Dodaj do ulubionych

Intel Core i7 - superwydajne procesory do lapto...

15.10.09, 14:39
laptopa do grania kupuja dwa rodzaje ludzi:
-ktos czesto w rozjazdach i zminiajacy miejsce zamieszkania, jakies
hotele, wynajete mieszkania na 2 miesiac itd., a do tego zapalony
gracz- podziwiam

-ktos kto zupelnie nie zna sie na kompach, mysli ze pogra na lapciu
jak na zwyklym pececie, wydaje kasy jak lodu i pozniej ma pretensje,
ze cos nie dziala - kretyn
Obserwuj wątek
    • Gość: Koles Intel Core i7 - superwydajne procesory do lapto... IP: 91.198.118.* 15.10.09, 14:49
      Mozna powiedziec, nareszczie. Ale faktycznie jest jak narazie jest tylko do
      zastosowan multimedialnych. Ale obrobka zdjec, video i zabawa multimediami na
      czystym laptopwie ( Maly monitor, niewygodna klawiatura, wolny dysk twardy)
      nie nalezy do przyjemnosci. A jesli natomiast laptop jest ciagle na biurku to
      po co go kupowac, przeciez kosztuje znacznie drozej od tak samo wydajnego
      desktopa.

• Gość: krm Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap IP: *.ldk.lodz.pl 15.10.09, 17:24
        dla jednak wygody uzytkowania, chcesz idziesz do kuchni, do sypialni a nawet do
        kibelka,
        dla oszczędności miejsca, PC jednak błokuje część mieszkania, jednostka
        centralna, monitor,... a laptopa odkładasz na półke i ci nie zawadza

żeby nie było, pracuję w kilku miejscach i nie mam ochoty mieć danych
        rozrzuconych po wielu komputerach, kopiować ciągle na pedriva też mi się nie
        chce, więc kupiłem laptopa z wydajna grafiką
        • kosmiczny_swir Hmmm, cloud computing? 15.10.09, 17:28
          Hmmm, cloud computing? Mozesz miec super-duper-ultra-wydajnego kompa z wodnym
          chlodzeniem w piwnicy i uzywac laptopa tylko do zdalnego logowania z dowolnego
          miejsca. Taki twoj osobisty cloud computing, w ktorym laptop jest tylko
          terminalem. Pamietasz stare rozwiazania Suna? Sun zawsze mowil "the computer is
          the network".

U mnie wprawdzie to rozwiazanie odpada, bo czesto sie przeprowadzam, ale kiedy
          sie ustabilizyje to chyba tak zrobie.
          • Gość: Ly Re: Hmmm, cloud computing? IP: *.ds14.agh.edu.pl 15.10.09, 17:40
            Ja od czasu do czasu muszę przeprowadzić jakieś "mocne" obliczenia. Lapek jest
            dla mnie wygodny, bo mogę go odłożyć na półkę, do tego często się przeprowadzam,
            mogę zabrać w podróż. Mam co prawda dostęp do dosyć potężnego klastra, ale nie
            zawsze, a czasem po prostu nie mam jak się połączyć z internetem, albo
            zwyczajnie mi się nie chce pracować zdalnie.

Co do twojego pytania o Mac-a... Odradzam przecieranie szlaków dla samego
            przecierania szlaków - zawsze ma się z tym problemy. Możesz spróbować
            zainstalować jakąś serwerową wersję windowsa (np. 2003 server), może pomoże.
          • Gość: gość Re: Hmmm, cloud computing? IP: 80.241.67.* 15.10.09, 17:52
            masz nasrane i to zdrowo....
          • Gość: da Re: Hmmm, cloud computing? IP: *.acn.waw.pl 15.10.09, 18:48
            Oczywiście prąd nic nie kosztuje... 100W x 24h x 365 x 0,45 zł/kWh = 394,20 zł.

