socer-schlesier 27.08.06, 01:02 Myślę że drużyna z Gliwic(Piast) ma szanse zaistnieć wreszcie w pierwszej lidze polskiej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Piast Gliwice. 27.08.06, 14:16 som jakes fuzbalisty chyba ze Glywic powouane do polskyj kadry(?) Odpowiedz Link
dede99 Re: Piast Gliwice. 27.08.06, 17:25 Socer, co Ty w garbate Aniolki wierzysz;-)???? Piast najstarszy drugoligowiec w 1 Lidze,he,he Szwager na MS w Polski kadrze niy bylo ani jednygo zawodnika ze Slaska. same trolole Odpowiedz Link
ballest Re: Piast Gliwice. 27.08.06, 20:12 Na MS nie bouo tysz Slonzoka w polski kadrze! Odpowiedz Link
ramon6 Re: Bardzo dobrze, że nie było. 27.08.06, 20:23 stix napisał: > Ślązacy to nie Polacy. kaj mousz recht, tam mousz recht;-) Odpowiedz Link
podziwok Re: Bardzo dobrze, że nie było. 27.08.06, 20:27 stix napisał: > Ślązacy to nie Polacy. :o))) Niych to kery wciepnie na jako silezjana, możno tego trolla zabanujom ;) Odpowiedz Link
dede99 Re: Bardzo dobrze, że nie było. 27.08.06, 21:25 ramon6 27.08.06, 20:23 + odpowiedz stix napisał: > Ślązacy to nie Polacy. kaj mousz recht, tam mousz recht;-) ;-)))))))) Odpowiedz Link
ballest Re: Bardzo dobrze, że nie było. 27.08.06, 22:04 Widzisz, jednego my juz przekonali;) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Bardzo dobrze, że nie było. 28.08.06, 09:49 Tam gdzie grają Ślązcy zawsze są efekty.Nigdy bym się nie spodziewał że Niemiecka Reprezentacja tak dużo osiągnie na M.Ś. A to głównie dzięki Ślazakowi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Bardzo dobrze, że nie było. 28.08.06, 12:50 chopcy mocie recht, ale jo sie ino pytom eli we ostatnich dniach niy powouali do polskyj reprezyntacji dwoch fuzbalistow ze Piasta? Odpowiedz Link
szwager_z_laband do lat 21 29.08.06, 07:24 Tomasz Podgórski i Łukasz Żyrkowski otrzymali powołania do reprezentacji Polski do lat 21 na mecz eliminacji Mistrzostw Europy z Łotwą, który odbędzie się 16 sierpnia o godz. 17:30. Zgrupowanie przed tą potyczką rozpocznie się 13 sierpnia. Dla Łukasza Żyrkowskiego nie jest to debiut w biało-czerwonych barwach, gdyż przywdziewał już koszulkę z orłem na piersi w młodszych kategoriach wiekowych. Tomasz Podgórski natomiast ma za sobą występy w kadrze, lecz tylko w meczach towarzyskich. Zawodnicy gliwickiego Piasta są jednymi z nielicznych, którzy zostali powołani z klubów drugoligowych. Uznanie w oczach trenera Andrzeja Zamilskiego znalazł jeszcze tylko Przemysław Kocot z Górnika Polkowice. - To duże wyróżnienie dla naszego klubu, cieszę się, że ktoś dostrzegł tych chłopaków - skomentował powołania trener Piasta Gliwice, Jacek Zieliński, któremu decyzja selekcjonera pewnie trochę popsuła szyki przed meczem 4. kolejki II ligi z Miedzią Legnica 18 sierpnia. Odpowiedz Link
ballest Re: do lat 21 29.08.06, 07:28 ano, a jou juz myslou, ze do Reprezentacji Polski ! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do lat 21 29.08.06, 07:53 myslisz ze tak daleko niy zandom? jak som Gorole to zandom, niyma obaw;) Odpowiedz Link
ballest Re: do lat 21 29.08.06, 08:13 Z niejakim Podgorskim uech do klasy chodziou, uon grou tysz w Piascie. Uoba som Gorole, tak myslam! Godosz Slonzokow juz nuie bierom do reprezentacjim a wiysz czymu? Bo uonui myslom, ich miejsce jest w innej reprezentacji a niy polskyj. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do lat 21 29.08.06, 08:16 a tak na powaznie, oglondouch tam jednego co je w odnich reprezyntacji a je obywatelym niymieckim ... Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Piast Gliwice. 29.08.06, 14:22 dede99 napisał: > Szwager na MS w Polski kadrze niy bylo ani jednygo zawodnika ze Slaska. Ale z was paciuloki:)) w samym meczu Polska-Niemcy w końcowym kwadransie więcej Ślązaków na boisku miało polskie koszulki, niż niemieckie. Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Piast Gliwice. 29.08.06, 15:15 Marcin Baszczynski-urdzony w Rudzie Slaskiej Jerzy Dudek urodzony w Rybniku Damian Gorawski-urodzony w Rudzie Slaskiej Ireneusz Jelen -urodzony w Cieszynie Odpowiedz Link
ballest Re: Wszyscy czterej to Slazacy:-) 29.08.06, 16:27 co jou wiym to Dudek nie grou na WM, choc se mogam mylic, bo jako polski Hanys musisz lepi wiedziec! Odpowiedz Link
dede99 Re: Wszyscy czterej to Slazacy:-) 29.08.06, 19:06 Ballest,mosz recht Dudka na MS niy bylo. Odpowiedz Link
ballest Re: Wszyscy czterej to Slazacy:-) 29.08.06, 19:09 czyli wesouymu hanysowi wierzyc nie idzie, czyli kuamcom jest, chnet bych napisou, hadziaj;) ale tego nie zrobiam! Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Wszyscy czterej to Slazacy:-) 30.08.06, 00:37 Gorawskiego też nie było, chociaż miał być:) co nie zmienia faktu, że Ślązacy Jeleń i Baszczynski byli w polskiej kadrze na WM. Zresztą to nie wszyscy:) To, jak, czy w takim razie dede i spółka to kuamcy?:) Odpowiedz Link
ballest Re: Wszyscy czterej to Slazacy:-) 30.08.06, 06:03 Jeszcze Gorawskiego nie bylo, no to nie wiem fto tam grou na polski stronie ze Slonzakow, bo na niemieckiej gralo cztyrech! Przynajmni w Fuzbalu widac, kaj se punkt ciynszkosci Slonska przesunou. Odpowiedz Link
ballestrem Jakich czterech Slazakow?????:-)))))))) 30.08.06, 09:01 Ballest nie osmieszaj sie:-) Ballack to zaden Slazak:-))))))) Görlitz jest samo slaskim miastem jak Sosnowietz:-)))) A ten czwarty Slonzok to kto???? Odonkor, Asamoah????????? Odpowiedz Link
ballestrem Re: Jakich czterech Slazakow?????:-)))))))) 30.08.06, 09:08 Mariusz Lewandowski (ur. 18 maja 1979 w Legnicy, tysch Slonzok Odpowiedz Link
ballest Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil ;) 30.08.06, 09:16 widzisz, ze Ciebie zodyn osmieszac nie musi, bo som to robisz. Görlitz juz zawsze uwazano, za perla Dolnego Slonska! Ty moze zes tu jedyny je, co uo tym nie wie. ale wiym, ze do ciebie cos takiego dotrzyc nie moze, bo komoreczka zajeta przez Jankiela! Odpowiedz Link
ballest Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 09:19 Wiym, ze do 4 liczyc nie umiysz bo jak, tyn czworty to Bernd. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 09:35 nasz Hausmajster ze sosnowca i pora inkszych abnegastow sam cos pyrskuo ale im niy wylazuo:) no chopcy to tewra konkretnie kery reprezyntant Polski ze ostatnich WM je Slonzokym? ale bez farmazonow i wymigiwan! Odpowiedz Link
annak12 Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 09:45 Piłkarzem pochodzącym z Górnego Śląska w reprezentacji Polski na WM jest ireneusz Jeleń(ur. Cieszyn) i Marcin Baszczyński(ur.Ruda Śl.) Na Mundialu grało sześciu piłkarzy z Górnego Ślaska i jeden z Dolnego Śląska:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:11 Ana, jo sie pytou eli to som Slonzoki? Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:22 Jeżeil Ty pytasz, czy Baszczyński, Jeleń i Lewandowski (urodzeni i wychowani na Śląsku) to Ślązacy, to ja pytam, na jakiej podstawie za Ślązaków uważasz Klose, Podolskiego, Ballacka i Schneidera? Uzasadnij po kolei. I niy ma rze "kozdy jeden je Slonzok":) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:27 panie hausmajster osmiyszocie sie - Podolskego familia znom klose som sie na tyn temat wypowiado, o Schneiderze zech juz sam szkryflou a Ballack bou sam juz tysz spominany = idzie sie wadzic o slonskosc Zgorzelca ale niy idzie sie wadzic o slonskosc sosnowca == wiym ze cie za kozdym razym szlag trefio jak wypowiadom zwrot Czerwone Zaguymbie :) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:33 szwager_z_laband napisał: > Podolskego familia znom Znasz, i co z tego wynika? Kionkret, Szwager:) > klose som sie na > tyn temat wypowiado Gdzie i kiedy? Szukam tych wypowiedzi i znaleźć nie mogę:) > , o Schneiderze zech juz sam szkryflou Nie Ty jeden:) właśnie ze Schneiderem zsam przyznałeś, że nie wiadomo, jak to z nim jest. Skoro on sam się przyznaje, ze jest z Jeny, to dlaczego uważasz go za Ślązaka? > a Ballack bou sam juz tysz spominany = idzie sie wadzic o slonskosc Zgorzelca Ino ja się pytam o śląskość Ballacka:)) Czy Ruda Śląska, Cieszyn i Legnica to nie Śląsk? > ale niy idzie sie wadzic o slonskosc sosnowca Na WM nie było nikogo z Sosnowca:)) > == wiym ze cie za kozdym razym szlag trefio jak > wypowiadom zwrot Czerwone Zaguymbie :) Przeceniasz się:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:38 zrozumiec musisz to gynau tak jak jo to szkryfnou, a co do reszty to zmiynious ino moje pytanie na inksze - w takim wypadku ale ci odpowiym inaczyj. Niy styknie byc urodzonym we slonsku coby byc slonzokym. Mogesz tera zrozumiec jako je roznica miyndzy nami a Tobom. Niy odmawiom slonskosci ale zodnymu kere mo jom we sercu - ty jyj w moim pojynciu/i niy ino moim/ niymosz. kropka Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:43 szwager_z_laband napisał: > Niy styknie byc urodzonym we slonsku coby byc slonzokym. No to właśnie dlatego pytam, skąd przeświadczenie o śląskości Schneidera i Ballacka (Miro i Poldiego Ci na chwile odpuszczę, aczkolwiek pamiętam, co Poldi mówił o swoim sercu). Dlaczego dla Baszczyńskiego i Jelenia oczekujesz analizy zawartości serca:) a dla Ballacka wystarczy miejsce urodzenia (skądinąd dla mnie mało śląskie, ale już pal sześć). Jak dla mnie to cholernie wybiórcze. > Mogesz tera zrozumiec > jako je roznica miyndzy nami a Tobom. Niy odmawiom slonskosci ale zodnymu > kere mo jom we sercu - ty jyj w moim pojynciu/i niy ino moim/ niymosz. Ja tam od zawsze twierdziłem, że jestem gorol:) chociaż akurat na temat mojego serca to wielkiego pojęcia nie masz. Zapytaj Arniego:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:50 co znaczy przeswiadczynie - sprawy zech sam przedstawiou jako jedyny tak jak sie majom(np wypowiedz Schneidera na odniego zajcie)? A wypowiedz Podolskego nadimpretowauy juz tysz polske media(zresztom niy ino polske:), tak ze niy dziwi mie Twoje zdanie na tyn temat. niy musza sie zodnego pytac, przekonouech sie som :) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:02 O przeświadczeniu Ballacka na razie nic nie pisałeś. Mieszasz się:) No to jak sie o Ballacku przekonałeś? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:06 jka bys bou slonzok to bys czytou i niymiecke np fora, a tam bys na co drugim kroku znod cos podobnego:) 66.102.9.104/search?q=cache:3G1jl2LjprEJ:forum.uni-due.de/viewtopic.php%3Fp%3D80615+schlesier+Ballack&hl=de&gl=de&ct=clnk&cd=3 Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:12 szwager_z_laband napisał: > jka bys bou slonzok to bys czytou i niymiecke np fora chrzanisz:) sensem życia nie jest czytanie wszystkich możliwych forów nie czytam np. ani forum Onetu, ani GKW, ani Gliwiczan - bo po prostu nie mam czasu, tym bardziej na czytanie forów niemieckich i sznupanie , a tam bys na co drugim > kroku znod cos podobnego:) > > 66.102.9.104/search?q=cache:3G1jl2LjprEJ:forum.uni-due.de/viewtopic.php%3Fp%3D80615+schlesier+Ballack&hl=de&gl=de&ct=clnk&cd=3 Ale to jest na zasadzie "jeden pan sobie powiedział". Czyli wartość zerowa. Tylko autoryzowane wypowiedzi zainteresowanych akceptuję, bo ten Twój link mógłbym zrównoważyc dziesiątką linków do tekstów o "Polakach w niemieckim ataku":) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:15 jak tak uwazosz to nic za tzo niy poradza - czi mozno uwazosz ze prowda LEZY INO WE POLSKICH MEDIACH? Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:31 Nie, to Twój wymysł:) Nie wierzę tekstom nieutoryzowanym, czy polskim, czy niemieckim. To jak ze śląskością Ballacka i Schneidera, doczekam się na autoryzowany konkret? Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:42 Klose- jest Slonzokim we 1/2(matka to gorolka) na Slonsku mieszkal 8 lat w Opolu Podolski- tyz krojcok ,na Slonsku mieszakal 2 lata w miescie Gliwice,ktore jest w ponad 90% zamieszkane przez potomkow naplywowych.W obu tych miestach wlasciwie nie ma ludzi mowiacych w dialekcie slaskim.Co do Jelenia,Baszczynskiego,Dudka i Gorawskiego ,to oni pochodza z Bardzo slaskich miast w Rybniku,Rudzie i Cieszynie zdecydowana wiekszosc mieszkancow to Slazacy. Odpowiedz Link
wesoly_hanys Andersowiec:-) 30.08.06, 13:49 Ballack jest o wiele bardziej Serboluzyczaninem jak Slazakiem:-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=43674915&a=43674915 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Andersowiec:-) 31.08.06, 13:06 z tym sie moga ewyntualnie zgodzic, ale to ze w jakims miescie miyszko mauo abo duzo slonzokow niy je na nic dowodym Odpowiedz Link
thomx Ballack to Slowianin! 01.09.06, 11:22 wesoly_hanys napisał: > Ballack jest o wiele bardziej Serboluzyczaninem jak Slazakiem:-) > > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=43674915&a=43674915 Michael Ballack (ur. 26 września 1976 w Görlitz, pochodzenia serbołużyckiego) – niemiecki piłkarz, grający na pozycji pomocnika. Jest podstawowym zawodnikiem reprezentacji Niemiec. pl.wikipedia.org/wiki/Michael_Ballack Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:29 Anno, a od kiedy to Goerlitz to Górny Śląsk?:)) A poza tym nie uwzględniłaś Ślązaków w reprezentacji Czech. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:31 nauczcie sie czytac panie hausmajster Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:35 Anna napisała: "Na Mundialu grało sześciu piłkarzy z Górnego Ślaska i jeden z Dolnego Śląska:)" Z Górnego na pewno: Klose (Opole), Podolski (Gliwice), Baszczyński (Ruda), Jeleń (Cieszyn). Z Dolnego na pewno: Lewandowski (Legnica). Zostają Ballack z Goerlitz i Schneider z Jeny:) Czego nie zrozumiałeś, Szwager?:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:40 Ana szkryfua "Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil Autor: annak12 Data: 30.08.06, 09:45 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Piłkarzem pochodzącym z Górnego Śląska w reprezentacji Polski na WM jest ireneusz Jeleń(ur. Cieszyn) i Marcin Baszczyński(ur.Ruda Śl.) Na Mundialu grało sześciu piłkarzy z Górnego Ślaska i jeden z Dolnego Śląska:)" reszta to ino Twoje insynuacje:)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:44 A Ty się doliczysz tych sześciu Górnoślązaków? No to czekam:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 12:51 jo ich niy liczou, ale jo poradza zrozumiec co znaczy jedyn:) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:03 Jo tysz rozumia, ino sia pytom kery:) ale do sześciu poredzisz liczyć?:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:09 czepiosz sie dziouchy i tela, jeszczo roz ci padom - wypowidz sie czyto couko a niy biere ino to co ci pasuje prawie. Jak to uwzglyndnisz to bydziesz sie mozno wiyncyj rozumiec ze ludzmi na forach i mozno bys nbou dalyj hausmajstrym :)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:15 szwager_z_laband napisał: > czepiosz sie dziouchy i tela, jeszczo roz ci padom - wypowidz sie czyto couko a > > niy biere ino to co ci pasuje prawie. Jak to uwzglyndnisz to bydziesz sie mozno > > wiyncyj rozumiec ze ludzmi na forach i mozno bys nbou dalyj hausmajstrym :)) No to właśnie wziąłem całą wypowiedź i próbuję się doliczyć tych Górnoślązaków:) A hausmajstrem przestałem być, to tak zdecydowałem. Jeżeli uwierzyłeś Ballestowi, że to jego dzieło, to.. współczuję:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:21 U nos sie niy godo "chrzanisz" u nos sie godo "fulosz jak mulosz":)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:31 Rzech szkryflou po polsku:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 31.08.06, 13:05 coby pokozac co szkryflajom na tyn temat: www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=2 Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 11:14 Ten link tłumaczy, skąd Anna wzięła swoje liczby:) Mógłbym oczywiście potraktować go jako dowód nieśląskości Schneidera:) ale znacznie lepiej pokazuje on, jak łatwo jednym niedokładnym tekstem wzbudzić w innych wrażenie autorytetu. Bo o Ślązakach Baszczyńskim: pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Baszczy%C5%84ski czy Lewandowskim: pl.wikipedia.org/wiki/Mariusz_Lewandowski zapomniano, podobnie jak o powołanym już na WM i potem wycofanym Gorawskim.. pl.wikipedia.org/wiki/Damian_Gorawski Rozumiesz teraz, co mam na myśli, Szwager? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 11:28 widza ze mosz jakes dowody na odnich slonskosc - no to podziel sie nimi bo w Niymcach nikaj o nich jako o slonzokach niy suyszouech:) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 11:54 No ja. Ciula se ze mnie robisz? Ja na razie żadnych dowodów na śląskość Klosego, Podolskiego czy Ballacka nie zobaczyłem, poza niekompletnym tekstem ze strony opolskiego RAŚ... Aha, Szwager, żeby nie było - ja _nie_wykluczam_, że oni są Ślązakami. Czekam tylko na uzasadnienie, i to mądrzejsze, niż jakieś teksty z forum.. Zwłaszcza że tych wskazanych przeze mnie za Ślązaków z jakiegoś powodu nie uznajesz. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 11:56 suchej, my sam juz podowali drzewo genealogiczne od Klosego a familia od Podolskego miouech okazja poznac - jak to ci niy styknie to nic na to niy poradza ... Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 11:59 Pamiętam drzewo genealogiczne Klosego. Sporo fajnych nazwisk, np. Sosna:) I co charakterystyczne - jakoś niezbyt było rozbudowane w części dotyczącej jego matki Barbary Jeż. A co do Poldiego - poznałeś i co z tego? Pytałeś o narodowość? I jaka była odpowiedź? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:06 jednoznaczno i to po niymiecku:)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:17 czyli w BRD pytałeś?:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:22 niych Ci styknie ajnfach ja ... Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:26 na upartego mógłbym wymyślić, że rodzina mojego kumpla z Gliwic zna Budzińskich i wie, że to Polacy - taki to mniej więcej dowód.. ale pal licho, póki co mnie nie przekonałeś Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:38 niy niy byda sam od nikogo prywatnych rzeczy na wiyrch wysmaczou - wszysko mo swoje granice! Ty ale o tym niywiysz, pra:)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:41 ale powoływać się na te prywatne rzeczy Ci wolno? ciekawa logika.. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:44 ty mi wierzyc niy musisz! Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:54 No nie muszę, przez co nie musze się czuć przekonany. Ale to i tak tylko sprawa Poldiego:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 12:57 przinajmiyj w tym sie zgodzomy:) Odpowiedz Link
ballest Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 13:07 stad sie wzieli: www.vogel-soya.de/SchoenwaldG6.html Odpowiedz Link
ballest Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 13:13 Nawet tu mocie skond se nazwa Knurow wzioua;) "So heißt Knurow, das im 15. und 16. Jahrhundert Knauersdorf hieß, noch heute schönw. knausdrof; Ostroppa, das 1534 Stroppendorf genannt wird, heißt schtrepedrof, Zabrze, das 1300 Sadbre sive Cunczindorf heißt, trägt in Schönwald den Namen konsdrof. Auch Richtersdorf hat noch den älteren Namen Vogtsdorf, schönw. futsdrof" Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 01.09.06, 13:16 :) Ballest, ja to je jedna z wersji Odpowiedz Link
wesoly_hanys Drzewo genealogiczne 01.09.06, 12:18 Wsrod przodkow Klosego ze strony ojca prawie same polskie nazwiska:-))))) Za to nie ma nic o matce....... Panek Kubitzki Voznik Stolorz Gwozdz Pietrek Sosna Paczula Kucharczyk Glinka www.fitzek-genealogie.info/KloseVorfahren/html/framesP.htm Odpowiedz Link
ballest Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 13:16 Uobejrzi jak lekko ci udowodnic: www.schlesien-bonn.de/aktuell/fussballer.pdf#search=%22ballack%20Schlesien%22 Odpowiedz Link
ballest wer lesen kann ist klar im Vorteil 30.08.06, 13:24 Bekannte Fussballspieler aus Schlesien: Michael Ballack, *26.09.1976 in Görlitz, FC Bayern München Michael Bemben, *28.01.1976 in Ruda/OS, VfL Bochum Thomas Cichon, *09.07.1976 in Ruda/OS, 1. FC Köln Paul Freier, *26.07.1979 in Beuthen/OS, VfL Bochum, Bayer Leverkusen Jens Jeremies, *05.03.1974 in Görlitz, FC Bayern München Miroslav Klose, *09.06.1978 in Oppeln/OS, SV Werder Bremen Hubert Kostka, * in Markdorf/OS, Union Ratibor, Górnik Zabrze Josef „Sepp“ Piontek, *05.03.1940 in Breslau (1965-66, 6 LS) Lukas Podolski, *04.06.1985 in Gleiwitz/OS, 1. FC. Köln Sebastian Schindzielorz, *21.01.1979 in Krappitz/OS, 1. FC Köln Weitere Fußballspieler aus Schlesien finden Sie in: )HUEHU0LFKDHO6FKOHVLVFKH%LRJUDILH Helmut Preußler Verlag, Dagmarstr. 8, 90482 Nürnberg, Tel: 0911/9547818, ISBN: 3-934679-X, 32 Euro plus Porto Odpowiedz Link
bartoszcze polska język trudna być:) 30.08.06, 13:35 Balciu, niewiele zrozumiałeś z mojej dyskusji ze Szwagrem. Nie dyskutujemy o tym, gdzie się Ballack urodził, tylko dlaczego jest Ślązakiem:) Odpowiedz Link
ballest Re: polska język trudna być:) 30.08.06, 13:40 Ballack jest Slazakiem, bo juz jego ojciec nim bou i jest, wystarczy! Odpowiedz Link
ballest genealogia jest potrzebna 31.08.06, 13:59 Trzeba tylko uobejrzec, kaj vater i opa uot ballacka urodzyni som! Odpowiedz Link
hindenburg2 Podobno fatyr Ballacka to Latynos:-) 31.08.06, 22:24 ballest napisał: > Trzeba tylko uobejrzec, kaj vater i opa uot ballacka urodzyni som! Odpowiedz Link
bartoszcze Re: :))) 01.09.06, 11:18 A jak matka i starka od Poldiego to Polki, to jest Poldi Polakiem? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) 01.09.06, 11:29 jo widza ze Twoje insynuacje niy majom konca:)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: :))) 01.09.06, 11:56 Matka Poldiego jest z domu Budzińska. Pieronem śląskie nazwisko:)) Może jednak będzie Ci prościej, jak zdefiniujesz Ślązaka? Poza tym pytanie było po części hipotetyczne. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) 01.09.06, 11:58 te miano je od pokolyn we Laband i powia Ci ze som to richtik Slonzoki, chociosz prawie idzie ich i znonsc we szeregach powstancow to i we inkszych sie ich natrefi. Odpowiedz Link
bartoszcze Re: :))) 01.09.06, 12:03 No to zdefiniuj Slonzoka. Czy samo zamieszkanie na Śląsku przez pewien okres wystarcza do uznania kogoś za Ślązaka? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) 01.09.06, 12:07 niy musi ale ewyntualnie moge:) jo ci to roz juz szkryfnou - cza miec slonske serce, to na zicher styknie! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: :))) 01.09.06, 12:16 idzie sie wadzic, ale my sam tego niy roztrzygnymy ... Odpowiedz Link
wesoly_hanys Budzińscy 01.09.06, 12:20 Niewielu Budzinskich mieszka na Slasku. Budziński 6526 Wa:284, BP:23, Bs:17, BB:90, By:409, Ch:15, Ci:63, Cz:11, El:142, Gd:241, Go:69, JG:128, Kl:92, Ka:333, Ki:88, Kn:362, Ko:166, Kr:115, Ks:9, Lg:201, Ls:224, Lu:44, Ło:60, Łd:168, NS:15, Ol:130, Op:59, Os:76, Pl:70, Pt:59, Pł:54, Po:534, Pr:60, Ra:137, Rz:35, Sd:25, Sr:74, Sk:66, Sł:60, Su:380, Sz:223, Tb:66, Ta:28, To:266, Wb:93, Wł:248, Wr:176, Za:98, ZG:140 www.herby.com.pl/herby/ Podolski 3886 Wa:251, BP:3, Bs:13, BB:30, By:225, Ch:13, Ci:22, Cz:51, El:65, Gd:288, Go:93, JG:63, Kl:68, Ka:279, Ki:106, Kn:28, Ko:76, Kr:194, Ks:32, Lg:74, Ls:6, Lu:201, Ło:3, Łd:100, NS:26, Ol:38, Op:86, Os:1, Pl:65, Pt:32, Pł:51, Po:76, Pr:44, Ra:78, Rz:59, Sd:9, Sr:9, Sk:69, Sł:112, Su:11, Sz:142, Tb:41, Ta:43, To:95, Wb:80, Wł:278, Wr:97, Za:9, ZG:51 Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Budzińscy 01.09.06, 12:28 Typowo slaskie nazwiska sporadycznie wystepuja w innych czesciach Polski:-) Durczok 647 BB:6, Ka:612, Kr:11, NS:3, Op:5, Wb:7, Wr:3 Piekorz 523 BB:11, Ka:383, Kr:2, Ol:2, Op:118, Tb:1, Ta:3, Wr:3 Kuczok 135 Ka:134, Kr:1 Szyga 101 Ka:89, Kn:1, Op:4, Wb:7 Nossol 40 Ka:11, Op:28, Wr:1 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Budzińscy 01.09.06, 12:37 dziynkuja za info:) szczerze godajonc niy wiedziouech ze Szyga to je typowe slonske miano. a co do miana o kerym godomy, to we Slonsku bouo one czynsto przeuonaczyne - tak na okopyrtak je tysz Budzynski :)) Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Budzińscy 01.09.06, 12:42 Polski przedwojenny medalista olimpijski był Budzyński. Nie pochodził ze Śląska:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Budzińscy 01.09.06, 12:46 niy godouech ze jakis tam polski medalista pochodzi ze Slonska przeca. Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Budzińscy 01.09.06, 12:48 tego nie mówiłeś:) ja tylko pokazałem, że nazwisko Budzyński wcale nie musi mieć związku ze Śląskiem, jak to zasugerowałeś Odpowiedz Link
ballest Re: Budzińscy 01.09.06, 12:49 Bartoszcze, czy Ty uo tym wiysz, ze wiekszosc Szywodzian (Schönwelder) mieli polskie nazwiska choc wszyscy z Niymiec przyszli i se miedzy sobom zyniyli, a wiysz czymu? Moje nazwisko tysz je polskie a my moze nigdy w polsce nie miyszkali. Odpowiedz Link
bartoszcze Re: Budzińscy 01.09.06, 12:56 Nad Szywodzianami się nigdy nie zastanawiałem:) a skąd się w Niemcach wzięli? Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Budzińscy 01.09.06, 12:51 bartoszcze napisał: > Polski przedwojenny medalista olimpijski był Budzyński. Nie pochodził ze > Śląska:) > Tomasz Budzyński (ur.1962 w Tarnobrzegu), polski wokalista rockowy, malarz i poeta. Znany jest przede wszystkim jako wokalista zespołów Armia, 2Tm2,3 oraz Budzy i Trupia Czaszka. Swego czasu śpiewał także w zespole Siekiera. Nagrał także solową płytę Taniec szkieletów (2002). Jest kompozytorem muzyki do przedstawienia Iuvenilium Permanens wystawianym na deskach krakowskiego Teatru im. Juliusza Słowackiego. Żonaty, ojciec dwojga dzieci. pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Budzy%C5%84ski Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Budzińscy 01.09.06, 12:52 wyboczcie ale to sie robi sam wolny handel Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Budzińscy 01.09.06, 12:49 Piechniczek 65 Wa:1, El:1, Ka:58, NS:1, Op:4 Smuda 507 Wa:4, BB:5, Cz:12, Gd:33, Go:1, JG:3, Ka:358, Ko:1, Kr:9, Ls:5, NS:2, Op:50, Pl:1, Po:5, Sz:8, Wr:6, ZG:4 Ledwoń 1677 Wa:19, BB:165, By:4, Cz:487, El:2, Gd:21, Go:7, JG:15, Kl:2, Ka:694, Ki:1, Kn:6, Kr:9, Ks:1, Lg:15, Lu:1, Łd:9, NS:1, Ol:1, Op:84, Pt:1, Po:13, Pr:1, Ra:8, Sr:13, Sł:6, Sz:17, Ta:25, To:1, Wb:13, Wr:16, Za:1, ZG:18 Pieczka 1798 Wa:18, BB:262, By:343, Cz:2, El:10, Gd:46, Go:11, JG:6, Ka:938, Ko:8, Kr:24, Ks:1, Lg:9, Łd:2, Op:22, Pl:9, Po:18, Rz:4, Sk:1, Sł:8, Sz:2, Ta:6, To:10, Wb:24, Wł:2, Wr:8, ZG:4 Machalica 550 Wa:11, BB:181, Gd:4, Ka:288, Kr:10, Ks:1, Ls:1, Lu:4, NS:5, Op:15, Pt:1, Po:2, Sł:4, Sz:4, Wb:4, Wr:6, Za:1, ZG:8 Kożdoń 222 Wa:3, BB:161, Cz:4, Ka:44, Kr:2, Su:3, Wr:2, ZG:3 Uszok 355 Wa:3, BB:1, Ka:331, Ko:2, Kr:3, Op:4, To:7, Wb:4 Polaczek 1279 Wa:30, Bs:4, BB:47, By:22, Cz:120, El:11, Gd:1, Go:27, JG:20, Kl:18, Ka:362, Ki:10, Ko:11, Kr:53, Lg:30, Ls:11, Lu:23, Łd:10, NS:64, Ol:11, Op:207, Pl:34, Pt:3, Po:43, Pr:14, Rz:4, Sr:1, Sk:3, Sł:3, Su:4, Sz:12, Tb:1, Ta:10, Wb:6, Wł:1, Wr:27, Za:1, ZG:20 Lysko 234 Wa:4, BB:4, Ka:221, Ol:1, Op:3, Wb:1 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Budzińscy 01.09.06, 12:54 ja, widza - fajnie by bouo keby tam jeszcze uwzglyndnili historyczne granice Slonska:))) Odpowiedz Link
ballestrem Ballest ,ale Ty jestes glupi:-) 30.08.06, 10:10 Jena w Turyngii to tez Gorny Slonsk??????;-)))))))))))))))))) Bernd Schneider (born November 17, 1973 in Jena, Thuringia region) is a German football player. en.wikipedia.org/wiki/Bernd_Schneider_%28footballer%29 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest ,ale Ty jestes glupi:-) 30.08.06, 10:14 ktos sam mo strachaa sie pod normalnym nickym udzielac, okniych bydzie ... tyn fuzbaler je ciekawostkom, bo do dzisiej spotykouch sie ino ze blkank sprzecznymi unformacjami - jedne podajom odniego imie i nazwisko ze czasow pobytu odniego familii we Polsce i miejsce zamiyszkania we Polsce a inksze jednoznacznie podajom zaprzeczynie tego - niystety jednoznacznie niy je zech w mstanie tego narazie wyklarowac ... Odpowiedz Link
ballestrem Re: Ballest ,ale Ty jestes glupi:-) 30.08.06, 10:17 Aufbau Jena So hieß mein erster Verein. Als ich sechs Jahre alt war, hat mich mein Vater damals bei Aufbau angemeldet. Er war es auch, der mich eigentlich zum Fußballspielen gebracht hat. Aberglaube Abergläubisch bin ich überhaupt nicht. Ich habe also keine Marotten wie den rechten Schuh zuerst anzuziehen oder so etwas. Auto Klar ist ein Auto für mich wichtig, allerdings nicht als Prestigeobjekt. Da meine Heimatstadt 400 Kilometer entfernt ist, muss mich mein Auto zuverlässig ans Ziel bringen. Ich bin kein Raser. Für mich ist also nicht die PS-Zahl ausschlaggebend, sondern die Sicherheit eines Wagens. Böhme, Jörg Mit Jörg war ich schon zusammen auf der Kinder- und Jugendsportschule in Jena. Da wir gleich alt sind, haben wir zusammen in den gleichen Mannschaften gespielt. Wir haben damals natürlich auch viel Mist zusammen gemacht, aber dazu möchte ich lieber nichts Näheres sagen. Die Details behalte ich für mich. Mit Jörg stehe ich heute noch in Kontakt, wir telefonieren ab und zu und haben uns zuletzt auch bei der Nationalmannschaft getroffen. Da wird natürlich viel über die alten Zeiten gequatscht. Berichterstattung Im Positiven wie im Negativen wird bei der Berichterstattung manchmal übertrieben. Oft gibt es zu viel Lob, dann wiederum geht es zu weit unter die Gürtellinie. Busenfreund Natürlich gibt es da jemanden, ein alter Freund, den ich seit dem Kindergarten kenne. Mit ihm kann ich auch über private Dinge sprechen. Aber oft läuft es bei uns auch auf das Thema Fußball hinaus, da er selbst aktiv ist. Carl Zeiss Jena Dort habe ich das 1 x 1 des Fußballspielens gelernt. In den 15 Jahren beim FC Carl Zeiss habe ich einfach alles erlebt, alle Höhen und Tiefen durchgemacht. Ich habe auch noch immer viele Freunde dort. Mit Carl Zeiss bin ich aufgewachsen und schon als Kind war ich Fan des FC. Das erste Mal war ich in der Saison 1980/81 im Stadion und habe ein Spiel von Carl Zeiss gesehen, das zu einem unvergesslichen Erlebnis geworden ist. Es war das UEFA-Pokal–Rückspiel gegen den AS Rom. Auswärts hatten sie 3-0 verloren, aber zu Hause hat die Mannschaft diesen Rückstand aufgeholt und lag am Ende sogar mit 4-0 vorne. Computerspiele Am Computer und an der Play-Station spiele ich hauptsächlich, wenn ich im Hotel bin. Am liebsten spiele ich Strategie- oder Adventurespiele. Defensivarbeit Hat früher nicht zu meinen Hauptaufgaben gezählt, weil meine Stärken in der Offensive liegen. Aber seitdem ich in Leverkusen bin, habe ich reichlich dazu gelernt und Erfahrung gesammelt. Auf der rechten Seite spiele ich mal offensiv, mal defensiv, was natürlich auch vom Gegner abhängt. Ich habe inzwischen auch eine andere, eine positive Einstellung zur Defensivarbeit. Und wenn man Erfolg hat, macht man alles gerne. DDR Als die Wende kam war ich erst Sechzehn Jahre alt. Im Nachhinein ist es für mich manchmal schwer nachzuvollziehen, wenn Menschen darüber klagen, auf was sie alles haben verzichten müssen. Ich habe zu DDR-Zeiten gar nicht so viel vermisst. Zum Einen hat das sicher daran gelegen, dass ich als Sportler gewisse Privilegien hatte wie Auslandsreisen mit der Nationalmannschaft. Zum anderen war ich einfach noch viel zu jung, um Vieles begreifen zu können. Von den ganzen Stasigeschichten habe ich zum Beispiel überhaupt nichts gemerkt. Für mich als Sportler war es einfach eine schöne Zeit in der DDR. Edeljoker Als Edeljoker bin ich in meiner zweiten Saison in Leverkusen von der Presse bezeichnet worden, weil ich in der Hinrunde in den meisten Spielen nur eingewechselt worden bin. Diese Bezeichnung habe ich allerdings für nicht ganz zutreffend gehalten, weil sie ein wenig die Situation verkannt hat, in der ich mich damals befunden habe. Während der Vorbereitung habe ich mich verletzt und bin dann erst kurz vor Saisonbeginn wieder zur Mannschaft gestoßen. Da hatte sich natürlich schon ein Mannschaftsstamm gebildet und es war schwer dann hineinzukommen. Die Laufeinheiten, die ich gefehlt habe, konnte ich nicht mehr aufholen. Ich war also in der Hinrunde wegen der mangelnden Vorbereitung einfach nicht 100% fit. Es war von den Trainern Daum, Völler und später dann Vogts als eine Art Anerkennung gedacht, dass sie mich immer wieder als Einwechselspieler gebracht haben. Dass ich nicht nur zum Joker tauge, habe ich außerdem in der Saison davor unter Christoph Daum bewiesen. Da habe ich fast alle Spiele von Anfang an bestritten. Emely Die Geburt meiner Tochter Emely hat mein Leben natürlich verändert. Allein die Verantwortung zu spüren, die man für ein Kind übernimmt, das ist schon etwas Besonderes. Ich freue mich immer darauf sie zu sehen. Nach dem Training fahre ich schnell nach Hause und kann es kaum erwarten, dass sie mich anlacht oder ich ihr die Windel wechseln darf. Das macht natürlich Spaß :-). Flanken Eine gewisse Grundtechnik, die Voraussetzung für präzise Flanken ist, habe ich eh, so dass ich dafür kein ausgedehntes Sondertraining einlege. Dem Ulf Kirsten habe ich in den letzten zwei Jahren nach dem Training öfter mal Flanken aufgelegt, aber das war eher für den Ulf, der ein wenig Sicherheit fürs Spiel haben wollte. Beim Abschlusstraining schlagen wir oft noch ein paar Flanken, das ist es auch schon. Und dass ich nach den Play-Off-Spielen gegen die Ukraine in der Presse als der „schwarz-rot-goldene Flankengott“ gefeiert worden bin, das halte ich für ein wenig übertrieben. Auch wenn es natürlich schöne Flanken waren, mit denen ich dem Michael Ballack die Tore aufgelegt habe. Freizeit Ich verbringe den größten Teil meiner Freizeit mit meiner Familie. Das ist mir sehr wichtig, weil mir der Beruf nicht so viel Zeit lässt und ich froh bin, wenn ich meine Freundin und meine Tochter sehen kann. Wir gehen dann oft spazieren und unternehmen Ausflüge. Gegenspieler Meine Lieblingsgegenspieler möchte ich lieber nicht nennen. Aber ein guter Gegenspieler war Roberto Carlos von Real Madrid. Geld Uns Profi-Fußballern wird oft vorgeworfen, dass wir zu viel Geld verdienen würden. Es stimmt natürlich, dass wir sehr gut verdienen, aber dafür nimmt man auch viel auf sich. Als öffentliche Person muss man weitgehend auf die Privatsphäre verzichten, man ist sehr viel unterwegs, hat keine geregelten Arbeitszeiten und muss dann spielen, wenn der größte Teil der Bevölkerung frei hat. Außerdem ist es so, dass ich ja nicht nur deshalb meine Leistung bringe, weil ich viel Geld verdiene. Der Markt gibt es halt her, dass so viel Geld bezahlt wird. Und man verdient nur einige Jahre viel, dann ist die Karriere vorbei. In anderen Branchen verdient man über einen längeren Zeitraum. Geld ist mir zwar schon wichtig, aber Fußball spiele ich, weil ich es kann und weil es mir Spaß macht. Ich spiele ja nicht wegen des Geldes. Hallenfußball Mit Jena, Frankfurt und Leverkusen haben wir uns für das Hallen-Masters- Turnier immer qualifiziert. Und ich muss sagen, dass ich in der Halle sehr gerne spiele. Der Fußball dort kommt mir als Techniker sehr entgegen Hotels Als Fußball-Profi verbringe ich einen großen Teil meiner Zeit in Hotels, was einem irgendwann natürlich auch auf die Nerven geht. Da freut man sich schon auf sein Zuhause. Schließlich verbringt man oft mehr Stunden mit seinem Zimmergenossen als mit seiner Freundin und Familie. Haushalt Im Haushalt versuche ich meine Freundin schon zu unterstützen. Wobei es natürlich Arbeiten gibt, die ich nicht gerne erledige. Beim Fensterputzen halte ich mich immer raus, dafür mähe ich dann lieber den Rasen. Am liebsten bediene ich allerdings die Fernbedienung oder schalte die Kaffeemaschine ein und aus ;- ). Interviews Ich bin Odpowiedz Link
ballestrem Re: Ballest ,ale Ty jestes glupi:-) 30.08.06, 10:19 www.bernd-schneider.lu/frameset/ Jena Meine Heimatstadt vermisse ich natürlich, wobei ich kein richtiges Heimweh habe. Aber wenn wir nach Hause zu den Eltern fahren, dann freue ich mich immer. Zur Einstimmung auf die Heimat gibt es bei uns auch eine richtige Tradition. Kurz vor Jena gibt es eine Autobahnraststätte, an der es eine Super-Bratwurst gibt, eine echte Thüringer eben. Da müssen wir jedes Mal anhalten. Das gehört einfach Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest ,ale Ty jestes glupi:-) 30.08.06, 10:21 suchej jo to wszysko znom, czytouch tysz kaj on som podobno sie wypowiado i zaprzeczo tymu co o nim kaj indziyj szkryflo polsko prasa - Odpowiedz Link
ballestrem Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:12 Gorlitz bolo dolnoslonskim miastem ino 130 lot:-) Historia: na przełomie X i XI w. gród Serbołużyczan zajęty i włączony do Polski wraz z Łużycami przez Bolesława I Chrobrego; po jego śmierci przejściowo pod panowaniem margrabiów brandenburskich, następnie Czech 1076 - osada wraz ze wschodnią częścią Górnych Łużyc przyłączona do Czech 1131 - powstał gród nad Nysą Łużycką z polecenia czeskiego księcia Sobiesława 1303 - prawa miejskie 1346 - 1815 miasto-członek górnołużyckiego Związku Sześciu Miast 1377 - powstało oddzielne księstwo Görlitz utworzone przez króla czeskiego i cesarza niemieckiego Karola IV 1466 - pod panowaniem króla węgierskiego Macieja Korwina 1618 - 1648 - zniszczenia w czasie wojny trzydziestoletniej 1635 - 1815 - z Łużycami Górnymi we władaniu królów saskich 1815 - po kongresie wiedeńskim włączony został do Prus i stał się częścią prowincji Dolny Śląsk (Niederschlesien), od 1848 połączenie kolejowe z Węglińcem, od 1865 z Lubaniem i Jelenią Górą w czasie II wojny światowej 1939–45 obóz dla jeńców — podoficerów i szeregowych różnej narodowości (Stalag VIII A Görlitz), przez który przeszło ponad 44 tys. osób, Francuzi stanowili najliczniejszą grupę (zginęło kilka tys. jeńców, głównie sowieckich i włoskich) kwiecień 1945 - zacięte walki o sforsowanie Nysy Łużyckiej na północ od Zgorzelca w okolicach Toporów, miasto nie zostało dotknięte bezpośrednimi działaniami wojennymi. Wysadzenie wszystkich mostów na Nysie Łużyckiej przez oddziały SS 1945 - prawobrzeżna część miasta w Polsce, ustalenie granicy na Nysie Łużyckiej 1948 - data powstania obowiązującej nazwy miasta (zamiast Zgorzelice) 6 lipca 1950 podpisano tu układ zgorzelecki między PRL a NRD uznający formalnie granicę na Odrze i Nysie Łużyckiej 1959 - 1965 - niedaleko Zgorzelca zlokalizowano odkrywkową kopalnię węgla Brunatnego Turów oraz elektrownię Turów. Po II wojnie światowej osiedlono tu dużą kolonię greckich uchodźców (głównie komunistycznych partyzantów), którzy szukali schronienia w Polsce po greckiej wojnie domowej 1946-1948. Łącznie ich liczba sięgała 14 tysięcy osób. Wielu z nich wróciło do Grecji po upadku dyktatury wojskowej i amnestii dla uczestników wojny. Dziś w mieście odbywa się festiwal piosenki greckiej (→ Eleni) pod patronatem ambasady greckiej organizowany przez Nikosa Rusketosa. 2004 Zgorzelec wraz z Görlitz ubiegają się o przyznanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2006 W kwietniu Gorlitz-Zgorzelec przegrywają rywalizację o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury na rzecz Essen. Następna szansa to 2016 rok, wówczas o to miano będą się starać miasta z Polski. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:14 mogesz sam szkryflac co chcesz i paczec na to tak abo srak, to niy zmiynio faktu ze tyn teryn je wiyncyj slonski jak sosnowiec:)) Odpowiedz Link
ballestrem Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:18 Sosnowiec jest "slaski" juz ponad 65 lat:-) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:23 ja i Gerek tysz bou slonzok pra? :))) Odpowiedz Link
ballestrem Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:26 Niy,Gerek bou Francuzym:-) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:28 a Tys je na zicher Slonzok, pra? Odpowiedz Link
ballestrem Re: Jo je Gorol ze Sosnofca:-) 30.08.06, 10:42 We Tscheladzi mom ujka:-) A moj fatyr je Slonzok, blank downo tymu zapisou sie do zoguymbiofskij mnijszosci slonskiej:-) Odpowiedz Link
ballest Re: Jou zawsze godom, fto czytac umiy mou vorteil 30.08.06, 10:31 www.der-goerlitzer.com/ Tu mosz co mysla Görlitzer ! Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Piast Gliwice. 01.09.06, 13:14 media.wp.pl/kat,38212,wid,8391405,wiadomosc.html?ticaid=123f5 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Piast Gliwice. 01.09.06, 13:19 a kaj to je we Katowicach Sosnica? Odpowiedz Link
wesoly_hanys Re: Piast Gliwice. 01.09.06, 13:18 Czwartek, 13 lipca 2006 Orły Klinsmanna Ozon 06:10 To był fajny dzieciak Podolscy pierwszy raz przyjechali do Polski już po zmianie ustroju – w 1990 roku. Łukasz miał sześć lat, dopiero zaczynał mówić po niemiecku. – Śliczny był i bystry, ale straszny rozrabiaka. Moi synowie byli w podobnym wieku, uwielbiali go. Mało nie rozwalili mieszkania – śmieje się Danuta. Pokazuje zdjęcia: trzech kilkulatków z łobuzerskimi minami. Zdjęć jest tylko kilka. – Od tamtego momentu nie mieliśmy ze sobą kontaktu – mówi smutno. REKLAMA Czytaj dalej W III RP Podolscy do kraju przyjeżdżali prawie w każde wakacje. Głównie do matki Krystyny – babci Łukasza. Zofia Budzińska mieszka po drugiej stronie Sośnicy, na parterze starej kamienicy. Dziennikarzy unika jak ognia, uprzykrzają jej życie od początku mistrzostw. Zgadza się zamienić z nami kilka słów tylko pod warunkiem, że nie będziemy robić zdjęć. Sterczymy na chodniku, pani Zofia wychyla się z okna. – Łukaszowi w Niemczech dobrze, robi karierę. Tutaj pewnie by się zmarnował. Chociaż szkoda, że nie gra dla Polski – zastanawia się. Widać, że jest dumna z wnuka. – Ostatnio był u mnie w zeszłe wakacje, z dziewczyną. Obiecał, że teraz przyjedzie po mistrzostwach. Czwartek, 13 lipca 2006 Orły Klinsmanna Ozon 06:10 To był fajny dzieciak Podolscy pierwszy raz przyjechali do Polski już po zmianie ustroju – w 1990 roku. Łukasz miał sześć lat, dopiero zaczynał mówić po niemiecku. – Śliczny był i bystry, ale straszny rozrabiaka. Moi synowie byli w podobnym wieku, uwielbiali go. Mało nie rozwalili mieszkania – śmieje się Danuta. Pokazuje zdjęcia: trzech kilkulatków z łobuzerskimi minami. Zdjęć jest tylko kilka. – Od tamtego momentu nie mieliśmy ze sobą kontaktu – mówi smutno. REKLAMA Czytaj dalej W III RP Podolscy do kraju przyjeżdżali prawie w każde wakacje. Głównie do matki Krystyny – babci Łukasza. Zofia Budzińska mieszka po drugiej stronie Sośnicy, na parterze starej kamienicy. Dziennikarzy unika jak ognia, uprzykrzają jej życie od początku mistrzostw. Zgadza się zamienić z nami kilka słów tylko pod warunkiem, że nie będziemy robić zdjęć. Sterczymy na chodniku, pani Zofia wychyla się z okna. – Łukaszowi w Niemczech dobrze, robi karierę. Tutaj pewnie by się zmarnował. Chociaż szkoda, że nie gra dla Polski – zastanawia się. Widać, że jest dumna z wnuka. – Ostatnio był u mnie w zeszłe wakacje, z dziewczyną. Obiecał, że teraz przyjedzie po mistrzostwach. W okolicy mieszka dwójka pozostałych dzieci pani Zofii, syn i córka. Żyją nader skromnie. Nie chcą rozmawiać o Podolskich. – Łukasz u nas nie bywa, on ma swoje sprawy – burczy ciotka Łukasza i zatrzaskuje nam drzwi przed nosem. – W tej rodzinie coś się stało, byli ze sobą strasznie skłóceni. Krystyna o nich nie rozmawiała – mówi jedna ze znajomych rodziców Łukasza. Stara Sośnica to malownicze, ale biedne miejsce. Na ulicy, przy której mieszka Zofia Budzińska, Łukasza znają wszyscy. Od małego. – To był zawsze taki fajny dzieciak, rżnął z naszymi w piłę aż miło – mówi sąsiad Budzińskiej, także wystając z okna. Podobnie mówią młodzi, zalegający na ławeczkach przed budynkami. – Podolski jest w porządku, złego słowa nie dam powiedzieć. Jak tylko przyjedzie, to zawsze gramy w piłkę. Poza tym można z nim pogadać – opowiada Rafał Pobędza. – Tutaj gra się w nogę właściwie codziennie, ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś ograł Łukasza. Jak czasem pokaże jakąś sztuczkę, to szczęki nam opadają – śmieje się Piotr Rogulski z sąsiedniej kamienicy. W czasie mundialu kibicowali Polsce i Podolskiemu. Nie chcieli tylko, żeby to Łukasz strzelił nam bramkę. – I nie śpiewał ich hymnu, czyli się nie zniemczył – śmieją się. O pieniądzach rozmawiają niechętnie, choć zapewniają, że Łukasz nigdy się nie wywyższał. – Wiadomo, ma lepsze ciuchy, bo dużo zarabia. Ale żeby pokazywał, że jest lepszy, to nie – zapewnia Pobędza. – Niektórzy tu mówią że Podolscy to volksdeutsche. Ale przecież to jest nasza gwiazda, gdzie by nie grał, to nasz człowiek – mówią. Odpowiedz Link