Dodaj do ulubionych

66 milionów

23.06.07, 10:15
Kto wie, kto i jak doszedł do tych 66 milionów?
Czy uwzględniono wzrost populacji żydowskiej, czy założono, że Izrael
powstanie i Żydzi tam wyjadą?
I tak dalej.
W jakich granicach przeprowadzano symulację?
Czy polityka europejska lat 30. wróżyła powstanie Unii Europejskiej?
Czy tego rodzaju liczenie ma sens?
Czy można pochwalać zadekretowaną przez Gomułkę "jednonarodowść" Polski i
liczyć, jak wzrosłaby liczba "obywateli Polski" (w wizji
narodowej/nacjonalistycznej to nie to samo co Polacy "etniczni", cokolwiek to
znaczy?).
Czy Polska byłaby demokratyczna? Druga połowa lat trzydziestych nasuwa pewne
wątpliwości.
I tak dalej.
I nagle zapominamy o winach Sowietów w stosunku do Polaków / obywateli polskich?

Czy absurd może być argumentem w bieżącej polityce?

A może to nie absurd, przy czym Niemcy również powinni wyliczyć, ilu by ich
było, gdyby nie wojna???

Ja wiem, że to nie jest zbyt gliwicki wątek, ale napisałem i szlus.

---------------------------------------------------------
Kaczynski hatte seine Forderung nach mehr Stimmengewicht für sein Land in der
Europäischen Union (EU) mit dem Hinweis auf die polnischen Toten im Zweiten
Weltkrieg begründet. Wenn sein Land den Krieg nicht erlebt hätte, gäbe es
heute eine Bevölkerung von 66 Millionen Menschen, hatte er vorgerechnet. Auf
dem EU-Gipfel in Brüssel bekräftigte sein Zwillingsbruder, Präsident Lech
Kaczynski, diese Linie. Polen wehrt sich in der EU gegen ein Stimmensystem,
das besonders auf die Bevölkerungsgröße abhebt. Deutschland hätte mit seinen
gut 80 Millionen Einwohnern fast doppelt so viel Stimmengewicht wie Polen mit
seinen knapp 40 Millionen Menschen.
www.welt.de/welt_print/article968047/Empoerung_in_Deutschland_ueber_Polen.html
Pisząc o "kreatywnej demografii" Barbro Hedvall zapewne pomyliła autora
wypowiedzi odwołującej się do polskich strat ludnościowych podczas drugiej
wojny światowej.

W miniony wtorek, w wywiadzie dla "Sygnałów Dnia", premier Jarosław Kaczyński
powiedział: "Domagamy się tylko tego, by nam oddano to, co nam zabrano. Gdyby
Polska nie przeżyła lat 1939- 1945, byłaby dzisiaj, jeśli odwołać się do
kryterium demograficznego, państwem 66-milionowym".

To banalny i straszny fakt" - czytamy w "Sueddeutsche Zeitung". Autor
komentarza, warszawski korespondent gazety Thomas Urban zwraca uwagę, że
Kaczyński posługuje się kategorią "winy dziedziczonej". "W chrześcijaństwie
winy nie dziedziczy się, a jedynie odpowiedzialność" - zauważa Urban.
fakty.interia.pl/swiat/europa/news/powazne-obawy-o-przyszlosc-polski,931251,3280
Obserwuj wątek
    • ballest Re: 66 milionów 23.06.07, 10:33
      Poloki w swej nienawisci som do wszystkiego zdolne.
      Moja mama zawsze godaua, ze Poloki to je dziki narod, tera to godou calou Europa.
      Fotyga histeryczka, zamiast sie koncentrowac na jednym temacie to ciagle nowymi
      zadaniami negocjatorow zasypywala, nawet niekere Poloki juz sie z nii smiejom.

