Dodaj do ulubionych

Zmiana UPC - pomoc

07.06.10, 14:55
Witam wszystkich! Uwaga, mam dość dużo pytań ; )
Mam internet od UPC / 8 MB
Ponieważ w przeciągu 2 miesięcy 5 razy internet się wyłączał na jakiś
czas chcę zmienić dostawcę.
- Czy zmiana dostawcy gwarantuje mi ciągłość internetu? (chyba
wszystko biegnie po tych samych kablach i takie problemy zawsze
będą)?
- Jak można sprawdzić jacy są inni dostawcy internetu na moim
terenie?
- Jak przebiega procedura zmiany dostawcy? Czy dzieje się to z dnia
na
dzień?
Dzięki za pomoc!!
Obserwuj wątek
    • swojadroga Re: Zmiana UPC - pomoc 07.06.10, 15:36
      UPC jako operator TV kablowej, internetu i telefonii nie udostępnia innym operatorom własnych sieci innym operatorom i nie ma takiego obowiązku i możliwości technicznych. Tak samo nie ma możliwości na infrastrukturze UPC podłączyć TV kablowej np. ASTER czy Multimedia.

Jedynie TP SA ma obowiązek i udostępnia innym operatorom (np. Netia, Dialog, Era Domowa, Orange) swoje łącza pod warunkiem, że występują ku temu możliwości techniczne.

Odwiedzenie lokalnego biura operatora da odpowiedź jaki jest czas dostępu do usługi po podpisaniu umowy.

W znalezieniu operatora może być pomocny sąsiad w okolicy lub www.google.pl
      • julss Re: Zmiana UPC - pomoc 07.06.10, 16:03
        Dzięki,

czyli w przypadku zmiany operatora mój net będzie podłączany do
        innych kabli, np. bezawaryjnych?

Ciekawe czy operatorzy utrudniają wycofanie się z umowy...
        Pozdrawiam!
        • swojadroga Re: Zmiana UPC - pomoc 07.06.10, 17:52
          Należy tylko wypowiedzieć umowę w trybie zapisanym w umowie (regulaminie) operatora. Nikt nie kładzie kłód pod nogi tylko klientowi nie chce się czytać warunków. :)
        • snajper55 Re: Zmiana UPC - pomoc 08.06.10, 23:36
          julss napisała:

> czyli w przypadku zmiany operatora mój net będzie podłączany do
          > innych kabli, np. bezawaryjnych?

Nie ma takich kabli. :)

S.
      • smutas Re: Zmiana UPC - pomoc 08.06.10, 04:54
        No to zes sypnal:-)

Gdzie zes wyczytal, ze nie ma mozliwosci technicznych by korzystac z
        infrastruktury jednego operatora kablowego przez innego? Co do TV to
        wynajmowanie okablowania konkurencji nie mialoby sensu ekonomicznego oraz
        powodowaloby zapchanie pasma. Trzeba by chyba wszystkie kanaly dostarczac jako
        Switched Digital..., ale Internet? Technicznie da sie to wykonac i to nawet nie
        jest b skomplikowane. Wystarczy w Headend zamontowac osobny CMTS np. BSR 64000
        Motoroli, podlaczyc go do osobnego wlokna internetowego szkieletu i szafa gra.
        Separacje ISP moze przebiegac na poziomie 2 Data Link OSI. A to znaczy, ze
        wszystkie modemy - glownego ISP i firmy leasujacej "kable" - moga pracowac w tym
        samym "planie". Tzn. korzystac z tych samych pasm RF do downstream i upstream.
        Oczywiscie dla poprawienia wydajnosci mozna ISP rozdzielic, ale to juz wyzsza
        szkola jazdy...
        W wielu miejscach na swiecie tak sie robi. Wlasciciel infrastruktury zapewnia
        polaczenie RF przez wlasna siec HFC a wynajmujacy oplaca leasing i koszty
        transferow do / z backbone.

