Gość: wyprawa_iran IP: *.centertel.pl 08.08.05, 14:40 Kto chętny na zwiedzanie Persji? Proponowany termin: - koniec października, listopad (do uzgodnienia). Czas trwania wycieczki - do uzgodnienia (2-3 tygodnie). wyprawa_iran@idea.net.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: podrozniczka Re: IRAN IP: *.chello.pl 13.08.05, 15:59 Czy mogę prosić o więcej szczegółów? Wyprawa na własną rękę czy z biurem podrózy? Jakie są przewidywane koszty wyprawy? Czy w planach jest również chodzenie po górach albo jakieś narty w górach Iranu? Odpowiedz Link
Gość: Ten Re: IRAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 09:06 Narty we wrzesniu to byloby bardzo ciezko:)) Nawet w najwyzszych partiach... "Podrozniczko" w Iranie we wrzesniu temperatury dochodza do 40 C. Odpowiedz Link
Gość: wyprawa_iran więcej informacji IP: *.centertel.pl 16.08.05, 12:33 Wyprawa na własną rękę, zdecydowanie. Ewentualnie na miejscu korzystnie z lokalnych touroperatorów. Termin rozpoczęcia - myślę o okresie od połowy października do połowy listopada. Temperatury kilkanaście - dwadzieścia parę stopni w dzień. Więc nie będzie problemów aby chodzić całkowicie zakrytym (myślę przede wszystkim o płci pięknej ;-) Zwiedzanie - Iran środkowy - przede wszystkim - Esfahan, Shiraz, Qum, szkoda że już nie ma Bam... Parę dni w Yazd + wycieczka po okolicznych wioskach, moze północ - czyli Tabriz, Masuleh. Jak będzie czas to korci mnie aby dotrzeć do Bander e-Abbas, ale to trochę daleko. Narty nie sa w planach - choć jak słusznie zauważyłaś - będzie to początek narciarskiego sezonu w Iranie. (październik - kwiecień). Tutaj znajdziesz więcej informacji o nartach w Persji: www.iran-snowboard.prv.pl www.mountainzone.ir/weather.htm iran2004.ho-vsetin.com/links.html Pozdrawiam, mikołaj wyprawa_iran@idea.net.pl Odpowiedz Link
lena575 Re: więcej informacji 16.08.05, 22:44 Witam. Iran jest jednym z krajów którym bylibyśmy zainteresowni (ja i mąż). Moglibyśmy sobie niestety pozwolić tylko na dwutygodniowy wyjazd. Czy znasz jakieś orientacyjne ceny hoteli, przejazdów, wyżywienia w Iranie? Pewnie w internecie znależlibyśmy jakieś miejsca i podejrzewam,ze dałoby się nawet zarezerwować jak na całym świecie ale to wymaga czasu i cierpliwości:) Czy już to próbowałeś ułożyć w jakąś całość? W Logos Travel widzę taką 16 dniową wycieczkę objazdową za 1665 Euro. Już poczułam,ze myśli mnie niosą i świat wzywa :))) Odpowiedz Link
Gość: wyprawa_iran Re: więcej informacji IP: *.centertel.pl 17.08.05, 10:05 Witam, Ceny przejazdów transportem publicznym są niższe niż w Polsce, podobnie jak ceny wyżywienia. Problem z hotelami polega na tym, że część z nich ma podwójny cennik - dla obywateli iranu i turystów zagranicznych. Aczkolwiek nie dotyczy to wszystkich hoteli i pensjonatów. Koszty noclegu - od 50 PLZ w Teheranie (ze śniadaniem) i od 20-30 PLZ poza Teheranem, dzienne wyżywienie - 40 PLZ (maksimum, nie żałując sobie niczego ;-) Co do innych kosztów - wiza ok. 350 PLZ, przelot przez Moskwę - ok. 1650 PLZ (normalna cena). Raczej nastawiam się na wycieczkę we własnym zakresie niż wyjazd zorganizowany. Odpowiedz Link
graza4 Re: więcej informacji 18.08.05, 23:48 Tzn nie szukasz towarzystwa tylko osób, dla których zorganizowałbyś wycieczkę, tak żeby nie musiały się zajmować szczegółami organizacyjnymi? Z tego co wiem wszystko oprócz wizy może byc tańsze niż piszesz, ale to już w mocno "budżetowej" formie. Myślisz, że ramadan nie będzie komplikował spraw organizacyjnych? Odpowiedz Link
Gość: wyprawa_iran Re: więcej informacji IP: *.centertel.pl 22.08.05, 11:07 Szukam przede wszytkim towarzystwa, jezeli ktos zechce zajac sie sprawami organizycyjnymi to bede jeszcze bardziej szczesliwy ;-) Po prostu nie chcialbym - z wielu względów - jechać tam samemu. Masz rację - wszystko "może" być tańsze - niemniej jednak lepiej nastawić się na wyższe koszty i być miło rozczarowanym niż na odwrót... ;-) Ramadan moze troszeczkę skomplikować sprawy (w 2005 jest od 4 pazdziernika do 3 listopada), dlatego lepiej nastawić się na wyprawe na początek listopada. Aczkolwiek nie sądze aby było to ogromny problem, a już na pewno może być dodatkowe doświadczenie ;-) Odpowiedz Link
Gość: graza4 Re: więcej informacji IP: 62.233.191.* 23.08.05, 10:11 Aha, czyli po prostu samodzielny wyjazd, to spoko. Ja planuje pojechac w podobnym terminie, chociaz pewnie na dluzej i raczej droga ladowa, chociaz najbardziej bym sie cieszyla, gdyby udalo mi sie dostac niedrogi bilet do Stambulu. No i planuje mniejsze wydatki :) Bylam rok temu w Iranie i takie atrakcje jak Teheran, Isfahan, Shiraz i Yazd zaliczylam, chociaz na pewno chce pojechac jeszcze do Isfahanu. Odpowiedz Link
Gość: wyprawa_iran Re: więcej informacji IP: *.centertel.pl 23.08.05, 12:25 Droga lądowa z dojazdem do Stambułu jest jak najbardziej ok. I dużo ciekawsza niż wlot do Teheranu. A jak wygląda sprawa z wizami? Masz zamiar jechać sama..? Czy jest szansa na kontakt z Tobą za pomocą emaila, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat Twojej wyprawy. mikołaj, wyprawa_iran@idea.net.pl Odpowiedz Link
graza4 Re: więcej informacji 23.08.05, 18:42 Z wizami jak to z wizami: po prostu warto zająć sie tym odpowiednio wcześniej, jakoś nie przychodzą mi do głowy inne problemy. Myslę, że najwiekszym problemem jest zbójecka cena. Co do tureckiej, to rok temu dostalam za 10$ muliple entry ważna miesiąc. A w ogóle to nie planuję wyprawy, toż Iran to nie Antarktyda, jest tam miło i przyjemnie :) Na razie planuję jechac sama, bo do końca nie jestem pewna terminu i trasy, dlatego wolę tymczasem nie namawiac obcych dusz. w razie czego pisz graza4@gazeta.pl pozdrawiam! Odpowiedz Link
Gość: wyprawa_iran Re: więcej informacji IP: *.centertel.pl 24.08.05, 11:47 Planujesz jechać sama do Iranu? Lubisz wyzwania... ;-) Odpowiedz Link