Mnie yno ciekawi, fto miou te 66 milionow zywic, Slonsk by ich nie wyzywiou!
      • ballest Re: 66 milionów 23.06.07, 10:37
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4246766.html
        • hanys_hans Re: 66 milionów 23.06.07, 10:58
          UE jest martwa

Czujecie swąd spalonych ciał i rozkładających się zwłok. Czujecie w nozdrzach
          zapach krwi, czyż nie przeszywa was morderczy dreszcz przeznaczenia. To
          Bruksela leży i kona. Jeszcze rzęzi, jeszcze próbuje walczyć, resztkami sił
          ściska niebieski sztandar w dłoni, ale niestety nic już jej nie uratuje.

Przewidział to jeden człowiek, skromny doktor prawa białostockiej fili UW.
          Przewidział to już dawno, właściwe przewidział to już w roku 1950 gdy Robert
          Schumann przedstawił plan utworzenia Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali.

- To się nie uda- powiedział do brata gdy mu matka zmieniała pieluchę.

- Najpóźniej do 2020 r. UE się rozleci - zamyślił się a mama mocno posypką
          nacierała pupkę bobaska.

Przez lata wszyscy ulegali zbiorowym omamom wspólnoty Europejskiej, negocjowali,
          ratyfikowali, ulepszali ową Wspólnotę. A on czekał. Gdy inni obliczali systemy
          głosowania, podwójne większości, pierwiastki i mniejszości blokujące, on
          rozrysował hipotetyczne drzewo genealogiczne wszystkich ofiar II wojny
          światowej. Policzył ilu Polaków by żyło gdyby nie II wojna światowa. W 2007 r.
          byłoby ich 66 milionów…

Czasy się zmieniały, drzewa zrzucały liście, kraj się to staczał, to dźwigał z
          upadku, a on czekał. Mógł uprawiać każdy zawód na świecie, ale wybrał politykę.
          Chciał służyć Polsce. Udało mu się, jak mogło mu się nie udać.Został premierem
          bo taka byłą jego wola, chciał aby brat został prezydentem- dokonało się.
          Wiedział, że wszystko co powie jest analizowana przez obcy wywiad. Wiedział, że
          w kraju ma V kolumnę. Dlatego milczał.

Sprawny pokerzysta zawsze trzyma asa w rękawie. Pokerzysta wybitny ma tych asów
          co najmniej kilka.Na szycie unijnym Jarosław z błyskiem w oku rzucił na stół 66
          milionów Polaków. Niemcy zamilkli. Na Francuzów ma Polaków na Dominikanie, na
          Brytyjczyków dywizjon 303, na Włochów papieża Polaka. Negocjatorzy zamarli, tak
          jeszcze nikt z nimi nie rozmawiał. Jest świetny - powtarzano w kuluarach. Twardy
          przeciwnik, umie dbać o Polskie interesy - słyszano tu i ówdzie. Zaproponował
          aby system nicejski przetrwał do 2020 r.

- Niesamowite- krzyknęła Angela Merkel - zgodził się. Złośliwi w kraju dziwą się
          dlaczego, skoro pierwiastek jest lepszy to od niego odstąpił. Pytają dlaczego
          krytykowano obecny system nicejski, a teraz jego zachowanie uważa się za
          osiągniecie polskiej dyplomacji. Nie rozumieją dlaczego wszyscy chcieli umierać
          za pierwiastek, a teraz jak niedoszli samobójcy schowali sznur do szafy.

Ale on przecież wiedział, UE się rozpadnie. System nie przetrwa.

W 2020 r. Polska znów będzie wolna

galopujacymajor.salon24.pl/20294,index.html
          • ballest Re: 66 milionów 23.06.07, 11:03
            To jeszcze nie koniec, bo jeszcze dalej beda konsultacje trwaly, ciekawy uech je
            jakie postulaty Poloki juzas postawiom?
          • sloneczko1 Re: 66 milionów 23.06.07, 11:04
            wolna i swawolna;)
            • hanys_hans Re: 66 milionów 23.06.07, 11:05

JESTEM NIEMCEM I MAM WAS JUZ SERDECZNIE DOSC!!!
              Mam zone Polke, dlugo w Polsce mieszkalem i czuje duzy sentyment do Waszego
              kraju, ale to co ostatnio wyrabia Wasz rzad to juz jest przesada. Juz
              zapomnieliscie, kto was zaprosil do EU? To dzieki nam Niemcom zostaliscie
              zaproszeni do rozmow... a wy tu wyskakujecie z II wojna... Co my mlodzi mozemy
              na to poradzic, ze byl w Niemczech faszyzm - poza tym nasz narod takze
              ucierpial...Weszliscie do EU i teraz sklocacie cala Europe... TO my Niemcy
              finansujemy w wiekszosci EU. My tylko wplacamy, wy tylko wyplacacie... a
              wyzywacie nas od faszystow. W oprocz klotni nie wnosicie do EU - NIC!!!
              Traktujecie EU jako dojna krowe, a nie jak gleboka idea zjednoczenia Europy.
              Wyjdzie poza swoj zascianek... bo na razie dostarczacie nam tylko klotni,
              parlamentarzystow europejskich typu Giertych oraz oskarzacie teletubisia o
              homoseksulizm. Moze lepiej jednak zebysmy sie rozstali z EU. Nikt Was na sile
              nie trzyma...

~Jörg, 21.06.2007 17:23

wiadomosci.onet.pl/1,15,11,31645148,86120299,3897520,0,forum.html
              • hanys_hans Re: 66 milionów 23.06.07, 11:11
                JESTEM NIEMCEM I MAM WAS JUZ SERDECZNIE DOSC!!!
                Ja też jestem Niemcem i mieszkałem w Polsce trzy lata. Też nieźle władam
                polskim, prawda? (Piszę to bez kogokolwiek pomocy.)
                Powiem tylko tyle: Swoją ostatnią wypowiedzią na temat polskich strat wojennych
                Kaczyński strzelił niesamowitego gola samobójczego. Prawda, że to nie pierwsza
                kłótnia wewnątrz Unii, ale żaden kraj do tej pory nie posługiwał się w swojej
                argumentacji Drugą Wojną Światową, ponieważ wszyscy byli świadomi, że Unia to
                związek oparty na teraźniejszości, a nie na przeszłości. Dzisiaj na łamach
                niemal wszystkich europejskich gazet można czytać słowa oburzenia z powodu tej
                wypowiedzi, a skutek jest taki, że większość krajów unijnych solidaryzuje się
                teraz nie z Polską, lecz z Niemcami.
                Wiem, że Kaczyńscy to nie Polska, niemniej zostali wybrani przez znaczną część
                Polaków. Apeluję do Was abyście dla własnego dobra wybrali następnym razem kogoś
                rozsądniejszego.

bema-b@web.de, 22.06.2007 20:36

wiadomosci.onet.pl/1,15,11,31645148,86226323,3897520,0,forum.html
              • ballest Re: 66 milionów 23.06.07, 11:13
                Synek miou recht;)
                • dede99 Re: 66 milionów 23.06.07, 14:00
                  Polak potrafi:(
                  • ballest Re: 66 milionów 23.06.07, 14:27
                    Poloki wlasnym kraju regierowac nie umiom, ale chcom Europa rzadzic.
    • cirano Re: 66 milionów 23.06.07, 18:19
      Wyobrażocie sie co bydzie, jak Polska bydzie dran i obejmie EU Regierung?
      • rita100 Re: 66 milionów 23.06.07, 19:16
        A przecież Jarosław nie powiedział tego zdania oficjalnie i nie powinno się z
        tego tytułu Europa tak oburzać.
        Tu na Forum tyle się mówi i nikt się tak nie oburza.
        • ballest Re: 66 milionów 24.06.07, 00:02
          Rita wos je 66 milionow tylko Jarek ani jednego potomka nie stworzou!
          No Eunuch a mama Polskom rzadzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka