ballest 11.07.07, 20:18 Moze bys cos uo sobie skryslou, kaj ues mieszkou w Niymcach co ues robiou abo robisz itd. Czymu taki a niy inny nick? Danke im voraus;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rispetto Re: do Rispetto 11.07.07, 20:21 co ja mam pisać? ;-) Po studiach pracowałem w Szwajcarii dwa lata, a później dalej studiowałem w Konstanz prawie trzy lata. Stąd znam niemiecki i trochę rozumiem po śląsku. A pochodzę z Gdańska i interesuję się jego historią, choć tutaj to trochę trudne, bo jak ktoś powie, że Gdańsk to niemieckie miasto to może po ryju dostać od tych, którzy mówią o prapolskim i prasłowiańskim gnieździe nad Bałtykiem ;-) A Śląskiem zacząłem interesować się przez mojego teścia. Urodził się w Bytomiu (wtedy jeszcze Beuthen), później mieszkał w Opolu i ze dwadzieścia lat temu wyjechał do Niemiec, a ja zbieram dla niego stare pocztówki z Opola, Bytomia i Bierutowa (Bernstadt), gdzie mieszkała część jego rodziny dopóki Ruscy nie spalili im domu. No i tak się zaraziłem ;-) Poza tym Śląsk i Gdańsk (razem z West- i Ostpreussen) mają wiele wspólnego jeśli chodzi o swoje dzieje, więc to też mnie interesuje. A Ania dobrze pisała. Teraz już jestem chyba ogrodnikiem, choć pracuję w zupełnie innej branży ;-) Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 11.07.07, 20:46 Rispetto zainteresowalem sie Twoja wizytowke, nie masz lekko w zyciu. Mysle, ze kazdy co tu pisze powinien ja przeczytac i sie zastanowic nad zyciem. Odpowiedz Link
rispetto Re: do Rispetto 11.07.07, 21:33 strona, którą pewnie masz na myśli jest już nieaktualna. Wkrótce napiszę tam coś nowego. Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 11.07.07, 21:51 To napisz, bo jou wlou na nia przez te samoloty! Odpowiedz Link
rispetto Re: do Rispetto 11.07.07, 21:53 napiszę, napiszę. Ta akcja skończyła się pomyślnie. Wszyscy jesteśmy razem w domu. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 11.07.07, 21:14 i jo piyknie witom nowego forumowicza:) raduja sie zes sam zawitou:) Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 11.07.07, 21:16 Laband cos mi sie zdou, ze synek dobrze mysli i nie mou nienawisci do nos! Odpowiedz Link
olandi1 Re: do Rispetto 11.07.07, 21:20 ballest napisał: > Laband cos mi sie zdou, ze synek dobrze mysli i nie mou nienawisci do nos! Dyć jak Danzinger może mieć niynawiść do Schlesier. Prawie te same dzieje. Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 11.07.07, 21:25 Tu je link na nasza Geleryjou: schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=1 kiedys w Glywicach bou w moji pierwszy Firmie kaj uech robiou moim szefen ein Danzinger, fantastyczny czlowiek. Z niym uech se umiou po niemiecku pogodac! Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 11.07.07, 21:26 schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=1 tu se mozesz uo nos trocha wiyncy dowiedziec!;) Odpowiedz Link
rispetto Re: do Rispetto 11.07.07, 21:32 ogród to masz pierwsza klasa ! Zdrowiej chyba nim się zajmować, niż wykopywaniem chwastów z Polski? ;-) Odpowiedz Link
rispetto Re: do Rispetto 18.07.07, 09:12 Miło było poznać niektórych z Was, ale to chyba jednak nie forum dla mnie. Miałem nadzieję, na jakąś normalną dyskusję, szczególnie na tematy polsko- niemieckie, a tu w sporej ilości wątków widzę obrzucanie się błotem nie różniące się niczym w swojej formie od wypowiedzi Giertychów, Kaczyńskich i innych Rydzyków. Sądziłem, że szczególnie Ślązacy mogą wiele dobrego zrobić dla pokazania, że "Niemiec to też człowiek" i zmienić wizerunek naszego wielkiego sąsiada, ale więcej tu nacjonalistycznego plucia sobie do zupy i podgrzewania nastrojów, niż jakiejś sensownej dyskusji. Dziwi mnie to, bo z "mojego podwórka" znam wielu jeszcze przedwojennych Danzigerów, którzy wystwiają sobie i Niemcom jak najlepsze świadectwo, choć losy przeciętnego Danzigera były dużo tragiczniejsze, niż przeciętnego Ślązaka i wielu z nich bardzo aktywnie działa w Gdańsku i okolicach dla Polaków i dla Niemców, których coraz więcej się tu osiedla. Zastanawiam się, jak to było możliwe, że kiedyś tyle narodowości żyło obok siebie i nikomu to nie przeszkadzało, a teraz? Ja szukam współpracy i pojednania, a nie wysłuchiwania w jednym wątku, że Polak to złodziej, a w drugim, że Niemiec to nazista. Za głęboko się okopaliście jak dla mnie Szkoda. Pozdrawiam i już więcej nie przeszkadzam. Paweł Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 18.07.07, 09:18 trocha ale 'es to zle padou - jo tam nic pokozywac niy musza, my som wszyske ino ludzie Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 18.07.07, 09:34 Gynau, a Slonzok slynie zawsze z goscinnosci! My ale nie nalezymy do tych, co nom pluja w Twarz a my im za to dziekujemy, Rispetto! Tu se bardzo mylisz, bo to nie my zaczyli obrazac, a jak se prouwda napisze, to se niekere uobrazajom! Bez prowdy nie bydzie pojednania, a na razie Poloki wybieraja regierung co jest bardzo nacjoanalistyczny! Jesli o glosowanie przeciw Niemcom chodzi, to nawet bez glosu sprzeciwu polscy poslowie uchwaly robia, czyli tylko nienawisc do Niemcow i laczy! Otworz oczy Rispetto, dodom ze mom krewnych w Danzig o nazwisku Hallmann;) ale nie powiem kerych, bo Hallmanow je w danzig 2 000 ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 18.07.07, 09:38 wuasciwie jeszcze jedno mauo uwaga mi lezy na sercu - obok siebie zyje dzisiej i mocka narodowosci we Nimcach, ale we Polsce my naszyj ani uznanyj miec niy mogymy = chocosz my zyjymy u sia w doma, bo to Slonsk je naszom ojczyznom, a ze praie tera je we granicach Polski to niy nasza wina ... Odpowiedz Link
bolek5 Re: do Rispetto 18.07.07, 09:50 Witam! rispetto napisał: > (...) to chyba jednak nie forum dla mnie. Szkoda. Może to jednak tylko coś w rodzaju urlopu? Można też spróbować innych śląskich forów ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 18.07.07, 09:52 tysz uwazom ze razym byscie nom konesk wiyncyj zycie "utrudniyli":)) Odpowiedz Link
olandi1 Re: do Rispetto 18.07.07, 10:37 Jo myśla, że foru polego na wadzyniu sie, bo kożdy mo inne poglondy i inaczyj na te same sprawy patrzy. Wiync wadzić mi sie sa, ino sie nie bić :)) Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 18.07.07, 11:44 Jou myslam, ze po to je Forum, zeby se pogodac na rozne tematy, mozna miec rozne poglady, czymu niy, ale nie powinno sie nikogo osobiscie obrazac, bo wtedy okazuje sie slabosc nie tylko intelektualnou. Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 19.07.07, 11:06 rispetto napisał: > Miło było poznać niektórych z Was, ale to chyba jednak nie forum dla mnie. > Miałem nadzieję, na jakąś normalną dyskusję, szczególnie na tematy polsko- > niemieckie, a tu w sporej ilości wątków widzę obrzucanie się błotem nie > różniące się niczym w swojej formie od wypowiedzi Giertychów, Kaczyńskich i > innych Rydzyków. Sądziłem, że szczególnie Ślązacy mogą wiele dobrego zrobić dla > > pokazania, że "Niemiec to też człowiek" i zmienić wizerunek naszego wielkiego > sąsiada, ale więcej tu nacjonalistycznego plucia sobie do zupy i podgrzewania > nastrojów, niż jakiejś sensownej dyskusji. Dziwi mnie to, bo z "mojego > podwórka" znam wielu jeszcze przedwojennych Danzigerów, którzy wystwiają sobie > i Niemcom jak najlepsze świadectwo, choć losy przeciętnego Danzigera były dużo > tragiczniejsze, niż przeciętnego Ślązaka i wielu z nich bardzo aktywnie działa > w Gdańsku i okolicach dla Polaków i dla Niemców, których coraz więcej się tu > osiedla. > Zastanawiam się, jak to było możliwe, że kiedyś tyle narodowości żyło obok > siebie i nikomu to nie przeszkadzało, a teraz? Ja szukam współpracy i > pojednania, a nie wysłuchiwania w jednym wątku, że Polak to złodziej, a w > drugim, że Niemiec to nazista. Za głęboko się okopaliście jak dla mnie > Szkoda. Tyz prowda. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 19.07.07, 11:12 co je tysz prowda? to ze Nimiec tysz czuowiek?? Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 19.07.07, 12:50 HMMMMMMMMMMMMMMM:) Laband my to downo wiymy, a uoni se dopiero to dowiaduja, choc nie wszystke. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 19.07.07, 12:57 jak to przeczytouech z tymi "Nimcami tysz ludzmi" to mi sie zaroz przipomniaua moja wycieczka ze Swiyradowa do Pragi - Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 19.07.07, 17:21 No to wloz do klouty tyn przewodnik;) Tak se czasami zdarzou! Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 19.07.07, 16:13 szwager_z_laband napisał: > co je tysz prowda? > > to ze Nimiec tysz czuowiek?? Nie, lieber Schwager_aus_Laband. To jest "prawda" z gatunku tych dyskutowanych w tutejszym kabarecie. O tym sobie mozesz pogadac z Volksgenosse z Flößingen. Rispetto - jak mozna u gory przeczytac - ochoty na podobne duspyty nie mial. Ze czegos pod niewlasciwym adresem szukal - "tyz prowda". Zaraz to wspolnie - jeszcze raz - udowodnimy. Mit fröhlichem HH Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 19.07.07, 20:49 Nazista za to nie umiy, uon musi pokozac, ze nienawidzi wszystko co nie je polske! Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 20.07.07, 00:28 Szwagier_z_Labed napisal : te HH mog zes se darowac ale ... ballest napisał: > Nazista za to nie umiy, uon musi pokozac, ze nienawidzi wszystko co nie je pols > ke! Alez Panowie ! Nienawisc ?. Przeciez ja nikogo nie nienawidze!!! Zacytuje jeszcze raz towarzysza Ericha Milke : Ich liebe doch alle....ich liebe alle....ich liebe alle Menschen !!! Kieruje mna wylacznie troska o Was, o wizerunek etni, ktora Panowie reprezentujecie. Stad ta czy owa uwaga. Rowniez krytyczna. Naturalnie - Undank ist der Welt Lohn - swiadom jestem faktu, iz Panowie moich wysilkow nie sa w stanie docenic. Mimo to pozwole sobie rowniez w przyszlosci Panow teksty - od czasu do czasu - skomentowac. Dopuki mi sie nie znudzi. Serdecznie pozdrawiajac Volksgenosse z Flößingen, mit fröhlichen 88 dla szwagra_z_labed Odpowiedz Link
ballest ak_2107 albo Maciej Giertych 20.07.07, 06:12 Laband, cos mie sie zdou, ze ten AK to Maciej Giertych, nikt przeca nie wie co kedy jakis Mielke pedziou, ale jak uon to wie, to musi sie takymi sprawami interesowac, a kogo to interesuje oprocz pora idiotow w Niymcach i tego wlasnie Macka z Czerwonego Zaglymbia. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: ak_2107 albo Maciej Giertych 20.07.07, 07:06 i chcioł sie chop pogodać ,i źle trefioł,a szkoda,bo ciekawie pisoł:( Odpowiedz Link
ak_2107 Re: ak_2107 albo Maciej Giertych 20.07.07, 08:41 ballest napisał: > Laband, cos mie sie zdou, ze ten AK to Maciej Giertych, nikt przeca nie wie co > kedy jakis Mielke pedziou, ale jak uon to wie, to musi sie takymi sprawami > interesowac, a kogo to interesuje oprocz pora idiotow w Niymcach i tego wlasnie > > Macka z Czerwonego Zaglymbia. Widze, ze Panowie maja luki jesli idzie o postacie z historii najnowszej Niemiec. Ciesze sie, ze moge sluzyc pomoca, choc podejrzewam iz braki wylacznie Pana z Flößingen dotycza: de.wikipedia.org/wiki/Erich_Mielke Tego zreszta wiedziec nie trzeba, choc mozna. pozdrawiam Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 20.07.07, 08:46 szwager_z_laband napisał: > a wszysko ku chwale ojczyzny, pra? Nieeee, nie tylko. Rowniez für Führer, Volk und Vaterland. Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 20.07.07, 09:21 Myslam, ze tyn AK je chory z nienawisci a ze takich chorych je malo na zachodzie, to to moze byc yno Maciek Giertych! Takou szarou komoreczka uatwo upic nienawisciom! Uon przeca yno uo Hitlerze swoim idolu pisze a Maciek tysz yno Hitlera niby krytykuje , ale richtig jak czytosz co uon godou to go chwoli. Nawet stosunek do Zydow majom uoba tyn som! Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 20.07.07, 13:02 ballest napisał: > Myslam, ze tyn AK je chory z nienawisci a ze takich chorych je malo na > zachodzie, to to moze byc yno Maciek Giertych! > Takou szarou komoreczka uatwo upic nienawisciom! > Uon przeca yno uo Hitlerze swoim idolu pisze a Maciek tysz yno Hitlera niby > krytykuje , ale richtig jak czytosz co uon godou to go chwoli. > Nawet stosunek do Zydow majom uoba tyn som! Volksgenosse ballest, nie myslcie tyle.To Wam moze jeszcze zaszkodzic. Gwoli wyjasnienia. Moj stosunek do Zydow - nie mam. Nie utrzymuje stosunkow z Zydami. Z zydowkami - owszem. W koncu Rassenschande nie jest juz przestepstwem. Ani na Slasku, ani gdzie indziej. pozdrawiam Sadze, ze tym samym wspolnie udowodnilismy, iz Rispetto mial racje. Inna forma dialogu, jak wzajemne obrzucenie sie inwektywami nie jest na tym forum (w tym kabarecie) mozliwa. Dziekuje za aktywna wspolprace. Klaniam sie jeszcze raz. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: do Rispetto 20.07.07, 13:23 podniys gowa i bydz dumny, bo Polok sie Niymcom ny kuanio:) Odpowiedz Link
ak_2107 Re: do Rispetto 20.07.07, 13:47 olandi1 napisał: > AK = Afrika Korps (Africa Corps) Jesli ma byc to nawiazanie do historycznych wzorow, to nie jest ono zbyt szczesliwe. Das Deutsche Afrikakorps okreslano skrotem DAK. de.wikipedia.org/wiki/Afrikakorps Jesli ma byc to kreacja specjalnie dla mnie to naturalnie jest to inna para kaloszy (sandalow - ten piasek..) pozdrawiam AK Odpowiedz Link
ballest Re: do Rispetto 20.07.07, 18:59 ale tu se mylisz, bo oficjalnie godali Africa Korps, czyli AK, a nie DAK! Pamientom , jak mnie se nauczycielka pytala, kaj mou uojciec we wojsku bou, a jou ji pedziou , ze w AK!!! - to ona do mnie, Ballest, bo zaraz zemdleje ;) Zodyn nie godou DAK tylko Afrika Korps! Moze Gorole tak godali! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: do Rispetto 20.07.07, 20:34 z tego co pamiyntom to u nos tysz godali Afrika Korps, Odpowiedz Link
ak_2107 Re: Afrikakorps AK -DAK 20.07.07, 22:49 Panstwo napisali : Volksgenosse aus Flößingen napisal: ale tu se mylisz, bo oficjalnie godali Africa Korps, czyli AK, a nie DAK! Pamientom , jak mnie se nauczycielka pytala, kaj mou uojciec we wojsku bou, a jou ji pedziou , ze w AK!!! - to ona do mnie, Ballest, bo zaraz zemdleje ;) Zodyn nie godou DAK tylko Afrika Korps! Moze Gorole tak godali! Sloneczko 1 napisala: z tego co pamiyntom to u nos tysz godali Afrika Korps, Odpowiedz Link
sloneczko1 panie AK 21.07.07, 00:45 przykro mi,że tak bardzo Pana rozczarowałam :( biję się w piersi i o przebaczenie błagam :P a z drugi strony to mi je egal co Wy o mie myślicie:) w końcu niy musza sie Wom podobać w tym co pisza,abo? i godali u nos Afrika Korps bez dodatkowych przimiotnikow---chyba sie rozumiymy? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 06:33 niy strugej sam konikow, bo to co mious na mysli sie nazywo Deutsche Angestellten Krankenkasse pogodej mozno se faktycznie ze Rudim:)) Odpowiedz Link
ballest Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 08:05 Jou nigdy nie slyszou DAK tylko zawszue AK a jou wlasnie godou z wieloma co do uojca przyjezdzali i w AK sluzyli, ale tak to je, nie miou nikogo w Africa Korps a pierdzi! Moze miou kogos w Armii Krajowej, ale to bouy terorysty a nie zolnierze! Odpowiedz Link
ak_2107 Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 08:14 szwager_z_laband napisał: > niy strugej sam konikow, bo to co mious na mysli sie nazywo Deutsche > Angestellten Krankenkasse Naaturalnie krankenkasse a nie kasse:) Odpowiedz Link
ak_2107 Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 08:42 > szwager_z_laband napisał: > > > niy strugej sam konikow, bo to co mious na mysli sie nazywo Deutsche > > Angestellten Krankenkasse > > Naaturalnie krankenkasse a nie kasse:) Niezaleznie od tego AK bleibt AK und DAK bleibt DAK. A godac mozna dowolnie. Tyle ze czasami wypada wiedziec o czym sie godo. & schönes Wochenende Odpowiedz Link
ballest Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 11:04 > A godac mozna dowolnie. Tyle ze czasami wypada wiedziec o czym sie godo. pasuje jak ulou do Macieja! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Afrikakorps AK -DAK 21.07.07, 12:34 mie sie zdo ze jymu sie faktycvznie AOK ze DAK myli;) Odpowiedz Link
ak_2107 Re: Afrikakorps AK -DAK 23.07.07, 08:33 Panowie napisali: ballest > A godac mozna dowolnie. Tyle ze czasami wypada wiedziec o czym sie godo. pasuje jak ulou do Macieja! Szwagier mie sie zdo ze jymu sie faktycvznie AOK ze DAK myli;) ballest Maciejowi se wszystko myli;) Czy to wszystko co Panowie maja do napisania na temat nomenklatury Deutsches Afrikakorps w ramach struktury des Heeres, gdzie bohatersko walczyli i gineli dziadziusiowie, tatusiowie i grossonkel tez - za Führerera, Volk un Vaterland ?. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Afrikakorps AK -DAK 23.07.07, 23:17 tyś je gupijak bot,AK ---tych co szło z uciechom na wojna to idzie na palcach policzyć,wiynkszość zmuszono do tego,tak jak teraz zmuszajom chopcow i chopow do odbywania zasadniczyj służby wojskowyj w wolnym i demokratycznym kraju kaj sam je ta demokracja?no,kaj? Odpowiedz Link
ak_2107 Re: Afrikakorps AK -DAK 24.07.07, 01:00 sloneczko1 napisała: > tyś je gupijak bot,AK hmmmm......prawiono mi gorsze komplementy....:) > ---tych co szło z uciechom na wojna to idzie na palcach policzyć,wiynkszość > zmuszono do tego,tak jak teraz zmuszajom chopcow i chopow do odbywania > zasadniczyj służby wojskowyj w wolnym i demokratycznym kraju > > kaj sam je ta demokracja?no,kaj? > > slusznie sloneczko, stell Dir vor, es ist Krieg und keiner geht hin...katastrofa....:) Odpowiedz Link
ballest Re: Afrikakorps AK -DAK 24.07.07, 06:19 > stell Dir vor, es ist Krieg und keiner geht hin...katastrofa....:) Katastrofa do Goroli! Odpowiedz Link