sloneczko1 19.06.05, 11:23 polityka.onet.pl/162,1233284,1,0,2508-2005-24,artykul.html ciekawy artykuł przeczytałam--co Wy na to? warto też przeczytać komentarze do niego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: antyhanys [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do antyhanysa 19.06.05, 12:21 biedny z Ciebie człowiek jak nie umiesz nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.05, 12:46 Ja mysle ze pierwsze co nas Slazakow odroznia od innych to nasz akcent.Ten mozna uslyszec w kazdym jezyku. Poniewaz Slask byl karta przetargowa wszystkich moznych w Europie,wlasciwie idzie tu tylko o wykrzystywanie tej malej wielkiej krainy,Slazacy wyrobili w sobie szczegolny rodzaj "tumiwisizmu".Mozna obecnie jakos zyc w granicach Polski,ale niwelowac bezrobocie Polskiej gospodarki wyjazdami do pracy poza Kraj. Ale : pomiedzy nami - Slazakami istnieje jakas wiez,szczegolny rodzaj solidarnosci.To moze jest powodem ze jak dotychczas przezylismy wszelkiego rodzaju potopy.Cos fascynujacego jest w slaskim sposobie bycia,dowodem na to jest to,ze wielu przyjezdnych przyjelo nasz jezyk i nasz sposob bycia. Moze to jeszcze nie Narod Slaski,ale cos wiecej niz tylko dzielnica Polski,czy Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naród śląski 19.06.05, 15:31 Pyrsk! Mie sie zdo ize juz niydugo bydzie o nos suychac i w Niymcach - czas prziszou teras na Slonzokow niymieckch pedziec "My som Slonzoki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: naród śląski 19.06.05, 16:03 laband napisał: > Pyrsk! > > Mie sie zdo ize juz niydugo bydzie o nos suychac i w Niymcach - czas prziszou > teras na Slonzokow niymieckch pedziec "My som Slonzoki" > > :) Dyc´ jo tak dycki godom "My soom S'loonzoki" pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: naród śląski 19.06.05, 22:23 pisze dalej za Benem :) Ślązak wpadł w fałszywą pokorę na skutek brutalnego reżimu niemiecko- kapitalistycznego, a potem oczywiście komunistycznego. Ale teraz kiedy na Polskę nie ma co liczyć zaczyna Ślązak liczyć na siebie :) Mam pytanie - czyja to wina, ze nie jesteście jeszcze narodem ? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 00:01 rita100 napisała: > > Mam pytanie - czyja to wina, ze nie jesteście jeszcze narodem ? Świetne pytanie, chyba do hanysa. Też chciałbym to wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 20.06.05, 06:35 aqua napisał: > Mam pytanie - czyja to wina, ze nie jesteście jeszcze narodem ? > Świetne pytanie, chyba do hanysa. Też chciałbym to wiedzieć Spytej sie Karola Wielkiego, Starego Fritza, Bismarka, Korfantego, Hitlera, Stalina, Adenauera, Gomolki i Twojego Opy. A pozatym idz w siebie, moze znajdziesz i w tobie malego okupanta - ale to jusz twoj osobisty problem. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 07:07 nie obrażaj się od razu - ja zrozumiałam pytanie Rity nie jako zaczepne, ale jako pytanie o budzenie się świadomości Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 08:46 klupnęło się, ale to nic. Ramon pewno widzi głosy i słyszy wizje, ale to nic. To naprawdę nie jest mój problem:) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 08:53 poprostu aqua , nie wszedłeś dostatecznie głęboko w siebie - dlatego jeszcze nie znalazłeś tego "okupanta". zaglądnij głęboko do d... tam pewnie siedzi. ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 08:58 za to wy faktycznie jesteście zaczepni ;P Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 09:07 Ależ ja nikogo nie zaczepiłem, to mnie ordynarnie zaczepiono, za zwykłe, powtórzone zresztą za Ritą, pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 09:16 aqua napisał: > Ależ ja nikogo nie zaczepiłem, to mnie ordynarnie zaczepiono, za zwykłe, > powtórzone zresztą za Ritą, pytanie. ta odpowiedź nie zrobiła na mnie wrażenia ordynarnej zaczepki ale to napewno tylko dlatego, że mam w sobie małego cenzorka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 09:12 No Meg , przecież dwa dni mieli postu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 09:05 Po czesci wyjasnia to Janosch w "Cholonku" (tekst z silesiany) [...] Wielki Ślązak opisuje Ślązaków jako naród hipokrytów i alkoholkiów, a niemiecki Śląsk był nikczemny czyżby ostateczny cioś dla pruskiej legendy;) ''W "Cholonku" jest Pan dla Ślązaków bezlitosny. Opisał ich Pan jako hipokrytów, nałogowych alkoholików. - Bo tacy właśnie byli. Zalewali się bimbrem, płodzili nieślubne dzieci, a potem szli do kościoła i wszystko było w porządku. Mój przyjaciel pisarz Horst Bienek opisywał Śląsk z zupełnie innej perspektywy - z punktu widzenia małego mieszczanina, który wychowywał się w cywilizowanej rodzinie. On, gdy dorósł, zrozumiał to, co dla mnie było jasne, gdy byłem małym chłopcem: że Śląsk był nikczemny, ale przez to barwny i piękny. Jak zareagowali na "Cholonka" wysiedleni ze Śląska Niemcy? - Byli wściekli. Za książkę zmieszali mnie z błotem. Twierdzili, że wszystko było na odwrót, że Śląsk był rajem na ziemi - i byłby, gdyby im go nie odebrano. Nie przejmowałem się tym. Miał Pan polskich kolegów? - Nie. Rodzice izolowali mnie od Polaków. Chodziło o bezpieczeństwo rodziny. Gdybym, nie daj Boże, nauczył się mówić po polsku i ktoś doniósłby o tym na gestapo, wtedy jako Polaków wysłano by nas do obozu koncentracyjnego. Ślązacy w latach 30. popierali nazistów? - Niestety. Bardzo wielu gorliwie popierało Hitlera i nowe porządki. Jeden z moich nauczycieli powiedział na przykład podczas wojny, że zostanę zagazowany, bo jestem zbyt cherlawy. Inni chowali głowę w piasek, usiłowali jakoś przeczekać, przeżyć. Oporu nie było. Ślązacy zresztą nigdy nie protestowali przeciwko władzy. Nawet mój ojciec usiłował się wkręcić do nazistów. Został nawet członkiem SA. Dostał mundur, pałkę, ale po tygodniu został biedak wyrzucony z organizacji. Nie mam pojęcia za co. W domu to był temat tabu. Pewno jak zwykle ojciec przesadził z piciem.'' [...] forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=25387244 Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 09:17 poniewaz ten co zawsze wszystko znosi na Gliwice nie zechcial doklejam calosc tego co napisal Janosch ..naprawde ciekawa prespektywa ;)) serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2773441.html Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 09:37 wiesz , kiedy ja czytałem "Cholonka" , to nie myślałem , że kiedykolwiek , ktokolwiek wynosił będzie akurat ten opis Śląska do miana "bibli śląskiej". okazało się jednak , że można tą książkę odczytać jako pean na cześć i gloryfikację tego ludu. tak jak to też robią ci , co to "nie interesuje ich co autor miał na myśli"... : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 09:46 sss9 napisał: > co to "nie interesuje ich co > autor miał na myśli"... : ))) ten cytat tez mnie ubawil :)))) Bardzo ciekawe podejscie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 10:52 braid napisał: > sss9 napisał: > > co to "nie interesuje ich co > > autor miał na myśli"... : ))) > > ten cytat tez mnie ubawil :)))) > Bardzo ciekawe podejscie;))) widać, że chłopy ;P nie mylcie "literatury pięknej" z opracowaniami historycznymi i innymi "technicznymi" literatura piękna - nie bez powodu zaliczana do sztuk, ma budzić w czytelniku emocje - niekoniecznie dokładnie takie jakich się spodziewał pisząc autor, z czego autorzy doskonale sobie zdają sprawę - ważne żeby te emocje i refleksje budziła Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Meg-s 20.06.05, 10:54 Meg_s zgadzam sie z Tobą,moze nie umiałam tak tego dobrze powiedzieć jak Ty ale o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 10:56 meg_s napisała: > widać, że chłopy ;P > nie mylcie "literatury pięknej" z opracowaniami historycznymi i > innymi "technicznymi" > > literatura piękna - nie bez powodu zaliczana do sztuk, ma budzić w czytelniku > emocje - niekoniecznie dokładnie takie jakich się spodziewał pisząc autor, z > czego autorzy doskonale sobie zdają sprawę - ważne żeby te emocje i refleksje > budziła Podobnie z poezją , każdy inaczej odczyta ten sam wiersz... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 20.06.05, 10:59 tak,każdy inaczej to odbiera,i dlaczego mam jeszcze myśleć co autor miał na myśli?to tak ,jakbym się zastanawiała,co miał na myśli mój rozmówca rozmawiając ze mną--dla mnie to totalna głupota--to jest dobre tylko w polityce i dyplomacji Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: 20.06.05, 11:01 sloneczko1 napisała: > tak,każdy inaczej to odbiera,i dlaczego mam jeszcze myśleć co autor miał na > myśli?to tak ,jakbym się zastanawiała,co miał na myśli mój rozmówca rozmawiając > ze mną--dla mnie to totalna głupota--to jest dobre tylko w polityce i dyplomacj > i haha , to wiele wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do SSS 20.06.05, 11:05 znowu domysły,a nie możesz prosto pisać?ciężko to tak? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 20.06.05, 11:10 myślę, że w przypadku rozmowy warto jest się jednak zastanawiać co rozmówca miał na myśli - nie tylko w polityce Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: 20.06.05, 11:13 meg_s napisała: > myślę, że w przypadku rozmowy warto jest się jednak zastanawiać co rozmówca > miał na myśli - nie tylko w polityce no chyba , że się go kompletnie nie słucha i lekceważy , wtedy ..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Meg-s 20.06.05, 11:22 jeżeli z kimś rozmawiam szczerze to wiem o czym,no chyba,że ta osoba świadomie mnie wprowadza w błąd i chce w czymś oszukać(to takie skrzywienie zawodowe ),nie mówie teraz o żartach które mi sie zdarza robić;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do Meg-s 20.06.05, 14:19 sloneczko1 napisała: > jeżeli z kimś rozmawiam szczerze to wiem o czym,no chyba,że ta osoba świadomie > mnie wprowadza w błąd i chce w czymś oszukać(to takie skrzywienie zawodowe) wychodzi mi na to że pracujesz w urzędzie skarbowym o rany - 20-ty - PIT - ratunkuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 11:09 nie mylimy , jest taka podstawowa zasada by rozumieć tekst , który czytamy i raczej nie powinna w tym przeszkadzać świadomość o intencjach autora , nieprawdaż ? a my tu nie mówiliśmy o poezji i literaturze pięknej , raczej o beletrystyce. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 14:21 sss9 napisał: > a my tu nie mówiliśmy o poezji i literaturze pięknej , raczej o > beletrystyce jak beletrystyka nie jest literaturą piękną to gdzie jest granica ? z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:30 rozmydlamy "problem". kiedy niezna się intencji autora łatwo o nadinterpretację bądź opaczne zrozumienie (szczególnie w poezji) , więc warto czy nie ? ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 14:38 faktycznie jest to raczej "problem" niż PROBLEM, ale... ;) piszesz "opaczne zrozumienie - szczególnie w poezji" - ależ właśnie szczególnie w poezji nie "litera" jest ważna, ale "duch" - to nie buchalteria - słowo w słowo ma się zgadzać - na tekst nakłada się doświadczenie i suma przeżyć osobistych - inne u piszącego, inne u odbiorcy - nic dziwnego i nic zdrożnego w tym że odbiór niekiedy rozmija się z intencją autora** to tak jak w ":feng-shui" - ale to już raczej na temat odrębnego wątku ;) **powyższe nie dotyczy dysertacji naukowych - tam odbiór powinien być zgodny z intencją piszącego - i jego w tym staranie żeby pisać zrozumiale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 20.06.05, 10:45 to mnie nie interesuje co kto miał na myśli pisząc tą czy inną książkę,ja czytam dla przyjemnosci i nawet gdyby to był poczytny pisarz a napisał coś nieciekawego to tego nie będę czytać--to raz Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 20.06.05, 10:46 nie ciekawi mnie kim kto jest pod względem narodowościowym--każdy to musi wiedzieć sam Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 20.06.05, 10:49 książka Janoscha nie jest dla mnie Biblią,nigdy tego tak nie traktowałam,to tylko historia jego życia i nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 20.06.05, 10:51 w każdym narodzie są wartościowi ludzie ale są i miernoty,na to nikt nie ma wpływu,śmieszy mnie tylko wrzucanie wszystkich do jednego worka--i albo wszyscy są cacy cacy albo wszyscy be Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: a to dobre 20.06.05, 10:50 jak się o tym przekonujesz ? skoro nie czytasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do SSS 20.06.05, 10:52 nie czytam całości jak część jest denna i nudna Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: do SSS 20.06.05, 10:54 czytasz początek czy na wyrywki , łącznie z zakończeniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do SSS 20.06.05, 10:56 książki są po to ,żeby je czytać i mieć z tego przyjemność a nie męczyć się Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: do sloneczka 20.06.05, 11:14 Masz dużo racji, kiedyś byłem ambitny i chodziłem do kina na ambitne filmy. Przez długi czas dawałem autorom możliwość zaciekawienia mnie, czyli trwałem do końca. Ale kiedyś, pomyślałem, że mój czas jest jednak drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Aquy 20.06.05, 11:23 do tego samego doszłam,mój czas jest zbyt drogi i zbyt mało go mam Odpowiedz Link Zgłoś
betoniarz-zbrodniarz Re: do Słoneczka 20.06.05, 11:27 z całym szacunkiem, ale sądząc po Twoich wypowiedziach to masz tego czasu jeszcze bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 09:14 temat znowu skręca a ja faktycznie chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy na poważnie, bez obustronnych zaczepek i uszczypliwości 1. czy obecna próba uznania Ślązaków za naród jest pierwsza ? jeśli nie, to kiedy czyniono wcześniej takie starania 2. pytanie do ballesta - zarzucasz Polakom że po pierwsze czują się Polakami, co więcej niektórzy są nawet z tego dumni i właśnie dlatego "nie nadają się" do Europy, jak w świetle takiego poglądu widzisz starania Ślązaków (Szwager - nie podpowiadaj - Twoją opinię znam, mnie ona przekonuje, ale jestem ciekawa zdania właśnie ballesta) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 09:21 Meg, zadajesz to samo pytanie tylko innymi słowami, spotka cię zdecydowany odpór ramona:) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 09:29 Rity odpór nie spotkał co prawda nie spotkała jej również odpowiedź ;), ale w końcu mało czasu minęło Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 09:34 logicznie rozumując, spotkał ją odpór, no chyba że umówimy się, że piszemy to co ślina na język przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 09:35 meg_s napisała: > temat znowu skręca > > a ja faktycznie chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy na poważnie, bez > obustronnych zaczepek i uszczypliwości > > 1. czy obecna próba uznania Ślązaków za naród jest pierwsza ? jeśli nie, to > kiedy czyniono wcześniej takie starania > > 2. pytanie do ballesta - zarzucasz Polakom że po pierwsze czują się Polakami, > co więcej niektórzy są nawet z tego dumni i właśnie dlatego "nie nadają się" do > > Europy, jak w świetle takiego poglądu widzisz starania Ślązaków (Szwager - nie > podpowiadaj - Twoją opinię znam, mnie ona przekonuje, ale jestem ciekawa zdania > > właśnie ballesta) Na moje pytanie w innym watku ( wiadomym:)) czego dokonaliście , żeby zmienić sytuacje dostałam odpowiedź, że obalają polskie mity , bo Polska to nie jest naród wybrany.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 09:39 myha1 napisała: > Na moje pytanie w innym watku ( wiadomym:)) czego dokonaliście , żeby zmienić > sytuacje dostałam odpowiedź, że obalają polskie mity , bo Polska to nie jest > naród wybrany.... nie podciągaj ballesta pod ogół :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 09:43 meg_s napisała: > myha1 napisała: > > Na moje pytanie w innym watku ( wiadomym:)) czego dokonaliście , żeby zmi > enić > > sytuacje dostałam odpowiedź, że obalają polskie mity , bo Polska to nie j > est > > naród wybrany.... > > nie podciągaj ballesta pod ogół :) Tak masz rację , napisał że On się stara te mity obalać :)) Niepotrzebnie użyłam liczby mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 10:01 MyHa, czepiasz sie prawda ! Czy Ty naprawde wierzysz w to , ze Polacy to narod wybrany, albo bez skazy? Pamietaj o jednym, Slazacy nie moga byc Polakami, bo wiezi kulturalnych z Polska nie mieli, juz predzej z Czechami, a gwara Slaska jest oparta na gwarze morawskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 10:08 ballest napisała: > MyHa, czepiasz sie prawda ! > > nie czepiam się , stwierdzam fakt...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: śliwka w kompot 20.06.05, 10:12 skoro Ślązacy nie mogą być Polakami , to kim ja jestem ?! ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
betoniarz-zbrodniarz Re: śliwka w kompot 20.06.05, 10:18 a ja zapytam inaczej - skoro Ślązacy są dumni z tego że są Ślązakami i walczą o to aby byc uznanym za naród to dlaczego odmawiają tego Polakom?? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: śliwka w kompot 20.06.05, 10:22 niektórzy Ślązacy , nie generalizujmy i nie demonizujmy tego ilościowo błachego poglądu... : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 09:54 "1. czy obecna próba uznania Ślązaków za naród jest pierwsza ? jeśli nie, to kiedy czyniono wcześniej takie starania 2. pytanie do ballesta - zarzucasz Polakom że po pierwsze czują się Polakami, co więcej niektórzy są nawet z tego dumni i właśnie dlatego "nie nadają się" do Europy, jak w świetle takiego poglądu widzisz starania Ślązaków (Szwager - nie podpowiadaj - Twoją opinię znam, mnie ona przekonuje, ale jestem ciekawa zdania właśnie ballesta) Nie czytalem dalszych odpowiedzi, Meg, dlatego moja odpowiedz jest bez wplywow pozniejszych odpowiedzi! 1.- Jak wiesz, juz Dlugosz Slazakow za norod uwazal, ale nie o to chodzi, w Czechach jest Narod Slaski, dlaczego nie ma go byc w Polsce, zaczatkiem tego ruchu w Czechach, czytaj na slasku morawskim, czy czeskim, byl Jozef Kozdon, dzisiaj Slazacy sa tam Slazakami a w Polsce moga byc tylko Niemcami, Polakami albo Czechami, czy Morawianami. Meg, pamietasz, jak kiedys pisalem, ze u nas w domu nocowaly trzy pilkarki z Olomunca a jak sie zapytalem jedna z nich kim jestes Czeszka, Slowaczka albo Morawka a ona odpedziaua, jestem Slezaczka, dodaua, ze jej przyjaciel to tez Slezak! 2. Meg, juz kilka razy pisalem ze idea Europy nie jest idea panstw nacjonalistycznych typu Polska, Francja, Niemcy, tylko Europa Regionow, wlasnie takich jak Bawaria, Styria, Tyrol, czy Slask! Moze wlasnie kryzys UE przyczyni sie do szybszego zrealiziwania takich planow! Niemcy tym razem nie maja pieniedzy, zeby nowy kompromis finansowac, tak jak kiedys to wstanie zrobic potrafili. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 10:39 Polacy w czasach komuny zrobili blad "gigantomanii"uczac dzieciaki o wielkiej Polsce "od morza do morza". Zamiast zaczynac od nauki historii i geografii wlasnego regionu,by rozbudzic tozsamosc i osobowosc regionalna,wpajali wszystkim i wmawiali polskosc.To oczywiscie bylo zrozumiale i uzasadnione z punktu widzenia okupanta.Przypomnijmy sobie slynna lawine polskosci jaka przeszla w 1968 roku przez cmentarze,wywalajac z sila huraganu nagrobki opisane innym niz polski jezykiem.Takim samym obowiazkiem bylo wtedy wozenie 10letnich dzieciakow do Oswiecimia w ramach edukacji historii (histerii antyniemieckiej?) Przypominam sobie pewna scene ze szkoly (SP im Jana III Sobieskiego)z niejakim Rozpedowskim,(owczesny kierownik szkoly,wiecznie pijany komunista)posadzil mnie o sabozaz (sic!!!) przy budowie boiska szkolnego.Wypytal o to kim jestem,powiedzialem mu ze Slazakiem (do cholery mialem powiedziec o moim niemieckim pochodzeniu????)- trzymal mnie wystraszonego smarkacza na przesluchaniu i grozil zawolaniem milicji i zamknieciem w poprawczaku. Moze nie bylo to specjalnie na temat,ale podzielam,mysle ze to juz nie sfera marzen,Europa Regionow.Tylko ze Slask lezy w granicach Jasnie Oswieconej Rzeczypospolitej,a Polacy wiedza najlepiej kto w ich kraju jest Polakiem a kto Zydem lub Niemcem. To taka zabawa w kotka i myszke,Polacy uwazaja Slazakow zo cos odrebnego (tu maja racje)ale jednoczesnie jesli idzie i narodowy interes rozwijaja blyskawicznie wielkomocarstwowe postepowanie wobec wszystkiego co w ich granicach. Niedlugo bedzie i Polske obowiazywal uklad z Schengen,sadze ze to moze wiele pomoc w tym,ze przejezdzajac obok Opola zobaczymy tablice z napisem GÓRNY SLASK - OBERSCHLESIEN Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 10:44 ad 1. - dziękuję za rzeczową odpowiedź - choć nie wyczerpuje ona mojego pytania, piszesz o byciu narodem w oczach bezpośrednio zainteresowanych, czyli tych którzy się czują Ślązakami - moje pytanie dotyczyło raczej ich statusu jako "narodu" - 1.1 - czy wcześniej w Polsce takie próby były czynione ? 1.2 - czy w Niemczech Ślązacy mają status narodu, jeśli nie, to czy takie próby były czynione 1.3 - jak to wygląda w Czechach (mówię o sytuacji prawnej) ballest napisała: > 2. Meg, juz kilka razy pisalem ze idea Europy nie jest idea panstw > nacjonalistycznych typu Polska, Francja, Niemcy, tylko Europa Regionow, > wlasnie takich jak Bawaria, Styria, Tyrol, czy Slask! > Moze wlasnie kryzys UE przyczyni sie do szybszego zrealiziwania takich planow! > Niemcy tym razem nie maja pieniedzy, zeby nowy kompromis finansowac, tak jak > kiedys to wstanie zrobic potrafili. może jest to odpowiedź, ale napewno nie na pytanie które zadałam, betoniarz- zbrodniarz ujął to właśnie tak jak należy (tym razem ;) - cytuję: 2. "...a ja zapytam inaczej - skoro Ślązacy są dumni z tego że są Ślązakami i walczą o to aby byc uznanym za naród to dlaczego odmawiają tego Polakom??" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 10:57 meg_s Ty chyba mylisz pojecia.Nie idzie o to czy dane próby byly czynione,Ja bym to pytanie postawil inaczej 1.1 - czy wcześniej w Polsce takie próby były czynione ? 1.2 - czy w Niemczech Ślązacy mają status narodu, jeśli nie, to czy takie próby były czynione 1.3 - jak to wygląda w Czechach (mówię o sytuacji prawnej) Ad 1)W XX wieku nie byly czynione zadne w Polsce Ad 2)Prawdopodobnie tak,zasada zwiazkowosci Panstwa. Ad 3)Jest,zasada mniejszosci narodowych w Kraju. W wielu historycznych dokumentach spotykamy przydomki do slynnych nazwisk "silesius",a w dokumentach koscielnych jest odgraniczony jako Silesia. Tutaj wlasnie postawilbym pytanie : Kto i kiedy sprawil ze Slask stal sie niemieckim wzglednie polskim? A moze ktos sprobuje wytlumaczyc Luksemburczykowi ze jest Francuzem czy Niemcem? Albo Austriakowi ze jest Niemcem? Polacy powoluja sie na zbieznosc jezykow.Czy slusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 11:05 chyba nie mylę pojęć, skoro na te moje pytania dało się tak rzeczowo i konkretnie odpowiedzieć ;) Co się tyczy problemu który Ty stawiasz - zbieżność języków wskazuje na korzenie słowiańskie, natomiast nie dowodzi tożsamości z Polakami (moim prywatnym zdaniem, osoby który nie w tych tematach czuje się mocna, więc za pomocą argumentów można mnie z błędu wyprowadzić - jeśli to błąd ;) > Kto i kiedy sprawil ze Slask stal sie niemieckim wzglednie polskim? ale o czym mówimy ? - o przynależności państwowej ? - wichry historii :) poczuciu Ślązaków ? - no właśnie, też jestem ciekawa co sprawiło, że obecnie łatwo można zauważyć istnienie trzech grup: 1. Ślązak i tylko Ślązak 2. Ślązak "niemiecki" 3. Ślązak "polski" upraszczam, ale chyba rozumiecie o czym piszę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 11:17 1. Ślązak i tylko Ślązak 2. Ślązak "niemiecki" 3. Ślązak "polski" Ad 1) W przeszlosci to bylo normalnym stanem Ad 2) Ad 3) wplywy zaborcow i ich obietnice,skutek tego taki jak widzimy:powrot do punktu 1 Korzenie slowianskie maja takze Czesi,Bulgarzy,Serboluzyczanie,Chorwaci. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 11:16 Gość portalu: Bene napisał(a): > 1.2 - czy w Niemczech Ślązacy mają status narodu, jeśli nie, >to czy takie próby były czynione > Ad 2)Prawdopodobnie tak,zasada zwiazkowosci Panstwa. ???????? to jest odpowiedz??? sorry ale wyglada na rozmydlenie tematu tak zeby wiecej nie wnikac. W Niemczech NIE jest uznana zadna Slaska narodowosc. Czy mozesz sobie dac wpisac do dowodu narodowosc Slaska??? tak jak maja to wpisani Dunczycy zamieszkujacy w Schleswig-Holstein. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 11:24 Na ten temat był już ogrom wątków i opinii, faktem jest jednak bezspornym, że jeśli ma zaistnieć jakakolwiek narodowość, musi być ona uznana globalnie, nie tylko w jednym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 11:33 Wedlug tego samego przez 100 lat byli ludzie ktorzy poslugiwali sie polskim jezykiem,czyli Polakami,posiadali swoja swiadomosc i mentalnosc,ale panstwo polskie nie istnialo na zadnej mapie swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 11:45 I tu dobijamy do tematu ktory Slazacy ( zawlaszcza forumowi) czesto zrecznie powiedzmy ..."manipuluja" Ilektroc mowa o histori narodu Polskiego ... wskazuje sie nam ze swiadomosc narodowa to wymysl dopiero 18-19 wieku. Wczesniej byl ewentualnie "lud Polski" a ze jeszcze wczesniej byla Rzeczypospolita narodow ..to i byl w koronie lud Ukrainski i Litewski i moze i Slaski . Jednak kiedy rozmowa schodzi na temat Slazakow ..to mnoza sie glosy ze juz w czasach Dlugosza Slazacy byli narodem ( wowczas chyba jedynym na swiecie) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 11:56 Trafilem w jakis czuly punkt? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sss9 Re: naród śląski IP: *.pc.tek.pl 20.06.05, 11:59 a czy zauważyłeś jakieś symptomy ? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: 20.06.05, 12:25 Gość portalu: Bene napisał(a): > Trafilem w jakis czuly punkt? ?????????? no to jak???? masz w Niemieckim dowodzie narodowosc Slaska czy nie? Jest taka mozliwosc / opcja wpisu ??? bo wkoncu jak pisales "zasada zwiazkowosci" ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 12:39 Kochany narodowosc nie ma w dowodzie osobistym nic do szukania,nie wpisuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: 20.06.05, 12:48 Gość portalu: Bene napisał(a): > Kochany narodowosc nie ma w dowodzie osobistym nic do szukania,nie wpisuje sie. bez spoufalania prosze ;))) fakt w dowodzie stoi wylacznie "obywatelstwo" ale jest wystarczajaco innych dokumentow gdzie i takie pytanie jest zadawane. Czyli ta odpowiedzia stwierdzasz ze posiadasz w Niemczech narodowosc Slaska ?? (nie chodzi mi o twoj prywatny swiatopoglad ze czujesz sie Slazakiem) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 13:58 OK uznaje ze nie jestes kochany,zwracam honor Co do Polakow mieszkajacych w Niemczech,biedni ci tez nie maja swojej upragnionej polskosci w dowodzie osobistym,ale Niemcy uznaja,ze gdzies tam na wschodzie sa Polacy.Skadinnad,gdybym kiedys podal ze jestem polskiej narodowosci wzglednie slaskiej nie mialbym (oprocz prawa azylu podczas stanu wojennego)mozliwosci zameldowania na terenie BRD. Zwroc laskawie tez uwage na to ze germanizacja=polonizacja nie byly w stanie wytrzebic Slazakow.I to mimo ze obecnie Polacy odmawiaja Slazakom prawa samostanowienia (odwieczne polskie dywagacje - jest taki naród?)tak samo zapytam: Czy istnieje narodowosc polska?Jak mozna ja udowodnic poza wiadomym ze istnieje polskie panstwo?Bo przeciez Polska sklada sie z wielu grup etnicznych?Albo smiesz twierdzic o czysto rasowej polskosci? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 11:23 Nie wiem, dlaczego mnie wlasnie to pytasz, ale odpowiem jeszcze raz! 1.1 - czy wcześniej w Polsce takie próby były czynione ? - Wczesniej nie bylo Polski, byl wtedy slask austriacki i wlasnie w jego obrebie na Slasku Cieszynskim starano sie o autonomie, bo narod slaski odrebny jest! > 1.2 - czy w Niemczech Ślązacy mają status narodu, jeśli nie, to czy takie próby były czynione - Tak tu tez byly proby czynione, wlasnie w okresie plebiscytu, probowano tez wlaczyc opcje Slaska do niego, ale tej opcji co ja wiem nie dopuscila Francja i Wlochy, ale Laband albo Wilym wiecej na ten temat wiedziec beda, ja nie jestem dzialaczem RASu ! > 1.3 - jak to wygląda w Czechach (mówię o sytuacji prawnej) Na takim samym prawie jak Czesi i Morawianie, jest wiec rownouprawnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 11:29 "2. "...a ja zapytam inaczej - skoro Ślązacy są dumni z tego że są Ślązakami i walczą o to aby byc uznanym za naród to dlaczego odmawiają tego Polakom??" MEG, tera uecgh je PAFF, kaj to ktos napisou, podej link, przeczytom se to ? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 12:55 ballest napisała: > Nie wiem, dlaczego mnie wlasnie to pytasz, ale odpowiem jeszcze raz! nie - po raz drugi nie pytałam ciebie o odpowiedź na pierwsze pytanie, bo twoja pierwotna odpowiedź + to co napisał Beno, całkowicie mi wystarczyło - tym niemniej dziękuję za kolejny rzeczowy wpis problem masz z moim drugim pytaniem, wrócę do jego pierwotnej treści: "zarzucasz Polakom że po pierwsze czują się Polakami, co więcej niektórzy są nawet z tego dumni i właśnie dlatego "nie nadają się" do Europy, jak w świetle takiego poglądu widzisz starania Ślązaków" i nie mów, że nigdy tak nie pisałeś > "...MEG, tera uecgh je PAFF, kaj to ktos napisou, podej link, przeczytom se to ?..." nie zaczynaj z tym swoim "podaj link" - jak ciebie pytać o to samo, to nagle totalna amnezja Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 14:23 To co Ppolacy maja, MEG, to jest Nacjonalizm, a nacjonalisci sie do EUROPY nie nadaja, teraz zreszta znowu sie zaczyna odzywiac, nie tylko w Polsce ale tez we Francji! W Europie musisz posiadac zdolnosc czucia sie EUROPEJCZYKIEWM! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: naród śląski 20.06.05, 11:29 Widzę,że ballest znowu wyskakuje z tezą o "narodzie śląskim u Długosza":) chociaż niegdyś bolek5 (naj-naj forumowicz wg ballesta!) tłumaczył na Silesianie błędność tej interpretacji:) Co do prób "organizowania" narodu śląskiego - zdaje się że przewijało się takie coś od II połowy XIX wieku, ale raczej bardzo niesmiało. Nie było np. takiej zorganizowanej próby, jak utworzenie Państwa Łemkowskiego po zakończeniu IWŚ. Ale o szczegóły raczej należałoby pytać slezana. A na pytanie o status prawny Ślązaków w Czechach parę razy pytałem bez jakiejkolwiek odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 11:59 Bartoszcze nioe partosz znowu, jak bolek interpretuje, to mnioe jest egal, wazne jest, ze to nie ode mnie tylko od Daviesa! A Bartoszcze nie zabieraj glosu na temat Slaska, bo marniejszego czlowieka z mniejszymi wiadosciami na ten temat jeszcze na Forum nie spotkalem, och byl jeden , mieszko ! -- "Informacje ogólne Stolica: Praga Powierzchnia: 78.9 tys. km2 Języki: czeski Waluta: 1 korona czeska = 100 halerzy Ludność: 10.3 mln. mieszkańców Czas miejscowy: Główne miasta: Praga, Brno, Ostrawa, Pilzno, Pardubice, Ołomuniec Ustrój: demokracja parlamentarna Głowa państwa: prezydent Vaclav Havel Gęstość zaludnienia: 131 osób na km2 Skład etniczny: Czesi – 81%, Morawianie – 13%, Słowacy – 3%, Polacy – 0.6%, Niemcy – 0.5%, Ślązacy – 0.4%, Romowie – 0.3%, Węgrzy – 0.2%, inni – 0.5% Podział administracyjny: 73 powiaty (okres) i 4 miasta wydzielone: Brno, Ostrawa, Pilzno, Praga No i co ? czytajcie Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: naród śląski 20.06.05, 12:06 Mój Boże.. wallest teraz się na Daviesa powołuje. Na Silesianie George Hedgehog bardzo ładnie wyliczał błędy merytoryczne u Daviesa. No ale wallest ślepo wierzy w każdą bajkę, która mu się spodoba. A co do Czech - nie odpowiedziałeś ani trochę na pytanie Meg. Jak zwykle zresztą:)) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 12:54 pisz na temat a nie rob wycieczek osobistych!!! gdzie twoja kinderstuba??? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: naród śląski 20.06.05, 13:01 to jest właśnie kindersztuba w jego przekonaniu:)) ale tak to jest z potomkami diabłów w brązowych gaciach.. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 13:17 Widzam, ze z Wami sie nie idzie inaczej obchodzic, ja pisze do Meg, a on to komentuje a kto go prosil, moze jego dziadziu za brynicy! A teraz moze ktos nie odpowie, dlaczego w Czechach jest narodowosc Slaska FAKTEM, a w Polsce jezcze nie ? Co mieli Slazacy przez wieki z Polska wspolnego no co !? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 13:27 "Mniej pomysłowi w słowotwórstwie pojęciowym dotyczącym Górnego Śląska byli i pozostali Czesi. Używali i używają na określenie wchodzącej w skład Czech terenów górnośląskich tradycyjnej, sięgającej czasów austriackich, nazwy Śląsk (Slezsko).Żywa jest ona obecnie w nazwach urzędowych Republiki Czeskiej, a herb Śląska (czarny orzeł na złotym tle) jest częścią herbu Republiki - to jedyne użycie znaków heraldyki śląskiej w skali międzynarodowej, co warte jest podkreślenia." republika.pl/cepolsite/info/slezsko.htm Warto poczytac ! Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 13:31 [...] Skoro jednak Czesi są tacy dobrzy, to dlaczego nie chcę uznać "narodów": "Leskiego" (na pograniczu Moraw z Czeskim Śląskiem), "Sudeckiego", czy "Budziejowickiego", mimo, że liczne grupy takiego uznania żądają??? Ano, właśnie, polityka![...] Ps: to z innego forum ...nie moje Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: naród śląski 20.06.05, 13:44 A jednak umiecie dyskutować kulturalnie i na argumenty!!! To mnie naprawdę cieszy... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ebenezer_1 Re: naród śląski 20.06.05, 22:59 ballest napisała: a herb > > Śląska (czarny orzeł na złotym tle) jest częścią herbu Republiki - to jedyne > użycie znaków heraldyki śląskiej w skali międzynarodowej, co warte jest > podkreślenia." Bzdurka !!!!!! Śląski orzeł znajduje się również w godle Księstwa Liechtenstein :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.05, 07:52 Śląski orzeł znajduje się również w godle Księstwa Liechtenstein :-)))) A sierp i mlot w austriackim godle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 13:46 Hallo, ja osobiscie nie widze zadnej poczeby komukolwiek udawadniac czy jest albo niema slaskiej narodowosci. My jestesmy i to powinno naszym somsiadom, zarowno polskim jak i niemieckim wystarczyc. Czy nas jakis sad regionalny za narod uzna czy nie to mi idzie bardzo am A... vorbei! Wazne jest, ze pomimo 60 letniej okupacji, 170.000 ludzi sie do swojich prawdziwych korzeni dostosowali. Co w takim stanie zeczy ma jakis tam sad do powiedzenia? I jeszcze jedno, pytam dlaczego Polacy, deklaracje Slazakow widza jako wrogi akt przeciw Polsce. Nikt z nas nie ma jakichkolwiek roszczen wobec panstwa Polskiego, wrecz wprzeciw, czym lepiej Polska sie rozwija tym lepiej dla Slaska. Jak Slazacy sie w koncu do Polski jako sasiada dostosuja to jusz nasza sprawa i tylko nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 13:49 przecież ty , Ramon nie żyjesz na Śląsku. na "okupowanym" tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 13:59 sss9 napisał: > przecież ty , Ramon nie żyjesz na Śląsku. > na "okupowanym" tym bardziej. a co to ma do zeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:03 Gość portalu: Ramon napisał(a): > sss9 napisał: > > > przecież ty , Ramon nie żyjesz na Śląsku. > > na "okupowanym" tym bardziej. > a co to ma do zeczy? a , ma. bo ty (wy) się chyba bijesz z oddali o moją "wolność" nie pytając czy ja tej twojej "wolności" chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 13:50 No wlasnie, nom je jedno, za co Wy nas uwazacie, ale my wiemy, kim my som to jest najwazniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 13:54 wy , my ? ja tu żyję i jestem Ślązakiem. ale ty (wy) w moim imieniu nie mówisz. ty , ballest też nie żyjesz na Śląsku. na "okupowanym" tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 13:55 sss niektorym forumowiczom slowo "okupacja" zastepuje wiagre .. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 14:09 "A pozatym idz w siebie, moze znajdziesz i w tobie malego okupanta - ale to jusz twoj osobisty problem." tak sss9, nie ma lekko:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 14:15 Hallo Aqua, poczatek jusz zrobiles;-)powodzenia przy dalszych usilowaniach! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: naród śląski 20.06.05, 14:20 ramon, jaki początek? Cytuje twoje niezrozumiałe zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 14:04 sss9 napisał: > wy , my ? ja tu żyję i jestem Ślązakiem. ale ty (wy) w moim imieniu nie mówisz. > ty , ballest też nie żyjesz na Śląsku. > na "okupowanym" tym bardziej. Drogi SSS, ze tu zyjesz, to jest faktem - i nawet mnie to cieszy, ze taki inteligentny czlowiek ten region wzbogaca. Zastanawia mnie tylko to kto Tobie wmowil, ze jestes Slazakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 14:09 jemu bardziej chodzi o to .. ze nie byle pajac bedzie mu odmawial swiadomosc bycia Slazakiem. Raz tlumaczycie zawziecie ze to sparawa jednostki i samookreslenia a dwa posty dalej sami chcecie rozdawac gwiazdy dawida na rekaw i mierzyc czolo i nos... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 14:21 Brajd, Nikt niema zamiaru dawac jakich kolwiek gwiazdek. Chcemy tylko i wylacznie te samy prawa jakie maja inne narody w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:25 Ramon , to ja mam małe pytanie , który z was ty , laband , ballest czy jeszcze kto wydaje legitymacje na dowód Śląskości. bo teraz już nie wiem do kogo mam się zwrócić... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 14:37 SSS, po co jest tobie legitymacja poczebna? Masz jakies problemy z toszsamoscia? Jestes Polakiem i jest OK - nie rozumie dlaczego chcesz zmienic twa narodowosc? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:42 Ramon , dopiero co odmówiłeś mi prawa do bycia Ślązakiem. na jakiej podstawie decydujesz czy mogę się nim czuć i nim być ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 15:04 sss9 napisał: > Ramon , dopiero co odmówiłeś mi prawa do bycia Ślązakiem. na jakiej podstawie > decydujesz czy mogę się nim czuć i nim być ? Drogi SSS-Mannie, kim ja jestem, aby Tobie jakichs praw odmawiac. Byc kim sie czujesz, a jezeli na to jakas legitymacje poczebujesz, to napewno znajdziesz jakas instytucje ktora bedzie w stanie twa prozbe spelnic. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 15:20 szanowny Rumun napisał : >Zastanawia mnie tylko to kto Tobie wmowil, ze jestes Slazakiem? to , jak Ramon mogę nim być czy nie ? bo jakoś się zagmatwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 15:27 sss9 napisał: > szanowny Rumun napisał : > >Zastanawia mnie tylko to kto Tobie wmowil, ze jestes Slazakiem? > > to , jak Ramon mogę nim być czy nie ? bo jakoś się zagmatwałeś jezeli jusz tak bardzo chcesz - to prosze bardzo, ale tylko pod warunkiem, ze bedziesz w rocznej pielgrzymce na Annaberg uczial (pieszo) bral. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 15:31 szanowny sss powoli dochodze do wniosku ze klasowki i sprawdziany w formie "testow" zawdzieczamy wlasnie slazakom ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bene Re: naród śląski IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 15:21 Na ja karlusy i karluski,jedno co Wom powiym.Juz jest lepi sie dac oszwabic niz zgorolic,bo jakos jeszcze nie slyszolech coby jaki szwab zakozol mi byc Slonzokym Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 15:30 ta problematyke da sie przedyskutowac dopiero po tym jak sie odwazycie wyciagnac na jakims meczu pilkarskim ligi Niemieckiej wielki transparent ( oczywiscie w jezyku niemieckim) " TO MY NAROD SLASKI " ;)))))) Ps: czy na niemieckich forach tez tak upierdliwie piszecie o narodowosci Slaskiej??? jakies linki ...chetnie poczytam . ( nie mysle o forach "wypedzonych" i tzw..ziomkowskich) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: naród śląski IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 20.06.05, 15:51 Braid, z klasowkami i testami to niemamy nic wspolnego, ale ta idea z transparenten na meczu np. FC Köln jest bardzo dobra. Poldi napewno sie ucieszy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naród śląski 20.06.05, 14:51 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Brajd, > Nikt niema zamiaru dawac jakich kolwiek gwiazdek. > Chcemy tylko i wylacznie te samy prawa jakie maja inne narody w UE. onymu sie marzy czerwono gwiozdka chyba :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 14:14 Nie nie zyje, ale nie stracilem go z oczu i bede kazdego podpieral obojetnie czy Gorol, czy Slonzok, czy Niemiec, kto cos dla Slonska robi! -- pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 14:18 ballest napisała: > Nie nie zyje, ale nie stracilem go z oczu kto nie żyje ? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 13:54 ballest napisała: > No wlasnie, nom je jedno, za co Wy nas uwazacie, ale my wiemy, kim my som to > jest najwazniejsze! Slicznie powiedziane ...i niech to bedzie mysla wienczaca te odwieczne spory i dyskusje na ten temat prowadzone na tym forum ...