Gość: kozak IP: 188.33.126.* 03.02.10, 12:59 Tak się składa że od momentu mam z tym kłopot jak w/w artykule. Laptop wytrzymuje ok 35min !!! a miało być tak sielankowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majsel może pora zacząć używać RMClock'a?? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.02.10, 14:36 używam w7 od jakiegoś czasu, zawsze na notebooku instaluję "rosjański" programik RMClock i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby gdzieś uciekła mi chociaż minuta z mojej bateryjki. świetnie współgra ze wszystkimi nowymi prockami, prosty w obsłudze. no przecież nie będę ufał tym ustawieniom z windowsa bo to porażka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 94.254.182.* 03.02.10, 15:27 nic dziwnego...cała filozofia konstrukcji systemów po xp jest watpliwa ..obraża ona uzytkowników ...systemy działają tak jakby lepeij wiedziały czego chce uzytkownik a w koncu nadal jest tylko tempym uzadzeniem zero jedynkowym (i taka chce zeby spelniał role- wspomaganie procesów a nie ich inicjowanie(....+wodotryski... nic nie wnoszaca....esetyka systemu a jego ergonomia to dwie rozne sprawy.. jesli system ma tak wiele uruchomionych wewnetrznych procesów... przez nastepne 300 lat bedziemy mieili te same problemy ze starzeniem sie sprzetu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K>K> Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 15:42 To prawda. U mnie na Viscie laptop działal 2h10min, na Ubuntu 9.10 działa 2h, a na Win 7 godzinę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 85.128.109.* 03.02.10, 15:46 ojej, a u mnie z kolei siódemka lepiej obchodzi się z baterią niż vista hb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baniakrulez Re: Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 19:53 U mnie też dłużej działa laptop na bateriach z zainstalowanym Windows 7 niż z XP czy Vistą. Używam Win7 od 2 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piko Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 91.214.1.* 03.02.10, 15:51 narzekacie na moim prawie 4 letnim asusie z baterią 7200 wytrzymuje spoko 5 godzin na ustawieniach systemowych, co prawda z przyciemnionym o 50 % ekranem.. na xp jescze rok temu bez problemu tyle ile producent obiecal 7 h... jesli wlacze wszystko na maksa wifii,ekran, przegladarka, winamp itp..czyli dla mnie normalne uzywanie po 4 godzinach zostaje 10 %.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nawrotek Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.swidnica.mm.pl 03.02.10, 15:55 Zgadzam się w pełni z tym. na moim msi wind na xp bateria wytrzymywała ok. 2h Teraz na windows 7 ok 25minut działa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:04 dramat, jak ktoś nie umie sobie ustawić kompa, wyłączyć zbędne programy czy je tak poustawiać, żeby się nie włączały niepotrzebne to ja się nie dziwię... na nowym lapku vista trzymała mi jakieś 3h na wifi (jasność ekranu 50%), teraz jestem w stanie na 7-mce po pół roku pracować w sumie ponad 5h - 3h na LANie + 2h na wifi, na samym wifi 4,5, 5h max (oszczędzanie en.), i co? baterie padają/słabo trzymają w 90% z winy użytkownika, który nie umie się obchodzić z kompem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 03.02.10, 17:21 > dramat, jak ktoś nie umie sobie ustawić kompa Czyli pecetami jest dokladnie jak z 20 letnimi samochodami z niemieckiego szrotu - trzeba byc mechanikiem, zeby to padlo dalo sie uzywac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 80.72.39.* 03.02.10, 16:14 Pamietam triumfalny artykul sponsorowany Cieslaka, o tym jaka to winda 7 jest wspaniala i po superduper testach okazalo sie ze windoza 7 wytrzymuje o 20% DLUZEJ... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tet Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 16:17 Małomiękki sam sobie dołek wykopał. Czy projektant o zdrowych zmysłach stworzyłby np. dysk twardy który rozpoznawałby system operacyjny? Odpowiedź: NIE. Za to wspaniałe ACPI (zawarte w BIOS) które postało przy współudziale małomiekkiego właśnie tak robi. Ponadto dokumentacja ACPI to koszmar, niejasna i rozwlekła jak flaki z olejem. Ewidentnie widać tu strategię małomiekkiego: sprawić, by konkurencyjne systemy nie działały poprawnie, nieekonomicznie. Jak widać sami tworząc tego potworka się pogubili. Podobnie było z formatem OOXML konkurenta ODF. Stworzyli dokumentację chyba ok 7000 stron, przy czym był to taki bełkot, że sami nie mogli stworzyć wzorcowej implementacji. Tak to jest gdy firma nie działa z powodów jakiegoś zamiłowania dla techniki, ale z powodu chęci wykoszenia wszelkiej konkurencji, nawet tej małej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Mam to samo! Acer 5620Z :-( IP: *.multimo.pl 03.02.10, 16:32 Bateria, która normalnie trzymała ponad dwie godziny, teraz ledwo daje radę 50 minut :-( Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojarz.betoniarz a miało być tak pięknie. a wyszło jak zwykle ;-) 03.02.10, 18:19 co gorsza trzeba było za to zapłacić parę stów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 94.75.74.* 03.02.10, 16:39 2 godz z XP, to tez jest wynik beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyber-dog Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:48 Mój netbook asus 1005 ha-h na xp trzymał średnio 8h na oszczędnym i około 4h na "zarzynaniu sprzętu" ;] + całość chodziła dość wolno głównie przez wydłużone odczytywanie z dysku twardego - na win7 czyta szybko a system śmiga wyraźnie lepiej - bateria? około 5h na oszczędnym i 4h w stresie - udaje się wytrzymać do 10h pracując w excelu:) - więc ja nie widzę problemu u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek hahaha wydadzą poprawkę? IP: *.chello.pl 03.02.10, 16:49 ciekawe jaką? czyżby mikroszit miał zamiar robić mniej zasobożerne systemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajm Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.opera-mini.net 03.02.10, 16:52 Ja zaczynam sie martwic, moj nowy samsung z dnia na dzien trzyma coraz slabiej. Chyba jak najszybciej doinstaluje ubuntu, jezeli bedzie duza roznica w czasie pracy to do czasu poprawki bede korzystal z niego na baterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RafalPL Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.nyc.res.rr.com 03.02.10, 17:10 Posiadam Toshibe i Windows 7 HP x64 jakoś czas pracy na baterii po przesiadce wydłużył się o 7min :) wymieniłem HDD na SSD intel 160gb g2 i przybyło mi kolejne 50min wiec jak akumulator trzymał max 2:19min teraz trzyma 3:14 wiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 Re: Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.chello.pl 03.02.10, 17:19 > kolejne 50min wiec jak akumulator trzymał max 2:19min teraz trzyma 3:14 wiec ? TrybunaLudu jak zwykle kłamie... To proste Watsonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:32 po co komuś taki laptop co nie trzyma nawet 3 godzin??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamiennygigant Zamiast pisac bzdury o bateriach... 03.02.10, 17:47 moze nalezaloby sie nauczyc czytac ze zrozumieniem. to nie baterie padaja, tylko Winda ma problem z obsluga ACPI i Biosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msi Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 17:52 tak to prawda u mnie na laptopie dzieje sie to samo bateria powinna trzymac 3 h a trzyma najwiecej 1.5 h z windows7 a jest to nowy laptop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: 195.94.208.* 03.02.10, 17:56 Produkty Microsyfu sa jak wino-im starsze tym lepsze. Nowości powodują stres większy niż po spożyciu świeżego jabcoka marki BYK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 18:26 windows 7 g.... tnij.org/fqzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano tak ano tak Spokojnie kupujcie następne wersje Windowsów... IP: *.ists.pl 03.02.10, 18:45 Problem z bateriami będzie znacznie ograniczany w kolejnych wersjach, a jak zapewnia Microsoft, w wersji Windows 1000 500 100 900 problem będzie rozwiązany ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megatron ACPI i MS IP: *.pl 03.02.10, 19:13 Wszyscy mają rację. W jednych modelach (nie koniecznie najnowszych)laptopów W7 wydłuża czas pracy na baterii a w innych skraca. Niestety tych drugich jest znacznie więcej co dowodzi problemu MS z zarządzaniem energią a dokładniej z obsługą standardu ACPI (to nie patent MS). Nie wdaję się w szczegóły (i nie mam zamiaru w przyszłości), ale moim zdaniem W7 ma problemy z dogadywaniem się ze sprzętem na poziomie biosu w laptopach poszczególnych producentów (a może chodzi tylko o poszczególne rodziny technologiczne). Odnosząc się do konfiguratorów systemu to wszystko ladnie i pięknie. Można sobie zbudować niezłe reguły oszczędzania energii, tylko po co jak nie można wyłączyć sporej części procesów systemowych potrzebnych delikatnie mówiąc psu na budę (np. po jaka cholerę "100 milionów" procesów svchost skoro w XP można je było ograniczyć do 3 bez dotkliwego wpływu na system i działające aplikacje) o możliwości rezygnacji z Aero nie wspominając. Zresztą, każdy ma swój rozum i każdy wie co dla niego najlepsze, ale nie dajmy sobie mydlić oczu i traktować nas jak debile. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, żeby MS wyjaśnił coś klarownie (nawet na poziomie technicznym) nie posługując się 'technobełkotem' (pojęcie stworzone dla opisania działania fazera w Star Trek). Najczęściej kwitują sprawę "pracujemy na problemem". Skoro tak intensywnie pracują i mają takich zdolnych programistów to gdzie są rozwiązania? czekanie miesięcy albo i lat na kolejnego Service packa mnie nie urządza. Może wzorem dystrybutorów systemów opartych na linuxie powinni wydawać W7, W7.0.1, W7.10.8 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: ACPI i MS IP: *.acn.waw.pl 03.02.10, 21:19 Przy projektowaniu ACPI brał udział Microsoft. Na Wiki jest artykuł. T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.10, 19:45 a kto by wytrzymał 50 minut? ja po 15 straciłem cierpliwość do najnowszych tuman-produktów MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekRybnik Potwierdzam miałem XP odkąd wgrałem 7 dziwnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 19:53 spadła żywotność akumlatora. Kiedyś (XP) 1:30 - 2:20 teraz (W7) 0:45- 1:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekRybnik Wykonałem 5 prób... na każdym z Windowsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 19:55 I tak wole Windows 7 bo jest znacznei bardziej stabilny, szybszy no i nowy interfejs jest lepszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Windows 7 miewa problemy z bateriami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 20:56 indeksowanie, defragmentacja, prefetch, itp., indeksowanie, defragmentacja, prefetch, itp., ... Vista i Seven kompletnie nie potrafią się obchodzić z dyskiem twardym, a on zużywa dużo prądu. Odpowiedz Link Zgłoś