Hmmm, mainframe? (do dla nas, bardziej doświadczonych)
            • kosmiczny_swir Re: Hmmm, cloud computing? 16.10.09, 10:42
              Mam wrazenie, ze cloud computing to zabieg marketingowy, zeby po cichy
              przywrocic czasy mainframeow. Ja tam mainframey lubie. Pracowalem na solarisach
              i wiem jedo - to jest potega.
      • Gość: Gość Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap IP: 87.192.196.* 15.10.09, 17:34
        Malkontenci zawsze się znajdą w tym popieprzonym kraju. Jeśli masz kasę i chcesz
        pograć na laptopie to pograsz(Sager, Alienware etc) Nie każdy chce mieć
        desktopa. Jeden lubi blondynki , a drugi brunetki. Jeśli mnie stać to wywalę i
        15tys na laptopa. Proste.
    • kosmiczny_swir Ktos testowal te i7 z Matlabem? 15.10.09, 17:24
      Ktos testowal te Core i7 z Matlabem? Pytanie z innej beczki, ktos wie jak
      szybko dziala Matlab na Macbookach Pro? Wiem, ze Matlab pod Linuxem dziala
      sporo szybciej, na moim Penitum M Matlab pod Linuxem jest o jakies 20-30%
      szybszy niz pod WinXP, zaleznie od programu, wiec pomimo, ze pajace z
      Broadcoma i ATI olewaja kwestie sterownikow do Linuxa, mam Linuxa na lapcu.
      Wlasnie te problemy ze sterownikami sklaniaja mnie do zakupu MacBooka, ale z
      tego co czytalem, to Mac OS X ma swoje wady, np. to, ze binarki Mac OS X-a sa
      inne niz reszty Unixow, albo to, ze jest bardzo niewiele ustawien na ktore ma
      siw wplyw. Z tego co czytalem, to bardzo duzo w tym temacie mozna zrobic w
      konsoli, ale znowu Mac OS X nie uzywa standardowych plikow konfiugracyjnych
      jak inne Unixy i trzeba wszystkiego sie uczyc od nowa. Ktos ma jakies
      doswiadczenia w tym temacie?
      • Gość: gość Re: Ktos testowal te i7 z Matlabem? IP: 80.241.67.* 15.10.09, 17:58
        Nie wiem jak szybko działa, ale jest instalka matlaba na osx'a.
        Po co ci binarki z unixa? Jezli potrzebne ci jakieś programu na licencji GNU
        (czytaj gnój) to odpalasz macports i sobie ściągasz. "jest niewiele ustawień na
        które ma się wpływ" jeżli chcesz ciągle ustawiać i się grzebać to lepiej zostań
        przy swoim pc z linuxem na pokładzie.
    • Gość: Zibi Zmiencie tytul - sa mocniejsze CPU w laptopach IP: *.102.211.91.static.bait.pl 15.10.09, 19:11
      Jak ktos ma wolne 2500$ to moze wlozyc normalny core i7 lub xeon-a 5500
      www.avadirect.com/product_details_configurator.asp?PRID=13880
      Jak dla mnie ciekawa propozycja na "mobilny" serwer VMware 4.0 ;-P
    • Gość: zdzich Intel Core i7 - superwydajne procesory do lapto... IP: *.clw.metro.digiweb.ie 15.10.09, 19:52
      Zawsze mi się wydawało że do gier jest potrzebna przede wszystkim dobra
      grafika a tu mnie intel zaskoczył wystarczy że kupie laptopa z najnowszym
      procesorem i najlepiej z jego grafiką i już będę mógł pograć w najnowsze gry
    • 4v "superwydajne"... "do grania"... ta, jasne! 15.10.09, 20:57
      superwydajny to jest mój desktop z GF9800GT (taką prawdziwą, nie tym
      czymś na laptopy). choć to karta warta grosze i w sumie już przestarzała, to
      każda najnowsza gra wprost śmiga na full detalach.

laptop o tej wydajności może tylko pomarzyć. i po co pitolicie o jakich
      procesorach? jakie znaczenie ma procesor przy wydajności w grach? 3%? to jakaś
      paranoja, po raz kolejny dziennikarzyny mają zlecenie by robić hype wokół
      laptopów. po cholerę, ja się pytam??!!

laptop do gier, spoko, starych gierek, produkcji niezależnej, jakich logicznych
      albo na przeglądarkę. a nie do "najnowszych" (w domyśle N4S Shift itp.)

laptop NIE NADAJE SIĘ do mocnych gier z jednej prostej przyczyny. grafika
      potrzebuje zasilania. zasilacz potrzebuje chłodzenia. chłodzenie potrzebuje
      rozmiarów (póki co chłodzenie pasywne nie daje rady albo jest cholernie drogie).

tak więc proszę się nie dać zmanipulować durnym dziennikarzom wiszącym na pasku
      koncernów.
      • Gość: LAPTOPY DO GIER ! Re: "superwydajne"... "do grania"... ta, jasne! IP: 87.192.196.* 15.10.09, 21:34
        superwydajny to jest mój desktop z GF9800GT (taką prawdziwą, nie tym
        > czymś na laptopy)"

"laptop NIE NADAJE SIĘ do mocnych gier z jednej prostej przyczyny. grafika
        > potrzebuje zasilania. zasilacz potrzebuje chłodzenia. chłodzenie potrzebuje
        > rozmiarów (póki co chłodzenie pasywne nie daje rady albo jest cholernie drogie)"

LAPTOPY NADAJĄ SIĘ DO GIER
        Widać że masz pojęcie w tych sprawach LOL. Pieprzysz trzy po trzy. O jakim
        chłodzeniu pasywnym mówisz ? Może zmieniłbyś zdanie gdybyś widział ile klatek
        generuje w COD4 , albo FarCry 2 laptop z QX9300@3.06GHz + 280M SLI. Człowieku
        piszesz bzdury. Mamy rok 2009 i laptopy nie już tylko maszynkami do Word'a.
        Pozatym gadasz jakieś bzdety o chłodzeniu pasywnym. Wydajne konfiguracje mają
        wentylatory + heat pipe , a to chyba już nie jest chłodzenie pasywne prawda ?
        Następny się znalazł, pewnie pałasz z zawiści bo kumpel ma jakiegoś wypaśnego
        Sager'a i chwalisz swojego gruchota. Zawiść ?
        Zresztą gry to nie wszystko.

• 4v Re: "superwydajne"... "do grania"... ta, jasne! 16.10.09, 00:50
          Z całej tej papki (mam nadzieje pisanej nie na zlecenie za kasę) mądre masz
          tylko ostatnie zdanie. Posądzasz mnie o bełkot, a sam bełkoczesz od rzeczy.

Tak, laptop za 15tyś będzie nadawać się do gier. desktop o takiej wydajności
          można dziś mieć za... ile? 2tyś? 3? Fajna przebitka, nie ma co.... Kto ma kasę,
          i komu się chce, to to kupi. Reszta albo będzie zazdrościć, albo co najwyżej
          patrzeć z politowaniem na źle wydane pieniądze...

Ale tutaj gra nie idzie o takich ludzi. Doskonale o tym wiesz. Tu chodzi o
          casuali, którzy kupują lapka za 2-3tyś i myślą że sobie na tym pograją. A
          prędzej, że pograją na tym ich dzieci. Potem dzieciak jest wkurzony, bo mu to
          wszystko skacze, a na kompie kolegi, starym 3-letnim rupie (desktopie), wszystko
          chodzi jak burza.

Widzisz, chodzi o to by casuala przekonać do kupna laptopa, bo kto chciał i komu
          był potrzebny, to już laptopa ma. To jest biznes, gra o duże stawki u
          producentów laptopów, którzy dziennikarzom płacą, ale i wymagają.

PS. cod4 to jest dyżurny przykład laptopiarzy, że można grać na laptopie, tak
          dyżurny że aż nudny. odpal, kolego, 5-letniego obliviona. wyjdź w teren, albo
          wejdź do cesarskiego miasta, do portu, sprawdź ile klatek i pochwal się mi
          tutaj. oczywiście na laptopie dla casuala, nawet taki za 5k, a nie dla pasjonata
          za 15k.
          • Gość: NADAJA SIE TO GIER Re: "superwydajne"... "do grania"... ta, jasne! IP: *.ups.com 16.10.09, 08:52
            Wrecz przeciwnie , czytajac twoj post mozna odnies ze jest papka.

"Tak, laptop za 15tyś będzie nadawać się do gier. desktop o takiej
            wydajności
            > można dziś mieć za... ile? 2tyś? 3? Fajna przebitka"

Ale nie kazdy przeciez chce miec desktopa !

Chyba kazdy glupi to wie ze na ukladach typu integra X4500 i
            slabszych nVIDIA i ATi szalu nie ma. Czyli laptopach do 3 tys.

P.S

Po primo - nikt mi nie placi ze pisanie postu :)
            Po secundo - sa i ludzie ktorzy kupuja takie laptopy bo stac ich na
            to.

www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
    • smileordie Intel Core i7 - superwydajne procesory do lapto... 15.10.09, 21:02
      Ja to testowalem osobiscie, i wszystkim niedowiarkom gwarantuje, ze jak Intel
      mowi, ze to jest to, to nie jest sciema.
      W czasie rzeczywistym da sie kodowac video HD 1080p na 8 watkach i nakladladac
      przy tym efekty w 3d z 2 kamer HDV podlaczonych przez kabel sieciowy a laps
      przy tym nawet nie wydaje szumu. Zakodowane wideo mozna wysylac bezprzewodowym
      internetem za ocean i dziala 100% niezawodnie.
      Grafika jest 1GB a RAM 8GB i z dyskiem SSD 128GB pracuje sie komfortowo, choc
      juz widzialem w serwerach dyski SSD 1TB na PCIe a karty graficzne mozna miec
      2, ale to dla graczy.
      Musze przyznac, ze jest to nowy wymiar mobilnosci. Tak samo krakowanie sieci
      bezprzewodowych i hasel odbywa sie bardzo sprawnie, w samym cache procesora
      miesci sie caly slownik.
      Procesor ma wszystkie bajery a RAM jest bardzo szybki. Photoshop CS4 w tym
      wymiata, mimo, ze jest zabugowany, daje rady, mozna malowac po bitmapie co ma
      6GB i zapisac ja na SSD w jakies pol minuty.
      Do tego windows 7 jest rowniesz szybki i to wszystko powoduje, ze na tych
      lapsach to mozna wiele, wiele.
      No i eclipse wydaje sie dzialac normalnie.
      • Gość: ja Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap IP: *.Red-81-32-161.dynamicIP.rima-tde.net 15.10.09, 21:18
        Wszystko spoko ale w tego eclipsa to już nie uwierzyłem:P Chyba że prez pierwsze
        pół godziny, to może...
        • smileordie Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap 15.10.09, 21:29
          No dobrze, troche sie wcina w visual designerze. Odrobinke :)
          • az.anonim nie rozumiem tej dygresji o eclipse 15.10.09, 21:52
            Zlitujcie się, eclipse nie jest aż tak wymagającym narzędziem aby uznawać go za
            benchmark wydajności laptopa.

Czyżby pochwalenie się umiejętnością korzystania z tego narzędzia było 'trendi'?
            Może jestem w błędzie, ale wtrącenie o eclipsie bylo jakieś takie naciągane i
            niepotrzebne...
      • smileordie Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap 15.10.09, 21:19
        Jedyne czego brakuje to sieci 10GigE, siec strasznie laguje w porownaniu z dyskiem.
        Poza tym, sam proc to jest Intel i5 a nie i7, i sie kreci do 3.0GHz, tak
        pokazuje CPU-Z. A linux pokazuje chipset 3400.
        • smileordie Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap 15.10.09, 21:24
          Co do 3400 to nie jestem pewien, czy pamietam dobrze, ale to byl chyba ten chip.
          A co do posta powyzej, to niedowiarkom powtarzam, ze ta nowa technologia wcale
          sie nie grzeje, uklad nvidii jest w 40nm low power i daje rady.
      • cefek hahaha 15.10.09, 23:08
        mistrz
    • Gość: Chmielok Intel Core i7 - superwydajne procesory do lapto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 21:35
      Super wydajne procesory w polaczeniu z Intel GMA Extreme Graphics. Oksymoron sam w sobie.
      • Gość: gość Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap IP: *.ip.jarsat.pl 15.10.09, 22:35
        w nowym maku pro będzie i icore9 i lan 10Gbit
        • Gość: dc99 Czyli kolejny kretyński gadżet apple IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 08:17
          > w nowym maku pro będzie i icore9 i lan 10Gbit

I gdzie sobie synku podłączysz ten 10Gbit? Masz może switcha z takimi portami?
          Masz może kable odpowiedniej kategorii?

Po co Ci synku 10Gbit? Masz może komputer (pojedyńczy!) który byłby w stanie
          udławić 1Gbit? Jesteś może podłączony do sieci której szkielet nie będzie wąskim
          gardłem dla dostępówki 10Gbit?

Jesteś aby synku pewny że za kilka lat będziesz w ogóle jeszcze używał kabli W
          LAPTOPIE? Bo ja jakoś zauważyłem że wystarczy najprostsza wersja Wifi-n (2
          kanały standard, 130Mbit) żeby ludziom w ogóle nie chciało się już podłączać
          kabelków do 1Gbit.

10Gbit w laptopie będzie potrzebne (być może) za kilka lat, a do tego czasu
          laptopa zdążysz już wymienić. Apple wypuściło kretyński gadżet, który nie ma i
          nie będzie miał żadnego praktycznego zastosowania (bo i tak będzie pracował jako
          1Gbit lub wręcz 100Mbit), ale za to applofile dostaną ciągłego orgazmu że "Apple
          jest lepszy od peceta bo ma 10Gbitów" a potem że "Apple jest najbardziej
          innowacyjny bo już w 2009 miał 10Gbitów". No i o to chodzi Apple'owi.
          • Gość: takjakby Re: Czyli kolejny kretyński gadżet apple IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 10:20
            dobre.hehe
          • Gość: Adomas Re: Czyli kolejny kretyński gadżet apple IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 10:48
            Kolega sobie z ciebie jaja robi a ty się dałeś podpuścić jak idiota.
            Na razie nie ma ani i9 ani standardu Ethernet 10Gbps. LOL.

Następny laptop Apple będzie miał i7 oraz 1Gbps ethernet tak jak dotychczas.
            • Gość: dc99 Owszem, jest zarówno i9 jak i 10Gbit po skrętce IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 12:20
              > Kolega sobie z ciebie jaja robi a ty się dałeś podpuścić jak
              > idiota. Na razie nie ma ani i9 ani standardu Ethernet 10Gbps. LOL.

Kolega ma mocno przestarzałe informacje.

Core i9 "Gulftown" (6 rdzeni, 32nm, 2,5 GHz) ma się pojawić na rynku wiosną 2010
              wedle zapowiedzi Intela. Przedmówca pisał że "będzie" w maku a nie że "jest".

Ethernet 10Gbit po skrętce (10GBASE-T) jest zatwierdzonym standardem od bodajże
              2 lat. Czy ktoś tego na skrętce w praktyce używa to inna sprawa.
              • smileordie Re: Owszem, jest zarówno i9 jak i 10Gbit po skręt 16.10.09, 19:34
                Quickdata technology ktore jest w tych laptopach zostalo po wynalezione wlasnie
                po to, zeby karty 10Gbps dzialaly na pelnej predkosci. 1Gb to troche malutko, bo
                nowe dyski SSD dzialaja z predkosciami 10Gbps rowniez.
                • Gość: dc99 Re: Owszem, jest zarówno i9 jak i 10Gbit po skręt IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 21:52
                  > nowe dyski SSD dzialaja z predkosciami 10Gbps rowniez.

1) Które to niby dyski SSD działają z RZECZYWISTĄ prędkością odczytu 1.2GB/s?
                  2) Do czego te rzekome dyski 10Gb/s są podłączane? SATA, SAS i FC mają jedynie
                  od 2 do 6 Gb/s a nie 10! Zaraz pewnie usłyszymy że każdy szanujący się applowiec
                  ma w komputerze 6 dysków SSD 200MB/s podłączonych poprzez 3 kanały FC 4Gb/s :)
                  :) :)
                  2) Typowa pojemność dysku SSD to 128-256GB. Co oznacza że przesłanie całego
                  dysku przez 1Gb/s trwałoby 20-40 minut. Jak często przesyłasz przez sieć CAŁY
                  dysk? Znasz w ogóle kogoś kto NA OSOBISTYM KOMPIE operowałby jednorazowo takimi
                  ilościami danych? Chyba przy backupie kopiujesz tylko ZMIENIONE pliki, a nie
                  wszystko jak leci?
          • kosmiczny_swir 10Gbit? 16.10.09, 10:48
            10Gbit? To musi byc optyczne chyba. Zywkla skretka nie ma takiego pasma
            przenoszenia. Chyba ze beda uzywac OFDM z 64QAM, ale wtedy do DSP potrzeba
            bedzie drugi taki procesor i9.
            • Gość: dc99 A nawet 100Gbit po skrętce IP: *.tktelekom.pl 16.10.09, 12:31
              > 10Gbit? To musi byc optyczne chyba.

Od bodajże 2 lat jest zatwierdzony standard 10GBASE-T, czyli ethernet 10Gbit po
              skrętce. Natomiast nie wiem czy jest on używany w praktyce. Problem leży w kablu
              - 10Gbit na kat 5e ma zasięg ledwo 40m, na kat 6 ma zasięg 50m, a "ustawowe"
              100m osiąga dopiero na kat 6+. Zatem upgrade 1Gbit do 10Gbit i tak przeważnie
              wymagałby wymiany kabli, krosownic i gniazdek, do czego nikt się specjalnie nie
              spieszy.

W chwili obecnej na zaawansowanym etapie są prace nad 100Gbit po skrętce, na
              razie udało się osiągnąć zasięg 70m po kablu kat 7.
    • Gość: Bentonio Re: Intel Core i7 - superwydajne procesory do lap IP: *.am.szczecin.pl 16.10.09, 08:40
      Albo kupują je ludzie, których na to stać...
    • Gość: gość Intel Core i7 - wydajne procesory do laptopów IP: 195.94.218.* 16.10.09, 09:53
      Dziennikarstwo czy reklama?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka