szwager_z_laband 11.05.07, 10:50 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=454 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.05.07, 12:30 W uoon´skim roku ech tam byu Na wieczoor dom reszta tych bildoow Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.05.07, 12:31 no boch paczou na ajgynszafty i widza data z tego roku - kapuja juz ale:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.05.07, 20:00 Tyle razy przejeżdzałam ta trasa , a we Kalwarii nie byłam. Miasto bardziej znam. Ale już z daleka widać klasztor na wzgórzu. Teraz dopiero widzę. Daj więcej Hanys zdjęć, ale też i droga do Kalwarii jest bardzo przyjemna, widoki cacko - prawda ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 11:15 rita100 napisała: > Tyle razy przejeżdzałam ta trasa , a we Kalwarii nie byłam. Miasto bardziej > znam. Ale już z daleka widać klasztor na wzgórzu. Teraz dopiero widzę. > Daj więcej Hanys zdjęć, ale też i droga do Kalwarii jest bardzo przyjemna, > widoki cacko - prawda ? Jusz douech te kalwaryjske cacka schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=454 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 11:38 zaroski se to wszyskoobejzam:) je to daleko od Swiyradowa? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 12:49 szwager_z_laband napisał: > zaroski se to wszyskoobejzam:) > > je to daleko od Swiyradowa? Mniyj wiyncy miyndzy Wadowicami a Krakowym Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 12:50 o pierona, to jo cos pomylou:))) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 12:58 szwager_z_laband napisał: > o pierona, to jo cos pomylou:))) Mono w tym roku juzajs´ te cacka kalwaryjske odwiedza boch to ostatnio couke niy obleciou, udauo mi sie ino kajs´ 1/3 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 12:59 no to porob obrozkow - jo porobia we Swiyradowie i okolicach:) kalwarie mi sie pomylouy:))) ;) Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 13:07 kalwaria 1. «zespół kaplic lub kościołów rozmieszczonych na pagórkowatym terenie, będących stacjami drogi krzyżowej» Kalwario moge być prawie wszyńdzie:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 13:12 wiym, ale jo se ubzduro ze to je inkszo niz ta we keryj bou Hanys:)) Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 13:42 Jo Ci chciou yno pedzieć,coś siy ze Kalwariom niy pomylou:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 20:08 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=40 Ale dokładne zdjęcia i opisy. Ciekawią mnie na tym bildzie te schody. Skąd wiedziałeś , że trzeba po tych schodach iść na klęczkach ? Pisze tam ? To ciekawe, to chyba jedyne takie miejsce w Polsce gdzie po schodach trzeba iśc po klęczkach. Szedłeś tak Hanys ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 20:16 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=27 Ile te drzewa pamiętają ? Trzeba przyznać , że bardzo zadbana jest ta Kalwaria. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 20:26 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=3 Laband, Kalwaria Zebrzydowska jest , jak się jedzie na Wadowice, dalej Andrychów. Najlepiej jechać z Krakowa na Zakopiankę , a potem na Wadowice - piękne tam sa tereny widokowe, no i oczywiście miasto najbardziej znane jest z produkcji mebli. Co drugi dom to wyrób mebli. Tam tez odbywają się Targi Meblowe. Prawda Hanys ? Jak się jedzie to nawet przed domami ułożone są meble lub zawieszone są na nich krzesła. Dawniej to cała południowa Polska jeździła zamawiać tam meble. Parę lat temu byłam tam na tych targach i przez to nigdy nie było czasu na samą Kalwarię, ale z daleka ją podziwiałam. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 21:15 rita100 napisała: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=40 > Ale dokładne zdjęcia i opisy. Ciekawią mnie na tym bildzie te schody. Skąd > wiedziałeś , że trzeba po tych schodach iść na klęczkach ? Pisze tam ? > To ciekawe, to chyba jedyne takie miejsce w Polsce gdzie po schodach trzeba iśc > po klęczkach. Szedłeś tak Hanys ? schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=49 Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 13.05.07, 21:28 Dobrze, że niskie są progi, to chyba nie ma trudności z wejściem. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 15.05.07, 17:10 rita100 napisała: > Dobrze, że niskie są progi, to chyba nie ma trudności z wejściem. Jo ani niy wiedziou rze tam cza kolanooma sie wspinac´ na wiyrch, dziypiyro teroski to czytoom... Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 15.05.07, 19:22 Dobrze wiedzieć wcześnie , dlatego tez byłam zaskoczona tym wchodzeniem na kolanach. Dobrze jest poznać trasę wycieczkową wcześniej, a ja nie wiem czy to przypadek czy nie - jednak do Kalwarii właśnie się wybieram, zaproponowała ta trasę sama kuzyneczka i również byłam w szoku. Drepczę Twoimi śladami Hanys, całkiem przypadkowo, będę uważać na odciski ;)))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 15.05.07, 21:12 no to je znak ze sie treficie jeszcze:) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 15.05.07, 21:15 szwager_z_laband napisał: > no to je znak ze sie treficie jeszcze:) mono na tych schodach.... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 15.05.07, 21:16 pryndzyj juz na klynczkach:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 16.05.07, 19:44 A żebyście wiedzieli, to mnie inspiruje :) Ciekawe jak to tam będzie, ale przynajmniej wiadomo co tam trzeba robić. Za dwa tygodnie pojadę. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 20:19 Powiem dziś krótko - jestem pod wrażeniem Kalwarii Zebrzydowskiej, kawał drogi trzeba piechtą zrobić, kawał , ale wśród cudownej przyrody, cudownej natury. Niestety na górę Golgoty nie dane mi było wejść, kuzynka pękła , jak to się mówi, żal mi sie tej biduli zrobiło, a jeszcze do tego burza nas poganiała. Będą zdjęcia to zobaczycie. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 21:28 rita100 napisała: > Będą zdjęcia to zobaczycie. czekoomy niyciyrpliwie.... Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 21:45 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=469 Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 21:55 tysz jeszcze tam niy bylach,jakos zawsze mi cos na drodze stowo Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 22:25 te zdiyncie je ciekawe - te kokociki na supkach: schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=469&pos=8 Odpowiedz Link
ballest Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 22:51 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=40 Ale dokładne zdjęcia i opisy. Ciekawią mnie na tym bildzie te schody. Skąd wiedziałeś , że trzeba po tych schodach iść na klęczkach ? Pisze tam ? To ciekawe, to chyba jedyne takie miejsce w Polsce gdzie po schodach trzeba iśc po klęczkach. Szedłeś tak Hanys ? RITA po kleczkach to yno kobity uazom tysz w Fatimie;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 23:05 na Anabergu tysz idom w jednyj z kaplic Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 23:22 to je ciekawo ambona - niyprzipominom se cobych juz kajs tako widziou: schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=469&pos=52 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 07.06.07, 23:24 niyrozumia tera tego(?) je to Wiktoria abo Maryjka? schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=469&pos=57 Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 00:30 Juz poprawiłam :) Ale jakie ciekawe porównanie dwóch albumów schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=454&pos=48 A tego nie zauważyłam schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=454 Zobaczcie, że Hanys szedł inną drogą i mało kiedy zdjecia sie pokrywają A ja jutro dokończę, bo padam, padam, padam ....... Piękna jest Kalwaria, ale na to potrzeba cały dzień i lepiej pogodny dzień. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 12:29 faktycznie, ciekawe je porownanie obrozkow z tego samego miejsca i z dwoch "perspektyw":) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 12:43 jedne podszkryfniyncie zes sie pomyloua Viktoria ze Weronikom:) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 17:27 www.kalwaria.ofm.pl/index.php?action=drozki_opis Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 17:28 www.kalwaria.ofm.pl/images/x_t_mapa.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 20:02 Tak, najlepiej to taką mapę sobie wydrukować i iść w/g wskazówek. Bez tej mamy na pewno byśmy się zgubili. Dodam, że można by i samochodem sie poruszać , ale niestety trzeba znać te wiejskie drózki. A jeszcze na dodatek znajdują sie tam piękne stare chatki. Tylko ukończę album to sami zobaczycie, ze warto się wybrać na taką łikendową wycieczkę. Acha, mówili, że w Ojcowie na skałkach gryzą żmije, trzeba uważać, a i kleszczów nie brakuje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 20:05 hanys_hans napisał: > www.kalwaria.ofm.pl/index.php?action=drozki_opis Teraz to łatwiej będzie podpisywać. Dobra stronka. Będzie przejrzyście. Jednak trochę kapliczek ominęłam. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 20:06 szwager_z_laband napisał: > jedne podszkryfniyncie zes sie pomyloua Viktoria ze Weronikom:) wszystko jeszcze sprawdzę :) A najlepiej to som sprawdź łosobiście ;))))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 08.06.07, 20:06 szwager_z_laband napisał: > faktycznie, ciekawe je porownanie obrozkow z tego samego miejsca i z > dwoch "perspektyw":) Wiesz Laband, jak się zna te miejsca to całkiem inne spojrzenie jest na album. Możesz to porównać z Wieliczką. Prawda, że całkiem inaczej ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 09.06.07, 00:07 to fakt z tym spojzyniym, i co ciekawe z czasym te spojzynia sie mogom zmiyniac ... Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 09.06.07, 21:11 Okolice Kalwarii Zebrzydowskiej to nie tylko czysta, bogata przyroda ale i liczne zabytki - dokumenty barwnej i burzliwej historii. Na zwiedzających czekają owiane legendą ruiny średniowiecznych zamków: zbójeckie gniazdo Włodkowa, twierdza Konfederatów Barskich na szczycie Lanckorony czy dolinna warownia Radwanitów w Zebrzydowicach. Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 10.06.07, 16:59 pewnie chodzi o ruiny zamku tam blisko się znajdujące i temu trzeba się też przyjrzeć. Melduje album z podpisami ukończony, strasznie dużo czasu zajmują podpisy, ale wyszło, jest ok i zapraszam do wyruszenia na wycieczkę. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=469&pos=93 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 10.06.07, 22:56 zaro se poczytom na dobranoc:) no to do jutra! pyrsk! Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 20:05 szwager_z_laband napisał: > zaro se poczytom na dobranoc:) > > no to do jutra! > > pyrsk! serwus, miłego urlopu Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 08:21 szwager_z_laband napisał: > kto to som Radwanity? "Wg prac archeologicznych pierwsze osady istniały na tym terenie już w okresie neolitu. Udokumentowana geneza historyczna sięga natomiast czasów średniowiecza. Tereny te należały w znacznej części do rycerzy Radwanitów herbu Radwan, którzy strzegli zachodniego pogranicza Ziemi Krakowskiej. Tzw. „korytarz radwanicki” z komorą celną w Brzeźnicy od 1274 r. obejmował Sosnowice, Paszkówkę, Trzebol, Brzeźnicę, Marcyporębę. Na południe od Kościoła w Marcyporębie w pobliżu lasu istniało w XII/XIV w. grodzisko – warownia czuwające nad szlakiem z Krakowa na Śląsk. Radwanici byli dziedzicami Brzeźnicy aż do końca XV w." www.powiat.wadowice.pl/modules/subjects/pages/gospodarka/plrl.doc Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 08:36 Dziynkuja:) faktycznie, tera jak to zytom to mi sie przipomino ze juz kedys o tym kajs cos suyszouech. Czas sie juzas podszkolic:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 08:44 sam trocha o tym: Radwanowice są położone w odległości około 20 km od Krakowa, na krawędzi Rowu Krzeszowickiego. Zostały założone w zamierzchłych czasach. O fakcie ich powstania mówią jedynie legendy, podania oraz tradycja przekazywana od pokoleń. Założycielem miał być, według starych podań, rycerz Radwan, który odznaczył się męstwem w czasie wyprawy króla Bolesława Śmiałego na Ruś Kijowską. Radwan w nagrodę za swoje męstwo otrzymał od króla tytuł szlachecki i chorągiew kościelną na tarczę herbową. Gdy po morderstwie św. Stanisława król Bolesław Śmiały musiał opuścić swe królestwo, Radwan osiedlił się w Radwanowicach. Zamieszkała w Radwanowicach szlachta nosiła herb Radwan. Przez całe wieki przechowywała ona świadomość pochodzenia od rycerza Radwana. W Radwanowicach nie zachował się niestety żaden zabytek, ani nawet niewielki materialny ślad dawnych wieków piastowskich czy jagiellońskich. Pomimo tego wiadomo jednak, że początki wioski sięgają pierwszych wieków polskiej państwowości. www.integracyjna.org/page2.html Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie mówi, że założycielem Radwanowic był rycerz Radwan, który odznaczył się męstwem w czasie wyprawy króla Bolesława Śmiałego na Ruś Kijowską. Miał ona być zaufanym rycerzem króla Bolesława Śmiałego. W czasie sporu jaki powstał między biskupem krakowskim Stanisławem, a królem Radwan miał być jednym z uczestników zabójstwa biskupa. Po morderstwie św. Stanisława król Bolesław Śmiały musiał opuścić swoje królestwo, a Radwan osiedlił się w Radwanowicach. Są historycy, którzy z Radwanowicami łączą dokument Bolesława Wstydliwego z 1278r., który nadał swoim rycerzom z rodu Radwanitów część wielkiej puszczy na południe od Krakowa. Najstarszą zapisaną wiadomość o Radwanowicach można znaleźć w dyplomie króla Władysława Łokietka z 1329r., który pozwolił Hermanowi szklarzowi na założenie na prawie średzkim wsi w lasach zwanych Hutnica. Las ten położony był między wsiami Radwanowice, Bętkowice, Sokolec. Długosz zanotował, że Radwanowice należą do parafii w Rudawie. Szlachta z Radwanowic wyróżniała się ubóstwem i przeważnie brakiem poddanych. Ponadto miała obowiązek płacenia podatków, od których część szlachty była zwolniona. Niemniej jednak szlachta radwanowicka cieszyła się licznymi przywilejami, z których na uwagę zasługuje prawo nietykalności domu (1588r.). Nie zezwalało ono na rewizję w posiadłości szlacheckiej, choćby ukrywał się tam banita. Z tego prawa korzystało wielu mieszkańców okolicznych wsi. Po popełnieniu przestępstwa uciekali oni do bezpiecznych Radwanowic. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 08:49 podobno Nietzsche pochodziou z pod tego herbu: en.wikipedia.org/wiki/Image:Herb_Radwan.jpg Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 08:55 a sam werciouo by sie przijzec tymu gotardowi;) Książę podarował je komesowi Gotardowi, przodkowi rodu Wierzbowów herbu Chorągiew czyli Radwan. Była to nagroda za zwycięstwo, jakie odniósł on nad Jaćwingami w 1241 r. Wówczas to mężny Gotard wziął do niewoli siedmiu wodzów jaćwieskich, z której wykupili się płacąc po 700 grzywien srebra. Oto co pisał na ten temat Bartosz (Bartłomiej) Paprocki w swym dziele "Gniazdo cnoty", wydanym w Krakowie w 1578 r.: "Nadanie herbu Chorągwie, który zowią radwan, iż nazwisko miał takie przodek herbu tego, Wierzbowa, iż miał opatrzenie od króla, wieś, którą tak zwano; ten ma być chorągiew żółta, w czerwonem polu." [...] Za Bolesława, Śmiały nazwanego Wysłał hetman od wojska część ludu swojego. Rycerza, co Radwan tym przezwiskiem zwano, Onemu go ludowi za starszego dano. Książąt ruskich dwie wojszcze niedaleko byli, Na które oni ludzie z przygody trafili. Bacząc to, iż im trudno one wojska minąć, Rzekli, iże nam lepiej poczciwie poginąć. Dać bitwę, jako możem, już nam zgoła przyjdzie Bo inakszym fortelem żaden z nas nie wyjdzie. Rzekwszy głosem: Bóg z nami, ochotnie skoczyli, One ogromne wojsko z trzaskiem przełomili. Wtem szczęście niestateczne skoczy w inszą stronę, Skaziło mężne serca, mężną siłę one. Chorążego zabito, chorągiew stracili, Polacy się na różne miejsca rozskoczyli. Rotmistrz polski żałosny, wpadwszy do wsi zgoła, Drzwi wybiwszy, chorągiew pochwycił z kościoła. Lud jego rozgromiony zaraz go poznali, Zbieżawszy do niego, znowu się poddali. Nieprzyjacielskie wojsko wielkie porazili, A z fortunnym zwycięstwem nazad się wrócili. Król z radością przywitał rotmistrza mężnego, Darował tym klejnotem i potomki jego, Chorągiew ma być żółta, a pole czerwone, Tak wiecznie piętnować sławne przodki one" (pisownia oryginalna) Potomkowie Gotarda zarządzali tymi ziemiami przez kilka stuleci, o czym świadczą liczne zapisy w księgach sądowych. Oni też nadali nazwy wsiom wchodzącym obecnie w skład naszej gminy. W XV i XVI w. zaczęto przyjmować tzw. Nazwiska odmiejscowe. Wówczas pojawili się Rakowscy, Okęccy, Stenclewscy, Stojartowie,Witkowscy. www.infowarszawa.pl/strony.php?id=140 Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 20:21 Ale żeś Laband wysznupał, dzięki, przyda się to , ale jak trzeba kojarzyć fakty , powiazania Bolesława Smiałego z genezą rodu Wierzbowów herbu Radwan i jeszcze z walkami z wodzami jaćwieskimi Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 20:14 No faktycznie, jeśli był rycerz Radwan to i musiał być zamek, tylko nie wiem czy o tym samym zamku mówimy ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 20:12 szwager_z_laband napisał: > Dziynkuja:) > > faktycznie, tera jak to zytom to mi sie przipomino ze juz kedys o tym kajs cos > suyszouech. Czas sie juzas podszkolic:) tak, ale może po urlopie, bo i może będą jakie nowe zdjęcia z tego terenu Odpowiedz Link
rita100 Re: Hanys boues we Kalwarii? 11.06.07, 20:11 Zaraz , zaraz, ciekawy temat. Tylko jeśli chodzi o zabytki wokoło Kalwarii Zebrzydowskiej , to pokazujecie zamek w Lanckoronie. A obok Kalwarii jest jeszcze jeden zamek w Żar - ruiny zamku Skrzyński, mam to na mapie zaznaczone - 527m n.p.m. i żadnych informacji, moze na miejscu będzie ? Dopiero potem trzeba jechać na Lanckorone i tam mamy następne ruiny zamku na szczycie Lancokorońskiej Gory. I pisze w przewodniku, że wzniesiony on był przez Kazimierza Wielkiego z XII/XIII wieku, przetrwał potop szwedzki i oblężenie wojsk rosyjskich podczas konfederacji barskiej w 1771, dopiero opuszczony przez wojsko austriackie zaczął popadać w ruinę i rozbierany był na materiały budowlane. Za czasów Władysława Jagiełły zamek stanowił siedzibę starostwa niegrodowego. Dzierżawili je mi on. Zadorowie z Brzezia, którzy przyjęli nazwisko Lanckorońskich, w XVI w Zebrzydowscy i jako ostatni przed rozbiorami Wielkopolscy. Tu nic nie wspominają o rycerzach Radwanach Ale i dość głęboko sięgacie w przeszłośc Bardzo ciekawe to Odpowiedz Link
rita100 Re:Jarzębiak idebnicki 11.06.07, 20:22 A jak juz będziecie w Lanckoronie to tam jest taki dwór w Izdebniku, teraz jest tam dom pomocy społecznej, ale jak wam napiszę co tam produkowali, to alkomatem mnie pewnie poczęstujecie ;)))) Ciekawe czy o tym wiedzą pensjonariusze tego domu społecznego ? Otóż tu w tym dworze obok były zabudowania Fabryki Wódek Zdrowotnych i Likierów arcyksięcia Rainera Habsburga. Wytwarzano te wspaniałe trunki aż do 1945 roku. A najsłynniejszy trunek był ..... słynny na całą Galicję jarzębiak izdebnicki, czyli taka wytrawna wódka na bazie owoców z jarzębiny z dodatkiem ziół i młodych pędów sosny. Te pędy sosny dodawały na pewno smaku i zapachu. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jarzębiak izdebnicki 11.06.07, 20:23 Warto też obok wstąpić i zobaczyć hit sezonu, a jest nim Wola Radziszowska - sami zobaczcie :) dziejba.org. Odpowiedz Link
annak12 Polska Jerozolima!:) 12.06.07, 14:13 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=46886 Odpowiedz Link
rita100 Re: Polska Jerozolima!:) 12.06.07, 20:36 Fajny artykuł Aniu, dzieki, dużo ciekawych wiadomości. To już wiem trzeba 5 km iśc , iść , iść..... to jednak kawał drogi Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Polska Jerozolima!:) 12.06.07, 20:45 wladyslawbartoszewski.blox.pl/resource/WB_Book_Moja_Jerozolima_Moj_Izrael.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: Polska Jerozolima!:) 17.06.07, 22:26 Nie widziałam tej książki nigdzie, na pewno musi być ciekawa. Ale popatrzcie na to zdjęcie, tylko kliknijcie na powiększenie, a ukażą się ścieżki i kapliczki , jak dokładnie files.myopera.com/kgeorge2002/albums/289673/IMGEX4UKWBH16.jpg Odpowiedz Link