To ze w Polsce tego sie nie robi nie znaczy wcale, ze takiej mozliwosci nie
        istnieja :-) Jak to wyglada od strony prawnej (czy ktos cos musi, a jak nie musi
        to czy moze?) tego nie wiem.

cheers
        • swojadroga Re: Zmiana UPC - pomoc 08.06.10, 08:10
          Nie rozwodziłem się szczegółowo, bo uznałem, że autor pytania takimi szczegółami nie będzie zainteresowany.
          Pisząc "nie ma możliwości technicznych" miałem na myśli brak fizycznego połączenia pomiędzy headendami konkurencyjnych operatorów.
          • smutas Re: Zmiana UPC - pomoc 08.06.10, 14:10
            I tu tez jestes w bledzie :-) Operatorzy czesciej niz ci sie zdaje korzystaja z
            "wspolnych" headendow. Nawet dziela sie czescia swiatlowodow. Sytuacja z mojego
            podworka; Wewnatrz obszaru dzialania duzego operatora (ok. 900tys klientow)
            dziala kilka mniejszych. Czesc "zawartosci programowej" ci mali odbieraja
            wlasymi stacjami sat., ale rowniez korzystaja z headendow "wiekszego brata".
            Inna ciekawostka jest wymiana 'zawartosci' po swiatlowodach miedzy duzymi
            operatorami. Jest to na porzadku dziennym, bo de fakto firmy nie konkuruja na
            tym samym obszarze.

Nie sluszalem by duzi operatorzy dostarczali internet po kablach konkurencji.
            Ale nie znaczy to, ze taki zabieg jest technicznie niemozliwy do wykonania.

Hej,, Swojadroga, nie mam zamiaru wytykac ci jakies "bledy". Wszystko inne co
            napisales jest b rozsadne. To, ze sie przyczepilem "technicznych mozliwosci"
            wynika ze "zboczenia zawodowego" :-) Nie wiem czemu, ale firmy kablowe bardzo
            bronia swoich tajemnic. I tak o tradycyjnych telco mozna duzo sie dowiedziec ze
            zrodel popularnych, tak technologie kablowe sa jakby z boku i malo o nich slychac.

Czyli jakby na to nie patrzec to masz racje - z punktu widzenia uzytkownika, w
            Polsce nie stosuje sie wynajmowania laczy od firm kablowych (chyba, nie wiem,
            nie orientuje sie w Polskich warunkachn:-) ). Z powodow innych niz
            techniczno-technologicznych, ale efekt ten sam :-)

cheers
            • swojadroga Re: Zmiana UPC - pomoc 08.06.10, 20:24
              Ja mówię o polskim podwórku. :) Pracowałem prawie 3 lata w UPC
              Polska, więc nieco te polskie podwórko poznałem. :)

Tak nieco z innej beczki. Nasi operatorzy platform satelitarnych
              potrzebowali długich lat (w 2009 roku zaczęły się dopiero porządki),
              aby się dogadać i nie dublować wspólnych kanałów na transponderach
              tylko nadawać w tzw. simulcrypcie.
              • smutas mala errata... 12.06.10, 19:46
                Symulcript to podstepna bestia :-) I pewnie dlatego implementacja nie idzie tak
                szybko jak by sobie tego operatorzy zyczyli.

A wracajac do firm trzecich oferujacych intenet przez lacza kablowki, to
                najczesciej stosuje sie najprostrze rozwiazanie. Taka firma najnormalnie w
                swiecie kupuje hurtem bandwidth dla np. 20 tys swoich klientow. Nie ma wtedy
                zadnych problemow z instalacja CMTSow, routerow, switchy... Po prostu buduje sie
                osobna baze danych z adresami MAC modemow tej firmy i "podlacza" sie ja do bazy
                fakturujacej.
                U mnie w firmie obslugujemy conajmniej trzy takie mniejsze firmy oraz kilka
                platform opartych na DOCSIS 2.0 i DOCSIS 3.0. Np. terminale Lotto korzystaja z
                "dedykowanych" polaczen z max security. Tzn. od strony uzytkownika to zwykle
                modemy Motorola serii SB51xx lub WebStar ale z innymi plikami conig i dzialajace
                na innym planie. Inne niz "domowe" czestotliwosci + statyczne IP + nie publiczne
                DNSy. Na podobnych zasadach dzilaja skierowane dla uzytkownikow biznesowych tzw.
                "managed routers" z wieloma statycznymi adresami IP.

cheers

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka