilu?? 1000000000000 ?? chyba to badanie mało reprezentatywne. Proponuje
      w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
      Choć robione przez sympatyków Linucha to bardziej rzeczywiste. W Polsce statystyki są naprawdę jednoznaczne.
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.chello.pl 21.08.09, 20:57
      @capone
      >Co to za zestawienie??
      Widze ze masz problemy z ogarnieciem strony.

>Jakieś strasznie zmanipulowane. Tak, że aż wstyd pokazywać. 500 maszyn??
      zwróciłes uwage co to za maszyny?
      zobacz pod jakim systemem pracuje nr. 1 i jak wyglada to w pozostalej 10. (i w pozostalej 500)

> można śmiało stwierdzić, że NIKT NIE UŻYWA LINUKSA !!!
      hm chyba sie troszke tu pomyliles...

Twierdziles "jesteście w mniejszości 0,5% "
      Z twojej strony jasno wynika ze linuks ma 4.3%.
      no jak widac pomyliles sie powtórnie
      btw zaobacz ile mial na poczatku roku linuch ile ma obecnie.
      Zauwazasz pewien trend?

gość 2 napisał:
      > Znajdzcie mi administratora który podjąłby decyzję stworzenia farmy serwerów na Linixie to mu pogratuluje.
      no to mu znalazlem, czekam na zlozenie gratulacji adminom tego serwa.
    • Gość: Capone Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.09, 21:55
      @limo
      Proszę bardzo łośku:
      technologie.gazeta.pl/technologie/1,82011,6917266,Najpopularniejsze_systemy_operacyjne_w_Polsce___zestawienie.html
      statystycznie rzecz biorąc NIKT NIE UŻYWA LINUXA !!!

Gratulacje?? chyba wyrazy współczucia !!! Jedynym powodem wyboru linuxa jest złudna chęć zaoszczędzenia i sknerowatość zarządu.

Każdy normalny człowiek (nie studend cierpiący na nadmiar wolnego czasu) wymaga od systemu operacyjnego aby był łatwy/intuicyjny w obsłudze i nie wymagał nieustannej aktualizacji/konserwacji/dopieszczania. Ma działać i już.

Jeśli istniałaby jedna dystrybucja linuksa to może bym się mógł przekonać ale powstało tego za dużo i za często to się zmienia. Brak jakiejkolwiek kompatybilności pomiędzy dystrybucjami. NIgdy nie wiadomo która z organizacji postanowi nagle zbankrutować i system na który się zdecydowałem przestanie być wspierany.
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.chello.pl 21.08.09, 22:07
      dopadla cie jakas schizofrenia?
      raz podajesz jeden ranking, raz drugi skrajnie oddmienny.

> Jeśli istniałaby jedna dystrybucja linuksa to może bym się mógł przekonać ale...
      własnie cala potega linuksa w tym ze jest mnogosc dystrybucji. jedna jest do tego, a druga do czegosc innego. Nawet sam sobie mozesz przygotowac wlasne distro.
      widze ze nie masz bladego pojecia o linuksach, dlatego tez prosze przestan pieprzyć!

JA NIKOGO NIE NAMAWIAM DO KORZYSTANIA Z LINUKSA!
      wykazalem ci juz jak bardzo sie mylisz!
    • Gość: gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 08:26
      jeb|\/ij sie w leb cieslak ...! 7 x
    • von.g Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 22.08.09, 09:39
      Hehe widze ze wystarczy , niezaleznie od kontekstu , raz wymienic slowo Linux i odazu cala masa flustratow "udowodni" Ci ze Linux sie do niczego nie nadaje :)

• Gość: bulgot Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 16:47
      Bo się nie nadaje. :)
    • Gość: kanon Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.toya.net.pl 22.08.09, 19:27
      dobra, linuksiarze, zamknac mordy i kompilowac jadra, hehe
    • Gość: v Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.art.pl 22.08.09, 22:06
      Win 7 jest fajny, od kilku dni uzywam wersji RTM (oryginal z MSDNAA :) i naprawde przyjemny system - szybszy od Visty, wygodniejszy, sprawniejszy (faktycznie caly sprzet mojego laptopa od razu sie zainstalowal, na Viscie x64 musialem sciagac stery od innych modeli) i ogolnie bardzo przyjemnie sie pracuje. Rewolucji nie ma, ale dobra stara ewolucja.

Jedyne co mi sie bardziej w Viscie podobalo, to wyglad paska zadan - tez W7 jest zbyt plaski :)

Aha, co do tych 32-bitow i 4GB, to owszem istnieje cos takiego jak PAE. Problem w tym, ze jest to tylko maskowanie fizycznego adresu (nadal 32-bitowego), virtualnym (48 bitow). W praktyce wyglada to tak, ze moze i w okienku sobie jest napisane "4GB", ale pojedynczy program ma nadal dostep maksymalnie do 3GB. Dopiero systemy 64bitowe pozwalaja na pelny dostep do calej przestrzeni adresowej
    • Gość: v Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.art.pl 22.08.09, 22:13
      A, zapomnialbym - Linuxa to sobie mozna uzywac albo w serwerach (i to tez nie do konca) albo zeby podbudowac sobie ego ("ale jestem fajny haxor, uzywam linuxa, narody klekajcie"), ale absolutnie nie do uzytku codziennego, a tym bardziej produkcyjnego.

Jest to system zbyt niewygodny, na ktory sporo oprogramowania to garazowe wytwory, ktorych nikt poza autorem nie rozumie i wiekszosc ludzi nie daje rady poprawnie obsluzyc bez sleczenia nad nim godzinami, zawierajacy takie archaizmy, ze blizej mu miejscami do dinozaurow niz zastosowan XXI wieku.

Poki ktos nie usiadzie i nie napisze polowy tego systemu od nowa, poki glowne jego skladniki beda pisane przez domoroslych "miszczow", bez normalnego interfejsu, dokumentacji czy helpa, poty bedzie to systemik-ciekawostka, niszowy, z ktorym malo kto sie liczy.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 23.08.09, 02:58
      @limo:

Nie chce mi sie komentowac Twoich kolejnych wypocin, bo mnie juz nudzi to "linux moze wiecej" bez jakichkolwiek konkretow oprocz "buuuu, a mnie nie stac na windows".

Chcialbym tylko zwrocic Ci uwage, ze zabawnie policzyles cene Windows Home Server.

80EUR to jest koszt licencji OEM. Jak juz masz komputer to to wszystko co potrzebujesz.

Co do ceny 1000 USD (zwroc uwage ze napisalem PONIZEJ 1000 USD), to jest to cena HP za gotowy system, czyli komputer + licencja.

I jest to sporo ponizej, bo masz do wyboru nastepujace konfiguracje:

HP MediaSmart Server LX195
      640GB storage (up to 5TB), 1,6GHz Atom, 1GB RAM, 3,5/25W (!)
      399 USD (!!!)

HP EX485
      750GB (up to 9TB), 2GHz Celeron, 2GB RAM, 1/50W
      599 USD

HP EX487
      to samo co 485, tylko 1,5TB storage
      749 USD

Tak wiec, wybacz, ale jak mi pokazesz sklep w ktorym kupie linuksowy serwer za 400 USD, ktory bedzie mial porownywalne funkcje (na przyklad wbudowana integracje z Amazon S3, czy gwarancje producenta door-to-door, oprogramowanie klienckie zgodne z MSWin itd.), to z checia sie skusze :)

Bredzisz, synu, a nawet googla nie potrafisz uzyc :)
    • Gość: piszczyk^3 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 23.08.09, 12:09
      @kretynofil:
      Ale z tym LX to grubo przegiąłeś.
      Chętnie posłucham, jak ___legalnie___ nabyć licencję OEM do mojego kompa?
      ---
      22.08.09, 22:13
      Gość: v
      Nigdy nie podpisałbym się pod czymś takim imieniem i nazwiskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka