szwager_z_laband 10.08.06, 15:07 dzisiej ida do kina;) trailer.uip.de/trennungmithindernissen/trailer_full.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 10.08.06, 16:07 sprobuj sam: trailer.uip.de/trennungmithindernissen/ Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: jak sie rozerwac? 10.08.06, 22:36 i co? rozerwołeś sie? abo jestyś jeszcze cały;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 11.08.06, 15:03 jo sie i usmiou i rozerwou, a moja jak zwykle juzas se pora uezkow stracioua - czamu te frelki zowdy slimtajom na filmach??? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 11.08.06, 15:33 files.humor.li/getfiles.aspx?id=6691 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 11.08.06, 15:46 files.humor.li/getfiles.aspx?id=5168 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 11.08.06, 19:16 prawiech oglondou take cos: Poczatek XXIII wieku. Gdzies na trzech poziomach Nowego Jorku mieszka kobieta o niebieskich wlosach, ktora placze niebieskimi lzami. Nazywa sie Jill Bioskop. Horus, skazany na smierc przez swoich towarzyszy bog o glowie sokola przebyl pol wszechswiata, by ja odnalezc. Zostalo mu siedem dni zycia, aby spotkac sie z Jill w labiryncie miasta i uwiesc ja, co zapewni mu niesmiertelnosc. Do tego potrzebne mu le ludzkie cialo. Uzyczy mu go Alcyd Nikopol, wiezen polityczny, zahibernowany 30 lat temu za to, ze zbyt wiele wiedzial o rzadzacej Nowym Jorkiem dynastii Allgoogow. Horus, Nikopol i Jill Bioskop - osobliwy trojkat, w ktorym wszystko sie splata: glosy, ciala, wspomnienia. Wszystko, procz milosci, ktora wybuchnie tam, gdzie nikt sie jej nie spodziewa ..." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 11.08.06, 20:39 www.pod-zaglami.pl/06/slaskie-reggae.mpg Odpowiedz Link
liza1000 Re: jak sie rozerwac? 12.08.06, 17:07 Ja pojde na Wystawe "Wymuszone Drogi" Mysle dobra bedzie rozrywka w niedziela :-) Odpowiedz Link
gorol_slask Re: jak sie rozerwac? 13.08.06, 11:26 Ide se ze rodzino na wystawa "Wymuszone Drogi" popaczec jak niemce w dupe brali zabawa murowano !!! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: jak sie rozerwac? 13.08.06, 11:46 Twórcy wystawy pokazali dziewięć przykładów dwudziestowiecznych deportacji, wysiedleń i wypędzeń - począwszy od tureckich represji wobec Ormian w czasie I wojny światowej, poprzez przymusowe wysiedlenia Niemców po 1945 roku z Europy Środkowej i Wschodniej, aż po "etniczne czystki" na Bałkanach w latach 90. Dużo miejsca poświęcono Polsce - niemieckim represjom wobec Polaków w czasie okupacji 1939-45, a także deportacjom obywateli polskich do ZSRR w latach 1939- 1941. Wśród 280 eksponatów znajduje się sztandar polskich Sybiraków z Trzebiatowa oraz dzwon z niemieckiego statku "Wilhelm Gustloff", zatopionego w 1945 roku na Bałtyku przez radziecki okręt podwodny. jak to prowda w oczy kole niykierych,co?---i jak to sie niykiere wstydzom pod swojim stałym Nickiem pisać to co myślom--heheeehe Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 16.08.06, 13:58 Dzisiej polecom wszyskim frelkom(ale synczyskom tysz!) maszkytnie szkryfniono - kajniykaj po naszymu, ksionzka pt "Moje Remedium" - autorka to je Ewa Prochaczek. Sam mauy konsek: "Na przykłod mieli my ksiyndza co sie nazywol Palka. Za komuny kozali mu w magistracie dac sie przepisac na Pałka, na co łon im pedzioł " jak sie bydzie godac na Polska Połska, to jo sie przepisza." i jeszcze jedyn:) "Co ty sam robisz i kogos przismykoł. Niy udowej, ze nie rozumisz po naszymu. Lozerwij dziub i powiydz cos. Co cie tak przisztopowało. To zodno ganba łozynic sie ze slonskom dziołchom, teroski bardzi pasujom ci take mumie z muzeum? Przeca z gymby widac, ze to gorolica." :)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 16.08.06, 14:00 Ewa Prochaczek - Ryszard Tol "Moje Remedium czyli blank fjne dziecinstwo" Wydawnictwo Tolek Mikolow, ul. Zwirki i Wigury 1 (to je ta drukarnia kaj kedys Miarka wydowou!) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 16.08.06, 14:17 miauo byc Til a niy Tol - przepraszom! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 29.08.06, 13:22 prawie czytom "Wiatr od Odry" Niykrawca - piykno ksionzka naprowdy i richtik slonsko. Pouno w niyj je starkow, Utopkow, slonskyj wsi i Hanysow:) czytou juz to ktos? Odpowiedz Link
ballest Re: jak sie rozerwac? 29.08.06, 13:34 Niy, ale bydam niedugo w Glywicach to moze kupiam! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 30.08.06, 11:15 jo jom dostou we antykwariacie:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 30.08.06, 11:31 "Opowiadala oczywiscie takze o morze, siostrze Odrabili, i o Utopku, w skrocie nazywanym Uto, synu pradawnej mieszkanki rzeki. Odrobila wciaz jeszcze drzemala na dnie Odry, od wielu tysiecy lat. I zielone od glonow wody plynely nad nia w dal jak chmury nad ziemia, i beda tak pieknie plynely, tworzac male wiry i pieniste pecherzyki, jeszcze wiele tysiecy lat, ktore ona przespi niczym jedna noc. Kto jednak zachowal niewinne serce,ten uslyszy jej dobywajace sie z glebi senne slowa i ujrzy tez wynurzajacego sie Utopka, ktory poda mu na brzegu reke, aby go z nienacka uprowadzic do szmaragdowego podwodnego zamku matki, gdzie ani czas, ani cierpienie nie drecza duszy i gdzie panuje wieczny pokoj." prowda ze piykne? :) ps tuplikowou to Andrzej Lam a posuowie daua Joanna Rostropowicz Odpowiedz Link
annak12 Re: jak sie rozerwac? 30.08.06, 19:37 szwager_z_laband napisał: > prawie czytom "Wiatr od Odry" Niykrawca - piykno ksionzka naprowdy i richtik > slonsko. Pouno w niyj je starkow, Utopkow, slonskyj wsi i Hanysow:) > > czytou juz to ktos? Ja ją miałam,ale tylko w zasięgu wzroku:),wybrałam "treściwsze". Zapowiada się jednak nieżle:)) "Akcja powieści toczy się w gospodarstwie małorolnego chłopa na przedmieściu Opola. Jest mistrzowskim opisem życia dziewiętnastowiecznej społeczności górnośląskiej, duchowym odzyskaniem utraconego „śląskiego raju”, uroków jego przyrody i jedynej w swym rodzaju atmosfery panującej w dawnych latach na Śląsku." Odpowiedz Link
ballest Re: jak sie rozerwac? 30.08.06, 22:45 Anienko, Tys se uostatnio richtig WIELKOU SLONZACZKA zrobioua, kaj to mom zapisac? Odpowiedz Link
annak12 Re: jak sie rozerwac? 31.08.06, 09:25 ballest napisał: > Anienko, Tys se uostatnio richtig WIELKOU SLONZACZKA zrobioua, Spostrzegawość i skromność to Twoje naj... .....:) >kaj to mom > zapisac? no,już napisałeś,a... podlizywanie nic nie da;) Odpowiedz Link
ballest Re: jak sie rozerwac? 31.08.06, 09:30 szczegolnie to to drugie mie cechuje;) Slonzoki zawsze skromne bouy, wierz mi anienko. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: jak sie rozerwac? 31.08.06, 10:45 heheee i kto to godo;) ballest napisał: > szczegolnie to to drugie mie cechuje;) > Slonzoki zawsze skromne bouy, wierz mi anienko. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 31.08.06, 11:17 fajnie ze te zdanie sam daua, bo prawiech sie zastanawiou co sam jeszcze dodac:) a mozno jeszcze to? "Snilo mu sie, ze jest miedzy Cyganami, ale tymi dostojnymi, bogatymi, ktorzy nosili aksamitne kapoty i zlote obraczki w uszach, i blyszczace lancuchy na szyi z drogich kamieni lub dukatow - miedzy Cyganami, ktorych nikt jeszcze z bliska nie ogladal, a ktorzy budzili u wszysstkich podziw swoimi kosztownymi wozami i dumnie stapajacymi siwkami i kucykami. I oto jemu, wlasnie jemu, Hankowi, przytrafilo sie to niebywale szczescie, ze jest podejmowany jako jeden z nich ..." Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 02.09.06, 12:27 a tera czytom jak to roz we gospodzie tancowali we nocy i wlazuy dzi dziouchy co je zodyn nyznou. chopcy z nimiy wyribiali we tancu jak pieron, ale naroz jak pizuo na zygorze to czimali do tanca niy< frelki ino strachy na wroble:)) to mi przipomino pora inkszych tekstow, tysz jedyn co sam roz Rita daua:) Odpowiedz Link
rita100 Re: jak sie rozerwac? 02.09.06, 20:00 Chodzi Ci o to Laband ? Tylko przeczytaj uwaznie , to jest bardzo fajne Nad zieczorem znalazła sie panna do niego. "Mój kochany bracie" móziła ta panna do niego. To mu pożiedziała, co " ta żnija to buła moja matka, a ta kobyła siostra, a ten kotek to jestem jo". Teroz co noc to będo przychodzić z muzyko i będo skokać, i tańcować w tej izbzie, i będo go wołać i drzeć, i wywalo go z łóżka, i będo go kamlować (szarpać) i go nareszcie potno. A 'un nie móził nic , tlo słuchał. Jak oni przyjechali, to 'un udawał, że spsi. I tedy przyszli, i natańczyli sie, i pocieli go na kawałki, tak, jak ta panna poziadała. I tedy przyszła ta matka i te dwa córki, i zaczeli te kawałki składać. Poskładali w łoże nazad i psierzyno przykryli. I na zrenku (o ranku) przyszła panna sie p'itać, jek 'un spał, 'un odpożiedział, co słodko spał, co nic nie zi (nie wie). Odpowiedz Link
rita100 Re: jak sie rozerwac? 02.09.06, 20:02 "Kochany synu, jeś dwa nocki wycierzpsioł (wytrzymał), teroz ta trzecia będzie gorsza, ale prosze cie, śpsij i sie nie odzywaj. Teroz gwołt buło, ale teroz sto razy żięcej będzie, niż przed tem buło". Jak na żieczór poszed spać, to znów muzyka jeszcze głośniejsza buła. To znów tańcowali, skokali, burgotali i wołali go, co ma sie odezwać i z łoża wywalali, aż go na dwór wyrucili i ryczeli, co sie ma odezwać. I derli go, i bzili, i na muze pocieli, i dwunasta wybziła, i musieli uciekać. Za sile przyszła matka i te dwa córki, i wzieli go, postykali te kruszynki w łoże i płakali, i sztukowali, i łzami oblewali, że braciszka nie mogo zetchnąć (złożyć). Jak pokładli wszystko, to psierzyno zakryli i znów poszli precz. hehe To była rozrywka ;)))) Marzysz o takiej ? ;))) Odpowiedz Link
ballest Re: jak sie rozerwac? 02.09.06, 23:02 Rita nom tu cos wkuodou ale wlasciwie tym jeji wkuodaniem udowodniou Niemieckosc Slonska, yno uona uo tym nie wie!;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 09.09.06, 21:26 szwager_z_laband napisał: > fajnie ze te zdanie sam daua, bo prawiech sie zastanawiou co sam jeszcze dodac: > ) > > a mozno jeszcze to? > > "Snilo mu sie, ze jest miedzy Cyganami, ale tymi dostojnymi, bogatymi, ktorzy > nosili aksamitne kapoty i zlote obraczki w uszach, i blyszczace lancuchy na > szyi z drogich kamieni lub dukatow - miedzy Cyganami, ktorych nikt jeszcze z > bliska nie ogladal, a ktorzy budzili u wszysstkich podziw swoimi kosztownymi > wozami i dumnie stapajacymi siwkami i kucykami. I oto jemu, wlasnie jemu, > Hankowi, przytrafilo sie to niebywale szczescie, ze jest podejmowany jako jeden > > z nich ..." www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=31 Odpowiedz Link
ballest Re: jak sie rozerwac? 09.09.06, 21:30 Laband tyn Peter Dugosz Z RASu tyn mi se podobou, za takim stojam! ale niy za naszymi Blenderami! Odpowiedz Link
szwager_z_laband najlepiyj udowac Greka:)) 02.09.06, 13:23 serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3558047.html Odpowiedz Link
rita100 Re: maryjónek posiołłam - rocznik 1866 02.09.06, 20:05 Jak sie Kajśka urodziła, ogródeczek ogrodziła, maryjónek siołła, bo mu bardzo przoła. Ej, mój miyły maryjónku, sieja jo cie po zagónku, chto cie siywoł byndzie, jak mie tu nie byndzie. Mam ja jeszcze jedna siostra, ona jeszcze nie urosła, ta cie siywać byndzie, jak mie tu nie byndzie. Jak sie chlopcy dowiedzieli, na maryjón przylecieli, narwali go wielle, bo to piękne ziele. Ej, wy chlopcy, nie deptejcie, maryjon nie targejcie, bo maryjon drogi nie pod wasze nogi. Rozalia Anlauf 1866 Odpowiedz Link
ballest Re: maryjónek posiołłam - rocznik 1866 02.09.06, 20:20 Rosalie Anlauf Juzas Niemka;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: maryjónek posiołłam - rocznik 1866 02.09.06, 23:01 dzisiej sam idzie richtik ino do szpasu:) Odpowiedz Link
rita100 Re: jak się rozerwać 02.09.06, 23:09 musze kończyć rozrywke , dzisiaj internet słabiutko się sprawuje , slabiutko, tak wolniusieńko, co rozerwać się nie idzie ;)))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak się rozerwać 02.09.06, 23:11 jo tysz ida zaro nynac, bo jutro i do roboty musza a i goscie ze chorzowa bydom:) pyrsk! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak się rozerwać 02.09.06, 23:15 on je ze Chorzowa a ona ze Karwiny:) Odpowiedz Link
rita100 Re: jak się rozerwać 05.09.06, 20:07 Wspaniały był koncert wspomnień w Sopocie - bedzie powtórka w tv w czwartek - polecam Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jak sie rozerwac? 13.09.06, 15:21 www.sonypictures.de/index.html/landing/capote/index.html to id azaro obejzec;) Odpowiedz Link