ballest 09.02.07, 22:42 W Gdynii odbylo sie nabozenstwo w rocznica zatopienia Wilhelma Gustloffa (najwiekszou katastrofa morskou na Swiecie) Utopilo sie wtedy 8,5 tysieca ludzi w tym 5 000 dzieci w tym brat mego ojca! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Brawo Polska 09.02.07, 23:18 Będziesz coś więcej o tym pisał ? To faktycznie miłe, szczególnie dla rodzin ofiar. Masz zdjęcie tego wujka ? Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 09.02.07, 23:36 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=1 To jego narzeczona z Osterrode/Harz Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 09.02.07, 23:37 a to moj Onkel, co se utopiou na Gustloffie schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=9 Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Brawo Polska 10.02.07, 12:34 ale im tako mszo pomoże dużo,jak sie to godo ,jak umartymu kadzidło :( Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Brawo Polska 10.02.07, 12:35 a czymu brawo Polska?kto ta mszom zakupioł? Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 18:51 ballest napisał: > a to moj Onkel, co se utopiou na Gustloffie > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=9 On nie potrzebował, ale poszedł z przyczyn rodzinnych - to jak to się stało, że Theo poszedł , mając narzeczoną pod ręką. Miał przymus ? Wytłumacz mi to prosze Ballest. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 18:48 ballest napisał: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=1 > To jego narzeczona z Osterrode/Harz A co się stało z tą narzeczoną, znasz jej dalsze losy ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 18:52 I jak to sie stało, że znalazł się na tym tragicznym Wilhelm Gustloff ? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Brawo Polska 10.02.07, 19:49 Rito,melodramat,melodramat klasyczny: Ona chciała,On chciał,Oni nie chcieli:( Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 10.02.07, 20:18 Wytlumaczam Riat, - on pracowou na kierowniczym stanowisku w Osterode w zakladzie zbrojeniowym (produkowali samoloty) byl mlody, mial narzeczona na Slasku, ale tam poznal Hanne, kobiete bardzo elegancka,ale ona palila papierosy. Przyjechal z nia na Slask (przedstawic), tam mu Familia bardzo okropne larmo zrobila, kogo on sie bierze, ta kobieta pali i pije (wino). Hanna juz ale byla w ciazy. Wtedy on sie wkurzyl (byl podobno bardzo uczuciowy) i zglosil sie na ochotnika do wojska. Pomagal w Styczniu w ewakuowaniu ludnosci cywilnej z Prus Wschodnich i jako jeden z ostatnich zabral sie z kolega na Gustloffa. Dlugo bardzo dlugo nikt nie wiedzial co z nim jest, dopiero w 1956 roku ten kolega co sie z Gustloffa uratowal, dal znac, ze widzial go w Baltyku z rozbita glowa. Kobieta Hanna sie nazywala Seibert a jej syn takze to nazwisko nosil, a moja Oma dostawala kazde urodziny od tego synka zdjecie poslane.(co ja bardzo bolalo, ona do konca wyrzuty sumienia miala) On zaczal studiowac i pracowal chyba w Hannoverze, musza sie Gerda zapytac, bo on mial kiedys kontakt do niego. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 20:47 No to ciekawa historia. No tak dawniej jak kobieta zażywała tabake to była wyklęta ze wsi i zaden chłopak ją nie mógł wziąść za żonę. No i zrozumieć mozna jego rozpacz i bach do wojska skoczył. Szkoda , ze się zmieścił na ten okręt. Zycie byłoby inne. Miałbyś rodzinę w Prusach Wschodnich. Ballest , chyba tym co zatonęli na morzu to się kwiaty tez rzuca na morzu. Chyba tak jakoś. To jedna z wielu tragedii tamtego okresu. Dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 10.02.07, 20:52 Rita; DO TEGO ON BYL BARDZO LUBIANY W CALEJ FAMILII, ale tak to bywa, zakochal sie i z powodu Familli stracil zycie, bo on nie potrzebowal isc do wojska. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 20:58 Na miłośc nie ma lekarstwa czy pali , czy pije - serce nie wybiera. Zresztą widzisz na zdjęciu , ze i Ty bys wpadł w tą miłość :) Podoba Ci się chyba też. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:13 Wiesz, Ballest , bardzo ładne kobiety sa w waszej rodzinie. Ale z przedwojennych zdjęć to najbardziej to to zdjecie mi się podoba. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=3 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:15 to je take typowe obleczynie:) mie sie te obleczynie pieronym podobo! Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:19 To je moja oma i moj Opa a moja siostra je calkiem omie podobnou! Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:23 Bo słyszałam , ze dzieciaki to najbardziej podobne są do dziadków, a nie do rodziców i przejmują charakter też dziadków. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=121&pos=3 Cokolwiek by powiedzieć , to dama ma fantastyczną oblekę i a pan również i ta powaga ich tez jest z tamtych czasów. Fantastyczna para, fantastyczne zdjęcie. Jeszcze ta kokardka na głowie damy jest ciekawa. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:24 w tym cos je, moja siostra je do mojy oumy(ta na obrozku ze galerii:) pieronym podobno a jo do mojyj uroumy, staryj Krzonki ze Zakanau:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:31 ciiii! :) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=55&pos=196 Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:36 ooo, jak malowano , faktycznie. <w tym cos je, moja siostra je do mojy oumy(ta na obrozku ze galerii:) pieronym <podobno a jo do mojyj uroumy, staryj Krzonki ze Zakanau:) A gdzie to zdjęcie ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:39 tego niyma, ale postarom sie kedys jakes wysznupac:) miaua take paple jak jo i skuli tego ze jo wosy do tyu czesza na kucyk a ona miaua dugi pleciony warkocz(czesanie wosow do tyu i podobne buzie:) i my som krewne to som my , jak wszyske krewne godsajom:, richtik podobne:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:48 To ładnie musicie wychodzić całą rodziną na zdjęciu. To ten kucyk przejąłeś od babci ma się rozumieć :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 21:49 od prababci:)) ona boua tysz w moich spomniyniach tako siwo jak jo tera sie robia:) Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 10.02.07, 22:42 Dzieci som do Omow czy opow podobne, to je przeca udowodnione. Jak skrojcujesz czornego i biolego krolika, to nastympny rzut wyjdom same szare ale jak te szare juzas skrojcujesz to nastympne juzas bydom bioue i czorne. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 10.02.07, 22:48 Po siwości włosów to wszyscy jesteśmy rodziną w tej dziedzinie, ale rysy twarzy się liczą i charakter. Ten charakter i ten nos i te usta i te policzki i nożki i.....dziedziczymy po prababciach i dziadkach. I co jeszcze ? acha grubośc kości , tkanki tłuszczowej. Mamy tych znaków rozpoznawczych. Ale czy macie tkie znaki , które nie ma nikt inny ? Na przykład pieprzyk na ........ Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 10.02.07, 22:52 no powiec Rita kaj mosz pieprzyk, a Laband przyjedzie sprawdzic;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 10.02.07, 22:55 jo w kozym razie mom ino jedyn pieprzyk - tak kaj sie mo zygarek. ale moja, HO,Ho!!!! Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 11.02.07, 10:01 To HO,Ho!!!! jest ciekawe. To pomylić sobie kobiety Laband chyba nie możesz ;))) Znaki szczególne są. Ballest, a Ty masz rodzinne znaki szczególne ? Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polska 11.02.07, 11:02 tak mam cos takiego samego jak moja matka i to na twarzy;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 11.02.07, 15:52 Ja też mam cos rodzinnego z pokolenia na pokolenie i przechodzi to na dalsze pokolenie, ale gdzie, to nie mogę powiedzieć - taka myszeczka nas się uczepiła. Ale zjechaliśmy z tematu.....;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polska 11.02.07, 19:37 obstane przy myszcze, tak to nazywają, a wilka mozna dostać jak się siada na kamieniu - więc uważaj na tym urlopie, nie odpoczywaj na kamieniu, no i na krówki też uważaj ;)))))żeby nie liznęła ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polska 11.02.07, 19:39 wilk, to je jak ci wosy w jakims miejscu, w moim przipadku przi karku tak rosnom choby cie krowa polizaua:) Odpowiedz Link