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 14:17 Ballestrem to jeszcze lepiej okreslil, Slask to jest sprawa Slazakow a nie Niemcow czy Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 14:15 całkowicie zgadzam się z opinią, że kiedy ktoś się czuje Ślązakiem - to się czuje i już, niezależnie od uwarunkowań zewnętrznych - ja się tylko pytałam ballesta dlaczego stosuje dwoiste kryteria Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 14:19 MEG, jakie dwoiste kryteria i gdzie je stosuje, napisz gdzie, znasz wlasnie moj stosunek do przyjezdnych! - pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 14:27 powtórzę po raz trzeci pytanie (właściwie czwarty włączjąc wariant betoniarza) > zarzucasz Polakom że po pierwsze czują się Polakami, co więcej niektórzy są nawet z tego dumni i właśnie dlatego "nie nadają się" do Europy, jak w świetle takiego poglądu widzisz starania Ślązaków < to właśnie jest dwoistość - różne kryteria oceny Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski 20.06.05, 14:33 Meg, ty jednego nie rozumiesz, my nie chcemy byc POLAKAMI, nic wiecej, my sie czujemy Europejczykami z regionu Gorny Slask, czyli SLAZAKAMI i tak widzimy nasza przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: naród śląski 20.06.05, 14:35 to ty ballest ciagle nie rozumiesz pytania ...choc bardzo jest proste Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:36 przecież ty nie jesteś Polakiem i nikt cię do tego nie namawia. o co ci chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: naród śląski 20.06.05, 14:57 : ))) no , wiesz bartoszcze , on jest takim polskojęzycznym Ślązakiem ? Niemcem ? to tak jak z tą "polskojęzyczną prasą".... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski albo co to jest nacjonalizm 20.06.05, 14:30 Ja tylko uwazam, ze Polacy powinni sie czuc wpierw Europejczykami a potem Polakami tak jak my Slazacy! W przeciwnym wypadku idea wspolnej EUROPY nie ma przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski albo co to jest nacjonalizm 20.06.05, 14:43 Re: naród śląski ballest 20.06.2005 14:23 + odpowiedz To co Ppolacy maja, MEG, to jest Nacjonalizm, a nacjonalisci sie do EUROPY nie nadaja, teraz zreszta znowu sie zaczyna odzywiac, nie tylko w Polsce ale tez we Francji! W Europie musisz posiadac zdolnosc czucia sie EUROPEJCZYKIEWM! tak, tak - pamiętam - okrzyknąłeś mnie osobiście już niejeden raz nacjonalistką podaj proszę w takim razie podać definicję "nacjonalizmu" - ciekawa jestem, czy nasze toczone od czterech lat dyskusje - również poza forum - coś dały - czy nadal mylą ci się pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naród śląski albo co to jest nacjonalizm 20.06.05, 14:55 Nacjonalizm - postawa społeczno-polityczna uznająca interes własnego narodu za najważniejszy. Ideologia ta uznaje państwo narodowe za najwłaściwszą formę organizacji społeczności złączonej wspólnotą pochodzenia, języka, historii i kultury. Skrajną formą nacjonalizmu jest szowinizm. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: co to jest nacjonalizm 20.06.05, 16:16 niby się zgadza - ale teraz nie wiem czy kluczowy fragment definicji opuściłeś z roztargnienia ? czy dlatego że "zdemaskował" by cię ;P pozwolę sobie dokończyć defeinicję (z tego samego słownika) "UZNAWANIE NADRZĘDNOŚCI CELÓW WŁASNEGO NARODU może prowadzić do ksenofobii, nietolerancji, a w skrajnych postawach do szowinizmu." nazwałeś mnie "nacjonalistką" niejeden raz, więc zapytam: co w moim postępowaniu czy też wypowiedziach upoważnia cię do twierdzenia że nią jestem - nie wymagam linku, możesz opowiedzieć własnymi słowami Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s PS 20.06.05, 16:35 uprzedzając stwierdzenie "dlaczego wszystko odnosisz do siebie" - (nie ballesta, bo on mnie imiennie nazwał tą nacjonalistką conajmniej dwukrotnie) - otóż dlatego, że osób myślących podobnie jak ja i postępujących wg podobnych zasad znam wiele - a ja w żadnym przypadku nie mam się za lepszą od innych tylko z racji samego urodzenia nie bez powodu od początku istnienia forum tłukę zgodnie ze swoim NAJGŁĘBSZYM przekonaniem, że nie ma narodów mądrych czy głupich, dobrych czy złych z samej definicji - w każdym narodzie trafiają się ludzie wszelakiego autoramentu wiem ballest, że to dla ciebie bolesne i nie do uwierzenia - ale tak jak istnieją w przyrodzie mądrzy i dobrzy Polacy - występuje także takie zjawisko przyrodnicze jak niemądry i niedobry Niemiec (dotyczy KAŻDEGO narodu) Odpowiedz Link Zgłoś
rodak3 Re: naród śląski albo co to jest nacjonalizm 20.06.05, 16:43 ballest napisała: > Nacjonalizm - postawa społeczno-polityczna uznająca interes własnego narodu za > najważniejszy. Ideologia ta uznaje państwo narodowe za najwłaściwszą formę > organizacji społeczności złączonej wspólnotą pochodzenia, języka, historii i > kultury. Skrajną formą nacjonalizmu jest szowinizm. > W roku 1998 miały miejsce dwa bardzo ważne, jak się potem okazało, wydarzenia. W tym roku zakończono czteroletni proces przenoszenia urzędów centralnych z Bonn do nowej stolicy zjednoczonych Niemiec – Berlina. Pojawiły się wówczas, dziś można rzecz prorocze, ostrzeżenia przed powrotem do prusko-mocarstwowej optyki w polityce zagranicznej. Równocześnie władzę w Berlinie objęła koalicja socjalistyczno-zielona, nie poczuwająca się do odpowiedzialności za nazistowską przeszłość, przesiąknięta antyamerykańską fobią. Z dnia na dzień z państwa proeuropejskiego i euroatlantyckiego Niemcy zaczęły się przekształcać – jak określają to niektórzy komentatorzy niemieccy – w państwo szowinistyczne. > Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: naród śląski 20.06.05, 14:51 ballest napisała: > Widzam, ze z Wami sie nie idzie inaczej obchodzic, ja pisze do Meg, a on to > komentuje a kto go prosil, moze jego dziadziu za brynicy! > Oczywiście się cudownie wyłożyłeś, biedny palancie. Ja piszę do Meg, a ty się włazisz z butami do tej rozmowy - tak cię tatuś uczył? To te maniery uciekiniera.. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: naród śląski 20.06.05, 15:04 trzymam cię za słowo (chociaż mogę już zacząć przyjmować zakłady, ile wytrzymasz:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lech_niedzielski Re: naród śląski 20.06.05, 17:27 MYSL POLSKA Nr 1 (1517) Prosto z mostu Czy opolscy Ślązacy są straceni? W zasadzie pogodziliśmy się już ze smutną rzeczywistością, że na Opolszczyźnie istnieje silna, kilkusettysięczna mniejszość niemiecka. Oczywiście wyrażamy z tego powodu ubolewanie, wskazujemy na hochsztaplerskie przyczyny zjawiska, aliści generalnie przyznajemy, że wszystko stracone, gdyż – czy chcemy tego czy też nie – autochtoniczna społeczność Opolszczyzny masowo uległa niemczyźnie. Zdecydowanie sprzeciwiam się temu pesymizmowi, który – śmiem twierdzić – wynika nie tylko z typowej dla wielu moich rodaków postawy “odpuszczeniowej” (młodzi mówią dosadniej: “olewajskiej”), ale i zwykłej niewiedzy. Jaka zatem jest prawda o opolskich autochtonach stanowiących około 1/3 ludności województwa Anno Domini 2001? Oddajmy głos socjologom. Otóż na początku lat 90., już po zarejestrowaniu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Mniejszości Niemieckiej na Śląsku Opolskim, przeprowadzili oni wśród ludności autochtonicznej stosowne, medialnie nie nagłaśniane badania, z których dowiedzieliśmy się, że większość ankietowanych (aż 65 proc.) uważało się za Ślązaków. Oczywiście nie w znaczeniu poczucia narodowego, jak chciałby obecnie p. Gorzelik, a świadomości regionalnej (ostatnimi czasy, nawiasem pisząc, pp. Gorzelik i Kroll wzięli się ostro za dumne resztki owłosienia; ten ostatni – dobry weterynarz i na szczęście polityk “do bani” – na łamach coraz bardziej sprzedajnej “Nowej Trybuny Opolskiej” określił operetkowego autonomistę mianem rozbijacza, gdyż podług szanowanego uzdrawiacza koni i innych czworonogów Ślązacy, tak opolscy jak i katowiccy, są “etnicznie” częścią narodu niemieckiego; myślą Państwo, że zastraszeni, tudzież przekupieni markami opolscy naukowcy zareagowali na tę hucpę?). Kontynuując wątek – 10 proc. zadeklarowało narodowość niemiecką, a 15 proc. skłaniało się ku niemieckości. Z drugiej strony 8,5 proc. określiło swą narodowość jako polską, a 12 proc. skłaniało się ku polskości. W tym zapewne mój – indagowany przez ankietera – opolski sąsiad, pan Józef, który w roku 1990 poczuł się Niemcem, wyjechał na rok do wyśnionego “Vaterlandu”, a po powrocie oświadczył wszem i wobec: - “Jo tych ciulów nie znosza, bo tam bydło lepiej traktowali, wola być Polokiem”. Cóż, bez obrazy, podróże kształcą. Być może dzisiaj, po 10 latach, relacje te uległy nieznacznym zmianom, ale fakt pozostaje faktem – zdecydowana większość śląskiej ludności autochtonicznej na Opolszczyźnie mówi o sobie, że w pierwszym rzędzie są Ślązakami (tożsamość regionalna; tak zwani katowiccy Ślązacy obok niej posiadają już od dobrych 100 lat polskie poczucie narodowe, co “dobrze” wróży kanapie żałosnego p. Gorzelika), a dopiero później niektórzy spośród nich określają się czy czują się bardziej polskimi czy bardziej niemieckimi Ślązakami. Jeżeli przedstawione badania tchną umiarkowanym optymizmem, gdyż po pierwsze obalają tezę o istnieniu 350-tysięcznej mniejszości niemieckiej na Opolszczyźnie, a po wtóre dają nadzieję na dokonanie w przyszłości “polskiej rekonkwisty na zagubione, rozdarte na podobieństwo kamieni granicznych dusze” (byle z głową, bez nadgorliwości; nie wolno powtórzyć błędów tych skończonych wariatów – komunistów z roku 1945 i lat następnych), to wręcz w euforię wprawiły mnie ostatnie (z lipca br.) wyborcze notowania Niemców na politycznej mapie wyproszonego przez Berlin województwa opolskiego. Okazuje się bowiem, że niemczyzna w regionie, po kilku latach ekspansji, poczyna się cofać. Na kilka tygodni przed wyborami Herr Kroll (drzewiej Królem zwany) und Kameraden mogą liczyć na 10-11 proc. poparcia opolskiego elektoratu. Wprawdzie Ślązacy-autochtoni przenoszą swe sympatie na polskie partie lewicowe (oj, trudna to polskość w kierowniczych gremiach), ale – wybaczą Państwo Warszawianie herezję – w specyficznych warunkach Opolszczyzny (mam nadzieję, że wiecie gdzie “toto” leży; oczywiście koło waszego ulubionego i przesławnego Amfiteatru – bo, pardon, obchodzi Was tylko coroczne porykiwanie wytapirowanych flądr na deskach opolskiego przybytku “kultury” dla ćwierćinteligentów) można uznać to za tak zwane mniejsze zło. Słowem – przed Polactwem w zachodniej części Górnego Śląska rysują się całkiem ciekawe perspektywy. Trzeba tylko chcieć je ogarnąć i mądrze wykorzystać. No właśnie, trzeba... Dariusz Ratajczak Artykul z "Mysl Polska" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: naród śląski 20.06.05, 17:45 idiota ten Ratajczak - nie zauważył, że tapirowanie od dawna niemodne Odpowiedz Link Zgłoś
lech_niedzielski Re: naród śląski 20.06.05, 21:28 Faktem jest, że obecny stan stosunków etnicznych Śląska nie został osiągnięty w trakcie "normalnych" procesów historycznych, które są charakterystyczne dla wszystkich krain przygranicznych. Przesunięcia etniczne na Śląsku wieku XX miały charakter bezprecedensowego w historii Europy zawładnięcia poprzednio etnicznie oczyszczonego obszaru. W świetle praw człowieka bezprawne wysiedlenie około 10 mil. Niemców z terenów dzisiejszej Polski nie wolno przecież traktować jako konieczną "rekompensatę" za stracony majątek około 1.5 mil. polskich przesiedleńców z kresów wschodnich. W jakim świecie żyjemy, skoro właśnie to uzasadnienie dominuje do dziś! Wygnania Niemców nikt na polskich władzach nie wymusił, a jedynie "w oparciu o aprobatę zwycięzcy" zaakceptowano "przesiedlenie" Niemców z terenów Polski, przy czym jest sporne, czy w Poczdamie mówiąc o terenach Polski myślano o wtedy jeszcze niemieckich terenach wschodnich. Tereny na wschód od Odry przekazano w Poczdamie jedynie pod polską administrację państwową. Rząd polski wykorzystał nadarzającą mu się jednorazową okazję z nadmiarem. Można więc dziś w obliczu aktu takiej przemocy bez oporu wewnętrznego po prostu pogodzić się ze stutkami tej polskiej polityki zwalczania innych grup etnicznych na Śląsku? Każdy objaw przemocy jest bolesny, szczególnie jednak taki, który został zrealizowany do końca i do którego sprawca przez następujący okres 50-sięciu lat nie chce się przyznać, a na miejscu dochodzenia prawdy historycznej buduje się do dziś nowe polskie szowinistyczne "legendy" narodowe. Tu na Śląsku ofiarami drugiej wojny światowej jest cała ludność Śląska, a szczególnie śląska ludność języka niemieckiego. Czy w tym świetle może więc dzisiaj któryś ze Ślązaków być nieprzychylnie nastawiony do prób ożywienia działalności niemieckiej na Śląsku, które nawiązują do autentycznych a nie mniemanych długich śląskich więzi kulturowych? Patrząc na Śląsk z tej perspektywy, łatwiej zrozumieć poparcie jakie udzielam próbom odnowy niemieckiego życia spłecznego na Śląsku w zgodzie z jego wielowiekową tradycą, którą również współtworzyła grupa tzw. Ślonzokow. Większe aprobowanie ożywienia kultury niemieckiej powinno także płynąć z przekonania, że charakterystyczna dla całej Europy środkowej wielonarodowość tak długo wzbogacała życie kulturalne i gospodarcze tego obszaru, aż nadciągające z Europy zachodniej od pierwszej połowy wieku XIX idee nacjonalistyczne w konsekwencji uniemożliwiły dalszą pokojową koegzystencję. Przejęcie dążeń do tworzenia państw jednonarodowych na etnicznie mieszanym obszarze Europy środkowej zainicjowało europejską tragedię polityczną XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: neostrada Lech niedzielski to BALLEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:39 to jego inny nick, wystepuje tez jako "sellab" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Lech niedzielski to BALLEST 20.06.05, 21:55 Gość portalu: neostrada napisał(a): > to jego inny nick, wystepuje tez jako "sellab" ballest to faktycznie sellab (co łatwo zauważyć) ale lech_niedzielski to hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś