Dodaj do ulubionych

Straż Miejska

14.01.13, 10:03
Z czym kojarzy się Państwu Straż Miejska? Ze zwiększonym bezpieczeństwem? Z pilnowaniem porządku? Z ochroną porządku publicznego, jak to stanowi art. 1 ustawy o strażach gminnych? A może straż gminna kojarzy się Państwu z prewencją, ze stałą obecnością i monitoringiem potencjalnych ognisk zapalnych w mieście?

Mnie Straż Miejska kojarzy się z nieróbstwem. Czy się stoi, czy się leży… No może z tym leżeniem przesadzam, ale siedzenie w radiowozie, delektując się okolicznościami przyrody, w jakimś cichym i bezpiecznym zakątku miasta, to domena naszych strażników. Niestety prawie nigdy nie ma ich tam, gdzie być powinni. Pamiętam historię z jesiennego festynu w Rudzie. Garstka kiboli wracających z meczu „Górnika” wtargnęła na teren, na którym odbywał się festyn rodzinny. Impreza została wcześniej przez organizatorów zgłoszona władzom miejskim. Niestety funkcjonariuszy straży, jako prewencji i ochrony, na niej nie było. W pewnym momencie imprezy grupa podpitych młodzieniaszków zaczęła się zachowywać coraz bardziej agresywnie. Doszło do niszczenia mienia i czynnej napaści na ludzi. Wezwana straż miejska przyjechała po jakichś 25 minutach. Za to z ułańska fantazją. Już 5 minut przed ich przyjazdem, z daleka słychać było włączone syreny radiowozów. To było oczywistym sygnałem dla rozrabiających: „ Słuchajcie, nie chce się nam z wami chandryczyć. Będziemy za chwilę, więc bądźcie łaskawi się zmyć, nie zmuszając nas do pracy”. Oczywiście "kibolstwo" skorzystało z ostrzeżenia. Majestatycznym krokiem oddaliło się w stronę pobliskich zabudowań. Dopiero wtedy wkroczyli, a właściwie zajechali z pełnią werwy nasi wspaniali strażnicy. Przyjechali, zobaczyli, odjechali. Nawet nie usiłowali się dowiedzieć od świadków, co właściwie się dzieje, No bo po co? Prawda?

Innym przejawem ich „działalności” to stałe, codzienne dyżury w wybranych punktach miasta i fotografowanie. Można naszych paparazzi spotkać na ul. Kokota, ul. ks. Niedzieli i ul Na Piaski. Czy ich dyżury zwiększają w tych miejscach bezpieczeństwo Ruchu? Wątpię. Każdy z kierowców wie, gdzie można się ich spodziewać. Kierowcy przyhamowują więc w 100-metrowych strefach kontroli, a ci nieodpowiedzialni, zaraz potem znów dodają gazu.
Z roku na rok straż miejska ma coraz większe uprawnienia. Czy jednak to sprawia, że czujemy się bezpieczniej? Strażników miejskich widać przeważnie tylko w centrum Nowego Bytomia. Najczęściej kiedy wypisują mandaty dla źle zaparkowanych samochodów. Czy jednak ktoś widział strażników miejskich np. po zapadnięciu zmierzchu w Parku Strzelnica? Ktoś kiedyś widział ich w miejscach, gdzie wysypuje się na dziko śmieci? No to może przez jakiś przypadek zostali dostrzeżeni w miejscach, gdzie nagminnie dochodzi do niszczenia elewacji budynków, poprzez wypisywanie na tych elewacjach haseł informujących o tym, jacy kibice jakiego klubu są jaką częścią ciała, albo podobnych mądrości?

Ile kosztuje mieszkańców Rudy utrzymywanie tej formacji? Proszę sobie wyobrazić, że aż 80 strażników jest zatrudnionych w naszej Straży Miejskiej. Dla porównania, w Chorzowie jest ich 42, w Siemianowicach Śląskich- 28, w Piekarach Śląskich- 18. Utrzymanie Straży miejskiej w Rudzie Śląskiej to roczny wydatek z budżetu ok. 4,5 mln PLN.

Ruch Palikota proponuje zlikwidować Uchwałą Rady Miasta Straż Miejską. Z zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy, część wydać na dofinansowanie policji w naszym mieście, a część wydać na wyznaczanie/ budowę miejsc parkingowych nie tylko w centrach dzielnic, ale w porozumieniu z administracjami, na poszczególnych osiedlach. Będą miejsca parkingowe, nie będzie potrzeby karania tych, którzy parkują w niedozwolonych miejscach.

Przygotowaliśmy obywatelski projekt uchwały odwołującej Straż w naszym mieście. Obecnie prowadzimy akcję zbierania podpisów pod tym projektem. Ci z Państwa, którzy chcieliby złożyć swój podpis pod dokumentem, mają szanse spotkać naszych kolegów na ulicach miasta i u nich podpisać listę popierając tę inicjatywę. Do końca lutego, w każdy wtorek i czwartek, w godzinach 18-22 w Restauracji Parkowa w Bielszowicach będzie dyżurował ktoś z przedstawicieli naszego Koła, zbierając podpisy i okazując wszelkie dokumenty związane z przedmiotowa sprawą.

Bardzo liczymy na Państwa zainteresowanie i pomoc w rozwiązaniu tego nabrzmiałego dla miasta problemu. Weźmy swoje sprawy w swoje ręce. Nie pozwólmy o sobie i bezmyślnym wydawaniu pieniędzy ze swoich podatków decydować innym.

Informacje i kontakt:

Mariusz Przybyła
Asystent Posła na Sejm Andrzeja Rozenka
Tel. 607358550
Mail: mariusz.przybyla@interia.pl
Obserwuj wątek
    • szczery123 Re: Straż Miejska 14.01.13, 15:31
      Panie Mariuszu!
      Jestem wielkim zwolennikiem tępienia nieróbstwa i lenistwa jednak uważam argumenty przytaczane przez Pana za głęboko stronnicze, niepełne i niesprawiedliwe! Przyznaję że sceptycznie podchodzę do informacji o działalności Straży Miejskiej w innych miastach np. Zabrze, jednak na ich tle nasza rudzka zdecydowanie się wyróżnia. Ponieważ uważam się za aktywnego i odpowiedzialnego mieszkańca naszego miasta i społecznika wielokrotnie zgłaszałem zarówno telefonicznie jak i osobiście interwencje, a ponieważ z reguły należę do osób niecierpliwych, to doceniłem szybką reakcję oraz kompetentne przyjęcie moich skarg. Zaznaczam, że nie należę do prominentów miejskich, więc sie przypuszczam, zeby traktowano mnie na specjalnych zasadach. Na spotkaniu z Panią Prezydent w mojej dzielnicy zgłosiłem pewien problem, potem po spotkaniu rozmawiałem z Komendantem i strażnikami, zostałem wysłuchany i zapewniony ze podejmą działania. Dwa dni później zostałem poinformowany telefocznie przez te osoby, że sprawa jest w toku (szybko sie z tym uporali a mnie i sąsiadom utrudniało to życie przez długi czas). Wielokrotnie widziałem ich jak reagowali na rozboje bójki czy ustawki kibiców. A że, jak Pan pisze, przyjechali kiedyś po 25 minutach? proponuję zadzwonić na policję to zobaczy Pan co znaczy czekać!Ja i moi znajomi w takich sytuacjach zawsze dzwonimy na Straż, bo przyjeżdżają. Inna sprawa że niespecjalnie chyba mają czym, bo niektóre graty co chwilę reanimują na drodze. Czytałem sprawozdanie z ich działalności za 2012 rok i uważam, że nie ujęli tam mnóstwa działań, które robią.
      Kolega opowiadał mi że dzwonił do nich w sprawie śmieci, które zalegały w lesie - w ciągu kilku dni zostało to uprzątnięte. Jak słyszę zeby ich zlikwidować i dać pieniądze Policji to mam wrażenie że mówią to ludzie, którym się wydaje że Straż Miejska jest odpowiednikiem Policji. To mnóstwo roboty, która może nie jest tak spektakularna i widoczna jak np. pacyfikowanie kiboli itp. ale jej brak poważnie by utrudnił mieszkańcom życie. Ludzie, pewne rzeczy nie rozwiązują się same, to efekt pracy ludzkich rąk. Mandaty? sam dostałem jeden za złe parkowanie a drugi za zdjęcie z fotoradaru i o co psioczyć na tych ludz? i o to że my łamiemy prawo a oni egzekwują?
      PANIE MARIUSZU ŁATWO ROBIĆ DYŻURY W PARKOWEJ I PODWAŻAĆ PRACĘ INNYCH LUDZI, SIEDZĄC WYGODNIE W CIEPEŁKU I RZUCAĆ OSKARŻENIA O NIERÓBSTWO, PROSZĘ WYKAZAĆ SIĘ ODWAGĄ I ZAPOZNAĆ SIĘ Z DZIAŁALNOŚCIĄ STRAŻY W RUDZIE ŚLĄSKIEJ I PRZEJECHAĆ SIĘ Z NIMI NA INTERWENCJĘ TO WTEDY ZOBACZY PAN TO CZEGO ZZA STOŁU W PARKOWEJ PAN NIE UJRZY! i proszę poinformować na forum kiedy się Pan tam wybiera to chętnię potowarzyszę. Tylko proszę uważać bo na takiej interwencji trza być FACETEM przez duże F, bo jak dwa razy dostanie Pan od klienta po pysku to może się okazać że zmieni Pan wtedy zdanie o "nierobolach".
      Swoją drogą chyba też sie Pan za bardzo nie przemęcza co? dyżury w Parkowej.... fajnie. Jakby miał Pan jakiś wakat to ja chętnie:)
      pozdrawiam
      • fkae Re: Straż Miejska 15.01.13, 21:29
        "Ponieważ uważam się za aktywnego i odpowiedzialnego mieszkańca naszego miasta i społecznika..."
        Pięknie zabrzmiało! Ale patos! Prawie jak w czasach słusznie minionych. Znam kilku społeczników przez "S", którzy wiele zrobili, ale żaden z nich tak by o sobie nie potrafił napisać.

"Zaznaczam, że nie należę do prominentów miejskich, więc sie przypuszczam, zeby traktowano mnie na specjalnych zasadach."
        Wzruszające...

"Na spotkaniu z Panią Prezydent w mojej dzielnicy zgłosiłem pewien problem, potem po spotkaniu rozmawiałem z Komendantem i strażnikami, zostałem wysłuchany i zapewniony ze podejmą działania. Dwa dni później zostałem poinformowany telefocznie przez te osoby, że sprawa jest w toku (szybko sie z tym uporali a mnie i sąsiadom utrudniało to życie przez długi czas). Wielokrotnie widziałem ich jak reagowali na rozboje bójki czy ustawki kibiców."
        A chodzisz Ty śpiywać do tego sameo szranku co tryner Jarzombek chodzioł?

"A że, jak Pan pisze, przyjechali kiedyś po 25 minutach? proponuję zadzwonić na policję to zobaczy Pan co znaczy czekać!"
        A ja Ci powiem więcej - jakby w kilku przeze mnie zgłaszanych sprawach przyjechali po 25 minutach - to bym się w nocy wyspał. A tak jak przyjeżdżali każdorazowo po ok. 50 minutach to ze spania były już nici. Zawsze jak przyjeżdżali to mieli już tylko do sprawdzenia tylko personalia pozostawionych butelek i puszek po piwie. I właśnie dlatego dzwoniłem na Policję. A jak Policja wyczaiła co się w danym mejscu często dzieje - to nawet dzwonić nie trzeba było - piesze patrole same jakoś wiedziały gdzie i o jakiej porze trzeba trafić.

"Ja i moi znajomi w takich sytuacjach zawsze dzwonimy na Straż, bo przyjeżdżają."
        Laurka c.d.

"Inna sprawa że niespecjalnie chyba mają czym, bo niektóre graty co chwilę reanimują na drodze."
        Jeżeli piszesz o Policji to bredzisz! Przynajmniej na terenie, o który mi chodzi - Policja to piękne i eleganckie Mercedesy (nie wiem czy to Vito czy Sprinter), Opel i Renault (chyba Master), KIA i wszystkie zadbane i eleganckie. I widać je na prawdę często. Dużo, dużo częściej niż radiowozy SM.

"Czytałem sprawozdanie z ich działalności za 2012 rok i uważam, że nie ujęli tam mnóstwa działań, które robią. Kolega opowiadał mi że dzwonił do nich w sprawie śmieci, które zalegały w lesie - w ciągu kilku dni zostało to uprzątnięte."
        Laurka c.d.
        "Kolega mi opowiadał..." nie wytrzymam ze śmiechu...
        Zwróć jeszcze uwagę, że "zlegające śmieci" z regułu jak są pijane to daję spać i ewentualnie po mordzie nie nakładą tak jak np. kibole, zatem i czas reakcji SM na ich zleganie jest jakby mniej istotny.

"Jak słyszę zeby ich zlikwidować i dać pieniądze Policji to mam wrażenie że mówią to ludzie, którym się wydaje że Straż Miejska jest odpowiednikiem Policji."
        I tu się zgadzamy.

"To mnóstwo roboty, która może nie jest tak spektakularna i widoczna jak np. pacyfikowanie kiboli itp. ale jej brak poważnie by utrudnił mieszkańcom życie."
        Laurka c.d.

"Ludzie, pewne rzeczy nie rozwiązują się same, to efekt pracy ludzkich rąk."
        Ta "praca rąk ludzkich"... Super, to się czyta jak coś pomiędzy mediami ojca dyrechtora albo wiecem z lat słusznie minionych...

"Mandaty? sam dostałem jeden za złe parkowanie a drugi za zdjęcie z fotoradaru i o co psioczyć na tych ludz? i o to że my łamiemy prawo a oni egzekwują?"
        I tu się zgadzam w 100%

"...PROSZĘ WYKAZAĆ SIĘ ODWAGĄ I ZAPOZNAĆ SIĘ Z DZIAŁALNOŚCIĄ STRAŻY W RUDZIE ŚLĄSKIEJ I PRZEJECHAĆ SIĘ Z NIMI NA INTERWENCJĘ TO WTEDY ZOBACZY PAN TO CZEGO ZZA STOŁU W PARKOWEJ PAN NIE UJRZY!"
        Za "wykazywanie się odwagą" to my płacimy SM. A hasło "Citizens on patrol"-to był jeden z tytułów serii Police Academy - a to była komedia.
        A zza stołu w Parkowej to pewno tak samo mało widać jak zza okien radiowozu SM - jak się z niego dupska nie ruszy i nie wejdzie tam gdzie trzeba (tak, tak - takim radiowozem można tak jechać żeby niczego nie widzieć ale za to żeby widzieli ci co mieli widzieć). A uwierzcie, że dla Policji nawet w nieoznakowanym radiowozie to nie jest problem. No i pewno z budynku rudzkiego magistratu też za dobrze nie widać wielu rzeczy.

"Tylko proszę uważać bo na takiej interwencji trza być FACETEM przez duże F, bo jak dwa razy dostanie Pan od klienta po pysku to może się okazać że zmieni Pan wtedy zdanie o "nierobolach"."
        No teraz to już tą biedna rudzka SM została pogrzebana na amen. SM ma go wziąć na interwencję i gość na tej interwencji, w obecności SM ma jeszcze po twarzy dostać?! Choć kto wie może te interwencje tak wyglądają, że po twarzy biorą Ci co mają lać a nie ci, których ma się lać.

"Swoją drogą chyba też sie Pan za bardzo nie przemęcza co?"
        A co Cię to obchodzi?!

"...dyżury w Parkowej....fajnie."
        Wiesz co, jakie przyniosą efekty dyżury w Parkowej - pożyjemy zobaczymy... Być może będą lepsze niż te w wykonaniu radnych.

Ogólnie:
        1. Nie jestem za likwidacją SM. Nie jest tak, że Policja zrobi wszystko to co SM i na odwrót. Ja w swojej dzielnicy z działań SM nie jestem zadowolony i Policja robi o wiele korzystniejsze wrażenia, ale uważam, że nie likwidować tylko wziąć to towarzystwo za tyłki, zagonić do uczciwej roboty. Jak się przed zwierzchnikami ze swojej fuszery będą musieli tłumaczyć tak jak Policja - to może zmądrzeją.
        2. Mandaty i fotoradary - nie mam z tym problemów. Ani ze strony Policj, ani ze strony SM.
        3. Owszem, wątek został założony przez osobę, która budzi kontrowersje na forum i bliższy jestem wznoszeniu okrzyków jakie wznosili protestujący przeciwko ACTA, w czasie gdy lider ruchu który ona reprezentuje, chciał się do nich podłączyć, niż popieraniu tegoż ruchu, ale mimo wszystko nasza SM to nie jest wzór cnót.
        4. Mimo wszystko wolę wywołanie takiego tematu przez kogokolwiek - nawet kogoś kogo sam specjalnym mirem nie darzę, niż klakierstwo - w poście na jaki odpowiadam, napisanym językiem wierszy z akademii szkolnych z epoki realnego socjalizmu.
        5. A jak tak patrzycie na nasze miasto, to nie wydaje Wam się, że ta nasza SM trochę inaczej pilnuje porządku i np. zimowego utrzymania dróg i chodników na terenach należących np. do gminy (np. MPGM), a inaczej na terenach gdzie można za byle co wlepić mandat właścicielowi prywatnej posesji lub administratorowi nie będącemu podległym gminie?
    • hepik1 Re: Straż Miejska 14.01.13, 15:49
      Palikot był poważnym politykiem,w momencie kiedy występował zesztucznym penisem i pistoletem.Wtedy było to nagłosnienie nadużyć władzy i gwałtów w policji lubelskiej.
      A teraz jest tylko błaznem,który sie kieruje sondażami.
      Wiekszość jest przeciw SM?
      My-RP -też.
      Większość jest przeciw radarom?
      My też!
      I wymyslamy akcję-rozdajemy żółte worki a Wy ,obywatele zasłaniajcie radary.
      Tam ,gdzie młodzieżówka Palikota radar zasłoni,będą kamery tv,Palikot zapłaci grzywnę za delikwenta ;)
      Tam gdzie ty ,ludu to zrobisz ,to pójdzie juz na twoje konto a grzywną martwić sie juz bedziesz sam ;)
      • szczery123 Re: Straż Miejska 14.01.13, 16:09
        dokładnie tak Hepik! szoł medialne i jeżdżenie po populistycznych hasełkach! uczciwa praca ludzi się nie liczy, to swoją pracę wykonują z oddaniem, pasją, narażając swoje życie niejednokrotnie. Oczywiście wszędzie w pracy znajdzie się czarna owca i pewnie w rudzkiej Straży też tak jest ale nie można uogólniać.
        • 22burza Re: Straż Miejska 14.01.13, 16:44
          no i tak wygląda walka z bezrobociem w wydaniu RP, 80 ludzi na bruk i co dalej ?Ja osobiście podzielam zdanie szczerego; mieszkam tak,że przed oknami mam skwerek,który podoba sie nie tylko mieszkańcom,ale i rozochoconej młodzież na dodatkowym gazie i kiedy zakłócają nam spokój wystarczy jeden telefon,adres i słuchawkę skierować do okna na potwierdzenie prawdziwości słów i nie mija 10' i są i są bardzo skuteczni,żeby nie robić jeszcze wiekszego hałasu pakują bractwo do wozu i zabierają z sobą,a my możemy wreszcie spać.DZIĘKI IM ZA TO
    • stefan_st Straż Miejska 14.01.13, 17:17
      Ja również dorzucę kamyczek do ogródka i napiszę, że w Rudzie nie jest najgorzej z funkcjonowaniem Straży Miejskiej. Kilka razy prosiłem o interwencje, które były skuteczne, co może wydać się dziwnym teletubisiowi.
      A na marginesie drodzy koledzy, czy nie zauważacie, że teletubiś właśnie po to puszcza tego typu wątki, aby w sposób populistyczny, jak zresztą cały ten popierany przez niego Ruch, błysnąć i zaistnieć? Za chwilę zobaczymy Rudę zarzuconą ulotkami, plakatami, jaka to okropna jest ta SM w Rudzie, a teletubiś załatwi likwidację SM.... oczywiście pod warunkiem, że zostanie wybrany do RM na następną kadencję.
      Jak to powiedział klasyk nie idźcie tą drogą teletubisiu.

Stefan St.
    • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 17:45
      Szanuje Państwa zdanie nt. działalności Straży Miejskiej w Rudzie, ale całkowicie się z nim nie zgadzam. Demokracja polega na tym, że każdy ma prawo się wypowiedzieć na dowolny temat, choćby poprzez projekty uchwał obywatelskich lub referenda. Jeśli dosyć sporej grupie mieszkańców Straż Miejska i jej działania się nie podobają, to ta grupa ma prawo głośno swoje zdanie wyrazić i go zaprezentować. Liczby, które otrzymałem z UM i od Komendanta Straży są jednoznaczne. Pieniądze na nią wydawane, to pieniądze wyrzucane w błoto.
      Argumenty i dowody dotyczące tematu zostaną przedstawione szerokiemu gremium w ramach debaty publicznej.
      Zdaję sobie sprawę z tego, ze etatowi krzykacze z forum w każdym temacie zaproponowanym przez Ruch Palikota będą miel zdanie odmienne. Taka już ich karma. Nie specjalnie się nimi przejmuje. Na razie odzew ze strony mieszkańców na naszą akcję jest bardzo duży i bardzo pozytywny.

Proponuje też zapoznać się z zdaniem NIK albo zdaniem pana Dziewulskiego dotyczącymi tego tematu:
      www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-strazy-miejskiej.html
      www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-wykorzystaniu-fotoradarow-przez-straze-gminne-i-miejskie.html
      www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/jerzy-dziewulski-policyjne-ambicje-strazy-miejskiej
      • stefan_st Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:14
        teletoobis napisał:
        > Szanuje Państwa zdanie nt. działalności Straży Miejskiej w Rudzie, ale całkowicie się z nim nie zgadzam. Demokracja polega na tym, że każdy ma prawo się wypowiedzieć na dowolny temat, choćby poprzez projekty uchwał obywatelskich lub referenda. Jeśli dosyć sporej grupie mieszkańców Straż Miejska i jej działania się nie podobają, to ta grupa ma prawo głośno swoje zdanie wyrazić i go zaprezentować. Liczby, które otrzymałem z UM i od Komendanta Straży są jednoznaczne. Pieniądze na nią wydawane, to pieniądze wyrzucane w błoto.

Jeszcze raz Kolego Teletubiś napiszę dużymi literami. KAPITAŁU NA TYM NIE ZDOBĘDZIESZ.
        Ale próbuj, działaj, działaj... i napisz jeszcze proszę czy Pan Dziewulski mieszka może w Rudzie? A Pan Poseł Rozenek to mieszka może w Rudzie? a może mieszkają w.... z daaaaaala od Rudy. Więc dlaczego Pan Dziewulski lub Pan Rozenek tak bardzo interesują się SM w Rudzie?

Stefan St.
        • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:23
          Nie wiem, skąd u Pana projekcje dotyczące zbijania jakiegoś kapitału? Ruch Palikota reaguje na sygnały płynące ze społeczeństwa. Tak jest właśnie z tym tematem.

I zupełnie nie rozumiem, co ma miejsce zamieszkania panów Dziewulskiego i Rozenka do tematu? Ruch Palikota ma swój Klub również w Rudzie Ślaskiej, a należą do niego mieszkańcy naszego miasta. Idąc Pana tokiem rozumowania, to NIK też nie ma siedziby w Rudzie....
          • stefan_st Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:55
            teletoobis napisał:

Nie wiem, skąd u Pana projekcje dotyczące zbijania jakiegoś kapitału? Ruch Palikota reaguje na sygnały płynące ze społeczeństwa. Tak jest właśnie z tym tematem. I zupełnie nie rozumiem, co ma miejsce zamieszkania panów Dziewulskiego i Rozenka do tematu? Ruch Palikota ma swój Klub również w Rudzie Ślaskiej, a należą do niego mieszkańcy naszego miasta. Idąc Pana tokiem rozumowania, to NIK też nie ma siedziby w Rudzie....

Kolego, daję Ci do zrozumienia, że niezbyt mi odpowiada opcja decydowania o Rudzie przez ludzi nie mających nic wspólnego z Rudą... Już to przerabialiśmy kiedyś jak rządziła nami warszawka...
            I to był już mój ostatni wpis w tej sprawie. Jak nie kapujesz to masz problem kolego.

Stefan St.
            • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 22:10
              Kolegów proszę sobie poszukać wśród swoich rówieśników. Jakoś fraternizacja z Panem nie jest dla mnie czymś, co mi odpowiada.
              Pomijam już fakt, że czytanie ze zrozumieniem nie jest pana mocna strona. Podkreślam raz jeszcze- to Rudzianie są w sprawę zaangażowani. I proszę sobie przestać uzurpować prawo do oświadczeń w imieniu wszystkich mieszkańców miasta
            • fkae Re: Straż Miejska 15.01.13, 22:55
              "(...)niezbyt mi odpowiada opcja decydowania o Rudzie przez ludzi nie mających nic wspólnego z Rudą..."
              No, mnie też. Tylko potem ludziska-zapewne i takie co by się DZISIAJ pod Twoim powyższym stwierdzeniem podpisali oboma rękami, idą do tych wyborów i jak stado baranów walą te krzyżyki na "1" (przy wyborze radnych też tak jest i jeden taki jest z tego baaaaaardzo dumny) i wychodzi, że na swojego"przedstawiciela" w Sejmie RP wybierają "Rudzianina" Rozenka. Podczas gdy na tej samej liście na 2-gim, czy 3-cim miejscu była prawdziwa Rudzianka. Inna sprawa, że ordynacja jest do dupy bo głosuje się "na listę" a nie "na człowieka". Ale może zacznij edukować Rudzian, żeby czytali te wszystkie informacje o kandydatach na posłów, żeby się zastanowić itp.

"Już to przerabialiśmy kiedyś jak rządziła nami warszawka..."
              O jej, a to się coś zmieniło?! Z tego co wiem, to Dziedzic jest dalej naszą Prezydent, a ustrój i konstytucja się jeszcze nie zmieniły - no prznajmniej Gorzelik jeszcze nie wspominał, że już nastała autonomia.

I pomyśleć, że to wszystko na marginesie kwestii SM...
          • skalar2011 Re: Straż Miejska 15.01.13, 23:12
            teletoobis napisał:

> Nie wiem, skąd u Pana projekcje dotyczące zbijania jakiegoś kapitału? Ruch Pali
            > kota reaguje na sygnały płynące ze społeczeństwa.
            Czy krzyż w sejmie też chcieliście usunąć na sygnał społeczeństwa jakiego bo my jesteśmy tu na Śląsku i u siebie od wielu pokoleń i spadochroniarze nam niepotrzebni
            • fkae Re: Straż Miejska 15.01.13, 23:29
              "(...)bo my jesteśmy tu na Śląsku i u siebie od wielu pokoleń i spadochroniarze nam niepotrzebni"

To kto w końcu na swojego przedstawiciela z naszego okręgu wybrał tego spadochroniarza Rozenka? Ja nie - bo głosowałem na Sośnierza. Co ten Ruch Palikota jakichś ludzi tu na wybory wagonami nawiózł? Nie! Podejrzewam, że DZISIAJ niejeden, który by tak napisał jak Ty powyżej, NA WYBORACH walił krzyżyk na Rozenka bo był 1-szy na liście i nawet go nie obchodziło kto to ów Rozenek. Nie wmówisz mi, że tylko gorole głosowały na Rozenka-bez głosów tych co są "tu na Śląsku i u siebie od wielu pokoleń i spadochroniarze im niepotrzebni" Rozenek by nie zaistniał! Ludzie do wyborów idą jak stado baranów i potem tak wychodzi! Ja z tym stadem wybrałem OdNowę i teraz mi wstyd!
              Żebyśmy się zrozumieli - nie jestem za Ruchem Palikota, krzyż mi nie przeszkadza i uważam, że Bielszowicki faroż ma prawo do swojego.
              • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:12
                Dwa słowa: Rozenek jest jednym z najlepszych posłów, nie tylko z RP, ale i w całym parlamencie. Zawsze konkretny, merytoryczny, logiczny.

Kto go wybrał? Ludzie. Po prostu ludzie. Tworzenie sztucznych podziałów na autochtonów i przyjezdnych, to spuścizna ze sposobu myślenia po słusznie minionej epoce. Separatyzm do niczego dobrego nie doprowadzi. Gdyby się dało policzyć ilu w Rudzie mieszka obywateli, którzy w latach 50-80 ubiegłego wieku przyjechali tu do roboty, złożyli rodziny, zasymilowali się, okazałoby się, że jest ich może nie większość, ale bardzo dużo. Nasi w tym czasie pitli do Rajchu.

Tak więc może czas zacząć się przyzwyczajać do prawdy, że Rudzianie to nie jest społeczny monolit? Pisza to jo, synek rodziny z dziada pradziada będącej Ślązakami.

Ale.... czy nie mieliśmy rozmawiać o Straży Miejskiej?
            • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:03
              Krzyż w Sejmie będzie usunięty, ponieważ zawisł tam bezprawnie. Stanie to się najdalej decyzja podjęta w Strassburgu.
              Dla mnie ma to jednak znaczenie trzeciorzędne. Uważam, że są ważniejsze tematy zarówno na szczeblu krajowym jak i na szczeblu regionalnym.
              • hepik1 Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:17
                > Uważam, że są ważniejsze tematy
                > zarówno na szczeblu krajowym jak i na szczeblu regionalnym.

Na przykład latanie w maskach po studiach tv ;)
                twitter.com/jozefmoneta/status/291289419607076864/photo/1/large
                A w Rudzie gdzie bedziecie takie maski rozdawać?
                • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:29
                  Po pierwsze, nie widzę niczego pod podanym linkiem.

Po drugie, jako admin tej strony powinien Pan dbać, by dyskusja w wątkach dotyczyła ich tematu, zachowując jednocześnie bezstronność.
                  • hepik1 Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:49
                    Pajaca w masce możesz również zobaczyć na jego blogu-Poletko pana Boga.
                    Jeśli pajac obiecuje,że takie maski bedzie rozdawał kierowcom,to pytanie jest chyba uzasadnione-gdzie takie maski są do odebrania w Rśl?
                    • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:56
                      Dostosuje się raz do Pana retoryki: Panu taka maska nie jest potrzebna. I bez niej jest pan pajacem.

To tyle w temacie neutralności administratora forum.
                      • hepik1 Re: Straż Miejska 16.01.13, 09:27
                        Czyli nie odbiegasz od szefa Twojej partii a obiecywał koniec z mową nienawiści na co najmniej pół roku...choć wczoraj u Olejnikowej mu się zapomniało:

Język miłości Janusza P.

"Przez to, że mamy tak skretyniałą opozycję jak pani Kempa, Tusk jest cały czas premierem."

Zero zdziwienia,jaki pan,taki kram ;)
      • aloes69 Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:27
        Jako krzykacz tego forum prosze uprzejmie, abyś szanowny teletoobisiu jednak zapoznał się z rzeczywistością "rudzką" byłoby to mile widziane, skoro uzurpujesz sobie prawo do krytyki wyłącznie na podstawie doniesień nazwijmy to "ogólnopolskich". Chcesz być szanowany na tym forum to sobie zasłuż, chociażby merytorycznym, obiektywnym podejściem do tematu, a nie populistycznymi fajerwerkami, które oprócz huku i dymu niczego w nasze życie nie wnoszą.
        • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:37
          Naprawdę zapoznałem się z rzeczywistością rudzką. jak nadmieniłem mam dokumenty pochodzące bezpośrednio z UM i ze Straży miejskiej. Nigdy nie przystąpiłbym do akcji, nie mając za sobą dokumentacji.
          Temat jest jak najbardziej przygotowany merytorycznie. czyż nie proponowałem, że każdemu chętnemu dokumenty zostaną udostępnione?

I jeszcze jedno- Ruda Śląska, to jednak nie tylko Forum, o czym mogę się przekonać na co dzień rozmawiając z ludźmi w tzw. realu....
          • szczery123 Re: Straż Miejska 14.01.13, 19:03
            Panie Asystencie!
            cóż to za dokumenty? ile kosztuje nas Straż rocznie? a co za darmo mają ludzie robić? jeździć autami na wodę? myślisz człowieku że gdyby przekazać tą kasę na Policję to będą za darmo i parowozami jeździć? Chcesz na siłę zasłużyć na pochwałę Palikota?
          • aloes69 Re: Straż Miejska 14.01.13, 21:02
            I jeszcze jedno- Ruda Śląska, to jednak nie tylko Forum, o czym mogę się przeko
            > nać na co dzień rozmawiając z ludźmi w tzw. realu....

Chyba wolę Auchan.... , a poza tym Aloesy w warunkach naturalnych w Polsce nie występują:);)
            • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 22:13
              Aloesy maja fajna właściwość- łagodzenia dolegliwości. W sumie pożyteczne istoty :)
        • legea.rtis Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:53
          Jako mieszkanka Rudy Śląskiej chciałabym żyć w bezpiecznym, czystym i spokojnym mieście, a takie umożliwia mi nasza Straż Miejska, której pomocy niejednokrotnie doświadczyłam i na chwilę obecną chwalę ich działanie. Powoływanie się na jakies liczby i statystyki ( "Królowa Nauk" ) jest śmieszne, nie znając całego spectrum działania tej jednostki - może teletubiś miałby trochę cywilnej odwagi i spotkałby się ze straznikami oraz przekazał swoje uwagi płynące podobno z ust społeczeństwa- proszę wskazać im fakty. Na razie- jak widzę- obserwacje mają wypływać z dyzuru w restauracji i udziału w festynie- gratulacje ! Ja przestrzegam przepisów, nie wyrzucam gdziekolwiek śmieci, nie naklejam ulotek na słupach, nie pije alkoholu w miejscach publicznych, nie niszcze mienia, nie przekraczam prędkości ......, a więc mi SM nie przeszkadza !!!- wręcz przeciwnie !!!, bo chcę aby moje dzieci mogły wyjść spokojnie na podwórko !
          Co do oceny pracy Straży przez fachowców, to polecam taki artykuł:
          www.krksmg.pl/policyjne-ambicje-strazy-miejskiej-kontr-opinia,550,art.html
      • szczery123 Re: Straż Miejska 14.01.13, 18:44
        szeroka DEBATA?????
        to zaproś Pan do uczciwej debaty przedstawicieli Straży i niech też się wypowiedzą. O to jest dobry pomysł! Zorganizuj spotkanie z przedstawicielami SM zaproście mieszkańców i wtedy zobaczymy po czyjej stronie jest racja! a takim Pańskim manipulacjom i chowaniu się pod płaszczykiem demokracji mówię nie. Stanowczo!
        • ciotka9 Re: Straż Miejska 14.01.13, 19:11
          teletubisiu jesteś taką trąbą jerychońską,tylko rudzkie mury są mocniejsze,
          czy masz tylu za sobą jak przy aferze z proboszczem z Bielszowic ?
          myślę,że my Rudzianie wiemy co dla nas jest dobre, przede wszystkim nie będziemy naszych ludzi z jednej strony pozbawiać pracy,a z drugiej stróżów naszego bezpieczeństwa.Po jednej i po drugiej stronie stoją rodziny z dziećmi.
          Jeżeli masz serce to daj sobie spokój,nie wszystko będziemy przeliczać na pieniądze, a te są akurat dobrze ulokowane.
          • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 22:16
            Bardzo podoba mi się zwrot " My Rudzianie " Bardzo mi się kojarzy ze zwrotem " My prawdziwi Polacy" :)

P.S. Z Panią gram w jednym meczy popierając np. budowę kompostowni :)
            • ciotka9 Re: Straż Miejska 15.01.13, 10:15
              tak,teletubisiu "my Rudzianie" z dziada,pradziada,którzy od wieków żyją w tym Mieście ,pracują dla tego Miasta i bliskie im są problemy tego Miasta.To jest nasze miejsce na Ziemi."Rudzianinie teletombisiu czy możesz pójść do USC i wyciągnąć akt urodzenia twojego pradziadka,czy akt ślubu twoich dziadków ? Rudzianin może,a ten co nie może jest tylko mieszkańcem Rudy Śląskiej
              • teletoobis Re: Straż Miejska 15.01.13, 11:20
                Jak najbardziej mogę :)
                Chce Pani sprawdzić?
                Nie najlepiej o Pani świadczy usiłowanie zdeprecjonowania adwersarza poprzez przekręcanie nicka. To zagrywka na poziomie kreta na Żuławach. No ale skoro brak argumentów....
                • szczery123 Re: Straż Miejska 15.01.13, 14:47
                  "> Nie najlepiej o Pani świadczy usiłowanie zdeprecjonowania adwersarza poprzez pr
                  > zekręcanie nicka. To zagrywka na poziomie kreta na Żuławach. No ale skoro brak
                  > argumentów...."
                  Panie Asystencie a czym jest zarzucenie innym osobom nieróbstwa i powoływanie się na tajemnicze dokumenty? nie będę obrażał kreta bo to poczciwe stworzenie!
                  dlaczego nie ustosunkował się Pan do moich wcześniejszych wpisów? co Pana partia ma do zaproponowania oprócz populizmu i bicia piany? nie jest Pan godny nazywać się Rudzianinem bo Pana patriotyzm lokalny został przysłonięty "szaketem" Palikota! Żenada! dzięki takim ludziom jak Pan pański poseł i partia tracą i tak wątłe poparcie.
                  • teletoobis Re: Straż Miejska 15.01.13, 15:55
                    Chwała rudzkiej oświacie, że nauczyła Pana czytać. Trochę szkoda, że nie poszła kroku dalej i nie nauczyła Pana czytać ze zrozumieniem tekstu. Ja nie powołuję się na tajemnicze dokumenty, a dokumenty, które uzyskałem z UM i Straży Miejskiej, dotyczące jej funkcjonowania i finansowania. I niech pan nie doszukuje się ich "tajności", wszak napisałem, że przedstawię je każdemu, kto będzie chciał mieć w nie wgląd.

Co do programu RP i jego działań, to nie jest to tematem tego wątku. Jeśli jednak jest Pan zaciekawiony, to proszę wejść na strony internetowe RP. Tam zaspokoi Pan całą swoją ciekawość. Zawsze też może Pan pojawić się na naszych cotygodniowych spotkaniach.

Z litości dla pana intelektu, nie skomentuję insynuacji bycia, lub nie bycia rudzianinem. Jeśli Pan nie jest w stanie dostrzec, że świat nie jest biało- czarny, a ludzie różnią się między sobą, to płaszczyzna porozumienia między nami nie istnieje.
          • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 22:35
            "Prawdziwym Rudzianom" polecam lekturę wpisów pod tym artykułem. Okazuje się, że polaryzacja opinii jest trochę większa niż na tym forum, wśród osób mieniących się być " sumieniem miasta"....
            Ja chce żyć w mieście naprawdę bezpiecznym, czystym, uporządkowanym. Straż Miejska z realizowaniem tych celów ma naprawdę niewiele wspólnego....
            rudaslaska.com.pl/i,dzialania-strazy-miejskiej-w-2012-roku,100,907867.html
      • pawell015 Re: Straż Miejska 15.01.13, 22:38
        Moze małe podliczenie ile kosztują Państwo Polskie posłowie pana Palikota-diety,utrzymanie biura ,ryczałt na paliwo,bezplatne przejazdy,niezapłacone mandaty?
        • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 08:27
          Dużo za dużo. RP składa w Sejmie projekt ustawy o zmniejszeniu ilości posłów i optuje za likwidacją senatu.

Ale bawiąc się w takie pseudogierki i aluzje, mógłbym spytać ile kosztują podatnika diety, utrzymanie biur ,ryczałt na paliwo, bezpłatne przejazdy, niezapłacone mandaty posłów PO i PIS? Tych posłów jest przecież dużo więcej....
          • stefan_st Re: Straż Miejska 16.01.13, 21:44
            Teletoobis napisał:

Dużo za dużo. RP składa w Sejmie projekt ustawy o zmniejszeniu ilości posłów i
            optuje za likwidacją senatu.

Kosmiczne pomysły... A powracając Panie Asystyncie na ziemię, to co RP ma zamiar zrobić dla starego osiedla?? oprócz likwidacji SM oczywiście.

Stefan St.
            • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 21:46
              Proszę o sugestie.... Może być na priv.
              • stefan_st Re: Straż Miejska 16.01.13, 21:51
                teletoobis napisał:

> Proszę o sugestie.... Może być na priv.

Sugestie?? Panie Asystyncie to my oczekujemy na propozycje. Oprócz likwidacji SM.

Stefan St.
                • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 21:53
                  Panie Stefanie, czy uważa mnie Pan za omnibusa? Niestety- nie jestem nim
                  • stefan_st Re: Straż Miejska 16.01.13, 22:09
                    teletoobis napisał:

> Panie Stefanie, czy uważa mnie Pan za omnibusa? Niestety- nie jestem nim

A sprawia Pan takie wrażenie...
                    Stefan St.
                    • teletoobis Re: Straż Miejska 16.01.13, 22:12
                      Przykro mi, że Pana rozczarowuję.
                      A na serio, gdybym mógł w czymś pomóc, dam z siebie wszystko
    • teletoobis Re: Straż Miejska 14.01.13, 23:03
      w ramach odprężenia polecam: www.youtube.com/watch?v=KckjYVki0-s
    • fifik_rsl Moje odniesienie do sprawy SM 15.01.13, 16:36
      Przeczytałem dokładnie Pana argumenty o likwidacji SM w naszym mieście i niestety, ale nie przekonały mnie aby poprzeć Wasz wniosek.

Jak już zauważyło kilkoro moich poprzedników jest od oparty na ogólnokrajowej krytyce tej formacji, związanej z używaniem przez nich fotoradarów i tym samym cerowania budżetów miast. Takie praktyki wzbudzają oczywisty sprzeciw (mam tu na myśli nakazywanie im ile mają "zarobić" dla miasta) i na tej płaszczyźnie powstał ogólnopolski trend zmierzający do walki o likwidację tej formacji. W skali kraju często często zarzuca im się strach (widoczny czasem na filmikach w youtube) czy lenistwo (zdjęcia śpiących strażników jak i policjantów także nietrudno znaleźć).
      Pojechał Pan po najprostszej linii czyli zrobił bezpośrednie przełożenie: ogólnopolskie trendy bezpośrednio wrzucił do naszego miasta.
      Niestety dla Pana, ale nie zawsze to co popularne w skali kraju, ma identyczne przełożenie na konkretne miasto.
      W ostatnim czasie miałem kilka razy kontakt z tą formacją i nie sprawdziły się zarzuty którymi Pan się posłużył. Interwencja ( kiedy wpadłem do wykopu) była bardzo szybka i skuteczna, w kolejnych dniach już nieosłoniętych wykopów nie było.
      Przemieszczam się często po mieście i nigdy nie zauważyłem "odpoczywających" w radiowozie SM. Kilku znam osobiście i zarzucanie im tchórzostwa mnie najbardziej rozbawiło, gdyż co jak co, ale za tych których znam ( nie będę wymieniał z nazwiska, bo być może by się tego nie życzyli) jestem pewien w 100% że odwagi niezbędnej do wykonywania funkcji SM im w żadnym wypadku nie brakuje.
      To wszystko przekonało mnie do tego, iż pomimo tego że utrzymanie tej formacji kosztuje nas nie mało, to jest ona nam potrzebna, nawet kosztem tego, iż jednym z jej działań jest zarabianie na fotoradarach.

ps. Nie chcę się czepiać, ale po raz kolejny pisze Pan o posiadanych dokumentach. Ponad 2 miesiące temu w wątku z przedszkolem w Bielszowicach obiecał Pan przedstawienie w przeciągu kilku dni umowy najmu pomiędzy miastem, a parafią i z tego co widzę do dnia dzisiejszego link do tej umowy tutaj na forum się nie pojawił.
      • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 15.01.13, 16:58
        Dzięki za Pana zdanie.
        Niestety, nie potrafię się zgodzić z jego argumentacją.
        Po pierwsze: ogólnonarodowy sprzeciw antyradarowy nie dotyczy gmin/ miast, a obszarów poza nimi, lub na drogach nie administrowanych przez te jednostki organizacyjne. To w budżecie centralnym zaplanowano 1,5 mld wpływów z mandatów, a nie w budżetach miejskich czy gminnych. Myli więc Pan tutaj dwie rzeczy.
        Zamysł likwidacji Straży Miejskiej w Rudzie, urodził się na przełomie czerwca i lipca, kiedy jeszcze w Polsce nikt o tym nie wspominał. Jako że nie robię niczego bez przygotowania, postarałem się najpierw o dokumentacje, później przeprowadziłem rozmowy z wieloma ludźmi na ten temat i w sumie dopiero po tym wszystkim, zdecydowałem się ruszyć z całą akcją.
        Nie ukrywam tez, że osobiście miewałem kontakty ze Strażą Miejska, kiedy to zgłaszałem im to czy tamto wykroczenie. owszem, niekiedy nawet dochodziło do interwencji, ale prewencja w miejscach których interwencja dotyczyła, została zarzucona w ciągu tygodnia od zdarzenia. Kiedy i gdzie można zobaczyć strażników? Najczęściej tam, gdzie nie muszą się angażować. Widział Pan kiedyś patrol w Orzegowie, Halembie czy Kochłowicach? A może zna Pan sprawę, że Strażnicy sami, z własnej woli starali się wyjaśnić np. kwestię jakiegoś dzikiego wysypiska? Ja nie znam.... Ponad to, w miastach mających porównywalne ilości mieszkańców do Rudy, ilość strażników na garnuszku mieszkańców jest przynajmniej o połowę mniejsza. Proszę z ręką na sercu powiedzieć, czy przy ilości 80 strażników w Rudzie, czuje się pan bezpieczniejszy? Czy Ruda staje się przez nich przyjaźniejsza? Czy znika ilość pijaczków pod sklepami? A może zmniejsza się ilość grafitti "zdobiących" mury naszego miasta?
        Jak zwykle, w Rudzie stawia się na ilość. Jak, nie przymierzając, w Urzędzie Miejskim, którego stanowi ilościowemu zatrudnienia też się bacznie przyglądam.

P.S. Niech się Pan czepia, zawsze to miłe, kiedy to robi ktoś inteligentny. Wyraźnie podałem kiedy i gdzie można dokumenty zobaczyć. Jako człowiek naprawdę otwarty na argumenty, ale nie na inwektywy, uważam, że rozmowa nt. Straży została rozpoczęta. Jeśli ktoś mnie przekona, że się mylę, nie będzie mi wstyd się do tego przyznać.
        • mietlorz707 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 15.01.13, 17:19
          > Jak zwykle, w Rudzie stawia się na ilość.

Zgadzam się. Przykład pierwszy lepszy: agitacja pewnej partyjki na tym forum.
        • fifik_rsl Re: Moje odniesienie do sprawy SM 15.01.13, 18:08
          teletoobis napisał:
          "Po pierwsze: ogólnonarodowy sprzeciw antyradarowy nie dotyczy gmin/ miast, a obszarów poza nimi, lub na drogach nie administrowanych przez te jednostki organizacyjne. To w budżecie centralnym zaplanowano 1,5 mld wpływów z mandatów, a nie w budżetach miejskich czy gminnych. Myli więc Pan tutaj dwie rzeczy."

Nie mylę, o ile mi wiadomo kasa z mandatów uzyskanych z radarów Straży Miejskiej/Gminnej trafia do miast/gmin. Wiem że minister Nowak robi wszystko, aby całość trafiała do centrali, ale jestem niemal pewien, iż obecnie jeszcze nie weszło to w życie.
          Czytałem artykuły że niektórych gminach przychody z mandatów bodajże w 2011 roku stanowiły 10% budżetu danej gminy.

regiomoto.pl/portal/zachodniopomorskie/fotoradary-straznikow-miejskich-zarobek-dla-gmin-czy-dla-poprawy-bezpieczenstwa

To powodowało otwarty sprzeciw przeciwko SM i czasem rządzącemu Burmistrzowi/Wójtowi. Celem łagodzenia sytuacji Straże przenosiły łapanki na tereny ościennych gmin. Była niedawno taka sprawa u Jaworowicz.

Ja się ogólnie czuję w mieście bezpiecznie. Mieszkam na granicy Wirka/Bielszowic/Czarnego Lasu i w moim mieście nigdy nic złego mi się nie przytrafiło. (Raz w życiu jakiś gó...arz ze pseudoscyzorykiem podszedł do mnie w Czeladzi jak wracałem z meczu i coś tam wspominał o telefonie) Często za to widzę Strażników w moich rejonach, czy to w patrolach pieszych czy w samochodach. Kiedy dzwoniłem, w sprawie wykopu reakcja też była bardzo pozytywna.
          Jak wygląda sprawa w dzielnicach które wymieniłeś nie wiem, ja ich oceniam za działalność w swojej okolicy i jest ona w mojej ocenie pozytywna.
          • aloes69 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 15.01.13, 19:01
            Trafiłeś Fifiku w sedno. Rzeczywiście polityka likwidacji straży miejskich ma taki właśnie dodatkowy kontekst - przejęcie w całości dochodów z mandatów do Skarbu Państwa. Troska o wydatki samorządów z ust rządzących naszym krajem to niesmaczny żart, bo ilość nakładanych na gimny i powiaty obowiązków przy braku jakiegokolwiek wsparcia finansowego lub wsparcia ułomnego ze strony Państwa przekracza ramy dobrego smaku. Masz czas Teletoobisiu to zapoznaj się z kwestiami dotacji i subwencji oświatowych, sposobem dystrybucji środków unijnych, a zwłaszcza sposobem ich przekazywania, zobacz ile zadań w całości jest finansowane z budżetu naszej gminy. Nie patrz na cyfry , przejdź do urzędu i zobacz, ile ludzie mają pracy, zajrzyj do pomocy społecznej, straży miejskiej, ale nie na sekund 5 , posiedź, popatrz, a może popracuj z tymi ludźmi skoro chcesz otrzymać ich poparcie. Bez tego co ty wiesz o ich pracy? W którymś swoim wpisie w tym wątku pisałeś Teletoobisiu o oszczędności z rozwiązania straży przewrotnie wspominając, że za te pieniądze można parking wybudować . Nisko cenisz ludzi. Bez parkingu jakoś da się przeżyć bez pracy trudno. Załóżmy, że dzieki twoim staraniom dojdzie do likwidacji straży , co zaoferujesz 80 strażnikom i ich rodzinom. Sądzisz ,że policja z okrojonymi etatami da im prace i gdzie. Może znadziesz kilku bogatych, którzy zamiast rencistów zatrudnią ich jako ochroniarzy?. A tak na marginesie zzy ty w ogóle znasz realia pracy policji? Czy mandaty idą na ich rozwój i doposażenie? Byłeś kiedyś na komisariacie, widziałeś te przedpotopowe maszyny do pisania, nieszczelne okna, samochody bez benzyny? Czy policjanci dzieki twoim działaniom nagle wskutek likwidacji strazy zwiększą patrole i bedą zajmować się przestrzeganiem także prawa miejscowego, czy będą bliżej mieszkańców ? Już widzę jak nasz rząd daje im podwyżki, super samochody, komputery ( tylko czy aby przy okazji nie ma zakusów na ich emerytury) Co ty tak naprawdę wiesz o rzeczywistości która cię otacza? Chyba niewiele, ale chcesz decydować o życiu ludzi. Mam nadzieję ,że nikt tak arbitralnie nie zadecyduje kiedyś o Twoim.
            • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 08:23
              uważasz, że Straż ma przejąć funkcję MOPSu i stanowić zabezpieczenie socjalne dla tych ludzi? Należy ich utrzymywać za podatki ludzi, tylko dlatego, ze grozi im bezrobocie? Część może przejść do policji. Cześć do firm ochroniarskich. Zresztą oni najlepiej wiedzą gdzie można dorobić....
              Straż Miejska, została powołana mocą ustawy, do pilnowania porządku w mieście. Moim zdaniem ich działania łamią postanowienia ustawy. Rudy Śląskiej nie stać na utrzymywanie 80 strażników. Bo efektów ich "działąń" nie widać.
              Uprzedzę tu Twoje następne pytanie- nie nie mam ani jednego punktu karnego, ba, nie mam ani jednego mandatu. A w 2012 przejechałem 100 000 km w Polsce. Nie jest to wiec z mojej strony jakaś chęć zemsty, czy odegrania się na kimś
          • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 08:16
            Druga strona medalu wygląda tak, że wiele osób czuje się ich działalnością mało usatysfakcjonowana. Ba, są nawet sprawy w sądzie przeciw Straży Miejskiej. Moim zdaniem należy ich oceniać za ich efektywność, a ta jest żenująco niska, jak na superzatrudnienie- 80 strażników....
            • aloes69 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 10:21
              Na profilu masz portret geniusza Leonarda, a bawisz sie w takie proste gierki jak manipulowanie wypowiedziami adwersarzy przypisując im przekłamane znaczenie? Teletoobisiu wstyd. Policja nie ma procesów?, ludzie nie mają procesów?, to może napisz co jest ich przemiotem i kto wygrał lub przegrał. A znasz instytycje która nigdy z sądem w dzisiejszych czasach nie miała do czynienia. Ludzie są niezadowoleni, a z czego? Z doświadczenia wiem,że wiekszośc ludzi zawsze jest z czegoś niezadowolona. A ktoż to ci przypisał w tym wątku tak naganne uczucia jak mszczenie się, że się tak tlumaczysz? Teletoobisiu skoro jak piszesz poseł którego reprezentujesz jest konkretny i merytoryczny to równaj do niego,bo na chwilkę obecną ostajesz.
              • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 10:35
                A która to wypowiedź, zdaniem Pana, zmanipulowałem?
                Niestety na dzień dzisiejszy na razie jeszcze nie mam upoważnienia do przedstawienia imiennego sprawy z sądu. niemniej taka sprawa jest i będzie odpowiednio nagłośniona. Proszę się o to nie obawiać.
                Jak Pan zauważył, ja się nie tłumacze. Po prostu znając realia tego forum, wole uprzedzić niektóre pytania, które w ramach " dyskusji na argumenty" niewątpliwie padną :)
                Staram się być jak najbardziej konkretny i merytoryczny. Jak to wygląda ze strony adwersarzy? Ano kiedy brak argumentów, zaczynają się czepiać jeśli nie masek, to krzyża w Sejmie. A temat jest prosty: likwidować straż, czy nie! jak napisałem, nic nie jest przesądzone. Argumenty i dowody za tym, że straż jest u nas potrzebna, które będą przekonujące, na pewno nie pozostaną bez echa.
                • hepik1 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 11:11
                  Od środy czyli od dzisiaj ,mają byc w biurach RP dostepne żółte worki na śmieci,które w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa maja być nakładane na fotoradary.Tak obiecał Palikot kilka dni temu w artykule naTemat.pl
                  Są czy nie ma?
                  W najblizszych dniach maja byc dostępne maski Tuska,Rostowskiego i Nowaka,które mają być zakładane przez kierowców,by uniknąć pkt karnych za przekroczenie szybkości.
                  Będą?Kiedy?
                  Proste pytania do przedstawiciela RP,moze wystarczy raz sie pofatygować do waszego biura ,zamiast niepotrzebnie narażać sie dwukrotnie na złapanie przez fotoradar rudzkiej straży,kiedy bedziemy jechać do biura RP po odbior gadżetów.
                  • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 16:53
                    Ile potrzeba masek? I gdzie dostarczyć?

Cieszę się, że zdecydował się Pan na wstąpienie do Ruchu Palikota. Jak Pan pewnie doczytał, te gadżety są dostępne dla członków RP....
                    • hepik1 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 17:51
                      Łżesz.
                      Jak pies.

Maski były oferowane wszystkim Polakom,którzy chcą uniknąc pkt karnych ,w ogólnopolskim kanale TVN 24 w programie Kropka nad I.
                      Żółte worki na śmieci,do zasłaniania fotoradarów były oferowane dla wszystkich Polaków ,którzy chcąc wykazać obywatelskie nieposłuszeństwo .
                      Nie padło żadne słowo ,że te gadżety sa tylko dla członków Ruchu Palikota.
                      Miały byc dostępne dla każdego Polaka,który nie zgadza się z rzadami Tuska.
                      Ani Rozenek,ani Palikot nie bedą zadowoloni z Twoich łgarstw,które ograniczają ogólnonarodową akcję obywatelskiego nieposłuszeństwa do nielicznego grona członków RP.
                      Chyba poczuję sie zobowiazany do poinformowania o Twoich działaniach(a gdzies tam mam Twoje dane osobowe,o ile nie skasowałem maila) samego szefa o działaniu V kolumny w ich szeregach ;)
                    • hepik1 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 18:05
                      teletoobis napisał:

>Jak Pan pewnie doczytał, te gadżety są dostępne dla członków RP....>

Dowód łgarstwa przedstawiciela Ruchu Palikota na Rude Śląską:

"Będziemy proponowali polskim obywatelom, by jeździli w maskach Tuska, Rostowskiego lub Nowaka. Niech oni płacą za twój mandat" - powiedział w "Kropce nad i" Janusz Palikot

www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m/palikot-rozdaje-maski-to-protest-przeciwko-fotoradarom,300355
                      • hepik1 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 18:16
                        Dowód nr 2 na łgarstwo przedstawiciela RP na Rśl:

"Od środy w biurach Ruchu Palikota będzie można odbierać pomarańczowe worki na śmiecie i zakładać je na fotoradary! Grozi za to grzywna gdyż, jest to niezgodne z prawem, ale taki ma sens nieposłuszeństwo! We wtorek taką akcję przeprowadzą posłowie Ruchu! Nie niszczymy, nie uszkadzamy, tylko zasłaniamy i robimy to w intencji aby władza poszła po rozum do głowy!

januszpalikot.natemat.pl/46733,obywatelskie-nieposluszenstwo
                        We wtorek żółty worek na fotoradar miejskiej straży w RŚl powinien założyć teletoobs.
                        Od środy czyli od dzisiaj te worki powinne byc dostepne dla kazdego zwykłego obywatela Rzeczpospolitej.

Są czy ich nie ma w rudzkim biurze Ruchu Pajaca?

• aloes69 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 19:06
                  Zapis brzmiał...." że się tak tłumaczysz?" Skąd wniosek, że należy to interpretować odwrotnie - Twój cytat "Jak Pan zauważył, ja się nie tłumacze" . Piszesz "Nic nie jest przesądzone" , ale głosisz, że chcesz przefosować projekt obywatelski za likwidacją straży , a zatem masz pogląd i go realizujesz w jednoznacznej formule. Konkretny , mertoryczny - to oznacza wiedzący ,znający fakty, mający doświadczenie i umiejętność korzystania z tego .. Ty nie przedstawiłeś żadnych faktów, nie zaprezentowałeś żadnej fachowej wiedzy z tematyki którą poruszyłeś na tym forum, ty zaprosiłeś do bicia piany na podstawie ogólnopolskiego trendu swojej partii. A hasło o sprawie , która jeszcze zostanie nagłośniona.......jakie to typowo polityczne. Przy okazji jak pewnie zauważyłeś nie stosuję w dyskusjach argumentów negatywnie ocenianych przez Schopenhauera, ja nie mam takiej potrzeby, ale ja jestem tylko prostym człowiekiem.
                  • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 19:23
                    Bo ja nie mam się z czego tłumaczyć. Proszę nie imputować tego innym! Ja informuje, że dla mnie nie jest to kwestia osobista.
                    Tak, forsuje projekt likwidacji Straży, bo moja ocena ich działalności jest negatywna. Zresztą nie tylko moja. Jeśli są argumenty za pozostawieniem tej formacji w nie zmienionym kształcie, to chętnie ich wysłucham. Może nawet znajdzie się ktoś, kto mnie całkowicie przekona? Na argumenty jestem zawsze otwarty.
                    Wszystkie argumenty, tudzież dokumenty osoby zainteresowane mogą otrzymać ode mnie osobiście, albo drogą mailową. Zresztą dla mnie wystarczającym argumentem jest fakt zatrudniania w Straży 80 osób, za ponad 4,5 mln rocznie, co przy braku odczuwalności ich działań jest dla mnie jednoznaczne.
                    Coż... nie mam możliwości teraz Panu udowodnić, że są przygotowywane tematy, które w odpowiednim czasie zostaną nagłośnione. Bez kompletnej dokumentacji to bezsensowne. Wobec czego proszę o uzbrojenie się w cierpliwość. Może tylko jedno: proszę przeczytać tekst o Szybie Walenty w ostatniej Prawdzie o Rudzie. Nie! Nie jest to tekst o Biedronce!
                    • aloes69 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 19:42
                      A policzyłeś policje i wydatki na nią? Odczucie to stan subiektywny jako polityk chyba powienieneś kierowć się obiektywizmem? Jak będzisz chciał zlikwidować policje to przy skali wydatków oraz osób zatrudnionych w niej może osiagnałabyś wiekszy efekt dla partii. Rozważ? ;)
                      A rząd, posłowie, partie jaka byłaby oszczedność gdyby z nich zrezygnować. Bo wiesz ja mam wrażenie,że oni to już naprawdę nic nie robią w idealistycznym poczuciu misji służby dla dobra społeczeństwa:)
                      • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 19:55
                        Policja, jak na razie, nie jest finansowana z budżetu miasta. czy jest skuteczna? Nie wiem- nie znam statystyk. Na pewno jednak cieszy się większym zaufaniem niż straż.

Co do kosztów posłów. Pisałem o tym wyżej. Propozycja RP zmierzająca do zmniejszenia liczby posłów zostanie złożona do laski marszałkowskiej wkrótce. Co do finansowania partii- już dawno postulujemy, by były one finansowane przez sympatyków z dobrowolnych odpisów od podatku. Bez dofinansowań budżetowych.

Jestem jak najbardziej za takimi rozwiązaniami.
                        Do Twojej wiadomości: my w Rudzie nie otrzymujemy z Warszawy pieniędzy. Działamy tylko za nasze składki.... całkowicie społecznie. I to jest zdrowe
                        • mietlorz707 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 21:42
                          > my w Rudzie nie otrzymujemy z Warszawy pieniędzy. Działamy tylko za nasze składki.... całkowicie społecznie

To widać. Wasze działania są warte tyle, ile kosztują..
                      • komes_nn Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 20:04
                        Kiedyś słyszałem jak obiecano, że aby ulżyć społeczeństwu w obciążeniach podatkowych zlikwidowany zostanie Senat i zmniejszy się liczbę posłów. Może najpierw zaczniemy od tego ? Moim zdaniem Straż Miejska jest jak najbardziej na swoim miejscu w tym mieście. Nie oni są winni, że śmieć lub gnojek z szalikiem kibica może lżyć i ubliżać i niestety nic na to nie można poradzić. Takiego prawa - nieprawa niestety nie potrafią zmienić nasi parlamentarzyści wola swołocz otoczyć opieką ludzi za kierownicą nazywać bandytami bo przekroczą prędkość o 20 km a le za to osiedlowi złoczyńcy maja się dobrze. Dlatego ich służba jest ciężka i niedowartościowana a na dodatek jeszcze krytykowana. Pytam za co ? W chwili obecnej są w stanie zapanować nad sytuacją w konflikcie mieszkaniec kontra lump i debilny kibol albo parkowy nocny pijus. Czy zdajecie sobie sprawę co by było gdyby faktycznie rozwiązano tą formację ? zalała by nas swołocz spod nocnych sklepów i bandyci osiedlowi. Tego sobie życzycie ? ja raczej nie, jakoś nie pasuje mi chodzenie z gnatem pod pachą po to by nie dać się zatłuc lub nie dać im zatłuc niewinnego przechodnia przez to że znalazł się na ich drodze. Czasami też mi się nie podobają pewne posunięcia panów strażników ale cóż zawsze są jakieś plewy.
                        • jankolodziej Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 20:45
                          "Policja, jak na razie, nie jest finansowana z budżetu miasta"
                          www.policja.pl/portal/pol/1/82499/Nowe_radiowozy_dla_slaskiej_policji.html
                          www.nowiny.rybnik.pl/artykul,29766,nowa-kia-cee-d-dla-policji.html
                          www.bytom.pl/pl/10/1346839903/4
                          wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/nowe-radiowozy-trafiaja-do-slaskich-komend,1,5325754,wiadomosc.html
                          www.google.pl/search?q=samorz%C4%85d+dofinansowa%C5%82+zakup+policji+radiow%C3%B3z&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#q=samorz%C4%85d+dofinansowa%C5%82+zakup+policji+radiow%C3%B3z&hl=pl&client=firefox-a&hs=HHa&tbo=d&rls=org.mozilla:pl:official&ei=PwP3UMuwJo-RhQe_9YCQBQ&start=0&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41018144,d.ZG4&fp=360b5a0945c73df1&biw=1067&bih=549
                          • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 20:48
                            radzę skorzystać ze słownika i sprawdzić znaczenie słów "finansowanie" i "dofinansowanie"
                            • jankolodziej Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 21:09
                              Radzę się ocknąć i myśleć. Jeżeli jakieś miasto dofinansuje zakup dwóch radiowozów po połowie, to w sumie zakupi jeden cały. Konstrukcja takich komunikatów jest celowo tak redagowana, by ludziki myślały według założeń. Taki sam fakt można opisać dwojako:
                              1. Samorządy dofinansowały połowę kosztu zakupu radiowozów
                              2. Samorządy zakupiły połowę radiowozów
                              Faktem pozostaje to, że nie Państwo zakupiło tę połowę, ale samorządy. W sumie to i tak my, bo Państwo nie wypracowuje przecież żadnych pieniędzy.
                              • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 21:17
                                Zakup choćby całego, a nie połowy samochodu, to jeszcze nie finansowanie, a dofinansowanie! Ewentualnie współfinansowanie. Policja byłaby finansowana z środków samorządu, kiedy samorządy całkowicie przejęły utrzymywanie policjantów, budynków itp itd.
                                To chyba jasne! Samorządy NIE FINANSUJĄ policji. Mogą ja DOFINANSOWYWAĆ. I tu RP sugeruje przekazanie części pieniędzy, które zostaną zaoszczędzone poprzez likwidację straży, na DOFINANSOWANIE policji. Policji, która siłą rzeczy ma większe uprawnienia, jest lepiej wyszkolona i powinna zapewniać bezpieczeństwo mieszkańców.
                • stefan_st Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 21:47
                  Teletoobis napisał:

Dużo za dużo. RP składa w Sejmie projekt ustawy o zmniejszeniu ilości posłów i
                  optuje za likwidacją senatu.

Kosmiczne pomysły... A powracając Panie Asystyncie na ziemię, to co RP ma zamiar zrobić dla Kaufhausu?? oprócz likwidacji SM oczywiście.

Stefan St.
                  • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 21:52
                    Dlaczego kosmiczne? Uważamy, ze 460 posłów to właśnie kosmos!

W sprawie Kaufhausu proszę o sugestie, może być na maila
                    • meg114 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 16.01.13, 23:10
                      Teletoobis strasznie zadarłeś z forumowiczami imasz efekt. Ale ja to mam gdzieś i podzielam opinię w sprawie SM. Argumenty typu: co dać 80 strażnikom i ich rodzinom mnie wkurzają - dać im to samo co kilku tysiącom bezrobotnych w tym mieście. Tym bardziej,że płacimy na MOPS sporo.
                      Mam kilka pytań do obrońców, bo może wiedzą więcej ode mnie zapytam:
                      czy wiecie skąd ta liczba - 80? Może jest jakiś algorytm bezpieczeństwa albo przeciwdziałania bezrobociu? Jak do tej liczby ma się bezpieczeństwo, skoro sąsiednie miasta radzą sobie bez takiej armii, a w Żorach jej nie ma wcale i wszyscy sobie chwalą.
                      czy prawdą jest, że SM ochrania nas UM oraz posługuje w Sądzie?
                      Rozumiem argument - mandaty od SM idą do miasta, od policji do państwa, ale czy wpływy z mandatów pokrywają koszty utrzymania takiej liczby strażników?
                      Dlaczego i kiedy w mieście porzucono koncepcję: strażnik obecny w dzielnicy nie na wezwanie, ale jako prewencja. I np. interesuje go wszystko: wyprowadzanie pieska (albo wypuszczanie go), trzymanie go ciągle na łańcuchu, śmieci, zakłócanie porządku, odśnieżanie, wyjazd ciężarówek -brudasów z kopalń, dzieciaki palące papieroski za szkołą itp. Taka była koncepcja powołania tej służby. A jak jest? Pamiętam, że jeden z naszych prezydentów - bodaj Żymełka - nie zgadzał sie na zakup drugiego samochodu dla SM, bo jak stwierdził: macie chodzić! Nie miał racji?
                      - Czy wiecie jaka jest relacja - liczba etatów policyjnych - liczba strażników? Ruda nie ma tylu etatów policyjnych, ile mają inni, ale czy nie jest tak bo województwo uważa, że bogata Ruda Śl. sobie radzi?
                      W sumie wiem, że wezwanie strażników = pomoc, ale bez przesady - prosiłam policję i też pomogli, nawet bardziej konsekwentnie. Nie twierdzę, że w straży są same obiboki (znam nawet kilku, lubię), ale nawet jeżeli powiem, że nie ma tam ani jednego obiboka, to jeszcze nie argument za wydawaniem takiej kasy na rzekome poczucie bezpieczeństwa. Jest jak jest, a zamiast jakieś poczucie (w tym wątku deklarowane przez kilka nowych nicków. Ciekawe, że tak kochają SM) , może lepiej byłoby dyskutować ze wskazaniem na statystyki przestępczości i wykroczeń, w porównaniu z innymi miastami? Spróbujcie, bo może się mylę?
                      • aloes69 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 17.01.13, 07:14
                        czy wiecie skąd ta liczba - 80?
                        - Liczbę podał Teletoobiś

Może jest jakiś algorytm bezpieczeństwa albo przeciwdziałania bezrobociu? Jak do tej liczby ma się bezpieczeństwo, skoro sąsiednie miasta radzą sobie bez takiej armii, a w Żorach jej nie ma wcale i wszyscy sobie chwalą.
                        - Doprawdy. Znasz statystyki, romawiałaś konstruktywnie. Nie. Tak ci się tylko wydaje.

czy prawdą jest, że SM ochrania nas UM oraz posługuje w Sądzie?
                        - Nie w urzędzie ich nie ma , w sądzie nie wiem

Rozumiem argument - mandaty od SM idą do miasta, od policji do państwa, ale czy wpływy z mandatów pokrywają koszty utrzymania takiej liczby strażników? A mają pokrywać ?
                        - Zatem jesteś za karaniem dla kasy czy nie tak? Czy rolą straży ma być tylko dawanie mandatów?

Dlaczego i kiedy w mieście porzucono koncepcję: strażnik obecny w dzielnicy nie na wezwanie, ale jako prewencja. I np. interesuje go wszystko: wyprowadzanie pieska (albo wypuszczanie go), trzymanie go ciągle na łańcuchu, śmieci, zakłócanie porządku, odśnieżanie, wyjazd ciężarówek -brudasów z kopalń, dzieciaki palące papieroski za szkołą itp. Taka była koncepcja powołania tej służby. A jak jest? Pamiętam, że jeden z naszych prezydentów - bodaj Żymełka - nie zgadzał sie na zakup drugiego samochodu dla SM, bo jak stwierdził: macie chodzić! Nie miał racji?
                        - Straż ma dyspozycje jak najwięcej przebywać w terenie /artykul gazetowy/ i to robi. No cóż czasy się zmieniają , oczekujesz interwencji w 5 minut , ale chcesz ,żeby zrobili to biegiem po ulicach? Czy może maja stać pod czyimś domem na okragło.? Chyba raczej dzisiaj samochód jest nieodzowny . Rozważ to.

Czy wiecie jaka jest relacja - liczba etatów policyjnych - liczba strażników? Ruda nie ma tylu etatów policyjnych, ile mają inni, ale czy nie jest tak bo województwo uważa, że bogata Ruda Śl. sobie radzi?
                        - interesujesz sie tematem wystąp do policji o informacje, a potem porównaj, co za problem.
                        Masz wiedzę masz władzę. Może i tak uważają, ale to mu spełeczeństwo powinniśmy monitować o wiecej policjantów jak uważamy ,że cos jest nie tak.

Meg problem w tym,że Teletoobiś wywołał wątek "zlikwidować" , bez konkretów, bez wiedzy , bez nawet próby zgłębienia tematu, zaproponowania realnej alternatywy, zainteresowania się ludzmi. Bo jest jak inni politycy, chce uzyskać zainteresowanie, elektorat i chetnych do partii
                        ( temu służy informacja o papierach i meilach) Jego prawo - jego misja. Tylko,że dla mnie miasto to ludzie.
                        Chce coś zmienić- w porządku, ale niech to bedzie przemyślane, dostosowanie do realiów, niech to bedzie służyło ludziom, a nie paru osobom, bo maja ambicje polityczne. Każda instytucja, każda formacja ma wady, wszystko da sie poprawić i udoskonalić. Tylko,że u nas każda kolejna ekipa , partia, nie proponuje doskonalenia, poprawy- proponuje likwidacje,nagonki, ciagłe zmiany prawa i zawsze za tym stoi czyjś partykularny interes. Najdoskonalsze rozwazania uzyskuje sie drogą ewolucji, a u nas wojna i po wojnie. Chce Teletooboś likwidować to niech poda fakty, bo to jego wątek. Oskarżasz- udowodnij. Meg z reką na sercu tam gdzie pracujesz jest idealnie, ludzie nie popełniaja błędów, nie ma skarg i procesów , nie ma obiboków itd itp.? I co twoje miejsce pracy tez należy zlikwidować?. Bądzmy rozsądni i mądrzy
                        • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 17.01.13, 08:37
                          Problem w tym Aloesie, że mam i konkrety i dokumenty i wiedzę. Trudno jednak zamieścić skany dokumentów na forum. Dlatego po raz kolejny powtarzam: WYŚLE JE LUB UDOSTĘPNIĘ W REALU KAŻDEMU ZAINTERESOWANEMU! Mam nadzieje, że nauka czytania ze zrozumieniem nie poszła w las.
                          Wytykanie mi nieprzygotowania się do tematu jest z Pana strony zagraniem gó...arza, któremu brakuje argumentów w rozmowie i kończy ją słowy : a u was bija murzynów.

Kiedyś na dzielnicy wystarczył rejonowy, albo dzielnicowy i był spokój. A były to niespokojne czasy, kiedy rzesze "najmusów" zamieszkiwały hotele robotnicze.

Pani MEG. To forum jest specyficzne, o czym doskonale wiem. Składa się w dużej ilości z wielkiej masy krytykierów, którzy swe powołanie widzą w siedzeniu na forum i ujadaniu. Taki odruch Pawłowa: burek wyskakuje z budy, jak tylko na podwórku pojawi się listonosz i dalejże ujadać. Cały szkopuł w tym, ze tutejsze burki są raczej bezzębne. Nie ugryzą, ale potrafią zamemłać na śmierć. Dowody na to stwierdzenie? Jakieś 75% postów jest nie na temat, za to o jakichś maskach, kościele, czy innych duperelach, którymi, jako argumentami posługują się ci mędrcy. Wystarczy użyć nazwy Ruch Palikota, by wywołać u nich ślinotok i bredzenie, kto jest, a kto nie- "prawdziwym Rudzianinem". Im się marzy Rassenamt, a najlepiej sad kapturowy :)
                          • dociekliwyrudzianin Re: Moje odniesienie do sprawy SM 17.01.13, 23:42
                            Człowieku to co przed chwilą napisałeś tylko Cię pogrąża. Jeden dzielnicowy to czasy głębokiej komuny, ja też je pamiętam. Tylko tamten dzielnicowy był ponad jakim kolwiek prawem i należał do MO a nie do policji. Powiem Ci w czym tkwi wasz problem, trzeba szukać kontrowersyjnych tematów bo tam zawsze jakaś część będzie myślała tak jak wy, potrzebujecie elektoratu dla siebie nie dla społeczeństwa. Żałosne hasła pełne egoizmu, braku tolerancji, głupoty, i pyszłkowatości.
                            • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 18.01.13, 00:00
                              Bez komentarza. A ORMO Dziedzicowej i tak odwołamy
                        • meg114 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 17.01.13, 23:14
                          Aloes, liczba od dobrych iluś tam lat jest dużo wyższa niż w sąsiednich miastach. Bodaj dwa lata temu DZ albo GW przytaczały te liczby.
                          "rozmawiałaś konstruktywnie. Nie. Tak ci się tylko wydaje" . - to dawaj fakty, prostuj, skoro wiesz, że mi się wydaje.
                          "Zatem jesteś za karaniem dla kasy czy nie tak? Czy rolą straży ma być tylko dawanie mandatów?" - nie. Poprzedni rozmówcy przytoczyli argument, że zaletą SM jest to, że dopełniają budżetu. Jeżeli taki argument ktoś uznaje - to ja pytam: w jakiej części Sm dopełnia kasy, a w jakiej jej koszty ją uszczuplają.
                          "No cóż czasy się zmieniają , oczekujesz interwencji w 5 minut , ale chcesz ,żeby zrobili to biegiem po ulicach? Czy może maja stać pod czyimś domem na okragło.? Chyba raczej dzisiaj samochód jest nieodzowny" - to nie wynik zmiany czasu, bo co zmieniły pod tym względem te 10, 15 lat? Raczej chodzi o koncepcję i widzę, ze tu się nie rozumiemy. SM została powołana do porządku w mieście, nie do interwencji, bo to funkcja policji. Na myśl by mi nie przyszło wzywać SM do jakiegoś wydarzenia (włamującego się gościa do auta na parkingu, do bójki). I choć straż ma auta, kiedy ich wzywałam, byli po 4 godzinach, nie w 5 minut. I wcale nie miałam pretensji,przeciwnie wolałabym usłyszeć: przekażemy, przy jutrzejszym obchodzie zajrzy do pani niejaki x i będzie można coś ustalić. A w moim terenie strażnika tak naprawdę (poza tym wezwaniem) nie widzę. Mimo, że jest co porządkować. Samochód jest nieodzowny, ale nie jako podstawowe narzędzie dla tych służb. Dla ciebie "być w terenie", znaczy pędzić na interwencję, dla mnie - być w tym terenie, by m.in. tych interwencji było mniej.
                          "interesujesz sie tematem wystąp do policji o informacje, a potem porównaj, co za problem" - skwituję złośliwie: tania rada. Ja pytam czy ktoś, kto zabiera tu głos w obronie ma wiedzę. Masz? to mów. A nie masz, to wybacz. Czy twoja obrona nie byłaby pełna przy podaniu mi odpowiedzi? I dlaczego zakładasz, że nikt tu tej wiedzy nie ma?
                          "tam gdzie pracujesz jest idealnie, ludzie nie popełniaja błędów, nie ma skarg i procesów , nie ma obiboków itd itp.?" - znów niezrozumienie. Podkreśliłam wcześniej, że nie chodzi o jednego czy drugiego obiboka ani o tego strażnika, którego lubię. Chodzi o istnienie instytucji SM, a ta dyskusja dowodzi, ze nie mamy nawet ustalonej nadrzędnej misji tej służby, czyli straż nie zdołała nas przekonać do swojej idei. Nawet jeżeli winne są kolejne władze (a nie pracowici strażnicy), to co z tego? Twoja argumentacja miałaby sens, gdybym ja wnioskowała o rozwiązanie z powodu olewania zadań przez strażników, a ja wskazuję na błąd zasadniczy w wizji SM. Nie widzę sensu powielania kolejnych służb interwencyjnych, bo tego wymagam od policji - płacę podatki i nie mam zamiaru rozgrzeszać z tego państwa. Natomiast pospolitym porządkiem straż (nie pojedynczy ludzie) nie bardzo chce się zajmować, więc...?
                          No i miejsca pracy; w tym mieście już nieraz je likwidowano i to niekoniecznie zajmowane przez obiboków. Życzę miejsc pracy wszystkim, nie tylko strażnikom, ale z kasy miasta można je fundować dopiero kiedy będziemy na tyle zasobni. Na razie mamy mnóstwo innych potrzeb.
                          A Ciebie Teletoobiś proszę: skoro zaczynasz dyskusję, nasz papierki, dawaj tutaj. Nie wszystkie, może kilka liczb? A niepotrzebne chyba jest opiniowanie jakości forum. Jest jakie jest, kiedy mnie wkurza, nie czytam. Ale popracuj nad tematem, bo uważam, że warto. O ile nie jest to tylko czyjeś polecenie.
                          • teletoobis Re: Moje odniesienie do sprawy SM 18.01.13, 00:05
                            Nie, to nie jest polecenie czyjekolwiek. Nad tematem ( nie tylko tym) pracuje stale. Liczby?
                            Katowice- 600 tys mieszkańców- strażników 122
                            Ruda 140 tys mieszkańców- strażników 80
                            Mam też dane z Tychów, Chorzowa, Świętochłowic, Mysłowic, Piekar i Siemianowic.... Tam liczba strażników to jakieś 18- 38 strażników...
                            Koszt utrzymania SM w Rudzie na rok to .... 4,5 mln PLN.

• sztygar_ds Re: Moje odniesienie do sprawy SM 18.01.13, 07:35
                              ponieważ statystyki nie kłamią, ciekawe byłoby takie zestawienie:
                              - jaki procent interwencji SM stanowią zgłoszenia mieszkańców a jaki inicjatywa własna
                              - procentowe zestawienie poszczególnych kategorii interwencji ( np wykroczenia drogowe ) w zakresie działań podjętych z własnej inicjatywy
                              wystarczą te dane aby stwierdzić na jakie sprawy jest ukierunkowany dany podmiot
                              Może się mylę ale czy aby w nieodległej przeszłości liczba strażników nie liczyła ponad 100?
                              A tak szczerze powiedziawszy, to nie łudźmy się bo tak na logikę to co każdy z nas by wybrał: wypisać mandat za złe parkowanie czy ewentualnie zgarnąć awanturującego się pijaka? ha ha
                              • megan9669 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 26.01.13, 18:58
                                Straż miejska jak pracuje to każdy wie.Szybko to oni jeżdzą do maca po jedzenie a jak sie dzwoni żeby zainterweniowali i to szybko to trzeba czekać i czekać aż w końcu to i tak policja szybciej przyjeżdza.Straż miejska w naszym mieście to jak zauważyłam to ma jeszcze jedno zadanie codziennie rozwozi z MOPSU pracowników społecznie użytecznych po całym mieści, choć oni dostają bilety na przejazd.Samochody to oni mają żeby szybko interweniować czy poto żeby używać ich jako taksówki dla nielicznych bo jak tak to ja też prosze żeby mnie do pracy dowieść za darmo?
                                • skalar2011 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 26.01.13, 20:10
                                  nie dziwi mnie to skoro podlegają Grazii i mopsowi, niech zawiozą tych nierobów na robotę , bo jeszcze się urwą- tylko po co im bilety?
                                  nie moga jechać na interwencje skoro muszą strzec UM
                                  • 1sprawiedliwy1 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 06.02.13, 13:39
                                    Ciekawi mnie czy oni zaopatrują p. vice, p sekretarz w nielegalne papierosy, które kupują na targu w HII, u ciecia, który z handlem sie wcale nie kryje, ale mając takich klientów????
                                    • mietlorz707 Re: Moje odniesienie do sprawy SM 06.02.13, 13:56
                                      Oczywiście nikogo nie pomawiasz, i jako pierwszy sprawiedliwy numer jeden - powiadomiłeś już UKS?
    • ysia666 Re: Straż Miejska 01.02.13, 20:49
      to my mamy w Rudzie straż miejską? pierwsze słyszę bo w realu ich nie widzę.
    • karlik48 Re: Straż Miejska 15.02.13, 18:43
      Straż miejska (gminna) ma na celu przede wszystkim ochronę spokoju i porządku w miejscach publicznych, a także ochronę obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej. Ma też czuwać nad porządkiem i kontrolować ruch drogowy (w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym, o wiele mniejszym niż policja). Współdziała z właściwymi podmiotami w zakresie ratowania życia i zdrowia obywateli, pomocy w usuwaniu awarii technicznych i skutków klęsk żywiołowych oraz innych miejscowych zagrożeń. Do momentu przybycia właściwych służb, zabezpiecza miejsca przestępstwa, katastrofy lub innego podobnego zdarzenia - albo miejsc zagrożonych takim zdarzeniem - przed dostępem osób postronnych lub zniszczeniem śladów i dowodów, a także ustala wstępnie świadków zdarzenia. Często współdziała z organizatorami i innymi służbami w ochronie porządku podczas zgromadzeń i imprez publicznych. Doprowadza osoby nietrzeźwe do izby wytrzeźwień lub miejsca ich zamieszkania, jeżeli osoby te zachowaniem swoim dają powód do zgorszenia w miejscu publicznym, znajdują się w okolicznościach zagrażających zdrowiu albo życiu ich lub innych osób.

Straż miejska (gminna) informuje społeczność lokalną o stanie i rodzajach zagrożeń, a także inicjuje i uczestniczy w działaniach mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym i współdziała w tym zakresie z organami państwowymi, samorządowymi i organizacjami społecznymi.

Poza tym konwojuje dokumenty, przedmioty wartościowe lub wartości pieniężne dla potrzeb gminy.
      • fifik_rsl Re: Straż Miejska 16.02.13, 15:12
        Gdyby te wszystkie cele SM realizowała z taką samą starannością, to nie byłoby tego tematu. Od kilku dobrych lat formacja ta jest traktowana przez włodarzy miast jako dodatkowe źródło dochodu miejskiej kasy. Zaczęło dochodzić do paradoksu, że służba powołana dla ochrony miejscowej ludności, zaczęła skupiać się głównie na wyciąganiu od niej kasy. Ta ludność zaczęła być coraz bardziej świadoma tego że utrzymują służbę, której głównym celem jest jej łupienie.
        To spowodowało że pojawiły się w całej Polsce akcje likwidacji SM i Straż Gminnych.

Oczywiście Rudzka formacja nie wygląda na tle kraju najgorzej, gdyż na 80 strażników jakieś 10% z nich oddelegowanych jest do obsługi fotoradaru.
        Bywały gminy które zatrudniały po 8-9 funkcjonariuszy z czego 6 na stale było przypisanych do fotoradaru. Wtedy faktycznie, twierdzenie iż służą oni mieszkańcom jest zabawne.

Zamiast zbijać kapitał na próbie likwidacji tej formacji, może warto by było stworzyć taką zmianę w przepisach, aby obsługiwać fotoradary mogła tylko policja. Co Pan na to Panie asystencie Posła Rozenka??
        • meg114 Re: Straż Miejska 16.02.13, 20:36
          Karlik, może się mylę, ale czy na początku SM nie miała zajmować się porządkiem w mieście? Porządkiem dosłownie, tj. tego jak wyglądają nasze ulice, posesje i działki, gdzie kto odśnieża, gdzie trzeba pomóc (zmotywować), gdzie ktoś gromadzi śmieci i kiedy je wywozi do lasu itp. w tym jest też ten porządek dotyczący psiej kupy i wyprowadzani psa, a teraz do tego doszłoby spuszczanie na 12 godzin psa z łańcucha. A z twojego spisu wynika, że chodzi o inny porządek, taki powiedziałabym, "policyjny". Sprostuj, wyjaśnij kto ma się tym zajmować?
    • kiri81 Re: Straż Miejska 19.02.13, 14:59
      Panowie Strażnicy przeprowadzają właśnie zorganizowaną akcję na Bykowinie. W ramach tejże zostawiają mandaty za wycieraczkami wszystkich samochodów zaparkowanych przy chodnikach - auta mają stać w miejscach do tego wyznaczonych, powiadają.
      Najwyraźniej nie wiedzą, że mało które osiedle posiada parking zapewniający miejsce dla przynajmniej 10% potrzebujących. Ale pewnie wrócą do domu i postawią swoje samochody pod klatką, żeby bliziutko do domu było...

Ależ trzeba mieć we łbie nabite...
    • greenrs2 Re: Straż Miejska 18.04.13, 20:07
      Czy coś w temacie likwidacji SM posunęło się do przodu?

Mam pytanie dla znawców tematu (a znafców to kilku by się tu znalazło... nawet jeden znafca absolutny - od wszystkiego). Czy straż miejska może ustawiać fotoradar i dokonywać nim pomiaru w miejscu nieoznakowanym? Taka sytuacja miała dziś miejsce na ul. Tunkla.
      • uciazliwy1 Re: Straż Miejska 19.04.13, 08:25
        Straż Miejska nie może ustawiać fotoradarów bez uzgodnienia z WITD.
        A tak na marginesie - ile potrzeba podpisów aby SM rozwiązać.
        • teletoobis Re: Straż Miejska 19.04.13, 08:41
          Wystarczy 2 radnych
          • uciazliwy1 Re: Straż Miejska 19.04.13, 11:14
            A nie może być wniosek obywatelski ?
            • teletoobis Re: Straż Miejska 19.04.13, 11:52
              tak, może, ale musi byc przedstawiony Radzie przez Prezydenta, albo 2 radnych. To w dużym uproszczeniu. Można też zaryzykować referendum...:)
    • fifik_rsl Re: Straż Miejska 26.05.14, 14:30
      Troszkę o SM w odniesieniu ostatnich wyborów.

Po raz pierwszy od kiedy pamiętam był zgrzyt ze strażą miejską, która rozwoziła karty. Jak to zwykle bywało na sobotnim liczeniu kart zjawiało się ok. 4-5 członków Komisji. Z tego co pamiętam zawsze karty przywoziły 3 osoby: 2 Strażników i osoba z urzędu, która załatwiała formalności z przewodniczącym który odbierał przesyłkę. Zwykle też strażnicy pomagali wnieść karty do komisji, a jeśli było tych kart dużo (na kilka głosowań) to faceci z komisji im oczywiście pomagali.
      Tak się złożyło że w sobotę z Komisji 37 (Morcinek) gdzie byłem członkiem, na liczenie zostały same Panie (ja musiałem by ć w pracy). Około 11 przyjechał samochód z kartami i zaparkował na parkingu po drugiej stronie drogi. Było to zaskoczenie, gdyż kartami były książki i 1200 sztuk troszkę waży. W poprzednich wyborach jak byłem w tej komisji, to samochód chodnikiem podjechał pod same schody i droga do niesienia była zdecydowanie krótsza. Drugim zaskoczeniem był fakt iż karty rozwoziła Strażniczka ze Strażnikiem (kierowcą). Kiedy Panie z naszej Komisji przyszły na parking usłyszały „weźcie to we dwie, bo macie to ciężkie”, a ów Pan kierowca wyszedł sobie z auta i przyglądał, nie racząc nawet palcem kiwnąć by pomóc, a do niesienia było kilka kartonów.
      Z takim podejściem SM nigdy wcześniej żadna z komisji w której byłem się nie spotkała. W tym miejscu podziękowania należą się do chłopaków z komisji 38 i 39 którzy pomogli.
      Rozumiem że trochę w tym winy było nas facetów, gdyż zostały same Kobiety, ale z drugiej strony w czym problem by zmontować cztery zespoły po 2 strażników (jak poprzednich wyborach) i w godz. 8-12 rozwieźć karty do Komisji? Przecież Ruda dysponuje 80 Strażnikami więc chyba 8 facetów na ten sobotni poranek Straż miała możliwość wydelegować? Po takich zgrzytach nie dziwie się Mieszkańcom, że coraz częściej podejmują temat likwidacji tej formacji, skoro pożytek z niej relatywnie niewielki. Nie rozumiem też w czym problem, by podjechać autem chodnikiem pod schody by znacznie skrócić drogę. Wcześniej czterokrotnie byłem w Morcinku i zawsze się dało, a teraz po raz pierwszy pojawił się z tym problem.

• hepik1 Re: Straż Miejska 26.05.14, 14:55
        Znasz jakis przepis kodeksu drogowego pozwalający poruszać się pojazdem mechanicznym po chodniku?
        • mietlorz707 Re: Straż Miejska 26.05.14, 15:18
          > Znasz jakis przepis kodeksu drogowego pozwalający poruszać się pojazdem mechani
          > cznym po chodniku?

Zdecydowanie zbyt wiele wymagasz od człowieka nieposiadającego prawa jazdy.
        • fifik_rsl Re: Straż Miejska 26.05.14, 15:20
          hepik1 napisał:

> Znasz jakis przepis kodeksu drogowego pozwalający poruszać się pojazdem mechani
          > cznym po chodniku?

Ty znasz jakiś przepis który mówi iż SM zostawia materiały wyborcze kilkadziesiąt metrów od lokalu wyborczego? Na szkoleniach zawsze było powiedziane iż SM dostarcza karty do głosowania do poszególnych Komisji wyborczych, a nasza mieściła się w sali 102 Morcinka, a nie pod domkiem od Stanii.
          Gdyby wypełnili swoje zadanie prawidłowo, to nie ma dla mnie znaczenia gdzie by zaparkowali. Mogliby to nawet piechotą na rękach z UM przynieś.
          • hepik1 Re: Straż Miejska 26.05.14, 21:05
            Po chodniku jechać nie mieli prawa i tyle.
            A co powinni zrobić to nie jet kwestia prawa.
            • skalar2011 Re: Straż Miejska 27.05.14, 22:20
              zdaniem hepika mieli maksymalnie utrudnić pracę członków komisji
              Hepik to nie było referendum( robiliście co się dało żeby tylko nikt nie wiedział gdzie ma głosować )tylko wybory do europarlamentu a wy jak zawsze zaścianek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka