Dodaj do ulubionych

I po RAŚiu

17.02.04, 16:21
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1917773.html
Obserwuj wątek
    • wilym Re: I po RAŚiu 17.02.04, 16:55
      Rozwin mysl :-)))
      • Gość: Bolek Re: I po RAŚiu IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 17:23
        Co tu rozwijać, wszystko jasne. Kretynizm na razie się skończył (i mam
        nadzieję, na zawsze).
        • wilym Re: I po RAŚiu 17.02.04, 17:28
          Gość portalu: Bolek napisał(a):

> Co tu rozwijać, wszystko jasne. Kretynizm na razie się skończył (i mam
          > nadzieję, na zawsze).
          Tomkowi odcieli prad?
    • slezan Ale pasztet! 17.02.04, 17:43
      Trybunał przygotowal takim jak Ty paskudny pasztet. Oto co sędziowie zawarli w
      uzasadnieniu:

105 (...) It by no means amounted to a denial of the distinctive ethnic and
      cultural identity of Silesians or to disregard for the association's primary
      aim, which was to “awaken and strengthen the national consciousness of
      Silesians” (see paragraph 19 above). On the contrary, in all their decisions
      the authorities consistently recognised the existence of a Silesian ethnic
      minority and their right to associate with one another to pursue common
      objectives (see paragraphs 32 and 36 above).

• wislok1 Kutz was załatwił w TVP 17.02.04, 20:08
        Powiedział, że nie ma sprzeczności w byciu Polakiem i Ślązakiem i że narodowość
        śląską podał z przekory, dodał, że Polska to jego miłość
        • wislok1 Remus z Bielska 17.02.04, 20:23
          Synek ni mo wszystkich w chałpie, po tym jak starzik w Auschwitz spodł z
          wieżyczki wartowniczej, ni może sie z tym pogodzić :

Niech żyje wolny Śląsk-precz z okupacją polską
          Przeczytaj komentowany artykuł »
          Autor: Gość: remus IP: *.bielsko.dialog.net.pl
          Data: 17.02.2004 19:43 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
          Nie wystarczy? To pocałujcie nas w d....pę Polaczki. Zaczniemy gadać jak się
          nauczycie pracować i szanować innych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=10818218&a=10826595

Vivat Strasburg !
        • slezan Re: Kutz was załatwił w TVP 17.02.04, 22:24
          To już jego problem. To że nie ma sprzeczności jest oczywiste. Podobnie nie ma
          sprzeczności w byciu Ślązakiem i Niemcem czy Czechem. Można jednak być równie
          dobrze tylko Ślązakiem.
          • wikin Re: Kutz was załatwił w TVP 18.02.04, 11:28
            slezan napisał:

> To już jego problem. To że nie ma sprzeczności jest oczywiste. Podobnie nie
            ma
            > sprzeczności w byciu Ślązakiem i Niemcem czy Czechem. Można jednak być równie
            > dobrze tylko Ślązakiem.

w ostatnich GW było trochę o kutzu i jego jubileuszu
            i rzuciło mi się zdanie, może wyrwane z kontekstu, że na śląsku jako
            niepoważalny, ostateczny argument podaje się "bo kutz tak powiedział"
            jeżeli to prawda to chyba jednak nie tylko jego problem, ale i zwolenników
            narodu śląskiego
            bo chyba takie oswiadczenie to spory cios w i tak niezbyt silną śląską
            świadomość narodową
            • wilym Re: Kutz was załatwił w TVP 18.02.04, 11:38
              > w ostatnich GW było trochę o kutzu i jego jubileuszu
              > i rzuciło mi się zdanie, może wyrwane z kontekstu, że na śląsku jako
              > niepoważalny, ostateczny argument podaje się "bo kutz tak powiedział"

Kutz pewnie chcialby zeby tak bylo, ale tak nie jest. Kreowanie mitow!
              • wikin Re: Kutz was załatwił w TVP 20.02.04, 09:24
                wilym napisał:

> > w ostatnich GW było trochę o kutzu i jego jubileuszu
                > > i rzuciło mi się zdanie, może wyrwane z kontekstu, że na śląsku jako
                > > niepoważalny, ostateczny argument podaje się "bo kutz tak powiedział"
                >
                > Kutz pewnie chcialby zeby tak bylo, ale tak nie jest. Kreowanie mitow!

bardzo możliwe, nie znam waszych wewnętrznych relacji
                ale czy o popularności i autorytecie nie świadczą też ciągłe czołowe pozycje
                kutza we wszelkich plebiscytach na ślązaka (albo nawet ślązaka i zagłebiaka)
                roku/wszechczasów ?
                • slezan Re: Kutz was załatwił w TVP 20.02.04, 09:56
                  Masz rację. Kutz ma bardzo duży wpływ na opinie wielu Ślązaków. Z tym, że jego
                  wypowiedzi są tak niejednoznaczne a często wręcz sprzeczne, że każdy może je
                  odczytać po swojemu. W dość powszechnym oczuciu Kutz i tak popiera ideę
                  narodowości śląskiej, choć ja osobiście od początku mam co do tego poważne
                  wątpliwości.
                  Niejasny stosunek Kutza do RAŚ (teraz mówie o autonomii - tu się z nami zgadza,
                  tam mówi coś innego) wynika w moim przekonaniu z jego ambicji. Kutz chciałby
                  być pierwszy, nie odpowiada mu rola tego, który popiera cudze pomysły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka