valpico 01.01.07, 20:25 Chętnie nawiążę kontakt z osobą gotową odwiedzić wyżej wymienione kraje. Wszelkie szczegóły na mail. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johnnie_rider Re: albania - macedonia 04.01.07, 10:20 Kiedy chcesz jechać i czym? Skąd jesteś? Pozdr. Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 05.01.07, 15:02 Wstępnie myślałem o wrześniu - ceny posezonowe, słońca nadal dość ale już nie tyle ludzi. Komunikacja - lokalna, publiczna, choć na pewno wygodniej byłoby własnym transportem. Docelowo - Centralwings na Korfu i dalej wodą do Sarandy lub Skyeurope do Dubrownika i dalej lądem. Czas - 2 tygodnie - ograniczony urlopem i nakazem powrotu do pracy. Mieszkam gdzie indziej, pracuję gdzie indziej, pochodzę skądinąd. Najbliżej mi do Łodzi ( sercem i częstością odwiedzin ). Mój mail - valpico@interia.pl Propozycje? Postulaty? Wszystko do ustalenia . Pozdrawy Odpowiedz Link
johnnie_rider Re: albania - macedonia 05.01.07, 15:42 Ja myślałem o początku maja. Ok. 5 dni na miejscu, ale tylko w jednym z tych krajów. Czyli pobyt krótki, lecz intensywny (np. zwiedzanie klasztorów w górach Macedonii). 2 tygodniowy urlop muszę sobie rezerwować na wyjazd z rodziną. Zaskoczyłeś mnie tymi samolotami, cały czas chodził mi po głowie dojazd samochodem. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 05.01.07, 17:03 Koszt samolotu w obie strony to około 400 zł. Benzyna wyjdzie podobnie, tylko czas dojazdu dłuższy. Ale za to na miejscu większy komfort podróżowania. Mnie też rodzina dusi wspólnym urlopem, ale nie chcą słyszeć o Albanii, stąd mam carte blanche. Nie trzymam się września ściśle -wszelkie innowacje i poprawki są do ustalenia. Ale początek maja bedzie trudny do zrealizowania - niezły okres urlopowy -zarezerwowany dla starszyzny. Choć nie niemożliwy. Ok. tydzień. I? Odpowiedz Link
johnnie_rider Re: albania - macedonia 05.01.07, 22:38 Opcja dojazdu jest do uzgodnienia. Pozostaje kwestia zaklepania urlopu. Jesteś zwolennikiem planowania wyjazdu na długo wcześniej, czy z "marszu"? Bo ja raczej to drugie, ale bez przesady, na początku marca powinienem już wszystko wiedzieć. Oto mój prv: transling@interia.pl Pozdr. Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 13.01.07, 15:06 Czołem. Nici z maja. Miniony tydzień obfitował w niespodzianki. Z czerwcem też blado. Pozostaje okres urlopowy albo po sezonie. Odpowiedz Link
johnnie_rider Re: albania - macedonia 28.01.07, 19:21 W związku z powyższym wznawiam wątek: poszukuję chętnych (1-2 osoby) na wspólny wyjazd do tych krajów (lub jednego z nich). Przewidywany termin, to 28.04-06.05, będzie potwierdzony na początku marca. Pozdrawiam i czekam na propozycje. Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 03.02.07, 13:27 Sprawa padła. Znalazłem ofertę krakowskiego pośrednika specjalizującego sie w Bałkanach i z nimi jadę na objazdówke 2-tygodniową do Albanii, Czarnogóry i Bośni. Polecam stronę internetową - biuro Tourist Track. Może jednak - co prawda w innej formir - wybierzemy się razem? Pozdrawiam - czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link
callitoff Re: albania - macedonia 04.02.07, 21:53 A jaki termin bierzesz pod uwagę? Przyznaję, że mam niechęć do zorganizowanych objazdówek, ale... kto wie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 06.02.07, 17:43 Przyznaję, że ja też pierwotnie niechętnie odnosiłem się do zorganizowanych objazdówek. W sumie, to po raz pierwszy się na to decyduję. Podliczyłem koszta i wcale nie wychodzi taniej na własna rękę, bo południowe Bałkany są regionem, gdzie podobnie jak w Polsce przed kilkoma laty - wszyscy próbują dorobić się natychmiast. Pokój na kwaterze to 10-15 euro, a proste hoteliki ponad 20 euro. Do tego dochodzi problem z komunikacją - tam po prostu pociągi i busy jeżdżą cholernie długo i cholernie rzadko.A własny pojazd lepiej oszczędzać - dróg o należytym stanie nawierzchni brak. Planuję jedną z dwóch wersji - albo z Krakusami - Track Tourist - pierwsze dwa tygodnie lipca - świetna oferta wyczerpująca pragnienia każdego napalonego na Bałkany, albo Almatur - krócej, taniej ale pozostawiają niesmak, bo gdy Bałkany robią rzeczowo, to Albanię oferują jako płatny fakultet. Szkoda. Wszystko jest jeszcze open. Jak to widzisz? PZDR Odpowiedz Link
callitoff Re: albania - macedonia 08.02.07, 00:18 Widzisz, kwestia jest taka, że być może nie jest taniej, ale za to masz - powiedzmy - własny rozkład jazdy, czyli Swobodę - specjalnie z wlk. litery (poza tym, co do auta, to ja już o stare tak nie dbam). Ale przyznaję, że Twoje argumenty jakoś się bronią. Mam jeszcze taki problem, że chociaż mam wolny zawód, trudno mi sobie dużo wcześniej zaplanować "urlop" i dzisiaj nie wiem, jak z wstrzeleniem się w lipiec. Jakby co: callitoff@gazeta.pl; pozdrawiam Odpowiedz Link
valpico Re: albania - macedonia 08.02.07, 20:14 W pełni się z Tobą zgadzam. Swoboda jest najważniejsza. Też tak uważam i dlatego dotychczas zawsze jeździłem na własna rękę z pominięciem a nawet pogardą dla wypadów zorganizowanych. Jednak realia pracy i podległości wobec szefa zmieniają wiele. Chciałbym jechać na 3-4 tygodnie ale nikt nie da mi tyle urlopu, a jeśli pojadę na 2 tygodnie na własną rękę to nie zdążę zobaczyć nawet połowy tego co zaplanowałem. Bałkany to nie Francja czy Włochy - tu komunikacja kuleje. Chyba, że dysponujesz własnym wozem, o przyszłość którego nie dbasz. Po prostu wybieram złoty środek, bo zależy mi na zobaczeniu jak największego wycinka Bałkanów. A szefa bezczelnie poinformowałem o terminie mojego urlopu. Przyjął to z godnością. Na chwilę obecną bliższy jestem krakpwskiego Track Touristu - ze względu na Albanię. Coś mnie ona cholernie rajcuje. Pozdr Odpowiedz Link