Dodaj do ulubionych

iPad - pierwsze recenzje

• scyzor75 Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 18:23
      Dziekuje za przywrocenie posta :] Wesolych Swiat Wielkanocnych!
    • kwieto Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 19:14
      Podobają mi się niektóre recenzje ;"P

Np. to: "odkryłem, że nie traktuję go jako "narzędzia"; doświadczenie porównywalne jest raczej z relacją z innym człowiekiem lub ze zwierzęciem"

I wołasz na swojego iPada "Pikuś"?

albo to: "Wired uważa iż może on sprawić, że nasze postrzeganie komputerów całkowicie się zmieni - z wytworów technologii na zwykły sprzęt codziennego użytku."

To obecny komputer nie jest "sprzętem codziennego użytku" ?

Nie miałem iPada w ręce, więc trudno się wypowiadać, jednak od pewnego czasu odnoszę wrażenie, że Apple coraz bardziej wchodzi w sprzęt dla mało wymagających użytkowników - niestety ja takim nie jestem.
      Póki Apple robiło tylko komputery, rzeczywiście można było mówić o "niedoścignionym wzorze". Ale już iPod pozostawiał wiele do życzenia - ja sam uważałem go za świetny sprzęt dopóty, dopóki używałem go wyłącznie do słuchania muzyki. Gdy zapragnąłem słuchać też audiobooków, okazało się, że zarządzanie nimi jest wprost idiotyczne...
      Podobnie iPhone - zapewne świetny jako telefon z przeglądarką internetową, jednak dla kogoś, kto przy tych rozmiarach oczekiwał funkcjonalności palmphone - raczej nie bardzo...

iPad, sądząc po jego opisach, utrzymuje ten trend. Przy tych rozmiarach nie mieć nawet jednego portu USB? Czyli na wakacje zabieram iPada oraz laptopa? Przecież to bez sensu...
      iPad jako urządzenie domowe? No dobrze, tylko czy na prawdę trzeba być zawsze on-line? Również siedząc np. w kibelku? ;")
    • bezy2008 Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 19:22
      @xp17 - a kogo obchodzi co ty masz i co możesz sobie wymienić? Weź się chłopie zastanów. Może jeszcze napisz, jakiej lokówki używasz?
    • xp17 Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 19:41
      nikogo nie obchodzi co mam. Dyskutujemy o konkretnym sprzecie, wiec podaje konkretny przyklad sprzetu ktory uwazam za lepszy od produktow appla.. Jakies kompleksy?

• q-ku Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 20:11
      pogłupieli z tą reklamą apla

laptopa mam po to żeby klepać w klawisze a nie jak jakiś gówniarz co tylko SMSy pisze plaćkac w ekran

ale nie w tym rzecz - nie mam zamiaru być zakładnikiem monopolisty z jego I store
    • bezy2008 Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 21:06
      @xp17 - dla ciebie lepsze, dla innych nie. nie pasi? nie kupujesz. miliony kupią i będą zadowolone. nie myśl sobie, że będą to tylko zaślepieni idioci, którzy nie noszą po kieszeniach 5 baterii na wymianę.
    • boewulf Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 22:17
      Tablety są przyszłością komputerów. Apple jak zwykle chce być pionierem. Tylko że produkty tej firmy to bardziej błyskotki niż komputery.
      • maruda.r Re: iPad - pierwsze recenzje 05.04.10, 22:52
        boewulf napisał:

> Tablety są przyszłością komputerów. Apple jak zwykle chce być pionierem.

Tablety są na razie marginesem. I nic nie wskazuje na to, by w najbliższym
        czasie miało się to zmienić.

• mikelondon Re: iPad - pierwsze recenzje 03.04.10, 23:39
      tjaaa - niektórym wystarczy nalepić obrazek nadgryzionego jabłka na czerstwy chleb, a ci okrzykną go najlepszym ciachem, jakie mieli okazję jeść.
      Zanim zaczniecie krzyczeć jaki to gigantyczny postep miał miejsce za sprawą Jobsa et consortes - poczekajcie. Na pierwsze recenzje zwykłych uzytkowników (a nie opłaconych dziennikarzy). Piejecie n/t Iphone'a - a pamiętacie problemy z tym czymś? Zapomnieliście już jak chętnie Apple widzi oprogramowanie inne niż ich własne na tym czymś?
      Poza tym - ciekaw jestem jak ten dotykowy ekran będzie wyglądał po paru dniach użytkowania? No chyba, ze otwierając oczy, pierwszą czynnością będzie wytarcie tego czegoś :) Brak multitaskingu, brak Flasha, brak portów USB - o tym już tu pisano. Ale dla niektórych niemożność przegrania na ten "wynalazek" zdjęć z aparatu nie przeszkadza, żeby go okrzyknąć "Notebook Killerem". No chyba, że taki osobnik mówi wyłączni o produktach apple'a :P Jednym słowem - zabierz go na wakacje a będzie działał jak czytnik newsów na sieci i niewiele ponad to :)
      A czy tablety to przyszłość? Cóż zobaczymy... Żeby się nie okazało, że ludzie tak krzyczący mają tyle racji co Gates przewidujący że 640 kb RAMu wystarczy :P
    • szabo Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 03:21
      Wierzę, że faktycznie fajnie na iPadzie przegląda się strony internetowe, wysyła krótkie maile, ogląda zdjęcia i przegląda dokumenty (dokumenty!, czytanie z takiego ekranu książek to na dłuższą metę mrzonka, chyba że ktoś jest fanem zaczerwienionych oczu, to bardzo proszę, moim zdaniem eInk nie ma tutaj konkurencji i to mimo licznych niedoskonałości, bo też grupa zainteresowanych klientów zupełnie inna; zapewne ludzie będą podniecali się czytaniem ebooków na iPadzie, ale prawie nikt nie będzie tego robił, a na pewno nikt nie będzie tego robił po parę godzin dziennie). Tyle, że parę funkcji, które iPad mógłby doskonale spełniać, zostało przez apple zaprzepaszczonych, przynajmniej w pierwszej wersji. W tej chwili iPad właściwie nie nadaje się do podróży (nie ma słuchawek!), nie specjalnie można na nim pogadać przez skype'a (ani słuchawek, ani kamerki), nie można podłączać bezpośrednio zewnętrznych urządzeń (chociażby, żeby wydrukować zdjęcie, czy slajdy z prezentacji). Wielozadaniowość i flash (opcjonalnie łatwy do zablokowania) to jednak przy ekranie większym niż iPod touch jakiś tam standard. Pamięć do 64 Gb (to nawet już znośnie, ale straszliwie drogo przy największej pojemności) może być na dłuższą metę zbyt mała. Urządzenie w teorii idealne do podróży (za rok, po dodaniu słuchawek i kamerki) powinno jednak móc zmagazynować parę filmów, trochę muzyki i pareset dokumentów. Wersja 16 gb na pewno nie da rady. Dodatkowo, przy braku dostępu do sieci, urządzenie traci większość swojej funkcjonalności. Generalnie, zapewne bardzo fajna przeglądarka internetowa wyzwolona z ekranu laptopa z paroma dodatkowymi funkcjami. Dla mnie za mało, jak komuś to odpowiada, to czemu nie. Nawet jednak apple fanboyom osobiście polecałbym poczekać do przyszłego roku na ulepszoną i zapewne zdziebko tańszą wersję.
    • kararepa Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 06:41

Sadzac po przedwczesnych polskich narzekaniach i watpliwosciach Polacy powinni zostac przy swoim drewnianym liczydle i kopiowym olowku. Zalosnie
      narzekajaca nacja. Prawie nic jej nie zachyci.
      Wiecznie zachmurzone czolko i skrzywiona buzia.
      • maruda.r Re: iPad - pierwsze recenzje 05.04.10, 23:02
        kararepa napisała:

>
        > Sadzac po przedwczesnych polskich narzekaniach i watpliwosciach Polacy powinni
        > zostac przy swoim drewnianym liczydle i kopiowym olowku.

Oczywiście, że powinni, skoro Apple oferuje liczydło bez koralików i ołówek bez
        grafitu. Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, by dowodzić, że ipad jest coś
        wart, skoro nie ma kamery czy usb.

• kicienka Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 07:14
      Polacy od czasow Piasta-Kolodzieja nie wymyslili
      niczego. Perfekcje osiagneli w krytyce i narzekaniu.
    • zwo3119 Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 10:15
      Do licha!! Człowiek przez tyle lat uczył się techniki (dla głupszych: Technologii) IT, wymieniał systemy, kombinował i instalował sterowniki i programy antywirusowe. Teraz, kiedy jest już prawdziwym guru, kiedy wreszcie udało się przedłużyć w pracy przerwę na kawę do 7 godzin dziennie, kiedy może wreszcie pokazać motłochowi, jak się podłącza drukarkę, to masz.
      Teraz byle babcia, choć nie wie, co to Flasch, WLAN i interfejs, może tym do Internetu. Wystarczą place. To powinno być zabronione, do tego nie można dopuścić i należy z tym walczyć.
      Ta wiocha nie będzie nas uczyć. Koniec świata. I jeszcze sami chcą decydować, na co wydawać swoją kasę. Według hasła: Głupi ale szczęśliwy.
      Do broni wszyscy, którzy macie za złe i wiecie, że to się nie może udać i, że to tylko dla idiotów (to inni winni). Protestujemy. Nam się to nie podoba. Przecież to urządzenie prawie nic nie może poza produkowaniem miesięcznych opłat. A główna jego wada to, że nie moje.
      Już wiem, co zrobię: Kiedy zobaczę kogoś z tym na ulicy, odwrócę głowę. A niech ma i dobrze mu tak.

Zawiść to ciota, sorry, cnota
      Naczelnik wydziału zazdrości w ministerstwie
    • adamus1982 Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 10:39
      Są już pierwsze polskie recenzje iPada. Podoba mi się, ale kiedy to się pojawi w Polsce to nikt chyba nie wie

www.ipadnews.pl/2010/04/03/pierwsze-wrazenia-z-uzytkowania-ipada/
    • kszibi Re: iPad - pierwsze recenzje 04.04.10, 12:44
      motto handlu:zawsze znajdzie sie glupi co kupi
    • daliam_fawuke Re: iPad - pierwsze recenzje 05.04.10, 05:26
      Autorem artykulu w Time (ten o relacji z ipad'em jak ze zwierzeciem) byl napisany przez Stephen'a Fry - angielskiego aktora i autora ksiazek. Trzeba to wziac pod uwage, ze jego styl bedzie troche bardziej kwiecisty niz u zwyklego redaktora. Poza tym nastepne zdanie zaczyna sie tak: "I know how weird it sounds..." - warto przeczytac caly artykul bo jest naprawde ciekawy.
    • daliam_fawuke Re: iPad - pierwsze recenzje 05.04.10, 05:38
      Byly tu tez opinie ze na ipadzie nie mozna ogladac YouTube albo ze nie mozna latwo zaladowac zdjec.
      Mozna.

I jeszcze jeden komentarz. Pamietam kiedy wprowadzono mysze i caly ten graphical interface, jeden z moich kolegow stwierdzil ze po cholere to...(wiem, wiem dawno to bylo ale jeszcze pamietam). Bo wtedy prawdziwi informatycy to tam pisali jakies niezrozumiale wyrazy na zielonym ekranie...a te ikony to zabawka dla dzieci albo plebsu...
      A pamietacie jak Apple wypuscil komputer bez stacji dyskow? No jak, bez jaj...I co sie stalo? iMac okazal sie hitem a dyskietki odeszly do lamusa.
      To tak w miare przestrogi bo widze ze uzywamy tych samych argumentow co 25 lat temu...
    • kwieto Re: iPad - pierwsze recenzje 05.04.10, 10:38
      Tyle że pierwszy iMac miał parę portów USB, port FireWire, napęd CD i tak dalej...
      Napęd dyskietek był zbędny, bo nikt w środowisku, do którego był ten komputer adresowany i tak z niego nie korzystał - tam królowały ZIP'y i JAZZ'y (oraz pierwsze nagrywarki CD)

iPad tych funkcjonalności nie ma i tyle. Nie, nie musi mieć napędu CD/DVD, jednak od czegoś, co ma być "urządzeniem mobilnym" oczekuję większej niezależności od komputera. Jak ktoś napisał powyżej, w podróż trzeba by zabrać iPada oraz laptopa. To już prościej zabrać laptopa a iPada zostawić w domu.

Wniosek: iPad to urządzenie "miejskie", przeznaczone dla tych, którzy mają stały dostęp do sparowanej z nim "jednostki centralnej" (laptop/stacjonarny).
      Zapewne super jako przeglądarka newsów gdy siedzisz w tramwaju, autobusie czy metrze. Tyle że ja od lat nie jeżdżę już tramwajami/autobusami, stąd pewnie niezbyt mnie porywa taka idea.

O ile więc wierny zostaję komputerom ze stajni Apple, o tyle pozostałym produktom przyglądam się z coraz większym zdziwieniem. iPad jest doskonałym tego przykładem - na prawdę śliczny, tylko nie bardzo miałbym do czego go wykorzystać. Szukać zaś zastosowań "na siłę" (a'la opisywany w innym newsie dodatkowy ekran) jakoś mi się nie chce.
    • marciniak793 Re: iPad - pierwsze recenzje 22.04.10, 14:31
      a to tylko plastikowy szajs dla dzieciaków ble i tak się tym podniecacie frajerstwo ja olewam te syfy ze stanów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka