Gość: martte IP: 213.199.225.* 30.07.03, 20:14 Co koniecznie należy zobaczyć w Sztokholmie? Gdzie znależć tanie zakwaterowania? Z góry dzięki za propozycje. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 31.07.03, 06:25 Tam nie ma co ogladac a drogo jak skurwysyn Odpowiedz Link
Gość: martte Re: Sztokholm IP: 213.199.225.* 31.07.03, 11:40 maciej..to że drogo to wiem. na ten fakt sie jakoś przygotuję(...)ale żeby kompletnie nic nie można tam było ciekawego zobaczyć(??)pojadę i tak. zobaczę Odpowiedz Link
basia553 Re: Sztokholm 31.07.03, 12:45 Jesli masz okazje, to jedz. Sama nie bylam, ale pod wplywem Twojego pytania zajrzalam w yahoo pod haslo Stockholm. Jest masa interesujacych informacji. Jest tam 70 muzeöw oraz mnöstwo innych atrakcji do obejrzenia. Zajrzyj do yahoo, bo nie bede teraz wszystkiego przepisywala. Pozdrawiam i zycze milych wakacji Odpowiedz Link
Gość: martte Re: Sztokholm IP: 213.199.225.* 31.07.03, 13:32 basia!dzięki za wskazówkę. zaglądałam. znalazłam. pozdrawiam również i życze równie miłych wyjazdów! Odpowiedz Link
Gość: MacDeer Re: Sztokholm IP: *.rekopol.pl / 192.168.12.* 31.07.03, 15:02 Bez wątpienia drogo, ale naprawdę dużo ciekawych miejsc w Sztokholmie i okolicach - muzea, jeziora i parki niemal w całym mieście. Polecam wycieczkę do Upssali (pociągiem) i kolejką podmiejską (Pendel) do Marsta, a potem autobusem do ichniejszego Kazimierza - za cholerę nie pamiętam nazwy miejscowości, taki mały skansen nad jeziorem - piszą o nim we wszystkich przewodnikach (miniaturowe domki). Nie polecam knajpek na Starym Mieście (ceny max, obsługa min.), za to parę dobrych restauracyjek na Solnej. Muzea w Sztokholmie - Narodowe, Techniki i inne - warto, natomiast można sie naciąć na prowincji i zapłacić 100 Koron za wejście do jednej zruinowanej komnaty... Życzę dobrej pogody - niestety, zwykle zmienia się jak w kalejdoskopie. Odpowiedz Link
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 31.07.03, 16:03 Po to zeby zobaczyc park, jezioro czy przejechac sie podmiejskim pociagiem czy pojsc do jakiejs marnej restauracyjki warto jechac ? Chyba zartujesz Odpowiedz Link
Gość: MacDeer Re: Sztokholm IP: *.rekopol.pl / 192.168.12.* 31.07.03, 16:46 Gość portalu: maciej napisał(a): > Po to zeby zobaczyc park, jezioro czy przejechac sie podmiejskim pociagiem czy > pojsc do jakiejs marnej restauracyjki warto jechac ? > Chyba zartujesz Pociąg do Uppsali - miałem na myśli wycieczkę do starej stolicy Szwecji, zwiedzanie katedry, starych kościołów. Nie wiem w ilu stolicach europejskich byłeś, ale ja kilka już widziałem i dla mnie w rankingu stolic Sztokholm zajmuje wysokie miejsce. Miasto ma interesująca architekturę, jest przyjazne zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Pytanie czy warto tam jechać, pozostawiam bez odpowiedzi, ja zwiedziłem Sztokholm przy okazji, przez 3 tyg. miałem do dyspozycji mieszkanie z pełnym wyposażeniem i wykorzystałem to. Teraz wolałbym zrobić sobie wycieczkę samochodem na północ Szwecji, cisza, pustka, nieskażona przyroda, ryby. De Gustibus Non Est Disputandum, biorąc pod uwagę słownictwo jakim się posługujesz, nie sądzę, żebyś to rozumiał. Odpowiedz Link
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 31.07.03, 19:00 Musze cie zmartwic bo chyba widzialem juz troche wiecej w swoim zyciu niz ty. W Sztokholmie bylem kilka razy ale tylko dlatego ze mam tam przyjaciol jeszcze ze szkolnych lat a polnoc tez juz zaliczylem raz. Jesli tam kiedys dojedziesz musisz uwazac by cie nie zjadly komary Odpowiedz Link
Gość: martte Re: Sztokholm IP: 213.199.225.* 31.07.03, 17:54 MacDeer.dzięki za informacje. zdaję sobie sprawę, ze z pogodą może być różnie- zwłaszcza, że wyjazd planuję dopiero w ciągu roku akadmickiego.(gdyż niestety- mój budżet ucierpiał podczas ostatnich wypraw do-nazwijmy to -europejskich stolic i w obecnym stanie odczuwam naglącą konieczność naprawy tego stanu rzeczy...a to potrwa- więc na dzień dzisiejszy-chyba niezbyt skutecznie- ostudzam swoje zapędy) Póki co:2 pytania: 1) być może wiesz gdzie w Szwecji znajdują się mniej lub bardziej ciekawe ośrodki[sic!]skandynawskiego designu (?) to pierwsza kwestia.. 2) tym razem prostsze pytanie;w jaki sposób można porozumiewać się w Szwecji? (i tu -jak się zapewne domyślasz-wręcz sakramentalna kwestia :co z angielskim? taka szczególna preferencja językowa..) co prawda znam trochę szwedzki, ale nie aż na tyle, żeby swobodnie sobie pokonwersować(hmm..); z góry dzięki za info. pozdrawiam:) Odpowiedz Link
Gość: aldek Re: Sztokholm IP: 217.153.35.* 01.08.03, 01:25 jedz warto zobaczyc szkoda ze nie w sezonie bo nie wsystko bedzie czynne zobacz takie specjalne kino chyba jest tylko w sztokholmie i w usa to jest wlasciwie czesia muzeum na uniwersytecje ekran 17000m kwadratowych specjalne efekty itd , moze jeszcze beda kursowaly stateczki - pod mostami sztokholmu i na szergord tak to chyba sie wypowiada cos o tych stateczkach a wlasciwie o przedsiebiorstwie to moze tu :www.waxholmsbolaget.se albo na www.stockholm.se a tam masz do wyboru svensk albo angielski. Z angielskim nie ma zdnych problemow mowia wszyscy . tu tez moze byc angielski albo szwedzki www.uppsala.se. Nie sluchaj tego co byl kilka razy i nic nie widzial bo byl i kopal rowy na czarno a nie jako turysta Odpowiedz Link
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 01.08.03, 05:50 Chyba nie zauwazyles skad pisze ciemnoto bo ludzie z Ameryki do Szwecji do kopania rowow raczej nie jezdza. Ja juz w Szwecji bylem z tad kilka razy ale moi znajomi do US jakos nie moga sie wybrac. Pewnie ich tylko stac na taniutkie wycieczki do Turcji i Tunezji reszte zzeraja potworne podatki oraz wydatki na bardzo drogie utrzymanie Odpowiedz Link
Gość: MacDeer Re: Sztokholm IP: *.rekopol.pl / 192.168.12.* 01.08.03, 09:03 > 1) być może wiesz gdzie w Szwecji znajdują się mniej lub bardziej ciekawe > ośrodki[sic!]skandynawskiego designu (?) to pierwsza kwestia.. W Muzeum Narodowym jest stała wystawa poświęcona właśnie temu zagadnieniu. Chyba znajdziesz tam więcej informacji. Dużo ciekawych budowli w samym mieście, odszukasz bez problemu. Co do kina panoramicznego - wszyscy zachwalają, też miałem się tam wybrać, ale było akurat remontowane :( Odpowiedz Link
Gość: Krzysiek Re: Sztokholm IP: *.telia.com 01.08.03, 10:20 Ciemnota to Maciej jak bys troszke znal sie na internecie to wiedzilbys ze IP aldka jest wlasnie ze szwecji a po co maja polacy jezdzic do usa kiedy polska sprzataczka na czarno w swecji najmniej zarabia 70 koron na godzine a bywa ze 100 bez podatku i nie musi ryzykowac zyciem na amerykanskim wiezowcu wylewajac lepik i majac nie daj boze wypadek w szwecji ,podlega takim samym prawom co szwed a oplaty sa jak w polsce bo kraje maja podpisana umowe, swensony placa b.wysokie podatki ale nie straca majatku jak to jest w usa . ameryka to nie raj a polacy twoi znojomi ze szwecji po co ci maja mowic ze lepiej zyja na socjalu w szwecji niz ty pracujac w usa Odpowiedz Link
Gość: martte Re: Sztokholm IP: 213.199.225.* 01.08.03, 11:28 ojoj.. silna ofensywa sprzymieżonych przeciwko Maciejowi...więc skorzystam z tej "luki" w światopoglądowej dyskusji. Aldek i MacDeer- dzięki za wasze wskazówki. z pewnością uwzględnię. W moim pięknym mieście nad odrą(taka mała kąśliwość wymierzona w zjednoczone stany...)miałam okazję dziś w nocy spotkać starsze "małżeństwo" (statystyczne szwedzkie sambo, jak przypuszczam..)z Lundu. Z potoku szwedzkich zdań i zachwytów (w ich przypadku jednak angielski nie sprawdził się najlepiej) układa mi się cały czas-z waszą pomocą oczywiście(!!)- "LISTA LEKTUR OBOWIĄZKOWYCH".. więc-nieważne jak bardzo prowokacyjnie miałoby to zabrzmieć- przemyślę to kopanie dołów i sprzątanie na czarno.. Odpowiedz Link
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 01.08.03, 15:10 Ciekawe jak dlugo jeszcze uda wam sie ten socjalistyczny raj jeszcze ciagnac? Odpowiedz Link
klaryska Re: Sztokholm 06.08.03, 00:51 Mieszkam w Sztokholmie od 3 lat i jestem coraz bardziej zakochana w tym miescie. jest 100 tras pieszych te najfajnieszcze pewnie opisane sa w przewodnikach. ja obostwiam trase sprobuje ja logicznie opisac 1) ze Slussen 2)Mosebacke- tam jest swietna kawiarnia z widokiem a potem nalezy wedrowac na wschod majac po prawej stronie wode na dole. pare fantastycznych widokow stare domki I potem skrecic tak zeby wspiac sie na Vita bergen . To sa najstarsze domy w Sztokholmie z woda na zewnatrz. Rewelacja.Ludzie tam zyja i artysci tez.potem mozna wrocic na Sodermalm. Druga trasa ktora lubie to na prawo od od Slussen to wzdluz Soder Malarstrand w kierunku Langholmen. Lubie tez przejsc sie od Fridemplan do Eriskplan.i potem zejsc nad wode i dojsc do budynku w ktorym daja nagrode Nobla. Lubie tez przejsc sie dookala Riddarholskyrkan. Kosciol jest otwarty tylko do 16 i tylko w sezonie. Fajnie tez jest obejsc Djurgarden caly czas wzdluz brzegow. Fantastyczny jest Skansen ale najciekawszy w godzinach kiedy otwarte sa domki, w kazdym siedzi ktos, wiedza tch ludzi jest imponujaca. Po angielsku mozna dowiedziec sie naprawde duzo. Pytac o wszystko!!! niezla lekcje historii Zwiedzania na caly dzien. Ze skansenu mozna wrocic statkiem do Slussen odplywa z prawej strony grona lund. Bedac w Sztokholmoe koniecznie tzeba wypozyczyc kajak i samemu poplywac po kanalach. taka przejazdzka to min .3 godziny.!!!!! Bardzo ladne sa uliczki na lewo od stacji metra Tekniska Hogskolan. Tam tez jest polska ambasada koniecznie przejdzcie sie Villa gatan. I wogole warto tam sie powloczyc. warto zobaczyc tez Drottningholm ja szczerze wole ogrod i namiot Chinski ale jest to prawdziwe mieszkanie krola, wiec chocby z tego powodu jest interesujce. no i moje prywatne zboczenie kocham widok z tramwaju jadacego Z Alvik w kierunku do Sicla. Zreszta z Sicla mozna sie przejsc do Hammarby i zobaczyc wspolczesna Wenecje. a potem wrocic statkiem. I jeszcze wycieczka na Archipelago. Na jednej z wysp jest PTSM. mozna niedrogo przenocowac wykapac sie i wrocic. jeszcze warto pojechac na wyspe Lidingo tam obejrzec rzezby Miles'a.Fajna mala kolejeczka . i ze Slussen pociagiem Saltjobaden. piekne widoki na koniec ladny spacer. a propos jedzienia tu powyzej jakies bzdury ktos wypisywal. Jedzenie jest fantastyczne i bardzo urozmaicone dzieki wielkiej ilosci imigrantow. Oczywiscie jak wszedzie restauracje sa gorsze i lepsze.Ale w pprownaniu d sredniej polskiej to raj. Ale faktycznie nie sa tanie. W srodku dnia jest tzw Dagens zazwyczaj od godziny 12-14, cena obiadu wacha sie wtedy od 50 -70 sek. Standardowo W cenie jest pieczywo i maslo, surowka , kubek napoju i wlasciwe danie. Tansze sa pizzerie lub tzw kebab tam juz okolo 40 sek mozna sie najesc-uwaga Kebab w Szwecji nie przypomina Kebabu w Polsce. Natomiast wieczorem ceny w restauracji zaczynaja sie od okolo 80-90 koron do tego piwo, ktore jest drogie okolo 40 koron najtansze. Wiec trzeba liczyc ze na restauracje wyda sie okolo 150 sek. Znow taniej jest w kebabach ulicznych budkach itd. Wieczorem na piwo lub do restauracji chodzi sie na Sodermalm. Gdzieniegdzie trzeba rezerwowac stolik. jezeli macie wiecej gotowki to idzcie na Vasastan do czesci zwanej Birka stan. tam jest niezle. jezyk angielski znaja prawie wszyscy wiec no problem. nie mam mapy przy sobie zeby rzucac nazwami stad to wszysko chaotyczne. O muzeach nic nie napisze bo poza vasa muzeum widzialam niewielka ilosc,jak mam wolny czas wole polazic po miescie i zachwycac sie woda i skalami. a jeszcze na koniec warto obejrzec stacje metra Kungsholmen i wogole przejdzie sie po paru stacjach metra , niektore z nich to fajne rozwiazania. i zupelnie na koniec po przyjezdzie nalezy pojsc do instytutu szwedzkiego na Hamngatan po prawej stroneie jak sie idzie od t-centralen okolo 500 lub przynajmniej do informacji turystycznej na t-centralen. mappoint.msn.com-tutaj mozna znalezc tez mape Sztokholmu Upssala ma bardzo interesujace muzeum vis a vis katedry w ktorym nie tylko jest stare prosektorium ale i caly przeglad przez szwedzkich naukowcow. Reszta pewnie jest swietnie opisana w przewodniku. centrum jest ladne. jak starczy czasu wybierzcie sie autobusem do Gamla Upssala (stara Upssala). tam wszystko sie zaczelo. rany gdzie ten czlowiek bywal ,ze sie w tym miescie nie zakochal. Odpowiedz Link
Gość: maciej Re: Sztokholm IP: *.client.attbi.com 06.08.03, 06:26 Oj to chyba ty niewiele w zyciu widzialas. Faktem jest ze Sztokholm jest przyjemnym miastem do zamieszkania, jest duzo zieleni i dookola wody ale zeby sie od razu zakochac? W czym? Odpowiedz Link
klaryska Re: Sztokholm 06.08.03, 21:52 Gość portalu: maciej napisał(a): > Oj to chyba ty niewiele w zyciu widzialas. > Faktem jest ze Sztokholm jest przyjemnym miastem do zamieszkania, jest duzo > zieleni i dookola wody ale zeby sie od razu zakochac? > W czym? to juz kwestia gustu tudziez doswiadczen-ten niektore inne piekne miasta sa piekne dopoki nie wejdzie sie w jakies podworko wtedy brud itd uderza Odpowiedz Link
liljanna Re: Sztokholm 12.08.03, 01:51 hej wszystkim, za kilka dni wybieram sie do sztokholmu, mam zakwaterowanie niestety pracy ni widu ni slychu...pomozcie prosze, gdzie isc, do knajpy, biura, oczywiscie na czarno, szwedzkiego niestety nie znam ale angielski bardzo dobrze...moge robic cokolwiek zakochalam sie w tym miesci i chce chwile pomieszkac ale urztymac trzeba sie jakos,,,bylabym wdzieczna za kazda wskazowke pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link