flower82 10.02.06, 09:29 Wlasnie dzwonilem do Proinsu w sprawie wczesniejszej mozliwosci kredytu i dowiedziałem się ze wz-tka juz sie uprawomocniła!! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjarecki Re: Wzizt prawomocna 11.02.06, 10:39 Czy to jest rownoznaczne z zezwoleniem na budowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
j.w13 Re: Wzizt prawomocna 12.02.06, 12:27 Witam! Też jestem oczekującym na mieszkanie na Obozowej. Uprawomocnienie cieszy jak najbardziej, ale właśnie jak to jest, czy ktoś wie, czy jest szansa na kredyt przed pozwoleniem na budowę? Mam w umowie zastrzeżone, że wpłata pierwszesj raty po uzyskaniu pozwolenia. Zacząłem nad tym myśleć po ostatnich pomysłach o ograniczeniu kredytów walutowych. Jak ktoś ma jakieś informację dajcie znać. Co do innych wątków, też zwrócę uwagę na problemy z akustyką jak będę w Proinsie. Poadrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
moniashek1 Re: Wzizt prawomocna 13.02.06, 11:20 dowiadywałem się w banku i niestety na tej podstawaie nie mozna uruchomić kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
flower82 Re: Wzizt prawomocna 16.02.06, 09:46 Oczywiscie prawomocna wzizt to nie jest jeszcze pozwolenie, ale warunek do jego uzyskania. Jesli chodzi o kredyty, to raczej nie jest to mozliwe, ale.. Z tego co się dowiedziałem, może będzie możliwość wzięcia kredytu pod prawomocna wzizt a uruchomienia go dopiero w momencie uzyskania pozwolenia. Jak będe wiedział więcej to dam znać co i jak:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
j.w13 Re: Wzizt prawomocna 16.02.06, 22:22 Dokładnie tego samego się dowiedziałem. Szansa nie jest 100% ale duża. Do podpisania umowy i uruchomienia kredytu trzeba pozwolenia na budowę, bank daje 60 dni (Fortis). Bez pozwolenia na budowę daje Dom Bank (dodatkowe ubezpiecznie)i ma całkiem przyjemne oprocentowanie, ale... wszystko pozostałe do bani (warunki wcześniejszej spłaty, każde przewalutowanie płatne...) To są informacje z Open Finance, w przyszłym tygodniu będę szukał innych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
flower82 Re: Wzizt prawomocna 17.02.06, 14:59 A wiec tak. Banki daja kredyty na podstawie prawomocnej wzizt, a uruchamiają je dopiero w momencie, kiedy jest pozwolenie na budowe(przynajmniej wiekszosc podanych tak wlasnie robi). W proinsie podano mi nastepujace banki, w ktorych można dostać kredyt na tych właśnie warunkach: -PKO BP -PKO SA -Fortis -GE Money Bank A tutaj dowiedziałem się sam: -Millenium Bank Szczegółowe informacje można zasięgnąć w biurze proinsu. Informacje te dotyczą konkretnych osób, z którymi proins rozmawiał w sprawie takiej formy kredytu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bbbogdan Re: Wzizt prawomocna 23.02.06, 11:47 A ja tak sie zastanawiam, Czy nie lepiej by bylo troche poczekać i zobaczyć co będzie z tą ustawą o spłacaniu przez Państwo 50% odsetek od kredytów w PLN. W sumie to juz bylo by porównywalne oprecentowanie jak w CHF, a bezpieczeństwo znacznie większe (spread, kursy). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
flower82 Re: Wzizt prawomocna 23.02.06, 13:55 Ja sie tez nad tym mocno zastanawiam, tylko czy to nie bedzie za pozno?? Bo z tego co wiem, pierwsze takie kredyty maja zostać uruchomione na początku wakacji. No chyba, ze nasz ulubiony rząd zmieni termin wakacji na kwiecień np. Odpowiedz Link Zgłoś
j.w13 Re: Wzizt prawomocna 23.02.06, 23:06 Też się zastanawiam ale... Na jakim poziomie będzie to dopłata (jeśli wogóle będzie) biorąc pod uwagę cenę za metr jaką mamy do zapłacenia a jakieś wyliczenia, średnie z województwa... Za dużo wątpliwości moim zdaniem i jeśli uruchomią te dopłaty to i tak nie mamy raczej szansy sie załapać (lato to conajmniej 3 miesiące za późno) Odpowiedz Link Zgłoś
flower82 Re: Wzizt prawomocna 24.02.06, 12:40 No to jest dosc dziwne, mieszkanie do 70m2, doplata tylko do 50m2, cena metra nie moze byc wieksza niz srednia w danym wojewodztwie(nie tylko w Krakowie). Doplata tylko przez 8 lat, a czasami mozna znalezc artykul ze przez 6. Zastanawiam sie tylko czy w przypadku wziecia kredytu teraz, nie mozna go zmienic na ten proponowany przez rzad w lipcu. Bo przeciez, nie bedziemy jeszcze posiadac mieszkania.... Odpowiedz Link Zgłoś
bbbogdan Re: Wzizt prawomocna 11.03.06, 13:31 czy już wiadomo co dalej z pozwoleniem na budowę? ostatnia informacja jaką uzyskałem z proinsu to, że spodziewają się go pod koniec marca / początek kwietnia. Ktoś wie, czy prognoza dalej aktualna? pozdr. b. Odpowiedz Link Zgłoś
j.w13 Re: Wzizt prawomocna 11.03.06, 18:44 Ja byłem w środę. Aktualna informacja: nie wcześniej jak w kwietniu... Będą aneksy do umów dotyczące wpłat. Pozostaje nam czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
anakondzia Re: Wzizt prawomocna 21.03.06, 15:47 Ja dzwoniłem dzisiaj, już po raz trzeci w ciągu ostatnich tygodni. Pani z Proinsu powiedziała, że koniec Kwietnia, więc czuję, że wszystko idzie w kierunku maja. Zaczyna mnie to irytować, szczególnie kiedy co dzień dowiaduję się o kolejnych super pomysłach naszych polityków i bankowców. Coraz bardziej obawiam się jak to wszystko się skończy. Do tego wszystkiego wynajmuję mieszkanie a każdy miesiąc zwłoki to dla mnie strata kupy kasy :-( Może ktoś z Proinsu powinien pogonić kota tym urzędasom... Ale co tam jak ktoś zrezygnuje to oni to mieszkanie jeszcze dzisiaj sprzedają z większym zyskiem. Mam już dość... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
to.ma.sz Re: Wzizt prawomocna 22.03.06, 11:26 Wierzę, że masz dość, pewnie wszyscy jesteśmy w podobnej sytuacji. Ale obawiam się, że musimy się po prostu uzbroić w cierpliwość. Wiadomo, że na pozwolenia na budowę czeka się długo - tak już jest w naszym kochanym kraju. Pocieszam się tylko tym, że jak zakładałem to forum w zeszłym roku to nie było jeszcze nawet WZ-ki. Teraz już przynajmniej WZ-ka jest, więc żyję nadzieją na to, że i pozwolenie na budowę w końcu też kiedyś będzie... :) Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów Tomasz P.S. Proponuję po uzyskaniu pozwolenia na budowę uczcić ten fakt i zrobić wspólną imprezę na placu budowy... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
j.w13 Re: Wzizt prawomocna 23.03.06, 17:01 Bardziej aktualna wiadomość z wczoraj to pozwolenie nie wcześniej niż w maju... Pani Marzenka, albo nie jest dobrze poinformowana, albo mówi cokolwiek, żeby spławić klienta, ale twierdzi, że są nanoszone zmiany w projekcie - budynki pod innym kątem mają być...? to jej słowa bardziej myśle że chodzi o inne położenie całości na działce, ale czemu to ma służyć i czyj to pomysł? Miejmy tylko nadzieje, że Proins nie pójdzie śladami innych krakowskich firm, których nie będę wymieniał... Odpowiedz Link Zgłoś
czar.ek Re: Wzizt prawomocna 24.03.06, 13:22 witam zmiany sa gdyz naklada na nich to WZetka, musza sie dostosowac do istniejacego ukladu budynkow(nasze beda rownolegle do juz istniejacych). Stad tez beda pod innym katem. Gorsza wiadomoscia jest to ze w budynku C bedzie o jedna klatke mniej gdyz musza sie zmiescic na dzialce :(( Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Wzizt prawomocna 24.03.06, 15:37 Zeby sie lepiej dyskutowalo... i1.tinypic.com/s49ag8.jpg lub tinypic.com/view/?pic=s49ag8 Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Wzizt prawomocna 24.03.06, 16:01 Jak widac miejsc parkingowych ogolnodostepnych dramatycznie ubylo. Zniknela jedna klatka schodowa w budynku "c". Ciekaw jestem jaka jest teraz powierzchnia dzialki, na ktorej ma powstac ta inwestycja. W sumie cena byla kalkulowana do chyba wiekszej dzialki, niz jest teraz. Jezeli chodzi o naslonecznienie mieszkan, to jedni stracili, zas drudzy zyskali. Ogolnie wydaje mi sie, ze zmiejszyla sie odleglosc pomiedzy budynkiem "b" i "c". Budynek "a" wsunieto glebiej (zabierajac miejsce na duzy parking) i w zasadzie wlasnie budynek "a" dotknely najmniejsze zmiany. Co powiedziec a taka sytuacje? Hm, na pewno osoby, ktore podpisaly umowy na ta wycieta klatke schodow w budynku "c", sa mocno rozczarowane. Wystarczy sie rozejrzec po cenach mieszkan teraz oferowanych... Proins jest troche nie fair wobec swoich klientow. Co prawda nie zmienil sie (chyba?) uklad mieszkan, ale zmiana w ukladzie budynkow, jest dosyc mocna. Powinni o tym od razu informowac klientow. Tyle, ze sytuacja na rynku jest teraz bardzo niekorzystana dla kupujacych. Mozna oczywiscie zrezygnowac z zakupu, ale alternatywy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
kejt28 Re: Wzizt prawomocna 24.03.06, 18:25 powiem na wstepie tyle: sytuacja jest ogolnie kiepska, umowy ktore dali nam do podpisania sa do bani (tzn nie chronia nas przed niczym) developer generalnie sprzedaje nam kota w worku za wielkie pieniadze i jeszcze kaze sie cieszyc ze nam robi łaske, ale niestety taki rynek;( najbardziej podobaly mi sie argumenty przy podpisywaniu umowy, ze sa tacy solidni i nalezy im ufac, a jak nie to do widzenia. Reasumujac... zaczely sie problemy (oczywiscie niealezne od nich;))) ale co mnie to obchodzi, w umowie jest wpisany termin i powinni sie z niego wywiazac, moim zdaniem podpisanie jakiegokolwiek aneksu (o zmiane terminu np) dziala na nasza niekorzysc, bo chyba kazdy wpisal sobie ze wplaty zaczyna dopiero po pozwoleniu. A poza tym co z naszymi nieoczekiwanymi kosztami przesuniecie terminu oznacza za kazdy mc ok. 1000 zł w plecy (tyle srednio kosztuje wynajem mc) nalezaloby przynajmniej probowac negocjowac, ....choc szczerze mowiac kto w to wierzy, bo ja chyba nie. Szczerze to termin pozwolenia na maj jest moim zdaniem malo prawdopodobny, jak beda mieli na czerwiec/lipec to bedzie dobrze. Nalezaloby im patrzec na rece co skladaja do urzedu (czy kompletna dokumentacje) bo za kazdy nie doniesiony papierek termin 65 dni biegnie od nowa i mozna czekac jak na godota. Urzad to jedna sprawa ale duzo lezy po stronie developera czy szybko i komletnie zlozy wniosek o pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ma.sz Re: Wzizt prawomocna 27.03.06, 11:39 Oficjalna wersja na dzisiaj jesli chodzi o termin uzyskania pozwolenia na budowe to koniec maja... zobaczymy. Podobno przedstawiciele Proinsu bedą sie umawiac z nami na indywidulane spotkania dotyczące zmian w planach budynków oraz zmian w terminach płatności. W pierwszej kolejności będą rozwiązywane sprawy osób, mających podpisane umowy na mieszkania w tej "pechowej" klatce budynku C, której jednak nie będzie. W dalszej kolejności - pozostali, zależnie od terminu podpisania umowy. Mówiąc krótko: jesli chcemy miec te mieszkania to musimy zacisnac zeby i jakos to wszystko wytrzymac... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Wzizt prawomocna 27.03.06, 17:00 Kejt napisal, ze umowy do doopy... Wiesz, mogles zmieniac zapisy. Ale jezeli zaczalbys wstawiac sankcje wobec developera, zapewniam Cie, ze on zrobil to samo. Podczas rozmwy w Proinsie, przy podpisywaniu umowy przedwstepnej, wlasnie cos takiego uslyszalem. Wczesniej mowili mi o tym takze znajomi prawnicy. Z jednej strony developer nie ma kar za opoznienie, z drugiej kupujay moze bezbolesnie zrezygnowac z zakupu. A wierz mi, roznie sie w zyciu uklada. Inna sprawa byloby, a sa takie umowy, gdyby kupujacy byl obarczony karami, a sprzedajacy mieszkanie nie - taka rownowaga bylaby bez watpienia niesprawiedliwa. Prawda jest taka, ze trzeba czekac cierpliwie i wierzyc, ze niebawem bedzie pozwolenie na budowe. Ceny ida do gory i teraz nie mozna znalezc nic cos rownie sebnsownego za taka kwote. trzeba liczyc 1000 zl na metrze wiecej :( Odpowiedz Link Zgłoś
bbbogdan Re: Wzizt prawomocna 27.03.06, 23:56 Zdaje się że w naszym przypadku również będzie więcej za sprawą waloryzacji. Ktoś się orientuje ile to wychodzi na obecną chwilę? pozdr. bogdan Odpowiedz Link Zgłoś
bbbogdan Re: Wzizt prawomocna 28.03.06, 00:12 A czy po zmianie planów budynku nie muszą ponownie wystąpić o WZ? Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Wzizt prawomocna 28.03.06, 08:31 Ten uklad budynkow, z tego co wiem, wywodzi sie z zatwierdzonej wz-ki. I te zmiany wygenerowaly sie wlasnie na etapie opracowywania wz (dlatego podobno trwalo to tyle czasu - miala za budynkiem "c" przebiegac jakas droga, ale jednak z tego zrezygnowano - ponoc rozmyslily sie wodociagi, ktore chcialy ta droge - i w zwiazku z tym zmienila sie pierwotna wz z ukladem budynkow jaki byl w materialach reklamowych Proinsu). Natomiast, gdyby teraz byly naniesione kolejne zmiany, to wszystko zaczynaloby sie od poczatku. Teraz juz podobno jest zatwierdzona wz (prawomocna) i Proins wystapil (? - mam info, ale nie na 100%! - ze byc moze jednak jeszcze nie wystapil) o pozwolenie na budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka115 Re: Wzizt prawomocna 30.03.06, 15:16 witam! az chcialoby sie powiedziec SASIADOW:) ale niestety nie mozna, bo wlesnie sie dowiedzielismy ze wywalili z planow nasza klatke. szlag mnie trafia. najlepsze jest to, ze z informacja zamierzali czekac az ktos zrezygnuje z mieszkania w bloku A, ale mam poewne watpliwosci czy ktokolwiek zrezygnuje...mze ktos z Was to prosze o informacje:) jestesmy wiec jakies pol roku w plecy z czasem, i jakis 1000PLN w plecy, jeszcze byloby fajnie, gdysmy cos znalezli w miare ludzkiego, ale sami wiecie jak jest uffff to tyle moze zaloaze jakas obozowa grupe wsparcia:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: Wzizt prawomocna 30.03.06, 16:28 Szczerze wspolczuje. My sie zastanawialismy nad mieszkaniem w tej wycietej klatce, ale ostatecznie wzielismy mieszkanie w bloku A. Nam sie udalo, ale w takich sprawach trudno byc jasnowidzem. Zycze sukcesow w poszukiwaniach. Moze tak mialo byc? Moze znajdziesz cos ciekawszego i ta roznica 1 tys. za pare lat nie bedzie miala az tak duzego znaczenia, a ciekawsze mieszkanie bedzie faktem? Trzeba szukac pozytywow. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anakondzia Re: Wzizt prawomocna 30.03.06, 21:11 Mam pytanko, może ktoś wie czy można jakoś sprawdzić czy Proins faktycznie złożył już papiery o pozwolenie na budowę? Może jest jakiś urząd, który udziela takich informacji? Zaczynam wymiękać z tym całym zamieszaniem. Umowę przedwstępną podpisałem w listopadzie, a potem słyszałem, styczeń,luty, marzec, kwiecień, maj... aż strach pomyśleć co będzie dalej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
anakondzia Re: Wzizt prawomocna 30.03.06, 21:17 Jeszcze pytanko do karolinka 115, czy Proins kontaktował się z tobą? Zadzwonili i powiedzieli, że twojego mieszkania, na które czekasz od pół roku już nie ma i nigdy nie będzie? Bo coś mi się wydaje, że nie bardzo wiem jak to mam rozumieć. Do tego mam zarezerwowane mieszkanie w tym nieszczęsnym bloku C. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka115 Re: Wzizt prawomocna 31.03.06, 09:12 nie nikt sie z nami nie skantaktowal, o tym, ze nie bedzie tej klatki przeczytalam wlasnie na forum. Zadzwonilismy sami raczej po to zeby zdementowac pogloski, ale niestety okazalo sie ze to nie pogloski tylko fakt. A tak na marginesie ciekawe kiedy zamierzali nas poiformowac, ze nie mamy juz tego mieszkania. Malo uczciwe z ich strony Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniashek1 Re: Wzizt prawomocna 31.03.06, 13:46 własnie dzwonilem do proinsu, moja klatka na szczescie zostaje, ale pozwolenie na budowe bedzie dopiero w polowie czerwca. to bardzo zła wiadomosc Odpowiedz Link Zgłoś
iatzek Prosimy o kontakt 31.03.06, 17:33 Poszukujemy osób, które w przyszłym tygodniu mają spotkanie w Proinsie. Interesuje nas w jakiej jesteście sytuacji (który budynek), co usłyszeliście od pracowników firmy. Wiemy tylko o jakiejs rekompensacie za opóżniające sie rozpoczęcie budowy. Brak jakichkolwiek konkretów. Prosimy o maila na adres gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś