Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny :)

25.04.07, 19:43
Coś dla Baji :))) Będziesz mogła się wykazać i oczywiście pamiętamy o tym
pysznym cieście z gruszkami.

Piszcie co lubicie jeść, co Wam smakuje, nawet coś zupełnie malutkiego, jakaś
przekąska gdy burczy w brzuchu, na szybko do zrobienia.
Może Dąbrowa ma swoje tradycje kulinarne, jakieś regionalne potrawy.

Ostatnio zaciekawiła mnie taka rzecz. Pewnego razu byłam u mojej koleżanki i
ona zrobiła coś a'la zapiekankę z makaronem i pieczarkami. Mam pytanie
odnośnie tych pieczarek, czy obieracie z nich skórę? Bo ja szczerze mówiąc je
tylko myłam.

Obserwuj wątek
    • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 20:45
      toś mnie miło połechtała :)))
      ciasto bedzie na bank, jeszcze w tym sezonie letnim, zapewniam :)

      pieczarki: ich sie nie myje, bo nasiąkają wodą, delikatnie , wilgotną ściereczką
      lub gąbka ściera sie brud od nasady kapelusza w dół (z włosem) , a trzonki się
      podcina od dołu, aaaa, nie obiera ze skórki
      • reivena Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 21:01
        To dlatego, że jako bliźniak będziesz miała teraz swoje święto :p

        A ta skórka nawet fajnie schodzi :)
        • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 21:10
          skórki sie nie obiera!!!!!
          słuchaj rad doświadczonej, ktorej nie jeden raz tez zwracano uwagę i pouczano :)
          • reivena Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 21:11
            Dobrze, zrobiłam to tylko raz bo mnie zaciekawiło. Pieczarki są drogie, a jej
            tak dużo schodzi.
            • aaniaaa Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 21:47
              Hej! Ja akurat przerabiam teoretycznie (narazie) Nigellę Lawson. Jestem jej fanką.
              • reivena Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 21:52
                Powiedz coś bliżej.
                • aaniaaa Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 22:21
                  Ta nigella ma czasem takie pokręcone przepisy...ale kobietki znajduja fajne
                  zamienniki, kusi mnie sernik czekoladowo-limonkowy
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60855572.html
                  , albo mufinki pomarańczowe
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56430224,56430224.html?f=777&w=56430224&a=56430224
                  . Wymyśliłam właśnie że musze też zakupić w Ikei taka formę ;)

                  • aaniaaa Re: Wątek kulinarny :) 25.04.07, 22:23
                    linki raz jeszcze:\
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60855572.html
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56430224,56430224.html?f=777&w=56430224&a=56430224
                    • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 08:22
                      nie tylko ja śledze galerie potraw na Fotoforum GP :)
                      • reivena Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 09:44
                        A ja sobie zrobiłam tą zupę pieczarkową i mi się przypomniało, że nie wstawiłam
                        jej do lodówki :( Chociaż temperatura w domu nie jest jeszcze taka wysoka.
                        Bilobil :)
                        • baja88 Re: jak mi się chceeeeeee 26.04.07, 13:50
                          www.digitalphoto.pl/zdjecia/2248/
                          • reivena Re: jak mi się chceeeeeee 26.04.07, 14:41
                            Niedługo będą nasze, polskie, a nie jakies chińskie podróby.
                        • kelo Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 20:10
                          Nie umiem zrobić dobrej zupy pieczarkowej. Jest mi wstyd. Wszystkie inne mi się udają a pieczarkowa nie. Poproszę o dokładny domowy, albo barowy - bo w barze mi zawsze smakuje - przepis
                          • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 21:03
                            najprawdopodobniej obierasz pieczarki ze skórki :))))))
                            • kelo Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 21:04
                              baja88 napisała:
                              > najprawdopodobniej obierasz pieczarki ze skórki :))))))

                              NIGDY
                              • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 26.04.07, 21:42
                                to się powinna udawać :)
                                • kelo Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 22:46
                                  baja88 napisała:

                                  > to się powinna udawać :)

                                  Ale się nie udaje i jeśli to ma być wątek kulinarny to niech mi ktoś poda sprawdzony przepis, żeby się udała. Howk.
                                  • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 23:13
                                    najpierw napisz, jak Ty ją robisz
                      • aaniaaa Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 09:20
                        baja88 napisała:

                        > nie tylko ja śledze galerie potraw na Fotoforum GP :)

                        Na to wyglada:):)
                        --
                        • baja47 Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 09:24
                          a wdrażasz jakieś przepisy stamtąd do swej kuchni ????
                          • reivena Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 10:48
                            Dostałam do spróbowania (wiadomo od kogo, gdyż jestem w pracy :D ) jogurt
                            bałkański. Jak dla mnie pycha.
                            • le_szek Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 11:14
                              Jogurt bałkański, hmmm...

                              Nakryty baranią czapą, smakujący śliwowicą, a po otwarciu słychać muzykę Bregovicia?
                              • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 11:20
                                i........zasmażka :))
                              • reivena Re: Wątek kulinarny :) 27.04.07, 12:05
                                le_szek napisał:

                                > Jogurt bałkański, hmmm...
                                >
                                > Nakryty baranią czapą, smakujący śliwowicą, a po otwarciu słychać muzykę
                                Bregov
                                > icia?

                                Tak dobrze nie ma :) Ale smakuje wyśmienicie. Z tyłu są przepisy na:
                                - pyszny lekki sernik,
                                - szybkie i zdrowe "co nieco",
                                - ciepłe "lody" jogurtowe,
                                - świeży sos - ożywi każda surówkę,
                                - polski śledzik - lubi pływać w jogurcie bałkańskim.

                                Spróbuje zrobić sernik i napisze jak wyszedł.
                                • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.04.07, 22:48
                                  ...mam gołąbkow po parze, hej po parze chodzcie to Wam pokaże....lalalalala

                                  a gdzie tam całą chmarę, bedzie gołąbkowo :)))
                                  • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.04.07, 23:14
                                    A mnie zapachniało serniczkiem, ale nie ja go zrobiłam :)))
                                    • baja88 Re:BMI 08.05.07, 18:19
                                      moj wskaznik BMI między 25, a 30 !!!!!!!
                                      postanowiłam!!
                                      zaczynam od mż
                                      paskudnie sie czuje, motyle mam w brzuchu ale od :patrz wyżej :))
                                      • reivena Re:BMI 09.05.07, 08:46
                                        Nic się nie przejmuj, właśnie w radio mówiłi, że nic tak nie odchudza jak
                                        liczenie styropianu przed obiadem, także zamiast tego co proponował Ci Leszek,
                                        czyli rower, sugeruje wypad na piechotę do Castoramy :D
                                        • baja88 Re:BMI 09.05.07, 09:54
                                          baaa, chodzę dalej, do Auchan, z powrotem jednak autobusem (za dużo siat)
                                          • kelo A kto robił chlebojaja? 09.05.07, 11:21
                                            Wymysliłem sobie to parę lat temu, ale nie mam pewności czy byłe pierwszy. Zaczynam od przypieczenia chleba w kostakch na patelni ok 2x2 cm. Wczesniej podpiekłem kostki szynki czy kiełbasy. Starannie opiekam chlebek na brązowo z każdej strony. Trzeba szybko odwracać żeby się nie spalił. Następnie rozrzucam kiełabaskę, wlewam rozbełtane jajka, zwiększam ogień zakrywam patelnią i czekam aż się zetnie. Pierwsze mi nie wychodziły ale potem jak się dojdzie do wprawy to upiecze sie tak, że chleb nie zdąży nasiąknąć jajkiem i jest chrupiący.
                                            smacznego - olo
                                            • reivena Re: A kto robił chlebojaja? 09.05.07, 12:13
                                              Ja nie robiłam, ale tzw grzanki podpiekam z czosnkiem, żeby się fajnie
                                              zarumieniły, biorę parę listków sałaty i kroje w paski, do tego dodaje w
                                              kawałkach ser feta i delikatnie mieszam.
                                              • kelo Re: A kto robił chlebojaja? 09.05.07, 12:16
                                                Nie chwytam za bardzo, podgrzewasz sałatę na patelni?
                                                • reivena Re: A kto robił chlebojaja? 09.05.07, 12:20
                                                  Nie, tylko robię chleb z czosnkiem. Potem wszystko mieszam powiedzmy w misce
                                                  lub salaterce.
                                      • onuferek przepraszam, że się wtrancam ;-) 10.05.07, 10:19
                                        > moj wskaznik BMI między 25, a 30 !!!!!!!

                                        mój też, ale jak wiadomo bmi wyrażamy w kg/m2, więc to są jednostki ciśnienia,
                                        jak się przeliczy na atmosfery moje bmi wynosi tylko 0.002468, a taka wartość
                                        poprawia humor z rana. Jest znacznie mniejsza niż oprocentowanie lokat
                                        pzdr
                                        • baja88 Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 10.05.07, 10:28
                                          sie nie wtrancaj, lecz pisz z nami.....:)
                                          • baja88 Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 10.05.07, 14:35
                                            miejsce specjalne dla Ciebie nawet przygotowałam ,może inni apetyczni też tu
                                            przysiądą :)))
                                        • kelo Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 13.05.07, 08:25
                                          Obliczyłem sobie teraz BMI i wyszło, że powinienem schudnąć 10 kg. Przecież zniknę, a wiatr mnie zdmuchnie razem z rowerem. Między łokciem a dłonią mam takie pęcinki, że niemożliwe aby były cieńsze. No czasem na brzuchu, gdy siedzę można kufel postawić, ale to się da wyleczyć.
                                          • baja88 Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 13.05.07, 11:27
                                            te +10 to akurat, by powiedziec o Tobie "dobry kogut" :)))
                                          • le_szek Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 13.05.07, 19:38
                                            Jak nie możesz schudnąć, musisz urosnąć ;-)
                                            • baja88 Re: przepraszam, że się wtrancam ;-) 14.05.07, 12:31
                                              Leszek, sprytny i w temacie (BMI) :)))))
    • paulara ja obieram pieczarki; 26.04.07, 16:31
      chyba,że nie mam czasu albo nikt nie widzi to wtedy tylko je myję;
      samo obieranie podpatrzyłam u zawodowych kucharzy;
    • reivena Nalewki 03.08.07, 10:13
      Macie jakis dobry pomysł na nalewkę, albo wódeczkę, lub coś innego?

      Mam wiśnie, niestety są zamrożone i na dodatek z pestkami. Więc w gre wchodzi
      kompot. Ale tak sobie pomyślałm, że może da się jeszcze z nimi coś innego
      zrobić. Wczoraj zjadłam z soku już bez pestek. Słodkie jak cholera i jakby je
      podlać wódeczką, lub jakiegoś drinka z nimi zrobić. Nie wiem czy z tymi z
      pestkami da się coś wykombinować.
      • baja88 Re: Nalewki 03.08.07, 12:27
        może taka?
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65997092,65997092.html
        • reivena Re: Nalewki 03.08.07, 13:32
          Fajne, tylko będzie problem z wydrylowaniem, bo one są zamrożone i nie wiem czy
          się nie rozciapcią jak je rozmrożę.
    • reivena Re: Wątek kulinarny :) 27.08.07, 10:24
      Co robicie dzisiaj na obiad?
      • solanna Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 10:37
        od jakiegos miesiaca drastycznie poszła w gorę cena masła, a przeciez teraz
        kiedy krowy na bezpośrednim wypasie łąkowym, masło winno byc najtańsze !!!!!
        • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 10:40
          przepraszam za zamieszanie nickowe, wrociłam ze sklepu z 20 dkg masła za ktore
          zapłaciłam 3,50 !!!! czyli 1 kg masła kosztuje teraz 17,50 zł DUZO !!!!!
          • kelo Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 10:48
            He, he 17,50. Coś mi to przypomina.
            • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 10:52
              patykiem pisane ?????
              • kelo Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 10:58
                Jakie tam patykiem pisane. Przecież masło za Gierka kosztowało 17.50. Chyba żebym się mylił, ale nie sądzę. Parę cen jeszcze pamiętam. Choćby prorocza cena zwyczajnej 44. Ale jabol tak coś koło tego kosztował, masz rację.
                • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 11:07
                  Jakie 3,50!!!! Baja czyba czytasz w moich myślach, bo już wczoraj
                  miałam pisać o maśle. W sklepie koło mnie czeladzkie kosztowało
                  3,75, a wczoraj pani mi mówi, że kosztuje 4,50. Szok.
                  • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 11:23
                    Rei:)) akurat czeladzkiego nie spozywam :(( więc nie znam jego aktualnej ceny,
                    lecz przyznaje, najdroższe z polskich, aktualnie na lokalnym rynku
                    • le_szek Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 12:07
                      Najdroższe? A ja kupuję osełkę górską 300 g za 6 zł i myślałem, że jest
                      najdroższa - a tu wychodzi, że ja oszczędny jestem :-)
                      • kelo Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 15:14
                        A ja się od masła odzwyczaiłem i jest mi z tym dobrze. Chyba, że jakiś kalafior ,pstrąg, fasolka.
                        • le_szek Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 15:30
                          Ja od mniej więcej dwóch lat znowu jem masło, wcześniej trułem się margarynami i
                          wydawało mi się, że tak zdrowo jem. A cholesterolu się nie boję, czy ktoś go w
                          ogóle widział? ;-)

                          Na coś poza tym trza umrzeć ;-)))
                          • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 16:37
                            A ja tam lubię masło, nie margaryna, ani pół margaryna-pół masło, a
                            najlepiej ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem :)
                            • kelo Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 17:10
                              > A ja tam lubię masło....
                              Szczególnie o 5 rano, jak po wyjęciu z lodówki trzeba je siekierą rąbać, a potem drapać, a potem rąbać, a potem drapać, żeby czym było kanapki posmarować ....
                        • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 18:47
                          > A ja się od masła odzwyczaiłem i jest mi z tym dobrze. Chyba, że
                          jakiś kalafior,pstrąg, fasolka.

                          A ja zaś kalafiora i fasolkę polewam bułką z roztopionym masłem.
                          • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 23:13
                            ale jestem glodna, przypomniałam sobie,że od godz.14-tej nic nie jadłam, a w
                            domu nie ma kawałka swieżego chleba, wyschniety juz przerobiony na bulkę tartą,
                            w lodowce niczym u niefrasobliwego kawalera: musztarda, keczup, cebula i
                            niedopite kiedys,skwaśniałe wino
                            • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 23:15
                              A to jakaś nowa dieta cud :P
                            • kelo Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 23:18
                              No to ja bym podsmażył cebulę na jakimś tłuszczu, poddusił w wodzie dodał keczup i na koniec zagęścił tartą bułką. Pieprz i jakieś inne przyprawy się znajdą, prawda?
                              • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 23:20
                                tysz
                      • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 18:19
                        Leszek, osełke górska kupujesz??? no, tania, bo na buncu robiona :))))))
                        • reivena Re: Wątek kulinarny :) 29.08.07, 18:21
                          www.gotowanie.wkl.pl/przepis15255.html
                          O coś takiego ci chodzi?
                  • reivena Re: Wątek kulinarny :) 28.09.07, 18:47
                    Znów zdrożało, jest po 5,50 zł :(
                    • baja88 menu świateczne ustalone?? 13.12.07, 10:47
                      Hej, jak tam z tymi 12 potrawami?????
                      Menu świateczne powoli sie ustala????
                      Plany zakupow opracowane???
                      Plany rekreacyjne takoż????
                      Zakwas buraczany dojrzewa????
                      • reivena Re: menu świateczne ustalone?? 13.12.07, 11:21
                        Na wigilię idziemy do mojej babci, moja babcia robi najlepszą
                        kolację. W pierwszy dzień Świąt na rodziców Krzysia, a w drugi dzień
                        pewnie będziemy jedli to czym nas obdarują :)
                        Od złej biedy mam zamrożone grzyby i w poniedziałek oddawałam się
                        pasji lepieniu pierogów z mięsem. Napewno źle nie będzie :)
          • baja88 Re: Wątek kulinarny :) maslo !!! 14.09.07, 10:58
            co ja/my, kurna, jemy, czym smarujemy kanapki!!!!!
            Ostatnio kupuje masło pt: stołowe, śmietankowe ( to, z ogonem krowy do gory)......
            przed chwilą poczytałam w szczegółach, co na opakowaniu tegoż jest napisane,
            masło wg mnie, a wg producenta Laktopol, jakieś Losice, to jest:
            tłuszcz mleczny do smarowania 73 %

            czy ja coś przespałam, czy jakies nowe technologie pozyskiwania z mleka, no
            właśnie: masła, czy tłuszczu??????
            • reivena Re: Wątek kulinarny :) maslo !!! 14.09.07, 11:05
              Na to ja Ci nie odpowiem, muszę Ci powiedzieć, że ostatnio zwracam
              uwagę na skład, bez przesady, ale sobie kuknę. Zwłaszcza na sosy w
              proszku, albo skład musztardy lub takich sosów w butelkach. Na 100 %
              mnie odrzuca jak czytam, że w składzie jest guma. A co jest
              naprawdę, a czego nie piszę, nie chcę nawet mysleć.
            • le_szek Re: Wątek kulinarny :) maslo !!! 14.09.07, 13:23
              > Ostatnio kupuje masło pt: stołowe, śmietankowe

              A jesteś pewna, że to masło śmietankowe? Bo ja widziałem kostki, na których było
              napisane tylko 'śmietankowe' czy 'łaciate', ani słowa o maśle.
              • baja88 Re: Leszek, nie ma masła :(((( 14.09.07, 14:01
                .....Bo ja widziałem kostki, na których było napisane tylko 'śmietankowe' czy
                'łaciate', ani słowa o maśle.

                Brawo, gdzie Ty masz to trzecie oko zainstalowane??????
                Tak, kostka stolowego smietankowego (tłuszczu mlecznego do smarowania)!!!
                ale odkrycie, co najmniej na miare, ech...
                wszędzie nas po cichu ciulają, wyruszę na poszukiwanie M A S ł A !!!!!
                • le_szek Re: Leszek, nie ma masła :(((( 14.09.07, 14:02
                  Nie mam trzeciego oka, ale szczęście do zwracania uwagi na takie pierdoły - raz
                  się o mało nie naciąłem.
    • reivena Re: Wątek kulinarny :) 31.08.07, 08:55
      Co do pizzy, to może sobie zrobię za tydzień, wezmę spód Baji, a
      górę Ola. Chyba, że znajdę coś innego. Na jutro mam pangę. Trzeba
      pomyśleć nad zupą.
      • kelo Re: Wątek kulinarny :) 31.08.07, 09:13
        A ja zakupiłem sobie wczoraj kości, dajmy na to, wędzone, żurek i zrobię pysznąąąą zaleeewajkę.
        • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 31.08.07, 09:17
          a ja kupuję :))))


          -----
          Cała harmonia tego świata składa się z elementów sprzecznych (Seneka Młodszy)
      • baja88 Re: Wątek kulinarny :) 31.08.07, 09:18
        i bedzie pizza BajOlo :)))


        ---
        Cała harmonia tego świata składa się z elementów sprzecznych (Seneka Młodszy)
        • magdalenaka Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 09:32
          Bardzo mi się ta nazwa podoba :)))

          A co do przepisów kulinarnych to ostatnio odkryłam stronę
          kuchnia.kisa.pl - parę przepisów wypróbowałam i rzeczywiście mało
          wysiłku a efekt bardzo smaczny :)
          • baja88 Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 09:34
            Cześc Magda, a Twoje śmieci (wątek) rOsnąąąą :)


            ---
            Cała harmonia tego świata składa się z elementów sprzecznych (Seneka Młodszy)
            • magdalenaka Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 09:47
              Cześć Baja. Cieszy mnie to zaangażowanie :)Ale jak widać temat
              kontrowersyjny ;)A że mnie natchnienie wzięło to piszę . Cóś się
              wczoraj rozkręciłam ;))
          • reivena Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 10:27
            O, magda, to ja zrobię coś takiego :)

            "Panga w sosie śmietanowo koperkowym "

            Składniki:
            0.5 kg ryby panga,
            1 por,
            1 pęczek koperku,
            1 śmietana 18%,
            1 jogurt naturalny,
            1 łyżka musztardy,
            1 łyżka mąki ziemniaczanej,
            25 dkg sera żółtego.


            Sposób przyrządzenia:
            Por pokroić w plasterki, ułożyć na posmarowanym naczyniu
            żaroodpornym, na to koperek pokrojony, na to ryba pokrojona w
            kawałki przyprawiona solą i pieprzem, zalać sosem. Sos: śmietana +
            musztarda + mąka ziemniaczana + jogurt naturalny. Rybę zalać sosem i
            posypać startym serem żółtym. Piec 20 min. w dobrze nagrzanym
            piekarniku 180 - 200°C.

            • kelo Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 10:52
              Super, brakowało mi pomysłów (albo chęci) na dobrą rybę. Daję do ulubionych.
              • magdalenaka Re:BajOLO :)))) 31.08.07, 11:00
                Ja na chłody już sobie wydrukowałam zupę gulaszową. :)
                Lada dzień wypróbuję ;)
              • baja88 Re: panga dla Olo 31.08.07, 11:01
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59683662,59683662.html?wv.x=2

                -----
                Cała harmonia tego świata składa się z elementów sprzecznych (Seneka Młodszy)
            • reivena Re:Panga 01.09.07, 23:18
              Zrobiłam sobie dzisiaj pangę wg tego przepisu. Wprowdziłam tylko
              jedną zmianę. Koperek wymieszałam z sosem, a rybę wcześniej
              posypałam przyprawą do ryb. Pycha....
              • kelo Re:Panga 02.09.07, 16:19
                A ja wczoraj zrobiłem zapiekankę z kabaczka z ziołami. Nie wyszła wg przepisu, ale wiem gdzie tkwił błąd. Następna będzie już dobra.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka